Review
Jan 19, 2018, 2:45pm

Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah


Putih? Siapa taknak putih? Semua orang nak putih.  Zaman sekarang lelaki pun nak putihkan muka.  Wanita? Berlumba-lumba nak putih.  Anda juga pasti inginkan kulit yang putih, gebu dan licin terutamanya pada wajah anda. Hari ini saya akan kongsikan cara putihkan muka menggunakan bahan semulajadi.

cara putihkan muka 01

Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah

Terdapat banyak cara untuk anda kelihatan putih dan ceria iaitu dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi seperti sumber tumbuh-tumbuhan.  Tetapi dalam arus globalisasi yang moden ini, masih adakah bahan-bahan semulajadi yang mempunyai manfaat untuk putihkan kulit? Dan adakah anda mempunyai masa untuk diri sendiri dan dapat mencari bahan-bahan tersebut serta menggunakannya? Sekiranya ya, anda boleh mencuba cara-cara dibawah ini untuk putihkan muka dan serlahkan keceriaan wajah anda.

Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah
#1. Masker Karot

cara putihkan muka 03

Jarang kita dengar karot boleh dijadikan masker untuk memutihkan muka.  Namun, itulah kenyataannya yang ramai tidak tahu bahawa karot mengandungi vitamin C dan A.  

Vitamin C yang terdapat di dalam karot membantu penghasilan kolagen yang meningkatkan elastik kulit dan mencegah kedut.  Penghasilan kolagen akan menyebabkan kulit menghasilkan pigmentasi cerah pada kulit dan memutihkan kulit.  Caranya mudah saja, anda cuma perlu parutkan karot menjadi kecil dan campurkan bersama jus limau nipis dan kuning telur.  Selepas itu pakai seperti masker.  Anda boleh amalkan beberapa kali dalam seminggu.  Anda perlulah bersabar dan tunggu kesannya.

Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah
#2. Menggunakan Sengkuang

cara putihkan muka 02

Sengkuang boleh digunakan untuk memutihkan kulit kerana ia mempunyai kandungan vitamin c yang banyak.  Sengkuang bukan sahaja dapat memutihkan kulit, malah ia dapat merawat masalah kulit.  Ia dapat dijadikan masker muka sekiranya anda ingin memutihkan muka.  Dalam masa yang sama, anda juga boleh amalkan memakan sengkuang untuk memutihkan muka.  

Bagi menghasilkan masker sengkuang, anda perlu membuang buang kulit dan parutkan sengkuang.  Sesudah itu, anda boleh sapukan atau oleskan pada wajah anda sehingga ianya kering atau sekitar 15 minit.  Kemudian, basuh dan bilas wajah anda.  Muka anda akan terserlah ceria dan cantik.  Kulit juga akan kelihatan semakin putih dan berseri. Namun begitu, ianya adalah amat sulit kerana sengkuang sukar didapati oleh sebab buahnya tidak terlalu digunakan.  

Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah
#3. Putihkan Muka Dengan Labu Kuning

cara putihkan muka 05

Labu kuning kaya dengan anti-oksidan dan vitamin C, A dan E.  Ianya dapat merawat dan memutihkan kulit kerana ia mengandungi enzim yang berfungsi seakan-akan alpha-hydroxy yang kerap dijumpai dan digunapakai pada produk-produk pencerah kulit. Kandungan enzim ini menghapuskan sel kulit mati dan ia juga memiliki kandungan beta karoten dari vitamin A dan vitamin C yang mampu menutrisi kulit.  Anda boleh mengamalkan makan buah labu sekiranya anda tidak berasa jemu dan muak dengan rasa buah ini.  Ianya sedap dimakan dan dimasak menjadi bubur.  

Sekiranya anda tidak selesa atau tidak suka makan buah ini, anda boleh jadikan buah ini sebagai masker atau bancuhan yang dapat anda gunakan diluaran supaya dapat memutihkan muka justeru dapat menyerlahkan keceriaan wajah anda.  Jika anda ingin menghasilkan masker, anda boleh mencuba cara-cara menghasillkan masker seperti dibawah:

  1. Hancurkan labu dan jadikan puri labu
  2. Campurkan puri labu,cuka epal,madu, tepung ubi dan satu biji telur
  3. Gaulkan semua bahan tersebut
  4. Sapukan pada wajah anda

Anda akan berasa teruja melihat wajah anda keesokan hari.  Sel-sel mati dibawah kulit kusam akan hilang dan muka akan berseri-seri semakin putih.

Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah
#4. Rawatan Putihkan Wajah

cara putihkan muka 04

Terdapat pelbagai produk untuk putihkan wajah yang telah dijual dalam pasaran kosmetik dan kecantikan.  Rata-rata produk yang dijual itu mempunyai kandungan yang tidak pasti status halalnya dan juga tidak pasti kandungannya.  Namun, terdapat kebaikan produk yang berkonsepkan rawatan pemutihan wajah kepada pelanggan iaitu pelanggan tidak perlu menggunakan masa mereka untuk menghasilkan masker-masker sendiri dan pelanggan tidak perlu tunggu kesan yang lama untuk putihkan muka mereka.  Banyak produk diluar sana yang mempunyai kesan yang cepat dalam tempoh masa terdekat untuk menjadikan kulit muka nampak putih dan terserlah.  Tetapi, kebanyakan produk tersebut sering dikaitkan dengan penggunaan merkuri yang bahaya dan mengerikan.  

cara putihkan muka 21

Menurut sumber WHO (World Health Organisation) yang telah mengeluarkan satu laporan kes, ianya menerangkan seorang wanita berusia 34 tahun yang mengalami sindrom nefrotik, satu keadaan yang dimana simptom protein pada tahap yang tinggi dalam air kencing. Tahap merkuri dalam darah dan air kencing beliau kembali normal selepas sebulan dia berhenti menggunakan krim pencerah kulit.  Merkuri ini boleh menyebabkan sakit buah pinggang, keguguran janin dan macam-macam lagi.  Oleh itu, adalah amat penting untuk anda mengkaji kandungan sesebuah produk kecantikan sebelum menggunakannya.

Rawatan dan Pencerah Muka SUTRABELLA | Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah

cara putihkan muka 07

Sutrabella adalah produk pencerah wajah serta rawatan untuk memutihkan muka dengan mudah.  Sutrabella merupakan produk mesra pengguna dimana tiada bahan terlarang yang digunakan, malah bahan yang digunakan menjadikannya satu produk yang mesra wudhuk. Sutrabella adalah produk foundation yang sesuai digunakan oleh semua peringkat umur, jantina dan semua jenis kulit.  Ianya bermaksud, lelaki juga boleh gunakannya.  Jangan ingat foundation untuk perempuan sahaja kerana artis lelaki dan lelaki maskulin juga memakai foundation untuk memastikan kulit kelihatan putih dan tidak berminyak.  Sutrabella mempunyai empat konsep iaitu fresh, free oil, flawless dan natural look.  Foundation cair ini juga menjadikan kulit sekata dan tidak berminyak dan tidak melekit disamping ia dapat menyegar serta melembabkan kulit.  Tambahan pula, anda akan lebih jimat jika menggunakan Sutrabellah foundation ini.  Anda tidak perlu menghabiskan banyak duit mengulangi dan mengulangi lagi membeli kerana foundation ini mampu bertahan lama sebab anda hanya perlu calit sikit saja untuk memakai foundation ini. Calit sikit saja? Ya, secalit je dah cantik! Pakai sikit dan nipis sahaja, muka akan Nampak glowing, putih dan cantik.  Ia juga mengandungi spf 50++ yang menghalang cahaya matahari membakar kulit wajah anda

Multifunction Sutrabella Foundation | Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah

cara putihkan muka 06

‘Foundation untuk mekap je ke? Takde pelembab, takde krim ke?’  Tidak. Tak perlu lagi semua itu kerana foundation Sutrabella ini mempunyai banyak fungsinya dan bertindak sebagai pelembab, bebas minyak, pelindung matahari, mudah larut air dan peptida.  Kesemua multifungsi itu adalah fungsi-fungsi pelembab muka, toner, pencuci muka, krim malam siang dan sebagainya.  Cukup dengan satu foundation sutrabella ini, anda akan dapat semua manfaatnya pada kulit muka anda.  Sebagai pelembab, ia dapat menghidrat kulit dan formula semulajadi yang digunakan tidak mengandungi minyak sama sekali.  Selain mengandungi pelindung sinar UV, ia juga mengandungi peptida.

cara putihkan muka 09 

Peptida adalah molekul yang terbentuk daripada Asid Amino yang membina protein dalam kulit seakan-akan kolagen.  Peptida berfungsi untuk meningkatkan kekenyalan kulit & memulihkan kulit anda yang rosak.  Bila kulit dah dirawat tanpa sedar, kulit akan semakin cerah dan putih.  Jimat, tak perlu beli produk rawatan kulit dan mekap.  Sutrabella berfungsi sebagai produk rawatan kulit dan juga boleh jadi sebagai mekap harian anda.

Kelebihan Sutrabella Foundation SPF50++ | Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah

cara putihkan muka 08

Kelebihan Sutrabella Foundation SPF50++ ini adalah:

  • Melindungi kulit dari sinaran UV
  • Tidak berminyak dan tidak melekit
  • Melembabkan dan menyegarkan kulit
  • Menjadikan kulit wajah sekata
  • Mengembalikan keceriaan wajah
  • Menyerlahkan kecantikan semulajadi
  • Tidak perlu mekap tebal untuk cantik
  • Tiada bahan terlarang

cara putihkan muka 12

Sutrabella Produk Mesra Wudhuk dan Mesra Pengguna | Cara Putihkan Muka dan Serlahkan Keceriaan Wajah

Berita baik kepada semua muslimah yang bekerjaya dan selalu menghabiskan masa di pejabat.  Masuk waktu solat tak perlu lama-lama di tandas menonyoh-nonyoh foundation untuk berwudhuk. 

cara putihkan muka 10

‘Stress betul. Tiap kali nak kena cuci bersih-bersih dah makan masa yang lama di tandas.  Nasib baik ada Sutrabella foundation. Dahla sapu nipis je time nak mekap, lepas tu, nak cuci pun sekejap saja’.

Tekstur foundation yang halus dan cair menyebabkan ianya mudah dicuci.  Anda boleh lapkan menggunakan tisu basah sahaja atau pun mencuci dengan membilas air diwajah beberapa kali sahaja, foundation akan bersih dicuci.  Ianya memudahkan anda untuk berwudhuk.

Foundation Sutrabella Promotion

cara putihkan muka 11

Untuk setiap pembelian foundation Sutrabella, anda layak mendapat Beauty Blend secara percuma. Anda boleh dapatkan foundation Sutrabella dengan saiz sederhana (7mls) dan juga saiz besar (20mls).  Saiz sederhana hanyalah RM30 sahaja tidak termasuk penghantaran manakala saiz besar pula hanyalah RM80 sahaja termasuk kos penghantaran.

Nano White Lotion Putihkan Muka

Selain foundation, anda juga boleh dapatkan Nano White Lotion yang sangat hebat. Anda mampu putih dan cerah dengan hanya menyapu losyen sahaja.  Anda tak perlu makan apa-apa makanan tambahan dan tak perlu membuat injek apa-apa cecair ke dalam badan anda.  Losyen Nano White ini berbeza dengan losyen yang lain kerana ia bukan sekadar meresap ke dalam kulit, malah ia juga akan memutihkan kulit anda yang telah anda sapu losyen ini kekal putih selamanya.  Losyen ini juga tidak melekit dan anda boleh dapatkan kulit yang putih dalam masa 3 saat anda sapu losyen ini sahaja.  Ia menjadikan kulit anda Smooth, flawless dan glowing. 

cara putihkan muka 19

Nano White Lotion ini mengandungi serbuk mutiara yang berfungsi untuk menggalakkan penghasilan kulit baru dan mempercepatkan proses memutihkan kulit.  Tidak lupa juga dengan gabungan Shea Butter yang merupakan pelindung UV semulajadi kulit serta Gluta yang juga merupakan antioksida paling kuat serta memudarkan tompok hitam pada kulit.

Testimoni Sutrabella Foundation

Ramai yang telah mencuba Sutrabella Foundation ini dan hasilnya sangat-sangat memuaskan! Rakan-rakan artis juga menggunakan produk ini untuk mekap dan sebagai produk harian mereka.  Begitu juga dengan semua make-up artis atau jurumekap.  Menariknya, Foundation sutrabella sudah setanding dengan foundation berjenama diluar sana seperti foundation MAC, NARS dan lain-lain lagi dan telah mendapat pengiktirafan antarabangsa.

cara putihkan muka 14 cara putihkan muka 15 cara putihkan muka 16 cara putihkan muka 17 cara putihkan muka 18 

Kesannya sangat menakjubkan bukan?  Dengan hanya calit sedikit saja, anda mampu putih dan cantik.  Keceriaan anda akan terserlah dengan Sutrabella Foundation.  Dengan kesan sutrabella ini, anda tak perlu risau tentang masalah kulit dan mekap lagi, ia mampu memberikan kulit anda menjadi putih, flawless dan tidak berminyak.  Sekarang juga rasa nak beli! Nak cuba!

Banyak lagi testimoni yang anda boleh tengok di laman media sosial Sutrabella Foundation.  Untuk dapatkan foundation atau lotion Sutrabella, anda boleh hubungi

 

Jom Order Sutrabella Foundation SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Sutrabella Foundation SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Sutrabella Foundation SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: