Review
Sep 27, 2017, 10:22am

Faedah Dan Kepentingan Body Scrub Terbaik Malaysia


Scrub badan atau dikenali dengan nama lulur badan adalah sebahagian daripada rutin penjagaan badan sejak zaman berzaman. Sehingga kini, scrub badan masih menjadi tradisi untuk mereka yang mahukan tubuh badan yang cantik dan sihat. Scrub badan juga adalah rahsia terhebat untuk mencantikkan kulit badan.

skrub-body-wanita

Kebiasaanya scrub badan di lakukan di spa-spa sahaja untuk mereka yang berduit. Untuk orang biasa amat jarang sekali dapat melakukan scrub badan di spa. Ini kerasa kos untuk melakukan scrub badan di spa agak mahal.

Kenapa Body Scrub Perlu Dilakukan?

Scrub badan adalah rutin yang sangat penting untuk di lakukan jika anda mementingkan kecantikkan tubuh badan anda. Dengan melakukan scrub badan dapat menghilangkan sel kulit mati. Apatah lagi apabila bertambahnya usia anda, pelepasan sel kulit mati menjadi semakin lambat dan memerlukan kaedah scrub badan.

kenapa-perlu-skrub

Selain menghilangkan sel kulit mati, fungsi scrub badan yang lain adalah untuk mendapatkan kulit tubuh badan yang lebih bersih dan cerah. Akan tetapi, tidak digalakkan melakukan scrub badan dengan kerap kerana dikhuatiri akan menyebabkan iritasi pada kulit. Disarankan dilakukan seminggu sekali atau kadar maksimum 2 kali seminggu.

Faedah dan Kepentingan Body Scrub

kebaikan-berscrub

 • Memperbaiki tekstur kulit.
 • Menjadikan kulit lebih cantik, halus, licin, gebu dan cerah.
 • Menanggalkan sel-sel mati serta daki pada badan.
 • Memutihkan bahagian-bahagian tersembunyi pada tubuh badan seperti celah ketiak, lutut, siku dan pelipat peha.
 • Mengembalikan kebersihan kulit daripada kotoran dan sel kulit mati yang terdapat dalam liang pori-pori.
 • Mengembalikan seri kulit kusam akibat daripada peningkatan usia dan sinaran matahari.
  Menjadikan warna kulit sekata.
 • Menghapuskan warna kulit berbelang.
 • Menjadikan kulit tegang dan mengurangkan kedutan
 • Menjadikan kulit sentiasa lembut dan lembap.
 • Menghilangkan bau badan dan bau peluh.
 • Mengurangkan tekanan & keletihan.
 • Mengekalkan tenaga.
 • Mengurangkan dehidrasi.

Tips Memilih Body Scrub Dengan Betul

tips-memilih-scrub-yg-betul

Melakukan scrub badan kini bukan hanya boleh di lakukan di spa-spa sahaja. Malah, sesiapa sahaja boleh melakukan scrub badan di rumah. Akan tetapi, untuk melakukan scrub badan di rumah memerlukan pengetahuan tentang caranya dan memilih scrub yang betul untuk mendapatkan kulit yang cerah dan cantik.

Pertama sekali, anda perlu kenal pasti jenis masalah kulit anda untuk memilih produk yang tepat. Perlu di ingatkan, jangan menggunakan scrub muka untuk melakukan scrub badan kerana  tekstur kulit dan kulit badan berbeza. Kulit muka mempunyai tekstur yang lebih nipis, lembut dan lebih sensitif berbanding kulit tubuh badan anda.

scrub-wanita

Disebabkan itu, anda perlu memilih body scrub badan yang betul untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Produk yang sedia ada di pasaran mungkin akan lebih memeningkan kepala anda untuk membuat pilihan. Jadi, lebih baik sekiranya anda ikut tips memilih body scrub badan yang betul ini.

Faedah/Manfaat Yang Diinginkan

Terlebih dahulu anda perlu fikirkan faedah/manfaat yang ada inginkan selepas menggunakan scrub badan tersebut. Pilih manfaat yang sesuai dengan masalah kulit yang ada ingin selesaikan.

Kandungan Scrub 

Setiap produk scrub badan berbeza dari segi kandungannya. Begitu juga dengan khasiat dan kualitinya ditentukan oleh kandungan scrub tersebut. Pilih scrub badan yang mempunyai kandungan bahan semulajadi dan selamat digunakan serta tidak menimbulkan iritasi pada kulit. Jika mengandungi bahan kimia, pilih yang menggunakan bahan kimia yang tidak membahayakan seperti alkaloid.

scrub-ingredient

Ketahui Jenis Kulit Untuk Body Scrub Badan

Sebelum memilih scrub badan yang sesuai, pastikan anda mengetahui jenis kulit anda.

Kulit sensitifScrub badan berbahan lembut seperti biji-bijian dan buah-buahan berbentuk krim.

Kulit KeringScrub badan yang mengandungi minyak semulajadi untuk mengekalkan kelembapan pada kulit.

Kulit BerminyakScrub garam laut sangat sesuai untuk digunakan

Ada juga jenis scrub berasaskan gula yang sesuai untuk kulit kering dan sensitif.

jenis-kulit-wanita-dan-scrub

Memiliki Fungsi Exfoliant Dalam Body Scrub

Mengekfoliasi atau erti kata lain mengangkat sel-sel kulit mati yang terdapat pada kulit merupakan fungsi utama scrub badan. Tekstur scrub badan memainkan peranan penting pada kulit badan anda. Jadi, anda jangan memilih tekstur yang terlalu kasar untuk kulit anda kerana boleh menyebabkan iritasi pada kulit.

Sebaiknya, anda cuba sedikit dahulu pada bahagian tangan untuk merasainya kelembutannya. Butiran scrub badan yang bagus dapat membersihkan secara optimal tanpa memberikan kesan buruk pada kulit anda. Jadi, pilihlah produk scrub badan yang berkualiti tinggi dan bagus untuk kulit anda.

kesan-exfoliant-dalam-scrub

Bau Body Scrub

Bau scrub merupakan salah satu faktor tarikan pengguna untuk menggunakannya. Bahkan pengguna lebih suka menggunakan produk yang berbau wangi tanpa memikirkan fungsi produk tersebut. Pilihlah bauan yang memberikan kesan relaks pada kulit juga ketika diaplikasikan pada kulit anda. Produk scrub badan yang berkualiti biasanya memberikan bauan dari khasiat bahan semulajadi seperti essential oil. Hindari produk scrub badan yang mengandungi pewangi sintetis yang boleh membahayakan kulit dan tubuh badan anda.

contoh-scrub-wangi

Harga Body Scrub

Untuk membuat sebarang pembelian produk kecantikan, soal harga perlu difikirkan juga kerana produk yang mahal tidak semestinya berkualiti dan produk yang murah tidak semestinya tidak berkualiti. Oleh sebab itu, tip-tip di atas juga perlu di ambil kira seperti bahan, fungsi, bau, kesesuaian dan manfaatnya sesuai atau tidak dengan harga serta kualitinya.

Jika anda inginkan produk scrub badan yang berkualiti dengan harga murah, anda boleh dapatkan produk By Dr Mimi di pasaran.

Pengenalan Body Scrub Badan By Dr Mimi

scrub-dr-mimi

Jenama produk By Dr Mimi telah mula bertapak di pasaran sejak 2015 lagi. Produk yang dikeluarkan adalah produk penjagaan diri & wajah. By Dr Mimi telah dikenali oleh pengguna sebagai produk penyelidikan yang menggunakan bahan semulajadi yang dihasilkan oleh pengasasnya iaitu Dr Sharmiwati atau lebih dikenali dengan nama Dr Mimi.

Dr Mimi menggunakan namanya sendiri untuk menjaga kualiti setiap produk di mana setiap produk keluaran By Dr Mimi, pengasasnya akan menjadi testimonial pertama sebelum di pasarkan kepada orang ramai.

produk-dr-mimi-menjalani-ujian-makmal

Setiap produk yang di keluarkan telah diuji berkali-kali secara saintifik di Makmal Bahan UniKL MSI, Kulim, Kedah & dihantar ke makmal berdaftar untuk menguji lagi kesahihan dan menganalisa setiap produk tersebut. Tambahan lagi, produk By Dr Mimi mempunyai team R&D sendiri yang terdiri daripada Dr Mimi dan pelajar-pelajarnya.

pengiktiran-antarabangsa-produk-dr-mimi

Team mereka telah memenangi beberapa pertandingan inovasi di peringkat kebangsaan dan antarabangsa sepanjang tahun 2016 sehingga ke tahun 2017. Sehubungan itu, Dr Mimi juga telah di jemput ke rancangan bual bicara Assalamualaikum terbitan TV Alhijrah untuk segmen DIY bagi berkongsi cara penyediaan beberapa produk beliau.

dr-mimi-dikaca-tv

Kini, jenama produk By Dr Mimi telah menjadi pilihan ramai untuk wanita di luar sana untuk mendapatkan kulit yang lebih cantik, cerah dan sihat. Tanpa ragu-ragu lagi produk By Dr Mimi telah mendapat kepercayaan ramai rakyat Malaysia untuk menggunakannya dengan selamat dan berkesan.

Body Scrub Badan By Dr Mimi Terbaik di Malaysia!

Dr Mimi telah menghasilkan 3 jenis body scrub badan yang boleh di pilih oleh pengguna mengikut kesesuaian kulit mereka iaitu Black Coffee Body Scrub, Rose Salt Body Scrub dan Lavender Body Scrub.

Black Coffee Body Scrub

black-coffee-body-scrub

Black coffee body scrub mengandungi sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai alkaloid untuk :

 • Memutihkan kulit
 • Megurangkan bau badan
 • Menanggalkan sel kulit mati
 • Memudarkan parut
 • Menanggalkan daki
 • Menghaluskan kulit
 • Melembutkan kulit
 • Mengurangkan kesan hitam pada lutut, ketiak, leher dan pelipat

Hanya perlu menggunakannya 2-3 kali seminggu untuk mendapatkan hasil kulit yang cantik, bersih, cerah dan lembut.

Rose Salt Body Scrub

rose-salt-body-scrub-dr-mimi

Rose Salt Body Scrub berasaskan garam dengan wangian ros untuk :

 • Menanggalkan sel kulit mati
 • Menghaluskan kulit
 • Menghilangkan daki
 • Mengekalkan kelembapan kulit
 • Mengurangkan bau badan
 • Meninggalkan kesan bau ros di bilik mandi setiap kali anda menggunakannya

Disarankan menggunakan body scrub ini 2-3 kali seminggu.

Lavender Salt Body Scrub

lavender-salt-body-scrub

Lavender salt body scrub juga mengandungi bahan asas garam untuk :

 • Menanggalkan sel kulit mati
 • Menghaluskan kulit
 • Menghilangkan daki
 • Mengekalkan kelembapan kulit
 • Mengurangkan bau badan
 • Meninggalkan bau lavender di bilik mandi setiap kali anda menggunakannya

Dinasihatkan menggunakan lavender salt body scrub ini 1-2 kali dalam seminggu.

Jika anda perhatikan, setiap keluaran body scrub badan By Dr Mimi ini mempunyai fungsi yang lebih kurang sama untuk disesuaikan dengan pelbagai jenis kulit. Jadi, pengguna boleh memilih mana-mana body scrub badan yang di inginkan.

Harga yang ditawarkan di pasaran tidaklah begitu mahal. Malah mampu di miliki oleh setiap orang untuk mendapatkan kulit yang bersih dan cantik. Semua orang tentu inginkan kulit tubuh badan yang cantik tidak hanya fokus pada kulit muka sahaja.

Selain keluaran produk body scrub, By Dr Mimi juga mengeluarkan jenis scrub yang lain untuk muka, bibir dan peralatan scrub. Keluaran produk By Dr Mimi bukan produk yang rebranding atau timbang kilo tapi di hasilkan sendiri oleh Dr Mimi dan telah melalui proses penyelidikan sebelum di pasarkan.

produk-keluaran-drmimi

Produk Body Scrub Terbaik Malaysia Keluaran By Dr Mimi

 • Black Coffee Body Scrub
 • Lavender Salt Body Scrub
 • Rose Salt Body Scrub
 • Creamy Coffee Face Scrub
 • Lavender Salt Face Scrub
 • Rose Salt Face Scrub
 • Tea Tree Face Mask
 • New Tone
 • Zits Zass
 • Zits Zass Ultra
 • Loofah Gluta Soap Pouch
 • Set Jeragat
 • Set Jerawat

Lavender /Rose Face Scrub

rose-salt-body-scrub
lavender-face-scrub

Lavender / Rose Face Scrub adalah 2 wangian yang boleh dipilih. Kedua-dua face scrub ini diperbuat daripada garam yang dikisar halus, cocoa butter, rose essential oil & glycerin bagi membantu menanggalkan sel kulit mati dan mempercepatkan pertumbuhan sel kulit baru, menghilangkan blackhead / whitehead, menghalang / mengecutkan jerawat. Garam bersifat antibakteria, menghaluskan kulit wajah, mencerahkan kulit wajah.

Tea Tree Face Mask

tea-tree-face-mask

Mask yang bersifat seperti krim, mudah menyerap dan digunakan secara mingguan (2-3 kali seminggu). Hanya perlu sapu pada seluruh muka seolah-olah memakai  krim malam. Bilas dan cuci pada keesokkan harinya. Dikenali sebagai ‘overnight mask / sleeping mask’. Mask ini diadun dengan minyak tea tree, minyak kelapa dara, shea  butter, glycerin, serbuk Mutiara, aloe vera, vitamin A, vitamin C dan vitamin E untuk membantu mengecutkan jerawat tanpa meninggalkan parut dan mengelakkan jerawat kembali semula.

Set Jerawat

set-jerawat

Set jerawat ini terdiri daripada 3 jenis produk iaitu Zits Zass (acne stick), Tea Tree Face Mask ( Overnight mask) dan Rose/ Lavender salt face scrub.

Zits Zass

zits-zass-set-jerawat

Membantu mengecutkan dan menghilangkan jerawat. Boleh dipakai sepanjang masa dengan hanya oles di kawasan berjerawat. Kandungan utamanya ialah tea tree oil, virgin coconut oil, vitamin E dan beeswax.

Testimoni Body Scrub Badan By Dr Mimi

Antara testimoni pengguna yang berpuas hati menggunakan produk By Dr Mimi dan percaya dengan produk ini mampu merawat masalah kulit mereka dengan berkesan dan selamat.

testimoni-set-scrub-dr-mimi-1
testimoni-set-scrub-dr-mimi-2

Dapatkan Body Scrub Badan by Dr Mimi SEKARANG !

Kepentingan Body Scrub Badan

 

Jangan ketinggalan untuk mendapatkan produk By Dr Mimi untuk kulit cantik anda. Hubungi Dr Mimi untuk tempahan dan konsultasi kecantikan anda.

 

 

Jom dapatkan Body Scrub Badan by Dr Mimi SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom dapatkan Body Scrub Badan by Dr Mimi SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan Body Scrub Badan by Dr Mimi SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: