Review
May 3, 2018, 11:53am

Cara Terbaik Hilangkan Masalah Anak Meragam dan Kembung Perut


Anak anda selalu meragam sehingga anda sendiri tidak tahu puncanya? Jangan risau, itu mungkin adalah sebab kembung perut. Kembung perut akan terjadi kepada anak-anak kecil terutamanya bayi yang berusia kurang dari 6 bulan. Umumnya, hal ini kerana abdomen kaviti pada anak terlalu kecil berbanding saiz organ dalam abdomen. Namun, anda tidak perlu terlalu risau kerana ini adalah hal yang sangat normal dan wajar bagi bayi. Ia berlaku kepada semua bayi sejak dari lahir lagi.

cara atasi anak meragam dan kembung perut

Walaupun begitu, anda haruslah mengenal pasti terlebih dahulu kenapa anak anda meragam. Jika anak anda menangis secara tiba-tiba tanpa sebabnya, anda perlu melihat apakah tandanya dengan cara menekan secara perlahan-lahan pada perut bayi, jika anda terasa keras atau bayi anda kerap membuang angin ini sememangnya bayi meragam kerana kembung perut! Dengan melihat cara pergerakan bahasa tubuh anak anda, anda juga dapat mengenal pasti punca si dia meragam. Pada kebiasaannya, bayi akan mengangkat kedua kakinya ke atas dan melengkungkan punggungnya ke belakang apabila tidak selesa kembung perut. Disini ingin saya kongsikan beberapa cara untuk menghilangkan masalah kembung perut yang terbukti sangat berkesan.

minyak untuk bayi kembung perut

Cara Terbaik Hilangkan Masalah Anak Meragam Dan Kembung Perut

Tips #1. Minyak Kayu Putih

minyak kayu putih untuk anak meragam dan kembung perut

Pertama sekali, anda hendaklah memandikan bayi anda dengan air suam. Cara ini dapat mengeluarkan gas yang terperangkap di dalam perut bayi. Kemudian, titiskan beberapa titik minyak kayu putih dan sapukan ke perut bayi. Urutkan perlahan-lahan pada bahagian perut bayi yang terasa keras. Cara ini sangat berkesan untuk membuatkan bayi anda bersendawa atau buang angin. Selepas itu, anda boleh tekapkan kain yang dicelup dengan air suam ke perut bayi.

Tips #2. Teknik Penyusuan

perbaiki teknik penyusuan bayi elak anak meragam dan kembung perut

Seandainya bayi anda masih menyusu badan, pastikan anda mengamalkan teknik penyusuan yang betul. Pastikan mulut bayi melekat pada puting dalam keadaan selesa supaya tidak mengakibatkan bayi tertelan angin ketika menyusu. Selain itu, untuk bayi yang masih lagi minum susu menggunakan botol susu, anda perlu pastikan bahawa puting botol susu yang disediakan adalah saiz yang sesuai. Saiz putih juga memainkan peranan bagi aliran susu supaya tidak menyebabkan kembung perut. Tertelan angin ketika menyusu menyebabkan bayi kembung perut dan sukar untuk membuang angin. Disamping itu, anda perlu memastikan payudara tidak terasa sakit ketika menyusu kerana sekiranya sakit, ia bermakna anda telah mengamalkan teknik menyusu yang salah.

Tips #3. Elakkan Makan Makanan Berangin Bagi Ibu Menyusu

elakkan makanan berangin bagi ibu menyusu

Digalakkan ibu yang masih menyusu badan untuk mengelakkan makanan berangin seperti ubi, nangka, kacang panjang dan sebagainya. Hal ini dapat memberi kesan terhadap susu anda. Kandungan susu yang berangin akan mempengaruhi perut bayi untuk kembung kerana mereka turut mendapat kesan daripada makanan ibu. Kadang-kadang makanan dan minuman berkafien juga menjadi penyebab kembung perut bayi. Para ibu disarankan untuk meminum air putih dengan banyak kerana ia akan memudahkan sistem penghadaman dan pencernaan.

Tips #4. Biarkan Bayi Bebas Dan Aktif Bergerak

bebaskan bayi bergerak elak anak meragam dan kembung perut

Antara cara lain untuk menghilangkan kembung perut bayi ialah dengan membiarkan bayi bergerak aktif. Misalnya anda boleh membiarkan bayi merangkak mahupun bergerak bebas namun anda haruslah juga memantaunya. Gerakkan ini mungkin berguna untuk menstabilkan dan mendorong proses pencernaan bayi dengan lebih baik. Pendek kata, dengan gerakan bayi itu, bayi dapat sendawa ataupun kentut dengan mudah.

Tips #5. Tukar Susu Formula

tukar susu elak anak meragam dan kembung perut

Sekiranya bayi anda mengalami kembung perut setelah meminum susu formula, anda disyorkan untuk menukar susu formula. Sesetengah bayi mempunyai alahan terhadap susu formula seraya menyebabkan kembung perut. Setiap jenis susu mempunyai sukatan karbohidrat yang berbeza. Karbohidrat yang dicerna dalam keadaan tidak sempurna adalah penyebab kembung perut anak.

Tips #6. Bedung Bayi

bedung bayi elak anak meragam dan kembung perut

Bedung merupakan suatu teknik untuk menenangkan bayi sekaligus memberikan dia ketenteraman jiwa. Cara ini dapat memberi keselesaan pada bayi serta menghalang angin daripada memasuki melalui rongganya. Ingatlah bahawa jika bayi anda menangis, tenangkanlah kerana menangis juga mampu menyebabkan banyak gas yang disedut ke dalam perut bayi.

Tips #7. Tummy Time

tummy time anak meragam dan kembung perut

Tummy Time adalah balm yang berfungsi sebagai minyak angin bayi. Sejak lahir lagi, anak anda sangat perlukan balm ini dan ia adalah sesuatu yang wajib untuk dipakaikan kepada anak anda selepas mandi. Bukan sahaja bayi, malah anda anda yang meningkat dewasa juga boleh menggunakan balm ini kerana masalah sembelit mungkin sentiasa berlaku disebabkan oleh faktor pemakanan. Minyak angin bayi ini merupakan cara yang paling terbaik untuk menghilangkan masalah anak meragam dan kembung perut. Angin akan mudah keluar dari perut bayi sekiranya balm tummy time ini disapukan pada perut mereka. Mereka tidak akan meragam dan menangis lagi.

kelebihan tummy time untuk anak meragam dan kembung perut

Kelebihan Tummy Time

 • Memudahkan bayi buang air besar
 • Menghilangkan masalah kembung perut bayi
 • Melegakan sakit perut anak
 • Menghilangkan masalah sembelit anak
 • Melega dan menghilangkan sakit perut atau cirit birit anak dan juga orang tua

t-rub untuk anak meragam dan kembung perut

Cara Penggunaan Balm Tummy Time

Anda boleh sapu dan urutkan pada perut, belakang badan dan tapak kaki anak anda. Balm Tummy Time yang sangat berpatutan harganya iaitu serendah RM49 ini merupakan salah satu produk Balm Tasneem Naturel.

Balm Tasneem Naturel

balm tasneem naturel untuk anak meragam dan kembung perut

Balm Tasneem Naturel adalah balm bayi dan anak-anak yang sangat selamat dan halal digunakan berbanding dengan balm-balm yang lain. Balm Tasneem Naturel adalah balm yang telah dicukupkan dos untuk kegunaan bayi dan anak-anak berbanding dengan balm lain yang berminyak, overdose dan tidak sesuai dengan kulit bayi. Ia dapat membantu menyelesaikan masalah bayi dan anak anda terutamanya kembung perut dan sentiasa meragam dengan cara anda boleh sapukannya secara konsisten pada mereka. Balm Tasneem Naturel ini diperbuat daripada essential oil dengan dos yang dibenarkan untuk bayi dan anak tanpa bahan kimia seperti paraben atau SLS yang merupakan faktor utama keradangan kulit bayi.

Balm-Balm Lain Tasneem Naturel

1. Calm Time Balm

balm calm time untuk anak meragam dan kembung perut

Balm calm time ini membantu menstabilkan emosi bayi atau orang dewasa dengan lebih baik. Anak anda yang meragam akan menjadi tenang dan tidak tantrum atau mengamuk lagi kerana sarafnya telah tenang. Balm ini mampu melegakan anak anda dan memberikan mereka mood yang baik.

kelebihan calm time untuk anak meragam dan kembung perut

Kelebihan Calm Time

 • Melegakan anak yang meragam dan tantrum
 • Menenangkan anak yang hyperaktif
 • Melegakan anak yang sering menangis

calm time balm tidurkan bayi

Cara Penggunaan

Anda boleh menyapu di tapak kaki, tulang belakang, nadi, belakang telinga serta pergelangan tangan. Harga untuk Calm Time balm adalah RM49.

2. Sleep Time

sleep time balm untuk anak meragam dan kembung perut

Sleep Time Tasneem Naturel Balm ini dapat membantu memperbaiki hormon tidur anak anda dan juga anda. Kandungannya adalah minyak pati cedarwood di mana ia dapat mengimbangkan hormon tidur anda. Dengan ini anda tidak akan mengalami masalah apa-apa lagi dalam menidurkan anak anda dalam masa tidur yang sebenar.

bahan dalam sleep time balm untuk anak meragam dan kembung perut

Kelebihan Sleep Time

 • Memudahkan anak susah tidur malam tidur
 • Menjadikan anak anda tidur lama atau nyenyak
 • Memudahkan orang dewasa untuk tidur dengan teratur
 • Mengatasi masalah tidur malam bagi kanak-kanak atau orang dewasa

kegunaan sleep time untuk bayi

Cara Penggunaan

Anda boleh menyapu balm sleep time di tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga dan pergelangan tangan. Anda boleh mendapatkan balm ini dengan harga serendah RM49 sahaja.

3. CF Rub Balm

cf-rub untuk bayi meragam dan kembung perut

CF Rub boleh digunakan ketika kecemasan kerana ia sangat baik untuk segala jenis penyakit terutamanya selsema dan batuk. Sekiranya anak anda sentiasa alahan dan mempunyai daya tahan badan yang rendah dan lemah, anda harus siap sedia dengan CF Rub Balm ini sentiasa. Jika mereka mengalami sakit-sakit selsema, batuk dan sebagainya, anda boleh terus sapukan Coughflu Time ini.

bahan cf-rub untuk anak meragam dan kembung perut

Kelebihan Coughflu Time

 • Melegakan batuk malam
 • Memudahkan pernafasan walaupun selsema
 • Menghilangkan selesema dan batuk
 • Mencegah dan mengatasi demam anak

cf-rub untuk anak batuk dan selsema

Cara Penggunaan

Anda boleh menyapukan CF Rub Balm ini di bahagian hidung, tekak, tulang belakang, tapak kaki dan dada anda. Dengan hanya RM49, anda boleh mencegah sakit selsema, batuk dan lain-lain lagi.

4. Skeenz Balm

skeenzy balm untuk kulit bayi

Bagi anak anda yang mengalami masalah kulit, gatal-gatal, ekzema dan gigitan serangga dan lain-lain lagi boleh mengamalkan sapuan Skeenz Balm. Balm ini terdiri daripada bahan-bahan semulajadi dan asli yang selamat seperti beeswax, shea butter, olus oil, argania spinosa dan leaf extract.

Cara Penggunaan

Anda boleh menyapu skeenz balm di bahagian yang gatal-gatal atau yang bermasalah. Balm ini boleh didapatkan dengan harga RM55 sahaja.

Set Pakej Tasneem Naturel

Jika anda nak memiliki lebih dari satu balm Tasneem Naturel, anda boleh memilih antara dua pakej berikut pada harga yang sungguh istimewa.

balm untuk bayi elak selsema

Pakej 1 – Pakej Tidur Lena

Pakej Tidur lena ini mengandungi dua balm iaitu Calm Time dan Sleep Time. Ibu – ibu boleh mendapatkan Pakej Tidur Lena pada harga RM88 sahaja.

cara atasi bayi newborn kembung

Pakej 2 – Pakej New Born

Untuk persediaan menyambut bayi, saya syorkan untuk ibu bapa mengambil Pakej Newborn. Dalam pakej ini, mengandungi, 3 balm Tasneem Natural iaitu Coughflu Time, Tummy Time dan Calm Time. Ianya untuk mengelakkan dan mengatasi bayi batuk selsema, kembung dan juga sukar tidur. Dan harga Pakej Newborn tersangat jimat iaitu hanya RM132 sahaja.

Kelebihan Balm Tasneem Naturel

balm tasneem naturel untuk kit penjagaan bayi

 • Melegakan sakit kembung perut dan mengatasi masalah anak meragam dengan berkesan dan pantas.
 • Menjadikan anak-anak lebih tenang dan bertindak dengan baik.
 • Balm Tasneem Naturel adalah balm yang berasaskan essential oil. Selain essential oil, setiap balm Tasneem Naturel mempunyai 7 hingga 10 bahan-bahan organik yang semulajadi.
 • Ia sangat dipercayai dan diyakini kerana mempunyai kelulusan kementerian kesihatan, malah ia sangat selamat dan halal digunakan.
 • Baunya wangi dan sangat menenangkan. Bayi atau anak kecil yang bau akan balm ini akan menjadi tenang.
 • Anda akan lebih jimat kerana sekiranya anda kerap menggunakan balm ini sekalipun, ia boleh bertahan antara 3 hingga 4 bulan.
 • Balm ini boleh digunakan seawal bayi sehingga dewasa.
 • Bayi yang mempunyai G6PD, alahan atau penyakit kulit boleh menggunakan balm tasneem naturel kerana balm ini adalah organik dan semulajadi.

Testimoni Mereka Yang Menggunakan Balm Tasneem Naturel

testimoni pengguna tasneem naturel balm testimoni pengguna tasneem naturel balm testimoni pengguna tasneem naturel balm

Dapatkan Balm Tasneem Naturel Untuk Penjagaan Bayi Sekarang!

Ramai yang telah menggunakan Balm Tasneem Naturel terhadap bayi dan anak-anak mereka. Kebanyakan anak mereka mengalami masalah meragam disebabkan oleh kembung perut, namun semuanya lega dan tidak meragam lagi setelah menggunakan balm Tasneem Naturel. Selain itu, ada juga anak yang mudah membuang serta tidak sembelit lagi. Para ibu bapa amat berpuas hati dengan kelebihan dan kebaikan balm Tasneem Natural kerana kini mereka bukan sahaja dapat mengatasi masalah kembung perut, tapi hampir kesemua masalah bayi dapat diselesaikan. Dengan harga yang berpatutan, inilah cara terbaik untuk anda menghilangkan masalah anak meragam dan kembung perut!

dapatkan balm tasneem naturel

BALM TASNEEM NATURAL | BALM SESUAI UNTUK BAYI KEMBUNG
Whatsapp: Tekan untuk telefon (012-4948824) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Shop4mybabykids
Instagram: @Shop4mybabykids

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: