Review
Dec 13, 2017, 10:15am

Faedah Menggunakan Lip Balm Untuk Kesihatan Bibir Anda


bibir-merekah

Bibir merekah adalah antara tanda-tanda badan kekurangan air. Ia kelihatan tidak menarik, menganggu, dan ada kalanya berasa pedih atau sakit apabila mulut berkata-kata. Lebih-lebih lagi apabila ia kering dan mengelupas. Tanda-tanda awal bibir akan merekah adalah apabila bibir mula hilang kelembapan dan terasa kering. Menjilat bibir dengan air liur untuk mengekalkan kelembapan bukan satu kaedah yang disarankan untuk mengekalkan kelembapan kerana air liur akan mengering dengan lebih cepat seterusnya, menjadi keadaan lebih teruk.

Selain badan kekurangan air, keadaan persekitanran juga boleh memainkan peranan. Biasanya orang yang tinggal di kawasan yang sejuk, bibir mereka akan lebih mudah kering dan merekah daripada kawasan yang panas. Terutamanya jika ada bekerja dalam pejabat yang berhawa dingin.

Apa Yang Perlu Anda Elak Jika Bibir Merekah

tips-atasi-bibir-merekah

Menjilat bibir untuk melembabkan bibir sebenarnya adalah satu cara yang salah sebenarnya. Ia mungkin melembabkan bibir seketika, tetapi ia akan kering dengan lebih cepat. Bukan setakat itu sahaja, ia akan menyebabkan bibir lebih kering dari sebelumnya. Ini kerana air liur sebenarnya bersifat menghakis, sebab itu air liur membantu melawaskan makanan.

Satu lagi tabiat yang salah yang biasa dilakukan adalah mengupas kulit bibir yang telah kering. Mengupas kulit kering pada bibir boleh menyebabkan pendarahan jika salah kupas. Ia boleh menyebabkan jangkitan dan memberi rasa pedih pada bibir. Elakkan sebaik-baiknya.

jangan-sapu-lipstik-pada-bibir-kering

Bagi wanita, tidak dapat lari dari penggunaan lipstick. Di dalam lipstik terdapat lilin yang menyebabkan bibir mengering dalam satu jangka masa. Oleh hal demikian, elakkan mencalit lipstick pada bibir yang kering. Lebih-lebih lagi lipstik yang lama. Ia boleh menyebabkan kerengsaan pada bibir.

Cara-Cara Untuk Mengelakkan Bibir Merekah

Minum air sebanyak yang boleh

Mungkin jawapan bunyi agak cliche, tetapi itu langkah yang terbaik untuk mengatasi masalah bibir kering dan merekah. Air yang cukup didalam badan bukan sahaja akan melembabkan bibir, ia jugamengekalkan kandungan air yang secukupnya didalam kulit supaya kelihatan lembut dan cantik.

minum-air-sebanyak-yang-boleh

Makan ikan

Bunyi seperti tidak logik, tetapi asid lemak omega-3 mampu membantu untuk mengekalkan kelembapan kulit. Bukan setakat itu, ia juga membantu kulit menghasilkan minyak semulajadi. Jika anda tidak suka makan ikan, amalkan pemakanan dalam bentuk pill untuk mendapatkan hasil yang sama.

makan-ikan

Gunakan Humidifier

Humidifier mampu mengekalkan kelembapan dalam udara jika anda menggunakan penyaman udara. Apabila kita berada dalam kawasan tertutup dan sejuk melampau, udara akan kering menyebabkan bibir mula kering dan merekah.

gunakan-humidifier-di-rumah

Gunakan Lip Balm

Gunakan Lip Balm untuk melembabkan dan mengekalkan kelembapan bibir. Kulit pada bibir amat nipis daripada kulit wajah. Oleh hal demikian, jika bibir anda kering dan merekah, menggunakan lip balm dapat memastikan bibir anda lembab dan pulih dengan lebih cepat.

lip-balm-lipstick

Kelebihan Menggunakan Lip Balm Untuk Kesihatan Bibir Anda

Selain dari melembabkan bibir daripada kering dan merekah, menggunakan lip balm boleh menjadikan bibir kelihatan segah dan padat. Ia kelihatan lebih sihat, cantik dan memikat menjadikan anda kelihatan cantik dan berseri-seri. Senyuman juga lebih menawan.

kelebihan-menggunakan-lipbalm

Jika anda gemar memakai lipstik, mengaplikasikan lip balm memudahkan anda mengenakan lipstik. Ini kerana bibir yang lembab memberikan permukaan yang halus dan licin untuk mengenakan lipstik. Anda boleh menyapu dahulu lapisan nipis lip balm pada bibir sebelum lipstik. Kesannya akan menjadikan warna lebih menyerlah dan seolah-olah “wet look” yang mengiurkan.

Jika anda jenis yang sukakan natural look tetapi mahu kelihatan cantik tanpa bergantung kepada lipstik yang berwarna terang, ada sesetengah lip balm berwarna pink atau neutral. Anda masih akan kelihatan cantik meskipun cuma menggunakan lip balm.

bibir-lebih-segar

Satu lagi kelebihan Lip balm berbanding menggunakan lipstik adalah ia lebih mudah untuk dikenakan. Cuma calitkan sahaja pada bibir. Anda tidak perlu berdepan cermin untuk memastikan anda sapu dengan betul. Lebih cepat dan pantas daripada mengenakan lipstick. Anda tak perlu risau jika ia tidak kemas.

Tips Membeli Lip Balm Untuk Kesihatan Bibir

Apabila anda bercadang untuk membeli, pastikan kandungannya tidak mengandungi bahan-bahan yang boleh menyebabkan bibir kelihatan kering. Antara bahan-bahan tersebut adalah menthol, phenol dan salicylic acid. Elakkan juga lip balm yang mengandungi carcinogens kerana ia boleh menggalakkan kanser. Pada masa yang sama, elakkan lip balm yang mengandungi perasa dan wangian tiruan.

lip-balm-natural

Sehubungan itu, terdapat sesetengah produk lip balm mengandungi bahan kimia berbahaya. Pastikan anda membaca kandungan pada kotak pakej. Sesetengah jenama mengandungi bahan berbahaya seperti paraffin, petrolatum, dyes dan fenol. Dapatkan produk yang mengandungi bahan yang lebih selamat. Sebaik-baiknya, bahan semulajadi.

Akhir sekali, cara penggunaan amat penting. Ada sesetengah memakai lip balm seperti lipstick dan ada juga menyapu terus menggunakan jari. Menggunakan jari untuk menyapu lip balm tidak digalakkan kerana ia menggalakan pertumbuhan bakteria pada bibir dan mulut anda dari jari anda yang boleh menjejaskan kesihatan anda. Tukar kepada yang baru seandainya anda lama tidak menggunakannya untuk satu jangka masa yang panjang.

Lip Balm Lab Barista Baik Untuk Kesihatan Bibir Anda.

lab-barista-lib-balm

Lip balm dari lab Barista adalah lip balm yang dibuat dari bahan semulajadi. Ia tidak mengandungi bahan kimia berbahaya seperti paraffin yang boleh menjejaskan kesihatan. Anda boleh gunakannya pada bila-bila masa yang diperlukan untuk menjaga bibir daripada kering dan seterusnya merekah.

Lip balm ini mampu untuk menghilangkan kulit yang kering dan merekah. Bibir juga menjadi lebih lembut dan kemerahan dan bau buah berry yang menakjubkan. Kandungan Lemon yang mengandungi dari Vitamin C,  berupaya untuk merawat bibir kering, merekah, gelap dan sopak.

pati-lemon

Pati lemon di adun bersama dengan minyak kelapa, lip balm ini sangat mudah digunakan. Anda hanya sapu sahaja di bibir pada bila-bila masa sahaja yang anda mahukan. Setiap calitan akan menjadikan bibir lembut dan kelihatan kemerahan.

Kandungan: Cocoa/Shea Butter, Pati minyak kelapa untuk melembapkan bibir, dan berries flavor (memberikan bau berry yang menyegarkan).

Terdapat 3 jenis lip balm yang anda boleh pilih pada harga yang berpatutan iaitu:

1. Pink Berry

Harga: RM 19.90
Berat: 15 gram

2. Blue Berry

Harga: RM 19.90
Berat: 15 gram

3. Lemonade Lipbalm

Harga: RM 13.50
Berat: 10 gram

Beetroot Lip Gloss & Cheek Stain

lab-barista-lip-glass-cheek

Selain daripada lip balm, Lab Barista juga menawarkan produk Lip Gloss. Fungsi utama Lip Gloss adalah melembabkan bibir yang merekah, sama seperti Lip Balm.

Lip Gloss keluaran Lab Barista ini di perkayakan dengan khasiat ubi Bit. Tahukah anda, ubi Bit mempunyai beberapa kelebihan terhadap kulit? Selain memberikan warna semulajadi kepada bibir dan kulit, ia mampu mencegah tanda-tanda penuaan dan mengurangkan pigmentasi.

Harga: RM 15.00
Berat: 3 ml

Produk kecantikan berasaskan semulajadi Lab Barista tidak terhad kepada lip balm dan gloss. Mereka juga menyediakan menghasilkan lipstik, sabun pencuci muka dan sabun mandian. Semuanya diperbuat daripada bahan semulajadi yang sihat dan tidak mendatangkan bahaya kepada kulit.

Natural Lipstik

lab-barista-red-chili-lipstick

Terdiri dari 2 warna yang menarik iaitu Red Chili dan Rose Pink. Bahan-bahan yang digunakan ialah Cocoa/Shea Butter, pati minyak kelapa untuk memberi lembapan pada bibir, dan lavender oils (untuk menambah rasa yang menyegarkan untuk setiap sapuan).

Harga: RM24.50
Berat: 4ml

Apa Lagi Produk Kecantikan Berasaskan Bahan Semulajadi Keluaran Lab Barista Selain Lip Balm?

Bagi wanita-wanita yang mementingkan kebersihan tetapi tidak mahu menggunakan bahan yang diperbuat daripada bahan kimia, atau kulit yang sensitif terhadap bahan tersebut, Lab Barista menawarkan sabun daripada bahan semulajadi.

Natural Soap Untuk Pencuci Muka

produk-lab-barista

Natural Argan Soap; Minyak Argan diketahui mampu untuk mengekalkan kelembapan muka dan pada masa sama, menjadikan kulit muka lembut dan kelihatan cerah berseri. Minyak ini sesuai untuk semua jenis kulit, tidak kira kulit normal mahupun berminyak. Bahan utama Natural Argan Soal ini adalahArgan oil, coconut oil, distilled water, sodium hydroxide, castor oil, fragrance oil dan natural colorant.

Natural Argan Soap

Harga: RM25
Berat: 50gram

Natural Neem Soap; Untuk berjerawat dan kulit sensitif, Natural Neem Soap sesuai digunakan. Neem dikatakan mampu merawat jeragat dan mencerahkan tona kulit selain mengurangkan minyak berlebihan pada kulit.. Selaini itu, ia mampu merawat kesan-kesan parut akibat daripada jerawat. Bahan yang terdapat dalam Neem tree oil, coconut oil, castor oil, sodium hydroxide, fragrance dan natural colorant.

Harga: RM 25
Berat: 100 gram

Lab Barista juga menyediakan sabun mandian untuk penjagaan kulit badan supaya badan anda terasa sihat dan menyegarkan.

sabun-semulajadi-lab-barista

Loofah Lemonade Bath Soap; Sabun mandian yang lebih mudah digunakan, bersih dan mengandungi minyak Lemon yang mempunyai sifat antibakteria. Lemon juga adalah agen pembersih yang baik. Loofah Lemonade Bath Soap juga bertindak sebagai skrub. Cara menggunakkannya amat mudah, cuma perlu gosok seluruh badan. Kulit terasa lebih lembut dan licin dengan serta-merta.

Harga: RM 15
Berat: 100 gram

Sakura Bath Soap; Bunga Sakura bukan sahaja cantik, ia mempunyai ciri-ciri anti-oxidan dan aroma yang menenangkan. Kaya dengan asid lemak, ia mampu merawat lapisan pelindung kulit yang rosak dan menghaluskan kulit.

Harga: RM 15
Berat: 100 gram

Bagaimana Nak Mendapatkan Produk Kecantikan Keluaran Lab Barista Ini?

Terdapat beberapa cara untuk anda dapatkan produk kecantikan berasaskan bahan semulajadi. Jika anda berada dikawasan Setapak Kuala Lumpur dan tidak sabar-sabar untuk menunggu masa yang lama, maka anda boleh terus ke ke Giant Mall dan cari Cube Shop Kiosk.

lab-barista-giant-mall-setapak

Cube Shop Kiosk | Giant Mall Setapak

Atau bagi yang tinggal di sekitar kawasan Petaling Jaya, anda boleh ke Kiosk Xclusive by CT, Ground floor, Jaya 33 shopping mall PJ. Di sana Lab Barista telah siap sediakan Natural Neem soap, Natural Argan Soap, Natural Sakura Bath Soap dan Natural Loofah Lemonade Soap untuk anda miliki.

exclusive-by-siti-Jaya-33-PJ

Kiosk Xclusive by CT, Ground Floor | Jaya 33 Petaling Jaya

Baik, bagaimana pula yang tinggal di kawasan jauh dari dua lokasi berikut, lebih-lebih lagi yang tinggal di Sabah dan Sarawak? Anda tak perlu risau kerana anda boleh tempah dan Lab Barista akan poskan pembelian anda. Anda boleh berbuat demikian dengan menghubungi maklumat yang tertera dibawah:

lab-barista-cover

Jom Order Lip Balm / Sabun Lab Barista SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Lip Balm / Sabun Lab Barista SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Lip Balm / Sabun Lab Barista SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: