Review
Mar 13, 2018, 4:22pm

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih | Cenderahati Pun Boleh


Masih tercari-cari perkhidmatan design dan mencetak baju murah di Semenyih, Selangor? Atau sedang mencari lokasi yang menyediakan perkhidmatan untuk cenderahati di sekitarnya? Kini tidak perlu bimbang lagi kerana Syarikat Hotspot Empire ada penyelesaiannya.

Terbaik Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Syarikat pemilikan bumiputera yang telah berdaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sejak tahun 2014 ada menyediakan perkhidmatan design dan mencetak baju murah khususnya bagi penduduk di kawasan Semenyih.

Jom Kenali Daerah Semenyih

Semenyih merupakan pecahan kawasan dalam Negeri Selangor yang berada di bawah Daerah Ulu Langat. Sebenarnya istilah Semenyih ini tidak wujud pada mana-mana kamus. Dikatakan istilah itu hanya tercipta daripada masyarakat tempatan sahaja dan mungkin terkait dengan sejarah lampau.

Mencari Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Sumber lisan ada menyebutkan bahawa Semenyih merupakan dialek orang Negeri Sembilan yang bermaksud sembunyi. Ia berpunca daripada perintah Engku Husain kepada pengikutnya supaya bersembunyi dari buruan pemerintah Negeri Sembilan.

Menurut sejarah, Semenyih dulunya berada di bawah pemerintahan Negeri Sembilan. Semasa zaman Sultan Abdul Samad, Semenyih telah diserahkan kepada Negeri Selangor.

Pengenalan Peniagaan Design dan Mencetak Baju

Antara kedai Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Jika suatu ketika dahulu percetakan baju tidak begitu mudah seperti sekarang dari segi peralatan yang digunakan dan juga kaedah yang ditentukan. Kini, pelbagai cara yang boleh dijumpai untuk mencetak baju seperti silk screen printing, direct to garment printing, embroidery printing dan sebagainya.

Kebanyakkan cara percetakan pula memerlukan kuantiti yang besar untuk dicetak seperti 100 helai dan keatas. Jika kuantitinya kurang, harga baju itu akan menjadi lebih mahal dari yang sepatutnya.

Kedai Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Bagi percetakan menggunakan heat transfer printing, cetakan dan rekaan baju dengan warna yang penuh. Hasil cetakan juga mempunyai ketahanan yang tinggi dan juga boleh dibasuh menggunakan mesin basuh berulang kali.

Perkara Yang Mesti Kita Tahu Untuk Memulakan Bisnes Percetakan Baju

Mungkin ada yang di luar sana sedang atau pernah merancang untuk memulakan bisnes design dan mencetak baju murah di kawasan tertentu. Hanya ada satu halangan sahaja yang barangkali wujud dalam diri iaitu kita tidak tahu bagaimana untuk memulakannya.

Tempat Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Dalam bidang perniagaan ini, tanpa perancangan yang baik juga boleh menyebabkan bisnes kita berada dalam risiko yang tidak sihat. Bercerita mengenai bisnes percetakan, sebenarnya ia tidaklah memerlukan modal yang begitu besar kerana bisnes ini juga boleh dilakukan di rumah dengan skala operasi yang kecil.

Namun, percaya atau tidak bisnes ini mampu menjana keuntungan yang lumayan jika betul-betul berada di landasan tertentu yang pernah di capai oleh usahawan yang lain.

Antara kedai yang Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Antara perkara yang perlu diberi perhatian ialah:

Fokus

Perkara ini adalah asas dalam mana-mana jenis perniagaan sekalipun. Fokus yang jelas tentang baju jenis apakah yang ingin dihasilkan berserta design. Pemilihan material baju akan dapat dikenalpasti melalui langkah ini.

Mesin Heat Press

Terdapat banyak mesin heat press di pasaran semasa. Mesin ini adalah mesin asas untuk mencetak pelbagai corak ke atas baju yang ingin dicetak. Mesin heat press juga mempunyai saiz berbeza. Oleh itu, rancanglah bisnes design dan cetakan baju yang diidamkan dengan baik.

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Pemilihan Material dan Jenis Percetakan

Material dry fit iaitu microfiber dan polyester adalah sesuai menggunakan teknik percetakan sublimation manakala bagi material jenis cotton pula sesuai digunakan kaedah heat transfer. Material jenis glitter, glow in the dark dan juga flock sangat sesuai dengan kaedah cetakan vinyl.

Printer Untuk Cetakan Design Baju

Ini merupakan perkakasan paling utama yang perlu dimiliki dalam penghasilan cetakan baju. Printer berjenama EPSON kerapkali disebut-sebut di kalangan usahawan percetakan kerana printer tersebut adalah yang terbaik setakat ini dalam mencetak design. Untuk mendapatkan hasil yang lebih optimum, gunakan printer yang mempunyai 6 jenis warna.

Mencari tempat Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Cutting Plotter

Cutting plotter merupakan alat pemotong yang sinonim untuk kerja-kerja percetakan. Jarang sekali usahawan percetakan menggunakan gunting sebagai alat pemotong dan sangat tidak digalakkan. Usahawan berpengalaman mengesyorkan untuk menggunakan cutting plotter jenis CAMEO terutama bagi kaedah cetakan jenis vinyl.

Adobe Photoshop atau Adobe Illustrator

Pengetahuan dalam software ini adalah satu bonus kerana design yang dirancang akan Nampak lebih sempurna dan mengikut skala yang dirancangkan. Jika tidak, designlah baju tersebut mengikut kaedah tersendiri atau mendapatkan ilham melalui internet.

Hotspot Empire Pakar Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih dengan murah

Sebagai sebuah syarikat design dan mencetak baju murah di Semenyih yang cuba untuk bersaing dan menempa nama di kalangan designer dan pakar percetakan baju, Hotspot Empire ada menyediakan beberapa perkhidmatan antaranya ialah:

Mencetak Baju Menggunakan Kaedah Sublimation

Proses sublimation adalah suatu proses yang mudah jika dibandingkan dengan cetakan silkscreen secara teknikalnya. Teknik ini menggunakan printer untuk mencetak design dan kertas tersebut akan dipindahkan ke atas produk dan dalam konteks sekarang ialah baju.

Terdapat Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Ringkasnya hanya 2 proses yang terlibat sahaja untuk kaedah sublimation iaitu cetak dan transfer. Dari segi peralatan pula, terdapat beberapa perkara perlu disediakan iaitu:

 • Mesin heat press
 • Printer sublimation (dicadangkan untuk menggunakan Epson)
 • Ink sublimation
 • Sublimation blank
 • Heat tape
 • Kain Teflon

Masa yang diambil untuk kaedah ini adalah kira-kira 10 minit sahaja tidak termasuk design. Sangat menjimatkan masa. Walau bagaimanapun, kos teknik cetakan sublimation adalah lebih tinggi kerana teknik ini memerlukan pengguaan mesin heat press, sublimation ink dan juga produk-produk sublimation seperti mug.

Cetakan Baju Menggunakan Kaedah Heat Press

Terdapat kedai Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Percetakan mengunakan teknik heat press dilakukan dengan cara memindahkan design ke atas fabrik. Kertas yang digunakan untuk proses pemindahan ini adalah transfer dan sublimation paper.

Selain itu, apa yang diperlukan lagi ialah mesin pencetak dan mesin heat press. Kelebihan menggunakan kaedah heat press ini ialah setiap imej yang dicetak dapat bertahan lebih lama kebanyakkan warna dapat diserap dengan baik oleh semua jenis fabrik.

Teknik cetakan ini hanya sesuai untuk cetakan produk peribadi kerana hanya 1 produk dapat diproses dalam satu-satu masa. Kualiti gambar yang terhasil adalah bergantung penuh kepada kualiti gambar yang dicetak.

Mencetak Baju Menggunakan Kaedah Silk Screen

Percetakan silk screen pula melibatkan kaedah menghasilkan stensil atau skrin terlebih dahulu. Ia kemudiannya digunakan untuk membuat lapisan dakwat pada permukaan cetakan. Setiap stensil menggunaka warna yang berlainan sebelum digabungkan bersama untuk mendapatkan hasil yang dikehendaki.

Mencari tempat Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Masa yang diambil untuk kaedah cetakan ini agak panjang iaitu sekitar 2 hingga 3 jam kerana setiap warna perlu dicetak berasingan. Antara peralatan untuk cetakan silk screen ialah:

 • Meja
 • Frame kayu atau frame aluminium
 • Kain mesh yang mengikut jenis
 • Emulsion
 • Lampu
 • Dye atau rubber ink
 • Mixer untuk membancuh ink
 • Pengering rambut
 • Penembak air

Kos yang diperlukan untuk kaedah ini sangat rendah dan dicadangkan untuk recycle semua barangan seperti meja, frame kayu dan lampu.

Perkhidmatan Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih Oleh Hotspot Empire Tidak Terhad

Nampaknya Syarikat Hotspot Empire bukan saja pakar dalam design dan mencetak baju murah di Semenyih semata-mata malah mereka juga terlibat dalam percetakan cenderahati samada dalam bentuk mug, pinggan, keychain, casing, puzzle dan berbagai-bagai lagi. Harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan.

Percetakan Mug

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang murah-murah

Kebolehan daripada bakat dalam design sesuatu tidak tertumpu kepada baju sahaja malah team Hotspot Empire juga pakar dalam bab cenderahati berbentuk mug. Penggunaan mesin mug yang sangat mudah adalah salah satu cabang bisnes yang boleh diperkembangkan oleh sesiapa sahaja.

Kemudian, kaji pula berkenaan jenis-jenis mug yang sesuai untuk percetakan. Proses penghasilan mug juga memerlukan kepada kepakaran dalam menggunakan perisian reka bentuk dan pencetak.

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang berpatutan

Maka ilmu Adobe Photoshop atau Adobe Illustrator merupakan suatu kelebihan. Setelah beberapa langkah mudah diambil, terhasillah mug yang menarik mengikut design dan citarasa pengguna.

Percetakan Casing Telefon “Customized”

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang bagus

Penghasilan design casing untuk telefon pintar semakin meningkat naik permintaannya. Tambahan pula, dengan kecanggihan teknologi terkini pelbagai perkara dapat dilakukan dengan mudah. Termasuklah mencetak casing telefon.

Dengan hanya menggunakan mesin heat transfer, kita akan dapat hasilkan customized casing telefon. Caranya ialah:

 1. Design gambar yang dikehendaki dalam ukuran casing tertentu.
 2. Kemudian cetaklah design tersebut menggunakan ink sublimation dan kertas sublimation.
 3. Selepas itu, balutcasing telefon dengan pita pelekat yang tahan panas.
 4. Panaskan casing tadi dengan heat press dan siap.

Berikut adalah contoh design casing telefon pintar yang telah siap:

Kepakaran Hotspot Empire Dalam Dunia Percetakan

Secara rumusannya Syarikat Hotspot Empire ini menjalankan perkhidmatan

 1. Mencetak baju
 2. Kaedah cetakan sublimation
 3. Kaedah cetakan heat press
 4. Kaedah cetakan silks creen
 5. Customade
 6. Sulaman

Di samping itu juga, mereka mempunyai kepakaran lain seperti:

 1. Design dan cetakan cenderahati yang ditempah
 2. Design dan cetakan pinggan
 3. Design dan cetak mug
 4. Design dan cetak key chain
 5. Design dan cetak casing
 6. Design dan cetak puzzle

Harga yang ditawarkan adalah harga yang diberikan direct dari kilang. Kondisinya seperti ini, lagi banyak barangan yang ditempah lagi murah harga yang boleh diberikan.

Antara Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Terbaru promosi untuk baju dengan harga RM12.00 dan kaedah printing dengan 1 warna sahaja. Bagi pelanggan yang ingin menempah baju, pihak Hotspot Empire juga menyediakan perkhidmatan untuk:

 1. Family day
 2. Baju kelas
 3. Baju individu
 4. Baju company

Berkenaan tempahan minimum, tidak perlu risau kerana pelanggan boleh membuat tempahan minimum walaupun 1 helai.

Testimoni Pelanggan Hotspot Empire

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang ada

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang sangat bagus

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang sangat murah

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang sangat berpatutan

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih

Mencair Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang murah

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang mudah dicari

Design Dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih yang terabaik harganya

Jom Dapatkan Design dan Mencetak Baju Murah Di Semenyih Segera!

Sekiranya anda sedang mencari tempat untuk menempah baju di Semenyih, inilah tempat yang jangan anda ragui. Hotspot Empire sedia membantu anda menghasilkan t-shirt mengikut design dan kehendak anda. Juga cenderamata untuk majlis rasmi dan juga hadiah serta doorgift boleh dibuat di sini. Cepat, hubungi Hotspot Empire dengan klik sahaja link Whatsapp tu ye!

 

Jom Tempah Baju SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

No 2 Jalan 6/7C Seksyen 6 Bandar Rinching 43500 Semenyih, Selangor

   
Jom Tempah Baju SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Tempah Baju SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: