Review
Apr 14, 2017, 11:18pm

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29


Anda mungkin sedia maklum bahasa Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 akan berlangsung tidak lama lagi, dan lebih-lebih lagi ia akan diadakan secara atas talian (online). Tahniah buat anda yang berpeluang untuk mengambil peperiksaan ini. Bagi calon-calon berkelayakan yang akan mengambil peperiksaan ini, semestinya calon-calon ini hendaklah membuat persediaan yang secukupnya supaya dapat menjawab soalan-soalan peperiksaan dengan tepat.

2222222

Untuk pengetahuan calon-calon yang akan menduduki peperiksaan ini, soalan-soalan bagi Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 terbahagi kepada tiga bahagian utama, iaitu bahagian Pengetahuan Am, bahagian Matematik / Daya Penyelesaian Masalah, dan juga Ujian Psikometrik.

Contoh Soalan Pengetahuan Am Penolong Pegawai Penerangan S29

Mari kita lihat contoh-contoh soalan dari ketiga-tiga bahagian peperiksaan ini.

Bahagian A: Pengetahuan Am

Bahagian A untuk peperiksaan ini adalah terdiri dari beberapa soalan-soalan berbentuk objektif. Calon-calon perlu memilih jawapan yang betul dari pilihan jawapan-jawapan yang diberi. Sebagai contoh, berikut merupakan satu contoh soalan pegetahuan am:

Soalan Pengetahuan Am - Penolong Pegawai Penerangan S29

Selain contoh soalan-soalan seperti di atas, soalan-soalan boleh juga berbentuk soalan majmuk seperti contoh soalan yang berikut:

Soalan Pengetahuan Am - Penolong Pegawai Penerangan S29

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Penolong Pegawai Penerangan S29

Bahagian B: Ujian Matematik / Daya Menyelesaikan Masalah

Bahagian B dalam ujian Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 terdiri dari soalan-soalan matematik yang mana calon-calon haruslah menyelesaikan masalah yang terkandung dalam soalan tersebut. Bahagian ini menekankan kepada keupayaan calon-calon untuk berfikir secara kreatif, logikal dan matematikal dan sekaligus melibatkan pengiraan dan penyelesaian masalah.

Contoh soalan di bawah merupakan soalan yang menggunakan penyelesaian yang logik. Berhati-hati apabila menjawab soalan ini kerana ia bertujuan untuk mengelirukan calon-colon sungguhpun soalan berikut nampak mudah.

Daya Menyelesaikan Masalah - Penolong Pegawai Penerangan S29

Untuk contoh berikut, jawapan yang tepat adalan B kerana jawapannya merujuk kepada bilangan nombor-nombor yang terdapat pada setiap pasangan, bukan susuannya. Walau bagaimanapun, ada juga soalan yang menguji pemikiran calon-calon dengan lebih ketara. Lihat pada contoh soalan berikut:

Daya Menyelesaikan Masalah - Penolong Pegawai Penerangan S29

Untuk jawapan pada soalan di atas, jawapan yang tepat adalah B, kerana kenyataan penganggur merupaakan kenyataan yang benar berlaku kepada dirinya, manakala kenyataan untuk peguambela, jururawat dan profesor tidak boleh diterima secara langsung kerana ketiga-tiga orang tersebut memberikan andaian bahawa sesuatu akan berlaku.

Dari segi peguambela, kenyataan tersebut adalah berat sebelah dan lebih menyokong kepada anak guamnya yang dibela. Bagi jururawat, beliau tidak dapat menjamin bahawa sesuatu penyakit boleh sembuh. Dan juga pada profesor, kenyataan beliau hanyalah sebuah ramalan atau andaian sahaja.

Soalan-soalan yang lain dalam bahagian B termasuk kemahiran membaca dan menginterpretasi data, memahami konsep-konsep matematik (seperti nombor genap / ganjil, mengenali urutan atau bentuk, dan sebagainya).

Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Penerangan S29

Bahagian C: Ujian Psikometrik

Bahagian C dalam soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 adalah berkaitan dengan disiplin dan sikap diri anda. Jawapan-jawapan yang diberikan untuk soalan-soalan tersebut bertujuan untuk mengelirukan calon-calon, kerana soalan-soalan yang terkandung dalam bahagian ini adalah direka bentuk untuk menguji tahap minat calon-calon untuk menjadi Penolong Pegawai Penerangan S29.

Tambahan pula, bahagian ini juga bertujuan untuk mengukur personaliti dan sahsiah seseorang calon sebelum layak dipanggil untuk temuduga ataupun untuk menjawat sesuatu jawatan.  Format jawapan untuk bahagian ini tidak tetap tetapi kemungkinan besar anda hanya diberi dua pilihan jawapan, iaitu sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, dan SETUJU atau TIDAK SETUJU..

Antara contoh-contoh soalan psikometrik adalah seperti berikut:

Soalan Psikometrik- Penolong Pegawai Penerangan S29

Supaya dapat memberi panduan yang mudah bagi calon-calon yang akan menjawab Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29, calon-calon hendaklah memastikan bahasa secara asasnya, pemilihan jawapan perlulah ke arah jawapan yang positif dan bukan sebaliknya.

Dapatkan Rujukan Penolong Pegawai Penerangan S29 Sesi 2017 Sekarang !

Rujukan Penuh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29

Untuk lebih menyediakan calon-calon yang berkelayakan untuk dapat menjawab Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29, anda boleh panduan-panduan serta pakej rujukan untuk peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 di laman web ekslusif berikut Rujukan Penuh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 atau terus whatsapp Prof Hariz di talian 012-5336713 SEKARANG !

 

Jom dapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom dapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan S29 SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: