Review
May 20, 2019, 6:26am

Formula Bakteria Baik Untuk Pertanian dan Peternakan Di Malaysia


Sebagai seorang petani dan penternak, anda pasti mahu memastikan tanaman dan binatang yang diternak boleh memberikan hasil yang terbaik untuk anda. Jika hasil anda memberangsangkan, sudah tentu anda akan mendapat untung yang baik untuk kerja anda. Namun, pertanian dan penternakan bukanlah sesuatu yang mudah dan tidak semua orang boleh menjalankan kerja ini tanpa panduan dan tips yang betul. Anda juga perlu mempunyai ilmu yang tinggi untuk memastikan usaha anda dapat membuahkan hasil.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Ubi

Sektor pertanian dan penternakan telah lama menjadi sumber pendapatan negara sejak dahulu kala. Tidak hairanlah ramai yang ingin menceburi bidang ini dan menjadikan ia sebagai salah satu sumber pendapatan utama mereka. Ada juga yang baru sahaja berjinak – jinak dengan pekerjaan ini. Jadi, apakah panduan yang diperlukan untuk anda yang ingin menjalankan pertanian dan penternakan buat pertama kali? Ikuti tips yang bakal dikongsikan di bawah untuk anda mendapatkan ilmu yang diperlukan sebelum anda menjalankan bidang ini.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Kambing

Tips Untuk Usahawan Pertanian Dan Penternakan

Pertanian dan penternakan boleh menjadi satu kerjaya yang sukar sekiranya ia tidak dilaksanakan dengan betul. Berikut adalah tips – tips untuk para usahawan yang ingin menjalankan perniagaan dari bidang pertanian dan penternakan;

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Bermutu Tinggi

 • Pilih Ternakan Dan Tanaman Yang Mempunyai Permintaan Tinggi

Bagi anda yang mahukan sumber pendapatan yang pantas, pastikan anda mendapatkan tanaman / ternakan yang mempunyai permintaan tinggi dan mudah habis di pasaran. Jadi, apa yang anda boleh buat adalah jalankan dahulu penyelidikan yang mendalam tentang pasaran – pasaran bidang yang ingin anda ceburi agar anda tidak tersilap langkah dan boleh berjaya dalam bidang pertanian / ternakan. Anda boleh dapatkan maklumat – maklumat tersebut di  internet atau dengan bertanyakan orang yang berpengalaman.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Lembu

 • Pilih Jenis Ternakan Dan Tanaman Yang Boleh Dihasilkan Dalam Masa Yang Singkat

Masa sememangnya sangat berharga sebaik sahaja anda mula memasuki bidang ini. Jadi, kalau anda dapat menjimatkan masa dengan menghasilkan tanaman/ ternakan dalam masa yang singkat, sudah tentu anda akan mendapat keuntungan dengan cepat. Salah satu jenis tanaman yang tidak memakan masa adalah tanaman kontan seperti buah – buahan dan sayur – sayuran. Contohnya ialah cili, kacang panjang, pisang, ubi kayu, ubi keledek, keladi, misai kucing, stevia, serai wangi, mas cotek, dan halia.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Buah

Manakala bagi ternakan pula, anda boleh mendapatkan haiwan ternakan yang tidak mengambil masa yang lama untuk membesar. Semakin cepat mereka membesar, semakin tinggi harga pasaran dan juga hasil produk yang boleh didapati dari haiwan – haiwan ternakan ini. Antara haiwan yang boleh diternak dengan cepat termasuklah ayam, itik dan puyuh.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Ayam

 • Kawal Kos Logistik

Kos logistik merupakan kos perbelanjaan yang perlu ditanggung oleh para petani atau para penternak. Jika anda ingin menjimatkan kos logistik, maka para petani perlu mengenal pasti lokasi saluran yang berdekatan. Selain itu, anda juga boleh menjimatkan kos perbelanjaan dengan mendapatkan saluran pemasaran yang berhampiran. Anda tidak perlu menghabiskan wang untuk kos penghantaran. Bagi penternak pula, anda boleh menetapkan jumlah ternakan yang boleh dibawa dengan lori untuk menjimatkan kos logistik.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani 2019

 • Kenal Pasti Saluran Pemasaran

Para petani dan penternak yang berjaya adalah mereka yang tahu tentang saluran pemasaran yang mereka ingin jalankan perniagaan yang mereka ingin lakukan. Jadi, anda perlu menentukan channel pemasaran untuk hasil tanaman/ ternakan anda. Antara pasaran yang anda boleh fokuskan termasuklah pasar borong, pasar tani, pasar malam, pasar basah, kedai runcit atau hypermarket. Namun, saluran – saluran ini juga akan memberikan hasil yang berbeza, jadi pastikan anda buat kaji selidik sebelum memilih channel pemasaran yang diingini.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Sayur

 • Fokus Untuk Sasarkan Harga Tinggi

Bagi anda yang ingin mendapatkan untung dengan mudah, anda perlu fokus untuk membuatkan hasil tanaman/ternakan anda boleh membuahkan hasil pada musim yang mempunyai permintaan tinggi. Sebagai contoh, musim perayaan akan membuatkan hasil – hasil anda mempunyai permintaan yang tinggi, jadi harga juga akan menaik. Anda boleh mengira dari musim perayaan tersebut ke belakang agar tanaman/ternakan anda mempunyai hasil pada musim perayaan.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani

Bio Strong Effective Microbes (EM) – Formula Bakteria Baik Untuk Para Petani Dan Penternak

Effective Microbes merupakan ‘bakteria baik’ hasil kultur campuran dari mikroorganisma hidup yang membantu merencatkan pertumbuhan bakteria patogen/bakteria jahat yang ada dalam sistem tumbesaran. EM adalah kultur campuran Bakteria asid laktik, Bakteria fotosintetik, Kulat penapaian dan Yis yang baik digunakan dalam sektor pertanian, perternakan, perikanan, pengomposan, rawatan bau, rawatan air, kegunaan isirumah, produk kesihatan, rawatan sisa buangan, rawatan tanah, pembersihan dan lain-lain.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Bioternak

EM ini membawa kepada wujudnya pesekitaran alam semulajadi yang stabil (neutral) dan sesuai kepada semua kehidupan.Teknologi EM diperkenalkan oleh seorang profesor dari University of Ryukyus, Jepun, Dr . Teruo Higa yang menekankan ciri-ciri pertanian organik. EM ( Effective Microorganism ) adalah sejenis larutan organik serbaguna yang mengandungi mikrob berfaedah (EM) seperti Asid Laktik Bakteria, Fotosintetik bakteria, Aktinomisit dan Yis. Gabungan bakteria berfaedah yang berperanan ini akan membentuk suatu kerjasama dan apabila diberi kepada tumbuhan dan haiwan ianya akan memberikan kesan penggunaan yang lebih efektif serta selamat kepada alam sekitar.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani 2020

Apa Itu Effective Microbes?

EM bermaksud bakteria baik . Apabila didefinisikan secara lengkap, EM adalah kultur tunggal atau campuran dari mikroorganisma hidup yang apabila diberikan ke manusia atau ternakan akan berpengaruh baik kerana EM akan merencatkan pertumbuhan bakteria patogen / bakteria jahat yang ada di usus manusia/ternakan. EM (efektif mikrob) adalah campuran bakteria semulajadi yang dihasilkan dari proses penapaian semulajadi yang terkawal.Tiada pengubahsuaian dari segi genetik ataupun kimia.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani dan Penternak

EM selamat digunakan dan diakui 100% organik oleh OMRI dan sekarang ianya digunakan di lebih 120 buah negara.

Tiga genera mikrob tersebut(LAB, PSB , Yeast) secara semulajadi bekerjasama dan menghasilkan sebatian bermanafaat seperti vitamin, hormon, enzim, asid organik,mineral,bioaktif dan bermacam2 antioksidan apabila ia bertemu bahan2 organik.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Selangor

Kunci dalam larutan EM adalah Fototropik bakteria iaitu Rhodopsuedomonas palustris—kumpulan bermanafaat dalam memecahkan molekul dan mencerna sebatian toksik. Campuran mikrob yang unik ini menghasilkan antioksidan yang antaranya inositol, ubiquinon, saponin, polisakarida( low molecular polysaccharides ), polyphenol, dan mineral-mineral. Antioksidan ini membantu sistem pertahanan semulajadi yang boleh menghalang pertumbuhan bakteria – bakteria yang tak bermanfaat.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Di Kampung

Kelebihan Menggunakan Bio Strong Effective Microbes?

Anda akan menikmati pelbagai kelebihan sekiranya anda menggunakan Bio Strong Effective Microbes. Berikut adalah kelebihan sekiranya anda menggunakan produk ini untuk pertanian dan penternakan;

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Untuk Masa Depan

 • Menggalakkan pertumbuhan, pembungaan,buah,dan kemasakan dalam tanaman
 • Memperbaiki secara fizikal,kimia dan biologikal persekitaran tanah dan menghalang patogen-patogen tanah dan serangga.
 • Memperbaiki aktiviti fotosintesis pada tanaman
 • Memastikan pertumbuhan pucuk dan tanaman
 • Meningkatkan kecekapan bahan organik sebagai baja
 • Membina ketahanan tanaman dari penyakit dan serangga perosak

Kegunaan Bio Strong Effective Microbes

 • Bahan Pertanian

Ia akan menggalakkan gandaan mikroorganisma bermanfaat & menjadikan tanaman dan pengeluaran yg berkualiti dengan tumbesaran yg optima.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Dijamin Selamat

 • Binatang Ternakan

Boleh menghapuskan bau busuk binatang, menyembuhkan penyakit & campuran makanan ternakan agar ternakan menghasilkan daging, telur, susu dan ikan berkualiti tinggi.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Malaysia

 • Pengurusan Sisa Buangan

Anda dapat mengitar semula sisa organik seperti sampah dapur, rumput dan sebagainya. Dengan menyembur EM, ia boleh dijadikan sebagai baja kompos.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Dijamin

 • Rawatan Air

Boleh mengurangkan bau busuk, kawalan pencemaran air dan meninggikan ekosistem biodiversiti.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Dipercayai

Cara Penyimpanan Bio Strong Effective Microbes

 • Elakkan simpan di tempat haba atau bergoyang.
 • Untuk hasil terbaik guna serta merta atau dalam masa 14 hari selepas dibuka.Penyimpanan yang baik boleh menjangkau 2bulan.
 • Lepaskan gas yang terhasil dalam botol setiap hari dan ketatkan semula.Gas akan berkurangan pada minggu ke-2.
 • Gunakan air tidak berklorin untuk aplikasi anda (simpan takungan air 48jam).
 • Bau masam-masam manis.
 • Jangan berjimat dan simpan terlalu lama. Gunakan untuk mandi, bunga pasu, tandas, sinki dsb.
 • Jika bau busuk seperti telur busuk, jangan gunakan dan buang terus ke dalam longkang.

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Kampung

Testimoni Pelanggan Bio Strong Effective Microbes

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Moden

Formula Bakteria Baik Untuk Pertani Dipercayai

Tingkatkan Kualiti Tanaman Dan Ternakan Anda Hari Ini

BIO STRONG EFFECTIVE MICROBES | BAKTERIA TERBAIK UNTUK PETANIAN ANDA
Hotline :
 Tekan untuk telefon (013-2817323) | Tekan Untuk WhatsApp

Jom dapatkan Bio Strong Effective Microbes SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom dapatkan Bio Strong Effective Microbes SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan Bio Strong Effective Microbes SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: