Review
Sep 26, 2017, 11:40am

Jenis-Jenis Masalah Kulit Muka Untuk Wanita dan Cara Mengatasinya


  •  
  •  
  •  
  •  
Masalah Kulit Muka

Kalau bercerita bab kecantikan kulit ni, rasanya ramai dikalangan kita mempunyai masalah kulit wajah. Betul tak? Rasanya jarang sangat dapat jumpa dengan seseorang yang kulit mukanya semulajadi flawless dan cantik. Kalau ada pun hanya segelintir yang memang dianugerahkan olehNYA kulit muka yang cantik dan tiada masalah. Maka, beruntunglah orang itu. Hehe. Ok, entry kali ini saya nak share dengan anda semua jenis-jenis masalah kulit muka untuk wanita dan cara mengatasinya. Bagi yang ada masalah kulit muka tu, mari datang rapat-rapat, baca entry ni sebab nanti saya akan berikan jalan penyelesaian bagi masalah anda itu.

5 Jenis Masalah Kulit Muka Paling Serius Yang Anda Wajib Tahu

 1. Masalah Kulit Muka Jerawat

masalah kulit muka kering

Ini adalah masalah kulit muka yang paling serius yang dialami oleh semua orang. Bukan hanya pada wanita malahan pada kaum lelaki juga. Jerawat ada banyak jenis seperti jerawat yang disebabkan horman yang biasanya muncul ketika wanita menstruasi, jerawat halus-halus, jerawat batu dan sebagainya. Banyak faktor sebenarnya yang menyebabkan kulit wajah kita berjerawat seperti disebabkan oleh hormon, faktor pemakanan, jangkitan bakteria, stress, penggunaan kosmetik, tidak menjaga kebersihan kulit dan sebagainya.

 2. Masalah Kulit Muka Jeragat

masalah kulit muka kering dan mengelupas

Jeragat adalah sejenis penyakit kulit yang tidak merbahaya tetapi dengan kehadirannya menyebabkan kulit wajah seseorang kelihatan tidak sihat sekaligus menjejaskan penampilan individu itu. Pasti ramai yang menghadapi masalah jeragatkan. Jeragat terhasil disebabkan pembentukan minyak, sel-sel kulit yang mati dan juga bakteria di bahagian liang-liang roma muka terutamanya dibahagian dahi, pipi, dagu dan hidung. Punca terjadinya jeragat disebabkan oleh terlalu terdedah dengan pancaran sinar uv, kehamilan, hormon, pengambilan ubat-ubatan dan sebagainya.

 3. Masalah Kulit Muka Kering

masalah kulit muka gatal

Bagi kita rakyat malaysia yang tinggal di negara yang beriklim tropika, kebanyakannya mengalami masalah kulit kering. Selain faktor cuaca, pemakaian produk kecantikan yang tidak bersesuaian dengan kulit juga menjadi punca kulit kering. Jadi, sebelum membeli sesuatu produk kecantikan mahupun kosmetik haruslah mencari yang bersesuaian dengan jenis kulit muka kita. Jangan pakai beli aje, kelak akan memburukkan lagi keadaan kulit muka kita.

 4. Masalah Kulit Muka Berminyak

masalah kulit muka sensitif

Masalah yang ini memang merimaskan. Kadang-kadang sampai rasa melekit-lekit kulit muka. Betul tak? Hanya yang mengalaminya sahaja yang tahu betapa tidak selesanya mempunyai kulit yang berminyak. Rungutan tentang masalah kulit berminyak ini memang sering kita dengar terutama di kalangan wanita terutama yang suka bermake-up. Apa penyebabnya? Ok, antara penyebabnya adalah faktor keturunan, penggunaan produk penjagaan kulit yang berlebihan atau tidak sesuai, ubat-ubatan, perubahan musim, hormon, stress dan sebagainya. Jadi, bagi mereka yang mempunyai masalah kulit berminyak, penjagaan kulit muka yang sempurna sangat perlu kerana risau timbul masalah kulit yang lain pula sekiranya tidak dijaga dengan sempurna.

 5. Masalah Kulit Muka Kusam

masalah kulit muka kusam

Kulit wajah kusam sering terjadi pada meraka yang tidak mendapatkan rehat yang secukupnya dan menghadapai stress yang berpanjangan. Jangan ingat rehat itu tidak penting untuk kecantikan ye. Rehat yang cukup dapat membuatkan wajah kita segar dan sihat. Itu perlunya rehat yang cukup dalam penjagaan kecantikan. Selain itu, satu lagi punca yang menyebabkan wajah kusam adalah anda malas menjaga kebersihan wajah. Cuci muka pun hanya sekadarnya sahaja. Jangan begitu, cucilah muka dengan sempurna agak kulit kembali segar dan bermaya. Jangan lupa juga minum air secukupnya.

Ok, segala permasalahan kulit wajah dah pun anda ketahui punca-puncanya. Mungkin dikalangan anda sedang mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang dihadapi tetapi masih belum jumpa yang boleh mengatasinya. Betul kan? Jadi, saya dengan senang hati ingin berkongsi dengan anda semua cara untuk mengatasi segala masalah kulit muka paling serius yang sering dialami oleh kita pada hari ini. Bagi mereka yang mengalami masalah kulit muka seperti diatas, bolehlah cuba ye. Jangan malu-malu, tak rugi mencuba. Mana tahu dapat menyelesaikan masalah anda itu.

ProfHariz. Bagitahulah saya caranya?

Skincare SEQY Beauty Rawat Segala Masalah Kulit Muka Untuk Wanita

Sekarang anda tak perlu risau lagi dengan masalah kulit wajah yang anda hadapi kerana Skincare SEQY Beauty dapat merawat segala masalah kulit wajah. Set Skincare SEQY Beauty ini difoemulasikan khusus untuk kulit asia dan juga mereka yang mempunyai maslaah kulit berjerawat, berjeragat, berminyak, kering dan kusam.

Mengandungi pelbagai extract tumbuhan (alam semulajadi) dan tidak mengandungi merkuri atau bahan-bahan terlarang serta telah mendapat kelulusan KKM. Selain itu juga, skincare ini dapat menghilangkan blackhead tanpa perlu rawatan yang mahal. Ianya merawat kulit wajah hingga ke lapisan dalam tanpa ada pengelupasan, kulit pedih dan terbakar.

masalah kulit muka jerawat

Kalau anda nak tahu, set Skincare SEQY Beauty ini tidak berminyak dan sangat selesa bila diapply pada wajah. Muka pun menjadi semakin segar dan paling penting skincare ini tidak mengandungi PARABEN, hidroquinone, tiada penggelupasan, kulit tidak pedih dan tidak terbakar. Ini adalah ciri-ciri skincare yang baik untuk kita gunakan. Skincare ini juga sesuai untuk semua jenis kulit. Jadi, tidak perlu risau lagi dengan ketidaksesuaiannya. Berapa item ada dalam set ni? Orite, Set skincare SEQY Beauty ini mengandungi 4 item iaitu Cleanser, Toner, Serum dan Day/Night Cream. Jom kita lihat apakah fungsi dan kelebihan bagi setiap satu item ini.

set-seqy-beauty-skincare-3

Cleanser

  • Sebagai pelembap wajah (Vitamin E)
  • Membaik pulih sel kulit (Vitamin C)
  • Membuang kotoran padan wajah
  • Anti-Oxidant
  • Mencerahkan kulit (sumber dari alam semulajad)
  • Anti penuaan. Menegangkan kulit sekaligus mengurangkan kedutan di wajah
  • Penyejukkan wajah (cooling agen, sumber dari cucumber)
  • Memudarkan jeragat dan bintik hitam.
  • Mengurangkan masalah kulit berminyak (sumber lemon citrus)
  • Anti-microbial

Toner

  • Membantu menstabilkan pH kulit
  • Meminimalkan ukuran pori-pori dengan penggunaan yang tepat (menepuk-nepukkan toner   pada wajah dengan menggunakan telapak tangan)
  • Memberikan perlindungan dengan mengangkat mineral yang terdapat pada air disaat anda membersihkan wajah.
  • Bertindak sebagai humektan, mengunci kelembaban sehingga mengurangi kekeringan saat kulit terkena sinar matahari.
  • Mengurangkan risiko berjerawat dan berkedut.
  • Mengawal sebum (kelenjar minyak)
  • Mengurangkan radang (kemerahan).
set-seqy-beauty-skincare-day-night-cream

Serum

  • Membuatkan struktur kulit lebih tegang dan anjal.
  • Melembapkan kulit wajah yang kering akibat jerawat.
  • Mengurangkan kedutan pada wajah (Anti penuaan)
  • Menghalus serta mencerahkan kulit.
  • Menutrisikan kulit.
  • Mencegah kegatal (iritasi) atau kemerahan akibat jerawat.
  • Menghilangkan flek pada wajah.
  • Mencegah pertumbuhan bakteria dan jerawat,
  • Mengawal sebum.

Day / Night Krim

  • Menghilangkan jerawat dan parut bekas jerawat.
  • Memudarkan dan menghilangkan bintik-bintik hitam dan putih di wajah (pigmen)
  • Mengecilkan pori-pori
  • Menegangkan dan menghilangkan kedutan pada wajah.
  • Menghilangkan parut di wajah
  • Menyegarkan kulit wajah.
  • Mengawal minyak
  • Mengurangkan kegatalan dan kemerahan (akibat jerawat)
  • Melicinkan tekstur kulit
  • Melindungi kulit dari sinaran UV

Cara Penggunaan :

masalah kulit muka lelaki
  1. Cuci muka menggunakan Cleanser. (cuci tidak perlu mengambil masa yang lama. Cukup 30 saat atau sehingga bersih. Jika anda cuci muka terlalu lama, kebarangkalian kulit akan menjadi terlalu kering)
  2. Picit toner (2 ke 3 titisan). sapu rata ke wajah.(Kapas atau tapak tangan, kedua-duanya boleh digunakan. Mengikut kesenangan masing-masing)
  3. Picit serum (1 ke 2 kali sahaja) dan sapu rata ke seluruh wajah.
  4. Sapukan krim.

p/s : Cara penggunaan yang sama untuk waktu pagi dan waktu malam.

Kesan Awal dan Reaksi : –

kesan-awal-seqy-beauty
  • Boleh melihat kesan seawal 3 ke 7 hari), untuk kesan maximum perlu memakai set secara berterusan selama 3 bulan.
  • Tiada pengelupasan (normal).
  • Kulit terasa sejuk selepas meratakan krim kerana terdapat ejen penyejuk.

Testimoni Pengguna Set Beauty Skincare SEQY Beauty

Ramai yang dah yang mencuba skincare SEQY Beauty ini dan berpuashati dengan hasilnya. Apakata kita tengok feedback dari pengguna skincare ini. testimoni-beauty-skincare-seqy-beauty-1 testimoni-beauty-skincare-seqy-beauty-2 testimoni-beauty-skincare-seqy-beauty-3 testimoni-beauty-skincare-seqy-beauty-4 testimoni-beauty-skincare-seqy-beauty-5  

Dapatkan Skin Care SEQY Beauty Untuk Masalah Kulit Muka Anda SEKARANG !

 

Harga :

RM130 (semenanjung)

RM140 (sabah/sarawak)

Bagi yang ingin mencuba Skincare SEQY Beauty ini, bolehlah mendapatkannya dan untuk mendapatkan keterangan lanjut tentang produk ini, boleh whatsApp atau layari laman sosial mereka:-

SEQY BEAUTY SKINCARE

Telefon : 0139754385 | Link WhatsApp

Facebook : @haslin.hassin Instagram : @haslin_hassin

Jom dapatkan Set SEQY Beauty Skincare SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan Set SEQY Beauty Skincare SEKARANG!