Review
Mar 19, 2018, 3:32pm

Hukum Minyak Wangi Untuk Hantaran Vs Adab Melayu Ke Omputih?


Minyak wangi ditakrifkan mengikut Kamus Merriam Webster sebagai campuran wangian pati atau aroma sebatian, bahan pengikat dan pelarut yang digunakan untuk memberikan “bau yang menyenangkan” kepada tubuh manusia, haiwan, makanan, objek, dan ruangan. 

apakah hukum minyak wangi

Teks – teks kuno dan penemuan arkeologi menunjukkan penggunaan minyak wangi dalam beberapa peradaban manusia yang paling awal. Pembuatan minyak wangi moden bermula pada abad ke-19 dengan penghasilan sebatian aroma seperti vanilin atau coumarin secara komersil, membolehkan wujudnya komposisi minyak wangi dengan bau – bauan yang tidak dapat dicapai daripada bahan aromatik semula jadi semata – mata.

Hukum Minyak Wangi Dijadikan Hantaran Pada Zaman Ini

hantaran minyak wangi hukum adab dan agama

Hantaran adalah elemen yang perlu ada dalam setiap majlis persandingan dan ianya menjadi pertukaran antara kedua-dua belah pihak antara pengantin lelak dan perempuan. Tetapi barang hantaran yang dipilih mestilah mendatangkan faedah kedua – dua belah pihak.

Wangi-wangian adalah merupakan kegemaran Rasulullah SAW, di mana beliau pernah bersabda yang bermaksud, “Sesungguhnya Allah menyukai setiap yang berbau harum ( wangi ) dan suka pada pakaian yang bagus-bagus.” ( HR Ad-Dailami )

Rasulullah SAW sangat berminat dan memakai wangi – wangian, sebaliknya membenci bau-bauan yang busuk dan keji. Keadaan ini dirakamkan oleh sahabat Nabi SAW, iaitu Anas bin Malik r.a, Sesungguhnya Nabi SAW tidaklah beliau menolak ( apabila diberikan ) wangi – wangian.

hukum minyak wangi dalam islam

Jadi rasanya tak salah kalau minyak wangi dijadikan hantaran. Bukan kata nak mengikut budaya orang putih tapi lebih kepada memberi hadiah. Apa yang penting minyak wangi tersebut mesti tanpa alkohol dan boleh dibawa solat. Itu lah ciri utama yang perlu kita titik beratkan bila membeli minyak wangi. Tidak kiralah untuk diri sendiri atau untuk dihadiahkan kepada seseorang. Sebagai seorang muslim, hukum-hukum syarak hendaklah kita patuhi.

perfume untuk lelaki dan wanita

Minyak wangi juga sesuai untuk lelaki dan perempuan. Lagi sekali pastikan pasangan kamu itu benar-benar jenis yang suka memakai wangian. Jika tidak, hanya beli dan terus tak pakai, pun membazir juga kan? Dalam Islam pun tidak digalakkan anda membazir. Tidak dinafikan, perfume ataupun minyak wangi adalah salah satu barangan kegemaran bagi pasangan berkahwin untuk dijadikan sebagai hantaran. Mungkin kerana nampak exclusive dan botol minyak wangi juga cantik dan berbagai bentuk. Tapi kalau tidak mahu digunakan, lebih baik jangan beli ok?

Istilah Minyak Wangi

minyak wangi terbaik di pasaran

Pada botol pewangi wangian sering tertulis label ‘parfum’, ‘eau de parfum’, ‘eau de toillette’ atau ‘body splash’. Mungkin banyak dari Anda masih bingung, kandungan apakah itu dan berpengaruh pada ketahanan aromanya? Label – label tersebut ternyata berkait rapat dengan kadar kandungan pati parfum. Semakin tinggi tingkat patinya, maka semakin lama pula wangian tersebut bertahan dan tentunya, semakin mahal harganya.

Parfum (Pure Perfume)

Kadar Ketumpatan  patinya mencapai 16% – 30%, dan asli tanpa campuran alkohol. PARFUM adalah pati minyak wangi yang paling kuat dan paling mahal. Tahan lebih lama sehingga 6 sehingga 8 jam bergantung kepada jenis kulit.  Jika anda mengenakan wangian ini, bukan sahaja tubuh akan berbau harum malah boleh dihidu dari jarak yang cukup jauh dan tahan lama.

hukum minyak wangi bagi lelaki

Jangan menyemburkan semburan parfum ke baju kerana teksturnya yang berminyak dapat meninggalkan noda. Cukup dengan oleskannya sedikit di nadi tangan dan belakang telinga.

Eau de Perfume

Kadar Ketumpatan patinya mencapai  8% – 16%. EDP atau Eau De Parfum mengandungi pati yang kurang pekat daripada Parfum. Tahan sehingga 3  hingga 5 jam. Ia mempunyai kandungan alkohol yang sedikit, aroma wanginya tahan lama dan kuat. Selalunya lebih sesuai digunakan pada malam hari, terutama untuk menghadiri acara formal.

hukum minyak wangi bagi wanita

Eau de Toilette

Kadar Ketumpatan  patinya mencapai 5%-8%. EDT atau Eau De Toilette merupakan minyak wangi yang lazim didapati di pasaran. Tahan sehingga 2-4 jam. Wangian ini berada setingkat di atas cologne.

fatwa hukum minyak wangi

Kandungan alkoholnya kurang sedikit berbanding dengan cologne. Untuk kesegaran yang bertahan lama, wangian jenis ini adalah pilihan yang sesuai kerana aromanya ringan, tidak terlalu tajam dan sesuai untuk banyak acara mahu pun saat bersantai bersama teman.

Eau de Cologne

Kadar Ketumpatan patinya mencapai 3% – 5%. EDC atau Eau De Cologne adalah minyak wangi yang paling lemah dan kebiasaannya dipasarkan kepada lelaki. Tahan sehingga 2 jam. Jenis wangian ini yang paling ringan jika dibandingkan dengan yang lain. Amat sesuai digunakan di bagian tubuh, untuk menyegarkan dan memberikan aroma harum setelah mandi. Biasanya wangian ini beraroma menyegarkan. Contohnya kita boleh dapati pada tisu basah yang sesuai digunakan sebagai penyegar selepas melakukan sebarang aktiviti.

hukum minyak wangi ada alkohol

Eau Fraiche / Body Splash

Eau Fraiche biasanya disebut dengan istilah Perfume Body Mist atau Body Splash. Ia memiliki kadar pati terendah di antara semua jenis parfum , dengan campuran kurang dari 3% dan bertahan hanya sekitar 1 jam saja.  

hukum minyak wangi alkohol

Wanginya tidak bertahan lama dan cepat menguap, karena kadar alkoholnya yang tinggi. Sama seperti eau de cologne, body splash lebih sesuai dipakai untuk mengharumkan tubuh.

Ricco Perfume Sesuai Untuk Dijadikan Hantaran Kahwin

Kelahiran Ricco Perfume telah menggegarkan industri perfumes di negara ini kerana dalam masa yang singkat ia telah menjadi salah satu jenama pilihan oleh rakyat tempatan. Ia adalah perfume yang paling hangat diperkatakan kebelakangan ini.

hukum minyak wangi beralkohol

Dan kebanyakan rakyat Malaysia memilih Ricco Perfume untuk dijadikan hantaran.  Apakah sebabnya? Mari kita tinjau kelebihan Ricco perfume berbanding dengan wangian antarabangsa yang lain.

Kelebihan Memakai Minyak Wangi Ricco Perfume

Antara kelebihan yang anda rasai bila memakai minyak wangi ini adalah;

 • Wangian dan colognes menghasilkan perasaan gembira, meningkatkan keyakinan diri dan rasa kesejahteraan.
 • Wangian juga membentangkan pemakai mereka dengan peluang untuk mencipta trademark untuk diri mereka yang hampir tidak dapat dilupakan.
 • Satu percikan halus wangian, apabila dicampur dengan kuasa deria bau, mempunyai keupayaan untuk mencetuskan kenangan indah dan pelbagai emosi yang boleh menaikkan semangat, memperkayakan cinta, meningkatkan mood orang, dan membawa kepada perasaan bahagia. Haruman membantu menjadikan kehidupan lengkap.

hukum minyak wangi bagi wanita muslimah

 • Haruman mempunyai keupayaan untuk meneutralkan bau yang tidak menyenangkan yang dikaitkan dengan agen pembersih yang banyak.
 • Aroma menyenangkan boleh meningkatkan deria dan pada masa yang sama meningkatkan proses pembelajaran.
 • Haruman juga bekerja untuk meningkatkan mood atau memberikan perasaan ketenangan di tengah – tengah hari yang sibuk.

Keistimewaan Ricco Perfume Berbanding Perfume lain

 • Tahan Lebih Lama Dengan Harga Yang Berpatutan

hukum memakai minyak wangi alkohol

Ricco Perfume adalah wangian EDP (halal) yang boleh tahan 8 jam selepas spray dan wangiannya setanding dengan wangian antarabangsa. Harganya yang tidak terlalu mahal menjadikan ia mampu dimiliki oleh kebanyakan rakyat Malaysia. Malah banyak pengguna mengatakan wangian ini setanding dengan produk-produk jenama terkenal antarabangsa yang lain.

 • Ringan Dan Senang Dibawa

hukum pakai minyak wangi ada alkohol dalam sholat

30 ml sebotol adalah isi kandungannya. Pengguna dapat membawanya ke mana saja yang diingini dan menggunakannya apabila diperlukan (termasuk ketika melancong).

 • Menepati Cita Rasa Dan Permintaan Rakyat Malaysia

hukum memakai minyak wangi bagi wanita dalam islam

Ini membuktikan bahawa Ricco Perfume adalah perfumes yang dapat diterima oleh semua lapisan umur dan kaum dan produk haruman yang sangat laris dijual di negara ini.

 • Khidmat Pelanggan Yang Baik

hukum memakai minyak wangi beralkohol ketika sembahyang

Kami dan syarikat HQ kami sentiasa bersedia membantu anda sekiranya anda menghadapi apa-apa masalah atau kurang faham dengan produk kami. Sistem kerja syarikat yang efektif, memberi jaminan 100% kepuasan kepada anda.

 • Penghantaran Yang Cepat Dan Efisien

hukum minyak wangi alkohol dalam shalat

Penghantaran produk adalah cepat ke seluruh Malaysia ( termasuk Sarawak dan Sabah ) menggunakan servis Pos laju setelah menerima tempahan secara online atau offline. Biasanya bungkusan akan sampai ke tangan anda dalam masa dua hari bekerja. Selain itu, kami juga akan menghantar secara COD di kawasan – kawan yang berhampiran.

 • Banyak Testimoni Yang Positif

Kami menerima banyak dan macam-macam testimoni yang mengatakan kehebatan minyak wangi ini.

Testimoni Pengguna Ricco Perfume

Semua daripada mereka sangat berpuas hati dengan produk wangian Ricco Perfume ini.

hukum pakai minyak wangi alkohol

hukum pakai minyak wangi ada alkohol

hukum minyak wangi mengandungi alkohol

Dapatkan Minyak Wangi Ricco Perfume Sekarang!

Untuk dapatkan Minyak Wangi Ricco Perfume ini, anda boleh menghubungi nombor di bawah. Harga Minyak Wangi Ricco Perfume ini cuma RM69 sahaja sebotol dan ia juga didatangkan dengan minyak lelaki dan wanita. Hubungi sekarang untuk tempahan!

hukum memakai minyak wangi beralkohol dalam shalat

PERFUME RICCO | WANGI, HALAL DAN SUCI
Hubungi: Tekan untuk telefon (012-5812559) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Adhilah Yahaya
Instagram: Adhilah Yahaya

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: