Review
Jun 5, 2018, 2:25pm

Homestay Murah di Kulai Johor


  •  
  •  
  •  
  •  

Anda travel jauh-jauh, badan pun dah penat tak larat nak drive mestilah lepas tu nak rehat dan tidur di tempat yang selesa seperti homestay kan? Kami amat faham keadaan anda. Sebab kami juga pengguna macam anda. Tapi bagaimana nak pilih homestay yang terbaik?

homestay murah di kulai

Tips Untuk Memilih Homestay

Di sini beberapa tips untuk anda memilih homestay. Pastikan pilihan yang tepat dengan harga yang berpatutan.

1. Kenal Pasti Tujuan Percutian

Apabila anda ingin mencari dan menempah homestay, tentunya anda sudah pun mempunyai tujuan utama untuk ke mana-mana destinasi. Jadi, tujuan utama anda itu secara tidak langsung akan menentukan kawasan atau daerah homestay yang akan anda cari dan tempah.

homestay terbaik di kulai

Namun, anda jangan terlalu terikat pada satu-satu kawasan sahaja kerana kadang-kadang homestay yang di luar kawasan itu berhampiran dengan kawasan yang anda cari mungkin lebih berbaloi berbanding homestay yang berada betul-betul di dalam kawasan tersebut.

2. Kenal Pasti Jumlah Bilangan Ahli Rombongan

Sebelum anda mencari homestay, anda perlu mendapatkan anggaran berapakah bilangan orang yang akan turut serta dalam percutian anda itu. Jika anda telah mendapat jumlah yang betul-betul confirm, itu adalah lebih baik.

homestay termurah di kulai

Ini kerana jumlah bilangan orang yang akan turut serta, akan menentukan kapasiti bagi homestay yang ingin anda cari dan tempah. Terdapat perbezaan kapasiti bagi sesebuah homestay, bergantung kepada jenis rumah seperti rumah kampung, apartmen, Semi D, Teres atau Banglo dan reka bentuk.

3. Tetapkan Budget Anda

Yang pasti, jumlah budget anda akan menentukan kualiti dan kemudahan yang disediakan oleh sesebuah homestay.

homestay bajet rendah di kulai

Kebiasaannya,homestay yang mempunyai aircond adalah lebih mahal berbanding dengan homestay yang hanya menyediakan kipas. Homestay yang beroperasi di rumah kayu juga, biasanya adalah lebih murah berbanding dengan rumah batu.

4. Survey Homestay Yang Wujud Di Kawasan Yang Anda Cari

Anda perlulah survey terlebih dahulu homestay yang wujud dalam kawasan yang anda cari, contohnya Johor. Ini memberikan anda peluang untuk mendapatkan promosi yang berbaloi. Google bukan sahaja akan menyenaraikan laman web, blog atau facebook bagi homestay yang wujud, tetapi juga laman web-laman web yang menyediakan senarai homestay yang wujud di Johor.

homestay top di kulai

Selain itu, anda juga boleh luaskan pilihan anda dengan survey homestay yang wujud di Instagram, Mudah.my, Airbnb, ibooking.com.

5. Gunakan ‘Google Maps’ Untuk Menganggarkan Jarak Antara Lokasi

Untuk mengetahui secara tepat jarak antara homestay yang akan menjadi pilihan anda dengan lokasi bagi destinasi utama percutian anda, anda boleh menggunakan ‘Google Maps”.Dengan ini, anda akan mendapat gambaran jarak yang akan anda lalui dan anggaran masa yang diperlukan bagi membuat perancangan mengikut jadual anda.

homestay dekat dengan JB

6. Sediakan Senarai Homestay Mengikut Keutamaan Anda

Setelah membuat survey homestay yang wujud, anda perlu sediakan senarai homestay berserta dengan nombor telefon yang perlu dihubungi jika anda ingin berurusan terus dengan pemilik homestay. Senarai ini perlulah mengandungi sekurang-kurangnya 10 homestay.

senarai homestay di kulai

Senarai homestay tersebut perlulah disusun mengikut ‘priority’ berdasarkan kelebihan dan kekurangan sesebuah homestay. Kenapa perlu ada sampai 10 homestay? Ini kerana jika homestay yang berada pilihan utama telah dibooking orang lain, anda tidak perlu lagi pening kepala untuk memulakan semula proses survey. Hanya terus beralih untuk senarai yang kedua dan begitulah seterusnya.

Harus diingat bahawa anda adalah orang yang cukup bertuah jika mendapat homestay yang berada di pilihan utama. Apatah lagi jika anda ingin booking homestay tersebut dalam tempoh yang singkat dari tarikh percutian anda.

7. Hubungi Pemilik Homestay

pemilik homestay di kulai

Andaikan anda telah mempunyai senarai homestay di tangan. Perkara yang terakhir adalah menghubungi terus pemilik homestay.Anda boleh memilih cara sama ada untuk menelefon, menggunakan whatsapp atau sms sahaja bergantung kepada keselesaan anda.

Lagenda Home2stay – Homestay Murah di Kulai Johor

homestay paling murah di kulai

Cari homestay di Kulai, Johor yang murah, lengkap, bersih, selesa dan strategik ke tempat menarik di sekitar Kulai dan Johor Bahru. Lagenda Home2stay adalah sebuah rumah percutian sesebuah yang terletak di Kulai, Johor dalam jarak 27 kilometers dari Johor Bahru. Kemudahan parkir peribadi disediakan secara percuma di lokasi. Rumah ini mempunyai 3 bilik tidur yang berasingan serta ruang tamu yang selesa yang dilengkapi dengan TV skrin rata. Ia juga mempunyai ruang makan dan dapur yang serba lengkap. Bilik mandi dilengkapi dengan kemudahan pancuran mandian hujan serta mesin basuh. Rumah ini mempunyai teres dan taman untuk keselesaan anda.

homestay pilihan di kulai

Homestay ini juga sesuai untuk penginapan percutian seperti sambutan hari keluarga, jalan-jalan melancong, jalan-jalan cari makan, menghadiri kenduri perkahwinan dan lain-lain. Lokasi yang strategik juga menjadikan homestay pilihan popular kerana terletak di berhampiran dengan Exit Highway Kulai.

Johor Bahru Terletak 40 Minit Dari Lagenda Home2stay

tempat menarik di kulai

Penginapan ini juga mempunyai salah satu skor lokasi terbaik di Kulai! Tetamu lebih puas hati dengannya berbanding penginapan lain di dalam kawasan ini. Kulai ialah sebuah daerah baru di Johor. Dahulunya ia termasuk dalam daerah Johor Bahru. Beberapa tempat menarik boleh dikunjungi jika anda berkunjung ke daerah ini. Antara lokasi menarik yang dekat dengan Lagenda Home2stay ialah;

Tarikan #1 – Johor Premium Outlets

homestay berdekatan dengan jpo

Jika anda ingin membeli-belah, Johor Premium Outlets adalah lokasi menarik yang mesti dikunjungi. Ia adalah satu-satunya cawangan yang ada di Malaysia buat masa ini. Apa yang menarik ialah, terdapat berbagai kedai jenama antarabangsa yang menjual barangan asli dengan harga yang murah.

Tarikan #2 – Hutan Lipur Gunung Pulai

Bagi pencinta alam semulajadi, jangan lupa untuk mengunjungi Hutan Lipur Gunung Pulai. Ia adalah salah satu destinasi pelancongan popular yang menawarkan berbagai aktiviti menarik. Terletak di Pekan Nanas, tarikan utama di sini ialah air terjun dan kolam yang luas untuk mandi-manda. Airnya jernih dan sejuk, cukup menyegarkan. Kawasannya agak luas, teduh dan nyaman sesuai untuk berkelah bersama keluarga.

hutan lipur gunung pulai homestay

Jika anda gemar melakukan aktiviti lasak, anda boleh mendaki gunung melalui trek jalan tar yang disediakan. Pemandangan menarik dapat dilihat dari puncak Gunung Pulai. Selain itu, aktiviti jungle trekking juga boleh dilakukan untuk melihat flora dan fauna atau menjejak air terjun.

Tarikan #3 – Hutan Bandar Putra Kulaijaya

Hutan Bandar Putra Kulaijaya ialah taman rekreasi yang terletak tidak jauh dari Lapangan Terbang Senai. Kawasan seluas 20 ekar ini dilengkapi kemudahan trek jogging, trek basikal, kawasan berjalan kaki, taman permainan, tasik dan macam-macam lagi.

hutan bandar kulai homestay

Tempat ini agak menarik untuk beriadah. Berkonsepkan alam semulajadi, ia sesuai untuk seisi keluarga.

Tarikan #4 – Legoland Malaysia Resort, Johor Bahru

Siapa yang tidak kenal dengan permainan Lego. Permainan yang menjadi kegilaan di zaman kanak-kanak kini telah diterjemahkan sebagai taman tema permainan yang amat menyeronokkan. Legoland Malaysia merupakan Legoland pertama di Asia, dibuka pada tahun 2011 dan sehingga kini menarik lebih ribuan pengunjung setiap hari.

legoland johor bahru

Taman tema yang juga mempunyai pusat penginapan sendiri menawarkan lebih 70 daya tarikan dan aktiviti menyeronokkan. Antaranya ialah tunggangan (rides) yang terdiri daripada Dragon’s Apprentice dan Project X. Terdapat juga gelongsor air yang amat menyeronokkan seperti Lego Slide Racer dan Brick Blaster.

Selain itu, Lagenda Home2stay juga terletak berhampiran dengan Exit Highway Kulai ( 5 Minit), Senai Airport (20 Minit), Tesco Kulai (5 Minit), Aeon Mall ( 15 Minit), Pasaraya Mydin ( 10 Minit), Kawasan Perindustrian Sedenak (20 Minit) dan Kawasan Perindutrian Senai (25 Minit).

Homestay yang Bersih Dan Selesa Di Lagenda Home2stay

Pihak Lagenda Home2stay amat menitikberatkan kebersihan di mana semua cadar dan tuala mandi akan dibasuh dan digantikan yang baru setelah setiap kali tetamu homestay check-out. Kawasan laman yang luas.

homestay cantik di kulai

Homestay ini juga mempunyai 3 Bilik 2 bilik air ( bilik utama berhawa dingin) iaitu 1 Katil Queen dan 2 Katil Bujang (1 tilam bujang extra).

Mempunyai Privasi Di Lagenda Home2stay

Keadaan homestay yang mempunyai parking dan pagar di sekelilingnya menjadi homestay berprivasi.

Kemudahan Memasak Di Lagenda Home2stay

homestay boleh masak di kulai

Anda suka memasak? Pihak Lagenda Home2stay juga menyediakan kemudahan memasak seperti dapur, gas, kuali, periuk, cawan, pinggan mangkuk, cerek dan periuk nasi elektrik, peti sejuk dan lain-lain.

Kadar Semalaman Tetap Di Lagenda Home2stay

homestay 2 tingkat di kulai

Kadar harian yang tetap dan harga yang ditawarkan juga adalah murah dengan lokasi yang strategik berbanding dengan homestay-homestay sekitarnya. Kadar sewa untuk Lagenda Home2stay adalah seperti berikut;

  • RM 150.00 / day (Booking RM 50.00) (Isnin – Khamis)
  • RM 160.00 /day (Booking RM 50.00 (Jumaat – Ahad & hari Kelepasan Am)

Siapa Yang Sesuai Menginap Di Lagenda Home2stay?

homestay dekat kolej yayasan pelajaran johor kulai
  • Mereka yang kekurangan bajet untuk menginap di hotel
  • Mereka yang nak ke johor bahru atau singapura dalam kumpulan yang ramai
  • Mereka yang mahukan suasana rumah dan dapat berkumpul ramai
  • Pelajar-pelajar IPTA/IPTS yang mengikuti rombongan sambil belajar
  • Urusan kerja di johor bahru atau singapura

Jom Tempah Lagenda Home2stay – Homestay Murah Di Kulai, Johor

Macam tak percaya ada lagi homestay mewah tapi harga murah dan lokasinya yang strategik. Masih tidak percaya? Bagi anda yang masih tercari-cari homestay yang murah dan selesa, jom la menempah Lagenda Home2stay, Kulai, Johor. Dijamin anda pasti suka dan seronok dengan kualiti, kebersihan dan harga yang ditawarkan di Lagenda Home2stay. Untuk tempahan, anda boleh hubungi info di bawah ini. Selamat bercuti!

homestay murah kulai

LAGENDA HOME2STAY | HOMESTAY MURAH KULAI, JOHOR Hubungi:Tekan untuk telefon (012-7333050) | Tekan untuk WhatsApp Hubungi:Tekan untuk telefon (019-6358495) | Tekan untuk WhatsApp Email: hussin.hamis@gmail.com

Alamat: 353 Jalan Lagenda 15, Taman Lagenda Putra, 81000 Kulai

Nak tempah Lagenda Homestay di Kulai?

Sila telefon ke +60127333050 atau WhatsApp SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Nak tempah Lagenda Homestay di Kulai?

Sila telefon ke +60127333050 atau WhatsApp SEKARANG!