Review
Mar 12, 2018, 9:53am

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol


Antara masalah utama yang di hadapi oleh rakyat Malaysia ketika ini adalah paras gula dan juga kolestrol yang agak berlebihan di dalam tubuh badan. Apabila paras gula dan kolestrol meningkat maka secara tidak langsung akan ada pelbagai masalah kesihatan yang akan muncul antaranya kencing manis, darah tinggi, stroke dan penyakit jantung. Untuk pengetahuan anda, 1 daripada 5 orang dewasa di Malaysia atau bersamaan 3.6 juta ialah penghidap masalah diabetes akibat paras gula dan kolestrol yang tinggi dan jumlah ini semakin meningkat setiap tahun.

Antara Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol

Di bawah ini adalah tanda-tanda paras gula dalam darah anda tinggi:

 • Kerap membuang air kecil, terutama pada waktu malam
 • Penglihatan kabur
 • Mulut kering
 • Dahaga
 • Mati pucuk
 • Tidak dapat memberi tumpuan
 • Penyembuhan luka yang perlahan
 • Masalah penghadaman
 • Peningkatkan selera makan
 • Masalah saraf
 • Kulit kering dan gatal
 • Penambahan lemak pada perut dan berat badan

Maka sudah tiba masanya untuk anda sentiasa peka dan berusaha bagi menurunkan paras gula dan kolestrol di dalam tubuh masing-masing supaya badan kita boleh sentiasa sihat, cergas dan aktif. Ada pelbagai kaedah dan tips yang boleh di gunapakai untuk membantu anda bagi mengatasi masalah paras gula dan kolestrol ini.

1. Bersenam Bersama Keluarga

Selain Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol

Bersenam bagus untuk menurunkan kolestrol namun apabila memperkatakan tentang bersenam pastinya akan ada yang mengeluh. Apa tidaknya, bersenam ini kan memenatkan. Namun, bersenam tidak semestinya perlu ke gym setiap masa. Anda boleh lakukan senaman ringan ketika di rumah bersama anak-anak dan suami/isteri. Aktiviti riadah juga boleh di anggap sebagai senaman yang boleh di lakukan bersama antaranya bermain badminton, berbasikal, berlari anak dan lain-lain lagi. Mengemas rumah dan menyusun atur perabot juga boleh di anggap sebagai salah satu senaman kerana ia juga boleh mengeluarkan peluh. Tempoh bersenam yang paling ideal adalah sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

2. Lebihkan Minum Air Putih

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol yang betul

Air putih biasa yang tidak mempunyai kalori, gula dan lemak sememangnya sangat membantu badan manusia daripada hidrasi malah ia amat membantu daripada pelbagai segi yang lain. Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia juga dapat menghindarkan diri anda daripada masalah sembelit dan pembakaran kalori juga akan berjalan dengan lebih efisien. Jangan takut untuk minum air putih dalam kuantiti yang banyak kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

3. Jangan Lewatkan Masa Makan

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan Betul

Apabila waktu makan anda ditangguhkan, kandungan glukosa di dalam badan akan berkurangan. Bagi pesakit diabetes, ini bukanlah hal yang baik kerana keadaan pesakit akan bertambah buruk disebabkan glukosa yang semakin berkurangan. Kerana itu amatlah penting supaya makan dengan teratur apabila tiba masanya. Jangan sesekali melambat-lambatkan masa makan. Makanlah sekadar kenyang untuk mengelakkan masalah lain yang lebih teruk.

4. Kurangkan Makanan Yang Manis

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol yang benar

Sekiranya anda di sahkan mengidap diabetes, tidak bermakna anda tidak boleh makan makanan yang manis seperti kek, aiskrim dan coklat ini sama sekali. Anda masih boleh nikmatinya tetapi hanyalah dalam jumlah yang sedikit dan tidak keterlaluan. Ini kerana makanan yang manis ini boleh meningkatkan kadar gula darah melebihi paras normal dengan cepat. Maka sekiranya tidak di kawal, ia boleh menyebabkan masalah lain yang lebih teruk.

Walaubagaimanapun, anda boleh nikmati rasa manis dengan cara mengantikan rasa manis itu dengan pemanis semula jadi seperti madu, stevia organik dan kurma. Apa yang paling penting, pastikan saiz makanan anda terkawal dan hanya mengambil dalam jumlah yang kecil sahaja setiap hari termasuklah juga pemanis semula jadi tersebut (seperti satu hingga tiga sudu teh sahaja setiap hari).

Kesimpulannya, sila hadkan makanan yang manis ini dengan ketat. Bak kata pepatah, kurangkan gula di dalam makanan serta minuman dan lebihkan manis di dalam senyuman.

5. Kawal Pengambilan Karbohidrat

Mencari Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol

Karbohidrat seperti nasi dan tepung adalah salah satu penyumbang kepada kenaikan paras gula di dalam tubuh.  Karbohidrat yang di makan akan ditukarkan kepada glukosa yang mana ia memberikan tenaga kepada sel dan memberikan tenaga bagi menjalankan fungsi-fungsi dalam badan kita. Namun, sekiranya terlebih mengambil kuantiti karbohidrat ini ia boleh memberikan paras gula yang berlebihan dan pastinya akan memudaratkan diri anda sendiri. Maka sila kurangkan pengambilan karbohidrat ini hanya di takat yang secukupnya. Jika masih lapar anda boleh makan yang lain seperti buah-buahan.

6. Amalkan Pengambilan Buah-Buahan

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan Mudah

Buah-buahan ada pelbagai jenis. Namun, mengikut sesetengah kajian yang di jalankan terdapat beberapa jenis buah-buahan yang sesuai untuk membantu mengawal dan menurunkan paras gula di dalam tubuh. Antaranya buah pear, apricot, berry, kiwi, epal, peach dan belimbing.

Buah-buahan ini boleh di makan begitu saja atau di kisar sebagai jus namun pastikan tidak di tambah apa-apa pemanis tambahan sama sekali.

7. Makan Sekadar Kenyang

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan cepat sekali

Nafsu makan memang agak sukar untuk di kawal namun terdapat tips bagaimana untuk membantu mengurangkan jumlah makanan yang akan di makan. Caranya adalah dengan menggunakan pinggan yang bersaiz kecil. Dengan pinggan yang bersaiz lebih kecil bermakna kita akan mengehadkan jumlah makanan yang boleh di letakkan di dalam pinggan tersebut dan secara tidak langsung ia juga akan menghadkan jumlah makanan yang akan kita makan. Pemakanan yang tidak terlalu berlebihan dapat menurunkan kadar kolestrol dengan lebih berkesan.

8. Elakkan Tekanan (Stress)

Antara Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan Betul

Tekanan yang berlebihan juga boleh menyebabkan gula dalam darah meningkat. Ini berlaku disebabkan oleh pembebasan hormon tekanan yang banyak iaitu kortisol. Dengan mengawal tekanan, ia akan membawa kepada gula dalam darah yang normal.

Maka, tidak hairanlah sekiranya mereka yang mengalami masalah kesihatan seperti diabetes dan obesiti akan menjadi tertekan dengan mudah. Tekanan boleh di kurangkan dengan melakukan yoga, meditasi, mendengar muzik yang tenang, bercuti dan menggunakan minyak pati tumbuh-tumbuhan yang di panggil aromaterapi seperti lavender, rose dan lain-lain lagi.

9. Dapatkan Rehat / Tidur Yang Cukup

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan cara yang betul

Rehat dan tidur adalah penting untuk mental, fizikal, dan emosi. Kurang rehat dan kurang tidur boleh menyebabkan badan anda berasa lesu, letih, sukar untuk berkomunikasi, kurang tumpuan dan ingatan juga akan menjadi lebih lemah.

Kebanyakan orang mengalami kekurangan tidur apabila terdapat tekanan dan terpaksa berkerja sehingga lewat malam. Apabila tidur lewat maka anda akan terangsang untuk mengambil makanan sedangkan makan pada lewat malam adalah salah satu tabiat yang tidak baik. Satu hidangan berat diambil pada lewat malam boleh menyebabkan badan terpaksa bekerja keras untuk mencernakan makanan tersebut. Ini juga akan menyebabkan kepenatan kerana organ pencernaan anda kerana berkerja sepanjang malam untuk mencernakan makanan tersebut.

Maka, amalkanlah rehat dan tidur yang secukupnya setiap hari demi untuk memastikan tubuh dan organ anda turut ikut berehat selepas penat berkerja saban hari. Dalam masa yang sama ia juga dapat membantu tubuh badan anda berfungsi dengan lebih baik untuk melancarkan darah supaya paras gula dan kolestrol berada pada tahap yang sepatutnya.

10. Minum Jus Peria

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan Jus Peria

Peria yang pahit sering di jadikan petua sejak turun temurun sebagai salah satu kaedah untuk menurunkan paras gula dan kolestrol. Ia dikatakan dapat membantu mengawal gula dan membantu meningkatkan rembesan insulin oleh pankreas. Selain itu peria juga boleh di jadikan salah satu hidangan sampingan setiap hari. Namun tidak semua orang berjaya minum jus peria ini yang pahit. Walaubagaimanapun anda boleh amalkan peria sebagai makanan sampingan harian dengan cara memasaknya sebagai sayur atau ulam.

Namun sayangnya tidak semua orang dapat melakukan apa yang disenaraikan di atas secara konsisten.  Almaklumlah tidak semua orang mempunyai masa yang terluang untuk mempraktikkan apa yang di sarankan itu sepenuhnya. Ini di sebabkan kengkangan masa berkerja dan sebagainya.

Tidak mengapa, anda masih mempunyai pilihan lain untuk menurunkan kadar paras gula dan kolestrol di dalam tubuh badan anda itu dengan lebih cepat dan berkesan. Cara yang akan saya kongsikan ini ternyata lebih mudah, cepat dan berkesan.

TEH DAUN YACON – Menurunkan Paras Gula Dengan Pantas

Cara Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol

Teh Daun Yacon merupakan temuan baru hasil kajian seorang pakar Jepun yang berjaya menemukan khasiat daun Smallanthus Sonchifolia yang boleh membantu mengatasi masalah paras gula di dalam tubuh yang sering di alami oleh kebanyakan penyakit kencing manis atau diabetes. Teh Daun Yacon ini juga boleh membantu memperbaiki sel beta pankreas.

Ketika pertama kali minum mungkin akan terasa sedikit pahit pada bahagian hujung lidah namun anda tak perlu risau kerana lama-kelamaan anda akan dapati ianya hanyalah seperti sedang menikmati kesegaran teh hijau dengan bau aromanya yang tersendiri.

Manfaat Daun Yacon

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan sangat mudah

Daun Yacon ini di katakan berasal daripada Mexico namun cerita berkenaan khasiatnya semakin mula tersebar dari hari ke hari sehinggakan mendapat perhatian pihak-pihak pakar dari Jepun. Kini, daun Yacon bukan hanya amat popular di kalangan warga Jepun malah di Indonesia juga.

Penelitan di Indonesia telah membuktikan bahawa ekstrak daun yacon ini boleh mengurangkan kadar gula sehingga 72% hanya dalam masa 20 hari sahaja. Di samping itu daun yacon ini juga dikatakan dapat memperbaiki sel beta pankreas yang rosak.

Saat ini, daun yacon juga turut di gelar sebagai daun insulin disebabkan komposisi utamanya yang berperanan sebagai pengurang kadar gula dan memperbaiki kerosakan sel beta pankreas pada penderita diabetes itu.

Teh Daun Yacon – Mudah dan Berkhasiat

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol degangan Teh Yacon

Semestinya agak susah untuk anda menanam dan memproses daun Yacon ini sendiri maka kerana itu anda boleh dapatkan Teh Yacon yang sudah siap di proses ini. Dengan adanya Teh Daun Yacon ini anda tidak perlu lagi bersusah payah. Apa yang perlu di lakukan hanyalah merendam seuncang daun yacon yang telah siap di proses ini ke dalam air panas dan bolehlah diamalkan sebagai minuman sampingan setiap hari.

Benarkah Teh Daun Yacon Ini Berkesan?

Berkesan atau tidak anda boleh nilai sendiri berdasarkan testimoni-testimoni daripada para penggunanya seperti di bawah ini.

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan sangat pantas

Mencari-cari Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan betul dan mudah

Dapatkan Teh Daun Yacon – SEKARANG !!!

Anda mahu bebas daripada masalah paras gula dan kolestrol yang melampau? Apa yang sedang anda tunggu lagi? Segera dapatkan Teh Daun Yacon ini dengan kadar segera demi mendapatkan khasiatnya. Dengan adanya Teh Daun Yacon ini, anda bukan saja dapat membantu mengawal tahap gula dalam tubuh malah dapat juga mengawal tahap kolestrol dan memperbaiki sel beta pankreas di dalam tubuh.

Cara Turunkan Paras Gula dan Kolestrol dengan Teh Daun Yacon

Bagi mendapatkan info yang lebih berserta harga, sila hubungi :

 

Jom Order Teh Daun Yacon SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Teh Daun Yacon SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Teh Daun Yacon SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: