Review
Mar 21, 2015, 11:30am

Dijemput Online Exam Pegawai Psikologi Gred S41 ?


Jemputan Pegawai Psikologi

Jemputan Pegawai Psikologi

Online Exam Pegawai Psikologi Gred S41 kini kembali untuk tahun 2015. Adakah anda salah seorang Calon Peperiksaan Pegawai Psikologi Gred S41 pada 25 MAC 2015 ? Jika YA, anda perlu membaca artikel ini sampai habis untuk memberi gambaran kepada “Apa yang perlu aku “STUDY” bagi menghadapi Exam Online Psikologi 2015 ini”.

Majlis Pegawai Psikologi

Majlis Pegawai Psikologi

Sebelum itu suka saya mengingatkan anda bahawa wajib buat persediaan yang lebih teratur sebelum, semasa dan selepas menghadiri Exam Online Pegawai Psikologi. Bukan apa, saya cuma tidak mahu anda KECEWA jika GAGAL dalam exam online yang mudah ini !

Semakan Peperiksaan Online Pegawai Psikologi Gred S41

Saya sedar bahawa ramai dikalangan anda yang sudah memohon dan mendengar rakan-rakan terima Email dan SMS tetapi kenapa aku tidak terima pun seperti mereka. Ini adalah perkara biasa yang dihadapi oleh semua calon peperiksaan SPA. Apa yang perlu anda lakukakn adalah buat semakan Exam Online Pegawai Psikologi Gred S41 di

—> Semakan Exam Online Pegawai Psikologi

Dengan memasukkan No. Kad Pengenalan seperti gambar di bawah

Semakan Peperiksaan Online Pegawai Psikologi Gred S41

Semakan Peperiksaan Online Pegawai Psikologi Gred S41

Tanggungjawab Dan Skop Tugas Pegawai Psikologi Gred S41

Saya nak duduki Exam Online kenapa perlu tahu Tanggungjawab dan Skop Tugas pula ni?

Inilah kesilapan ramai calon SPA. Mereka cuma mahu duduki exam tetapi tidak tahu apakah tanggungjawab dan skop tugas mereka. Tuan-tuan sekalian tanggungjawab dan skop wajib anda tahu. Hal ini memudahkan anda menjawab Exam Online dan semasa temuduga nanti.

… DAFTAR sekarang di Rujukan Exam Online Pegawai Psikologi S41 untuk dapatkan Review Copy Percuma !

Pegawai Psikologi Gred S41 berada dibawah kumpulan Pengurusan dan Profesional. Sekiranya anda lulus Exam Online, langkah seterusnya adalah menghadiri temuduga dan setelah berjaya bagi kedua-dua proses tersebut. Anda akan bertugas di bawah pelbagai kementerian dan jabatan berdasarkan kekosongan. Deskripsi tugas Pegawai Psikologi Gred S41 bertanggungjawab merancang, melaksana dan menyelaras aktiviti-aktiviti berkaitan bidang psikologi/psikologi klinikal/kaunseling kepada klien.

Format Peperiksaan Online Pegawai Psikologi S41

Kini barulah masuk kepada Format Exam Online Pegawai Psikologi. Online Exam Pegawai Pegawai Psikologi S41 yang bakal diadakan terbahagi kepada 3 komponen yang utama iaitu :

Seksyen A : Pengetahuan am
Seksyen B : Daya menyelesaikan masalah
Seksyen C : Ujian psikometrik

Contoh Soalan Pengetahuan Am Pegawai Psikologi

Dalam seksyen A, soalan yang bakal ditanyakan  meliputi aspek-aspek yang berkaitan dengan bidang psikologi. Sesuai dengan jawatan Pegawai Psikologi, bidang yang berkaitan adalah psikologi dan kaunseling. Oleh itu anda perlu mencari maklumat-maklumat seperti pengertian psikologi, kaunseling, kementerian, jabatan atau agensi kerajaan yang mempunyai jabatan psikologi dan kaunseling. Pastikan anda mengambil tahu objektif, misi dan visi ianya ditubuhkan dan bagaimana ianya dijalankan.

Selain itu, informasi seperti teknologi maklumat dan komunikasi tidak harus anda lupakan kerana tanpanya sukar untuk anda menjadi seorang Pegawai Psikologi. Setiap hari akan ada maklumat-maklumat terbaru yang perlu anda ketahui supaya sentiasa mengikuti perkembangan berita semasa. Ada banyak contoh-contoh berita di media massa yang boleh anda gunakan untuk psikologi dan kaunseling.

Selain itu, hal ehwal yang melibatkan pengurusan sumber manusia dan organisasi perlu anda ambil tahu. Ianya amat berkaitan dengan tugas dan tanggung jawab seorang Pegawai Psikologi. Bidang psikologi dan kaunseling amat berkaitan dengannya. Untuk melengkapkan persediaan peperiksaan anda, perancangan dan pentadbiran sosial juga perlu diambil kira. Kedua-dua perkara ini memainkan peranan yang penting untuk anda menyediakan maklumat bagi menghadapi peperiksaan online Pegawai Psikologi S41.

Contoh Soalan Pegawai Psikologi Daya Menyelesaikan Masalah

Untuk lulus dalam peperiksaan online Pegawai Psikologi S41, anda harus membuat persediaan untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan pengiraan. Anda perlu tahu operasi asas dalam matematik yang semasa anda belajar di sekolah rendah dan sekolah menengah dahulu. Rujuk kembali buku nota matematik yang terdapat di pasaran.

Anda tidak perlu bimbang kerana pihak SPA sendiri anda menyediakan garis panduan untuk anda membuat persediaan. Anda perlu membuat penyelesaian masalah yang diberi dengan menggunakan kaedah di bawah iaitu :

1. Kemahiran Logik.
Anda perlu menggunakan kemahiran logik untuk membuat pilihan jawapan yang benar atau mengenal pasti jawapan yang salah.

2. Kemahiran Menginterpretasikan Data.
Anda perlu membuat analisis data-data yang diberikan untuk mendapat penyelesaiannya. Anda boleh menggunakan jadual, graf dan formula untuk memudahkan pengiraan.

3. Konsep Matematik.
Konsep matematik seperti numeric, kuantitatif dan kemahiran nombor boleh digunakan semasa menjawab soalan yang dikemukakan. Ia termasuklah konsep dan kebolehan untuk memahami dan berfikir secara kuantitatif yang selari dengan tugasan seorang Pegawai Psikologi. Anda tidak perlu bimbang kerana tahap matematik yang diaplikasikan tidak melebihi silibus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Anda sudah semestinya mempunyai pengalaman sebagai pelajar SPM.

Contoh Soalan Pegawai Psikologi Ujian psikometrik

Ujian psikometrik ini diadakan bagi menguji sikap anda, cara anda membuat keputusan dan respon terhadap situasi yang diberikan. Oleh itu anda perlu menjawab dengan berhati-hati kerana soalan yang diberikan mempunyai jawapan yang hampir sama atau tepat.

Format Keseluruhan Peperiksaan ONLINE S41 Psikologi

Rujukan Exam Online Pegawai Psikologi S41
Rujukan Peperiksaan Pegawai Psikologi akan dikongsikan di dalam Email anda. Khas untuk peperiksaan 25 MAC 2015 anda akan tahu :
  • Format keseluruhan peperiksaan ONLINE S41 Psikologi
  • Contoh Soalan & Jawapan
  • 30++ Nota Ringkas yang bakal menjimatkan masa anda!

… DAFTAR sekarang di Rujukan Exam Online Pegawai Psikologi S41 untuk dapatkan Review Copy Percuma !

Secara kesimpulannya apa yang perlu anda lakukan ialah membuat persediaan yang rapi berdasarkan daripada maklumat yang berkaitan dengan Peperiksaan Online Pegawai Psikologi. Iaitu terus buat pembelian Rujukan Lengkap di link eksklusif  berikut Panduan Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 2015.

ProfHariz : Jika anda mahukan review copy percuma Contoh Soalan Exam Pegawai Psikologi S41 boleh terus ke laman Rujukan Exam Online Pegawai Psikologi S41

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: