Diet Plan
May 19, 2014, 5:35pm

Diet Ibu Menyusu : Diet Atkins Bahaya dan Cara Yang Betul


  • 10
  •  
  •  
  •  
    10
    Shares

Ramai ibu menyusu diluar sana yang terlalu teruja untuk kembali ke bentuk badan yang asal selepas bersalin sehingga mencari cara kurus cepat tanpa produk iaitu dengan Diet Atkins.

Diet Ibu Menyusu

Sumber Gambar : Circleofmoms.com

Diet ibu menyusu sebaiknya tunggu sehingga dua bulan (Kadar maksima datang darah nifas ialah 60 hari) Hal ini kerana, selepas bersalin badan ibu memerlukan masa untuk pulih daripada melahirkan anak dan menghasilkan bekalan susu yang baik.

Diet Atkins Bahaya Untuk Ibu Menyusu

Terlalu banyak soalan yang diajukan kepada saya melalui “hubungi prof hariz“. Apa yang saya research di google.com dan membaca ternyata Diet Atkins memang bahaya untuk BF Moms.

Shareef mengalami penurunan berat badan sejak mama amalkan atkin. Actually mama pun turun jugak berat dalam -+ 3 KG selama 5 hari buat diet atkins ni.. Shareef menyusu macam biasa tapi berat shareef menurun juak dri 8.9 KG ke 8.2 KG…sedikit ja. Tapi cukup membuatkan mama menyesal sungguh buat diet atkins tu. Shareef nampak kurus sangat dan tak bermaya. Memndangkan dia belajar berjalan. So selalu sangat jatuh plak. Susu memang tak payah cakap lah Nnak kering dah !! – Sumber Mama Mujahidah

The low carb atkins during breastfeeding might not be safe, according to many experts. Risk of dehydration, low calcium, high fats, and other reasons. –  Dr Joseph

Kehilangan berat badan semasa menyusu adalah sangat berbeza daripada kehilangan sewaktu kehidupa yang biasa. Tenaga dan keperluan makanan adalah lebih besar daripada masa yang lain. Atas sebab ini, diet yang dikhususkan untuk orang awam tidak sesuai untuk ibu menyusu.

Diet Untuk Ibu Menyusu

The Subcommittee on Nutrition during Lactation mencadangkan ibu-ibu menyusu untuk mengambil 1500 – 1800 kalori setiap hari. Bagaimana untuk kira kalori? Saya cadangkan anda untuk membeli dan follow rapat-rapat ebook kevin zahri.

Untuk kurangkan berat badan, caranya tetap sama seperti yang tidak menyusu – iaitu mesti adanya defisit kalori yang anda boleh belajar cara membinanya daripada eBook Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu saya.

Tetapi … oleh kerana anda sedang menyusu, anda perlu tambah bilangan kalori hasil daripada penyusuan bayi. Contohnya, katakan anda dah ikut langkah2 ebook dan dapat kiraan kalori intake sebanyak 1200kcal. Now kalau anda menyusu sepenuh masa (katakan 500ml) sehari yang bersamaan dengan 400kcal (lebih kurang), anda perlu tambah 400kcal kepada 1200kcal atau bersamaan 1600kcal.

Also pastikan 1600kcal itu datang daripada sumber makanan yang berkualiti – pastikan adanya sumber fiber dan protein yang mencukupi. Ini akan membantu anda kawal nafsu makan – Kevin Zahri

Tips Diet Ibu Menyusu

InshaAllah sedikit tips buat ibu menyusu daripada profhariz adalah dengan hasilkan susu yang berkahsiat iaitu memperbanyakkan makan sayur, ikan, buah-buahan dan cukup tidur serta kurangkan manis dalam makanan. Yang paling penting adalah amalkan bersederhana dalam kehidupan.

Sesiapa yang ingin memulakan diet penurunan berat badan perlu berjumpa dengan doktor dahulu untuk menolak apa-apa masalah kesihatan. Bagi yang tidak menyusu jom ikuti diet atkins prof hariz.

Jom pasarkan produk bersama ProfHariz SEKARANG!

Whatsapp Layari Website

Jom pasarkan produk bersama ProfHariz SEKARANG!