Review
Feb 22, 2018, 11:02pm

Homestay Murah di Bertam, Kepala Batas


Pernahkah anda menghadapi kesukaran untuk mendapatkan homestay yang murah di Bertam, Kepala Batas ? Terutamanya ketika musim cuti sekolah atau cuti peristiwa. Antara faktor yang menyebabkan situasi ini, mungkin kerana  kebanjiran pelancong dari selatan tanah air yang tidak mempunyai saudara di utara untuk menginap buat sementara ataupun anda memang tidak tahu mengenai homestay yang ada kerana mencari di saluran yang salah. Kini masalah anda sudah selesai kerana saya akan menceritakan kepada anda mengenai Bertam Barakah Homestay.

Homestay Murah di Bertam, Kepala Batas

Apakah itu Bertam Barakah Homestay?

Bertam Barakah Homestay adalah syarikat yang menyediakan perkhidmatan menyewa homestay bagi warga Malaysia. Syarikat ini telah beroperasi selama hampir setahun dan telah berkhidmat untuk puluhan pelanggan yang mana semuanya berpuas hati dengan kualiti dan mutu perkhidmatan yang disediakan oleh Bertam Barakah Homestay.

homestay berdekatan bertam murah

Bertam Barakah Homestay Khas Untuk Muslim Sahaja

Yang menarik dan uniknya mengenai Bertam Barakah Homestay adalah mereka hanya menyediakan perkhidmatan kepada umat Islam sahaja. Jadi warga Malaysia yang beragama Islam tidak perlu ragu-ragu mengenai kebersihan homestay tersebut dan memikirkan sekiranya pelanggan sebelum itu membawa masuk binatang yang diharamkan ke dalam homestay tersebut.

homestay di bertam murah untuk muslim

Sebab Perlu Menyewa di Bertam Barakah Homestay

Jadi kenapa anda perlu menyewa di Bertam Barakah Homestay ? Sedangkan masih ada banyak lagi homestay lain yang anda boleh pilih. Mari saya senaraikan sebab-sebab yang terpenting kepada anda :

 1. Bertam Barakah Homestay adalah perniagaan menyewakan homestay yang masih muda. Jadi, semua rumah dan peralatan yang ada adalah merupakan benda yang baru dan masih elok. Bak kata orang tua, barang baru mesti barang elok.
 2. Bertam Barakah Homestay mengenakan caj yang sangat berpatutan dan langsung tidak melebihi harga pasaran walaupun kualiti dan keadaan homestay yang mereka sediakan jauh melebihi homestay yang lain.
 3. Kedudukan Bertam Barakah Homestay boleh dikatakan di tengah-tengah kawasan utara Malaysia. Jadi, kebanyakan tempat di utara boleh dicapai dengan mudah.
homestay murah di bertam disewa artis raja lawak

Homestay ini pernah dikunjungi oleh Ali Putih dan Mamak Putih Raja Lawak.

Itu adalah serba sedikit mengenai kelebihan yang ada pada  Bertam Barakah Homestay. Itu sahaja? Pastilah tidak. Kelebihan yang lain memerlukan perincian yang lebih lagi supaya anda lebih memahami kelebihan menyewa dari Bertam Barakah Homestay.

Situasi Yang Menyebabkan Anda Memerlukan Homestay Seperti Bertam Barakah Homestay

Pernahkah anda tahu bahawa selain melancong dan bercuti, banyak lagi sebab yang boleh memnyebabkan anda memerlukan homestay yang berkualiti tinggi seperti yang disediakan oleh Bertam Barakah Homestay.

pasangan pengantin yang menginap di homestay murah bertam untuk urusan persandingan

Antaranya:

 • Bayangkan bila anda bertemu jodoh dengan seorang yang berasal dari utara, di manakah anda hendak tinggal sepanjang tempoh perkahwinan di utara Malaysia tersebut? Pasti anda tidak mahu tinggal di hotel murah dan meragukan bersama keluarga anda, ianya pasti memalukan untuk berulang alik ke dalam hotel tersebut dengan berpakaian pengantin. Jadi, Bertam Barakah Homestay adalah pilihan yang paling tepat untuk anda ketika itu.

 • Adakah anda tahu betapa susahnya untuk mendapatkan homestay atau hotel berdekatan dengan institut pengajian yang sedang melangsungkan majlis konvokesyen? Mungkin graduan yang tinggal berdekatan boleh berulang-alik sahaja dari IPT mereka ke rumah. Tetapi, bagaimana dengan yang tinggal jauh dan datang bersama keluarga? Ini juga situasi di mana servis homestay Bertam Barakah Homestay sebagai penyelesaiannya.

homestay untuk konvokesyen anak di bertam

 • Bagi penduduk di Bertam pula, adakah anda fikir anda tidak memerlukan Bertam Barakah Homestay? Anda salah. Apabila anda mengadakan majlis, anda sepatutnya menyediakan tempat beristirehat untuk mana-mana tetamu yang datang dari jauh dan tiada tempat bermalam. Itulah cara untuk menjadi tuan rumah yang baik. Bertam Barakah Homestay sekali lagi boleh menjadi penyelesaian untuk anda.

homestay tempat rombongan perkahwinan

Bertam Barakah Homestay – Homestay Murah Di Bertam, Sungai Petani

Jadi setelah puas saya menceritakan mengenai kelebihan dan mengapa anda patut menyewa homestay dari Bertam Barakah Homestay  serta mengenai beberapa situasi yang memerlukan anda menyewa dari Bertam Barakah Homestay, kini tiba masa untuk saya menceritakan pula mengenai homestay itu sendiri. Pada pendapat saya, kalau homestay itu sendiri tak elok, tak akan ada yang mahu menyewa bukan?

ruang makan homestay bertam
ruang tamu homestay bertam kepala batas
perabot Homestay Murah di Bertam, Kepala Batas

Rumah yang disediakan oleh Bertam Barakah Homestay adalah sebuah rumah teres dua tingkat dengan keluasan 90×40 kaki persegi. Homestay ini mempunyai 4 bilik dan 3 bilik air. Dalam homestay ini, anda boleh mendapatkan 2 katil queen dan 4 katil single. Semua ini cukup untuk memuatkan lebih dari satu keluarga. Bagi anda yang risau dengan cuaca yang panas, anda tidak perlu risau lagi kerana Bertam Barakah Homestay tidak kedekut dengan kualiti perkhidmatan mereka dan telah memasang penghawa dingin di setiap bilik dan ruang tamu. Tidak cukup dengan itu, setiap bilik juga mempunyai kipas syiling sendiri.

bilik tidur homestay bertam kepala batas
almari pakaian homestay kepala batas

Bagaimana pula dengan peralatan dan kelengkapan rumah yang lain? Anda tidak perlu khuatir kerana saya boleh jamin bahawa homestay di bawah Bertam Barakah Homestay adalah dalam kategori fully furnished. Jadi mari saya senaraikan untuk anda apa yang ada di dalam homestay yang bakal anda sewa tersebut :

 • Kelengkapan dapur yang lengkap ( peti sejuk, dapur memasak dan kelengkapan lain )
 • Mesin basuh
 • Ruang Tamu ( TV 32 inci, kusyen dan lantai berpermaidani )
 • Ruang Makan ( meja makan untuk 6 orang, pembakar roti )
 • Bilik ( Balkoni, telekung, sejadah, bantal, selimut, extra toto, seterika dan papan seterika )
 • Bilik air ( tuala, sabun, syampu )

peralatan memasak homestay bertam kepala batas
bilik air homestay kepala batas bertam

Semua yang ada tidak kalah jika dibandingkan dengan hotel bukan? tidak lupa juga bahawa homestay ini mempunyai kawasan parking yang luas yang boleh memuatkan sekurang-kurangnya 2 biji kereta.

Kawasan Sekitar Bertam Barakah Homestay

Terdapat beberapa tempat menarik dan IPT yang hanya setengah jam sahaja dari Bertam Barakah Homestay kerana homestay ini terletak di Bertam, lokasi yang berada betul-betul di tengah antara Sungai Petani Dan Pulau Pinang. Untuk memudahkan anda , saya senaraikan serba sedikit kawasan berdekatan serta masa yang diambil untuk ke sana.

 • Exit Bertam Tol : 5.4 km ( 11 minit )
 • Bandar Bertam : 3.6 km ( 5 minit )
 • Kepala Batas Town : 6.0 km ( 12 minit )
 • Tol Jambatan Pulau Pinang : 43.1 km ( 41 minit )
 • Sg. Petani : 20 km ( 21 minit )
 • Seberang Jaya : 22 km ( 25 minit )
 • Tasik gelugor : 9.0 km ( 13 minit )
 • Train Station Tasik Gelugor 7.2 km ( 13 minit )
 • Kulim : 26.9 km ( 42 minit )
 • Bukit Mertajam :29.5 km ( 32 minit )

homestay berdekatan jambatan pulau pinang

Itu antara tempat strategik yang sering dikunjungi oleh orang ramai. Jadi anda boleh mendapatkan anggaran jarak berdasarkan maklumat yang saya berikan ini. Seterusnya saya akan memberikan maklumat mengenai Institut Pengajian Tinggi pula :

 • MRSM Kepala Batas (950 m / Walking distance)
 • Kolej Jururawat Bertam (2.3 km / 4 minit drive)
 • Sekolah Menengah Sains Kepala Batas (1.6 km / 4 minit drive)
 • Institut Latihan Perindustrian (1.6 km / 5 minit drive)
 • USM Bertam, Kepala Batas Branch ( 750 m / Walking distance)
 • UITM Pulau Pinang, Bertam Branch ( 2.0 km / 5 minit drive)
 • Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kepala Batas (1.6 km / 5 minit drive)
 • Kolej Komuniti Kepala Batas (5.4 km / 10 minit drive)
 • Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (8.2 km/ 14 minit drive)
 • Politeknik Permatang Pauh (24.7 km / 24 minit)

Homestay berdekatan ILP Kuala batas

Anda rasa jika itu sahaja, ia masih belum mampu untuk menarik perhatian anda untuk menyewa dari Bertam Barakah Homestay? Itu sudah tentulah kerana saya masih belum memaklumkan kepada anda mengenai tempat-tempat  menarik yang anda boleh lawat di Bertam. Jadi mari saya berikan maklumat ini kepada anda sekarang :

 • MYDIN Mall Bertam (800 m / Walking distance)
 • Sunshine Bertam Shopping Mall ( 3.7 km / 6 minit drive)
 • Bertam Kiosk (3.6 km /5 minutes drive)
 • Pusat Perniagaan Dato Kailan Kepala Batas (6 km / 12 minutes drive)
 • TESCO (4.6 km / 7 minutes)
 • Vision Park (tempat rekreasi & tasik) (2.1 km/ 5 minit drive)
 • Pantai Kamloon Recreational Park (11.6 km / 18 minit)
 • Penang Golf Resort (4.0 km / 7 minutes)
 • Dewan Millenium Kepala Batas (5.4 km / 10 minutes)

homestay berdekatan mydin bertam

Bagaimana? kawasan Bertam Barakah Homestay memang cukup strategik bukan ? tidak kiralah apa sebab anda menyewa homestay ini, sama ada mengadakan majlis perkahwinan dengan orang utara, menghadiri majlis konvokesyen bersama keluarga atau makan angin bersama keluarga , Bertam Barakah Homestay adalah pilihan yang paling tepat untuk anda.

Bagaiman Nak Booking Bertam Barakah Homestay?

Mudah sahaja. Anda hanya perlu membayar deposit sebanyak RM50 kepada pihak Bertam Barakah Homestay untuk mengesahkan booking anda dan menjelaskan jumlah keseluruhan sebanyak RM250 semalam termasuk deposit ketika berada di sana. Jadi anda tidak perlu risau dengan kes penipuan kerana jumlah deposit yang kecil dan hanya membayar secara penuh setelah menduduki homestay tersebut. Masa untuk anda masuk ke dalam homestay tersebut adalah dari 2 petang sehingga 12 tengah hari keesokannya. Manakala dari pukul 12 tengah hari sehingga 2 petang adalah masa untuk house cleaning untuk memastikan homestay tersebut sentiasa bersih dan selesa untuk pelanggan Bertam Barakah Homestay.

booking homestay bertam rm50 sahaja

Untuk menghubungi pihak Bertam Barakah Homestay, anda boleh menggunakan maklumat yang saya berikan di bawah. Jadi pendek kata, selamat bercuti dan menikmati hari anda bersama Bertam Barakah Homestay.

Jom Booking Bertam Barakah Homestay SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

43, Persiaran Seksyen 2/9, Bandar Putra Bertam, 13200 Kepala Batas

   
Jom Booking Bertam Barakah Homestay SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Booking Bertam Barakah Homestay SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: