Review
Jul 10, 2019, 7:26pm

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Sekitar Bukit Jambul dan Georgetown


Sekiranya anda masih terfikir-fikir ke mana nak pergi pada musim cuti yang akan datang, apa kata kalau ke Pulau Pinang, sebuah negeri yang terletak di utara Malaysia ini. Negeri ini bukan sahaja memiliki tarikan semulajadi yang pasti memukau jiwa, malahan, ia juga merupakan sebuah syurga makanan dengan deretan-deretan gerai yang dapat dilihat di sepanjang perjalanan.

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Ohsem

Pulau Pinang Negeri Peninggalan Sejarah Yang Semakin Kukuh Hingga Kini

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Sekitar Bukit Jambul

Negeri yang terkenal dengan komuniti Jawi Peranakan dan Baba Nyonya ini juga meninggalkan banyak jejak sejarah yang masih kukuh untuk disaksikan hingga kini, hal ini kerana, wujudnya individu-individu yang menyedari kepentingan pemuliharaan bangunan-bangunan warisan ini dan banyak yang telah diperbaiki dan diperbaharui fungsinya. Yang menariknya, kebanyakan bangunan ini dijadikan sebagai tempat penginapan yang menawarkan pengalaman seperti hidup di zaman klasik yang mempesonakan sesiapa sahaja yang menjejakkan kaki.

Destinasi Popular Di Pulau Pinang Juga Banyak Dan Menyeronokkan

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Murah

Terdapat pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan di Pulau Pinang seperti mengagumi mural seni di lorong-lorong, mencuba ‘street-food’ terkenal di Pulau Pinang, melawat muzium dan bersantai di pantai-pantai yang indah. Tidak kira jika anda melancong sendirian atau dalam bilangan yang ramai kerana terdapat banyak homestay yang menarik untuk anda tinggal di sini.

Nak Tinggal Di Hotel Atau Homestay Ketika Di Pulau Pinang?

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Pulau Sahaja

Sebelum itu, menginap di homestay mahupun di hotel biasa tidak terlalu berbeza jauh. Kemudahan yang ditawarkan homestay dan hotel hampir sama. Cuma untuk urusan privasi memang homestay ini lebih baik. Menginap di homestay seperti anda menginap di villa dan resort. Menginap di homestay mungkin jadi pilihan buat anda manakala anda yang sedang bercuti di Pulau Pinang dengan membawa satu keluarga atau paling tidak lebih dari 2 orang.

Penginapan Selesa Dan Terbaik Dari Qnada Homestay, Pulau Pinang

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Terhebat

Mengapa membazirkan wang anda untuk hotel mahal? Qnada Homestay menyediakan pilihan terbaik untuk sewa penginapan berkualiti untuk penginapan jangka pendek. Sesuai untuk 8-10 tetamu pada satu masa. Homestay di Qnada Homestay dilengkapi dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi. 2 bilik dengan tilam Comfy Queen, tuala dan peralatan mandian manakala bilik satu lagi dilengkapi dengan katil double decker. Tetamu juga menikmati wifi 100mps dan tempat letak kereta yang luas.

Qnada Homestay Menawarkan 2 Unit Homestay Selesa Di Bukit Jambul Dan Georgetown

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Terboek

Sekiranya anda berniat untuk mencari homestay yang berdekatan dengan destinasi popular di Pulau Pinang, anda boleh cuba salah satu unit dari Qnada Homestay yang terletak di Bukit Jambul dan Georgetown. Kedua-dua Qnada homestays adalah berdekatan dengan tempat-tempat tarikan pelancong serta berhampiran dengan pusat bandar dan kemudahan-kemudahan lain.

Qnada Homestay Berada di Kawasan Strategik Dan Berhampiran Lokasi Popular di Pulau Pinang

Homestay Terbaik di Pulau Pinang 2019

Qnada Homestay ini terletak dengan strategik di “syurga makanan” di New Lane dan Dato Kramat Road, dikelilingi oleh masakan dan tarikan tempatan yang terkenal. Ia adalah lokasi yang sempurna untuk pemburu makanan dan pelancong! Percutian anda di Pulau Pinang bermula di sini. Lokasinya masih lagi strategik kerana anda boleh berjalan kaki sahaja untuk ke tempat-tempat makan berdekatan. Dengan hanya berjalan kaki anda dapat melawat pelbagai tarikan menarik di Penang seperti Muzium Negeri Penang, monumen bersejarah Fort Cornwallis dan banyak lagi.

Jom Lihat Tempat Menarik Di Pulau Pinang 

1. Penang Street Art, George Town

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Hebat

Sempena festival Georgetown, beberapa bangunan lama di bandar itu dihiasi dengan lukisan artist jalanan Ernest Zacharevic. Lukisan yang berbagai konsep ini dapat dilihat bukan di beberapa tempat sekitar Bandar Georgetown. Hasil karya beliau unik kerana ia menceritakan kisah hidup harian penghuni pulau tersebut.

2. Bukit Bendera, Air Itam

Homestay Terbaik di Pulau Pinang pada 2019

Salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang paling popular adalah Bukit Bendera atau Penang Hill. Percutian ke Pulau Pinang tidak sah jika tidak ke sini. Sungguhpun Bukit Bendera adalah tempat tarikan yang telah wujud sejak sekian lama, kini pelbagai penambahan telah dibuat bagi membolehkan lebih banyak aktiviti dapat dilakukan di puncak Bukit Bendera. Naik kereta api ke puncak adalah pengalaman yang cukup menarik. Boleh juga mendaki ke atas melalui Taman Botanikal bagi yang minat aktiviti lasak.

Selain menikmati keindahan Pulau Pinang dari ketinggian 830 meter, Bukit Bendera juga mempunyai banyak spot menarik seperti:

  • Muzium Burung Hantu
  • Dataran Love Locks
  • The Habitat
  • Earthquake & Typhoon Pavilion
  • Little Village
  • Viewing Deck

3. Night Market, Batu Ferringhi

Homestay Terbaik di Pulau Pinang 2020

Sebuah pasar malam yang menjual pelbagai barangan cenderahati seperti keychain, pakaian, kraftangan dan sebagainya. Terletak di Batu Feringgi dan tidak jauh dari Pantai Tanjung Bungah. Satu tempat menarik di Penang untuk shopping cenderahati sambil-sambil makan malam di sini.

4. Avatar Secret Garden, Tanjung Tokong

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Mesra Pelanggan

Kalau di Avatar Secret Garden anda dapat melihat cahaya lampu magikal pada pokok-pokok, dekat Dark Mansion – 3D Glow In The Dark Museum ini pula anda akan dikelilingi oleh cahaya daripada lukisan-lukisan yang berubah daripada 2D kepada ilusi optik 3D.

Antara dunia 3D Glow yang dapat anda nikmati di sini adalah tema-tema seperti misteri hutan tropika, jambatan bercahaya, berjalan di dalam laluan yang dikelilingi cahaya bintang dan banyak lagi! Jangan lupa untuk penuhkan bateri kamera anda sebelum ke sini!

5. Gurney Drive, George Town

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Malaysia

Jika anda mencari tempat makan paling menarik di Pulau Pinang jangan lupa singgah ke Gurney Drive. Tempat ini menjadi meriah pada waktu malam dengan setiap warung menyediakan hidangan yang berbeza anda tidak kurang pilihan makanan untuk dipilih.

Kerana laut hanya beberapa minit sahaja dari tempat ini jika anda pilih untuk kesana pada waktu malam anda boleh makan dalam keadaan rileks sambil menikmati tiupan angin laut yang nyaman. Disebabkan populariti Gurney Drive ini semakin meningkat, terdapat banyak apartment dan hotel baru didirikan di sini dan tempat ini telah menjadikan kawasan perdagangan kedua paling sibuk di pulau tersebut.

6. ESCAPE Theme Park, Teluk Bahang

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Untuk Semua

Kepada mereka yang lebih gemar aktiviti lasak jangan lepaskan peluang untuk ke Escape Theme Park Pulau Pinang. Terletak berhampiran dengan kawasan Batu Ferringhi Ia merupakan tempat dimana anda dapat membuat aktiviti lasak diatas pokok seperti, Monkey Busines (memanjat), Flying Lemur (ZipLining), Atan Leap (Bungie Jumping), dan untuk mereka yang gayat, belajar memanjat pokok kelapa.

7. Upside Down Museum, George Town

Homestay Terbaik di Pulau Pinang 2019 2020

Kalau melancong ke Penang bersama anak-anak kecil, destinasi sebegini adalah satu kemestian untuk kita terjah. Masa riang ria bersama keluarga & bergambar bersama dalam suasana persekitaran rumah yang perabutnya semua tunggang terbalik. Memang sangat best kalau datang ke sini dengan anak-anak & yang pasti, rumah terbalik di Penang ini mempunyai tarikannya yang tersendiri yang sudah tentu lain daripada kebanyakan rumah terbalik yang ada di negeri lain seperti di Melaka & Negeri Sembilan.

8. 3D Trick Art Museum, George Town

Homestay Terbaik di Pulau Pinang 2019 dan 2020

Mungkin anda sudah melihat gambar 3D Trick Art Musem Pulau Pinang ini di kongsi di media sosial. Didalam rumah 3D ini anda dapat melihat berbagai lukisan yang dapat mengelirukan mata yang memandang. Sesiapa yang suka bergambar pastikan anda singgah ke rumah ini.

9. Wonderfood Museum, George Town

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Teramat Cantik

Wonderfood Museum adalah sebuah tarikan yang unik di Penang ni. Macam mana muzium makanan boleh unik pula kan? Sebagai ‘wonder’ food museum, sudah semestinya ada keistimewaan pamerannya. Terletak di dalam bangunan berekabentuk kolonial 1940-an, muzium ini terbahagi kepada 3 bahagian galeri yang digelar sebagai Info Zone, Wow Zone dan Educational Zone. Di dalam seksyen pertama, dipamerkan 100 jenis street food dan makanan tradisional yang terkenal dalam kalangan komuniti Melayu, India, Cina dan Peranakan yang kesemuanya diletakkan di dalam gelas kaca. Untuk Zon Info, anda dapat melihat pameran bersaiz mini tentang bagaimana rakyat tempatan menikmati makanan di gerai-gerai di tepi jalan, gerai mamak dan macam-macam lagi.

10. Ghost Museum, George Town

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Lejen

Anda jenis yang suka menakutkan diri sendiri? Jom ke Ghost Museum yang terletak di George Town ni! Di dalam muzium ni terdapat banyak bilik-bilik yang telah dijadikan lokasi ‘berhantu’ dengan patung-patung yang nampak sangat real dan dipenuhi dengan darah. Jangan lupa juga untuk bergambar sewaktu berjumpa dengan hantu-hantu yang terdapat di sini, boleh meremang bulu roma kalau dilihat sekali lagi.

11. The Top Penang, George Town

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Berpatutan

Buat yang masih tak tahu, The Top, Komtar kini telah pun dibuka sejak Disember 2016. Mungkin pernah sepi dengan pengunjung suatu ketika dulu, tetapi pembukaan The Tops menampakkan inisiatif yang baik untuk mengembalikan era kegemilangannya.

Percutian Anda Lebih Menyeronokkan Apabila Menyewa Homestay di Qnada Homestay

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Bukit Jambul

Selain banyak tempat popular yang boleh dikunjungi, menginap di Qnada Homestay salah satu rumah percutian yang dikehendaki dikelilingi oleh rasa sebenar Pulau Pinang namun hidup moden. Rumah percutian Qnada Homestay menawarkan pengalaman yang indah dan keselesaan untuk masa lapang kepada anda sekeluarga. Rumah yang selesa, luas, dan ditambah pula dengan berdekatan dengan destinasi popular di Pulau Pinang sentiasa menjadikan Qnada Homestay pilihan para pelancong

Kelebihan Menyewa Di Qnada Homestay, Pulau Pinang

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Termurah

  • Saiz yang luas
  • Homestay tidak mempunyai WiFi sepenuhnya
  • Ruang tamu dilengkapi dengan perabut seperti TV, Kipas,Sofa
  • Unit datang dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi
  • Syampu, syampu badan disediakan
  • Balkoni dengan pemandangan bandar yang hebat
  • Kawasan Dining
  • Dapur basah dan kering dengan alat memasak yang ringkas
  • Tempat letak kereta tertutup

Suasana Homestay Yang Selesa Seperti Berada Di Rumah Sendiri

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Padu

Setiap bilik di sini dihias dengan penuh teliti untuk mewujudkan suasana selesa seperti di rumah sendiri. Tidur malam anda juga lena kerana kedudukan homestay ini yang jauh dari jalan yang sibuk di George Town. Apabila anda sampai ke bilik, anda dapat merasakan atmosfera yang begitu menenangkan dan seperti ingin terus mencampakkan diri ke atas katil kerana suhu bilik yang cukup selesa, kenapa? Kerana pihak Qnada Homestay sentiasa mengemas dan mencantikkan bilik demi keselesaan para tetamu.

Unit Homestay Di Qnada Homestay Luas Dan Selesa

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Georgetown

Qnada Homestay mempunyai unit homestay 3 buah bilik dan 2 bilik yang yang sangat luas dan selesa. Katil bilik juga cukup empuk untuk tidur malam yang lena. Lokasi yang strategik dan bilik yang cukup selesa, apa lagi yang anda inginkan dari sebuah penginapan yang cukup murah ini?

Qnada Homestay Menawarkan Pakej Harga Homestay Murah Dan Berpatutan

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Teramat Cantik

Jika anda nak lebih penjimatan anda boleh terus berurusan dengan Qnada Homestay sendiri sebabnya kadang kala ada promosi ditawarkan pada hari-hari tertentu. Sudah semestinya ada kelebihan bila menyewa homestay ini.

Kadar Bayaran

  • Hari Biasa (Isnin hingga Jumaat) = RM180
  • Hujung Minggu (Sabtu & Ahad), Cuti Umum dan Cuti Sekolah = RM220

Lihat Feedback Pelanggan Yang Pernah Menyewa Qnada Homestay Di Bawah 

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Tercantik

Homestay Terbaik di Pulau Pinang Cantik

Mencari rumah penginapan yang terbaik, selesa dan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan di Pulau Pinang? Qnada Homestay adalah jawapannya!

Jom sewa Qnada Homestay di Pulau Pinang SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom sewa Qnada Homestay di Pulau Pinang SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom sewa Qnada Homestay di Pulau Pinang SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: