Review
Sep 29, 2017, 5:55pm

Cara Penjagaan Rahim dan Peranakan Selepas Melahirkan Anak


Setiap wanita mempunyai rahim dalam tubuhnya yang berfungsi sebagai tempat pertumbuhan janin dan seterusnya membesar membentuk organ-organ serta anggota yang sempurna. Kemudian janin tersebut akan ditiupkan roh ketika usianya 120 hari. Semua proses ini berlaku dalam rahim seorang wanita.

Cara Penjagaan Rahim dan Peranakan
Disebabkan itu rahim wanita perlu di jaga sebaiknya untuk mengelakkan rahim tidak boleh berfungsi ataupun di jangkiti penyakit. Jika ini berlaku, sudah tentu lah akan memberikan kesan yang buruk dalam hidup seorang wanita dan berkemungkinan akan menyebabkan tekanan perasaan seumur hidup. Oleh sebab itu, sejak dari dahulu lagi kaum wanita telah di pesan oleh ibu atau nenek untuk menjaga organ peranakan ini dengan sebaiknya. Malah mereka mempunyai pelbagai jenis petua tradisional untuk anak cucu mereka amalkan bagi tujuan tersebut kerana rahim merupakan lambang kewanitaan yang berfungsi untuk melahirkan zuriat.

Cara Penjagaan Rahim dan Peranakan

Bukan hanya perlu dijaga sejak dari kecil, rahim dan peranakan selepas bersalin juga perlu di jaga dengan rapi.

Cara Penjagaan Rahim dan Peranakan Selepas Bersalin

Untuk menjaga rahim dan peranakan selepas bersalin adalah penting untuk wanita. Wanita selepas bersalin perlu menjalani proses berpantang untuk memastikan badan betul-betul sembuh seperti sediakala. Amalan berpantang sangat dititikberatkan oleh nenek moyang kita dalam masyarakat melayu.

peranakan jatuh

Namun, masyarakat kini kurang peka dengan amalan berpantang ini kerana menganggap proses berpantang selama 40 hari itu satu tempoh yang membosankan dan melecehkan. Berpantang bukan hanya menjalani beberapa rawatan yang khusus, ia termasuk dengan pemakanan, pemakaian dan pergerakan. Perlu makan makanan yang sihat, memakai pakaian yang sesuai serta tidak boleh lasak. Jika tidak berpantang sebaiknya akan memberikan rasa sakit-sakit di kemudian hari.

Masa berpantang adalah masa untuk ibu berehat sepenuhnya. Perubahan yang berlaku selepas 9 bulan mengandung kemudian melahirkan anak adalah perubahan yang sangat ketara dari segi fizikal dan memerlukan masa untuk kembali kepada keadaan asal.

Selepas bersalin, rahim masih dalam keadaan mengembang dan kesihatan ibu sangat lemah. Disebabkan itu, rawatan diperlukan untuk kesihatan rahim kemudian di ikuti dengan bahagian tubuh badan yang lain.

Minum Air Kunyit

set berpantang shaklee

Salah satu rawatan orang lama yang mujarab adalah dengan minum air kunyit hidup selama 3 hari berturut-turut. Untuk kesan yang lebih baik, di lakukan selama seminggu. Kunyit hidup dikatakan berfungsi untuk mengecutkan rahim dan mengelakkan bentan kerana wanita yang tidak sihat disebabkan masalah dalamannya iaitu rahim tidak berada pada posisi yang betul ataupun bengkak.

Minum Air Herba

makanan dalam pantang bersalin pembedahan

Minum air herba juga berfungsi untuk mengecutkan dan memanaskan rahim. Walaupun rahim wanita secara semulajadi akan kecut selama 2 minggu selepas bersalin, akan tetapi anda juga perlu pastikan rahim dalam keadaan kuat dan sihat. Akan tetapi, herba boleh menggangu proses penyusuan badan kerana bayi tidak tahan dengan kepanasan herba.

Berurut

menu berpantang

Berurut juga adalah penting untuk menaikkan posisi rahim pada kedudukan asalnya selepas bersalin. Ini kerana rahim wanita akan menurun apabila kandungan semakin membesar dan selepas itu menjalani proses meneran semasa bersalin. Berurut seluruh badan pula bertujuan untuk melembutkan urat saraf yang tegang selama mengandung 9 bulan.

Amalan berurut biasanya di lakukan selama 3 hari berturut-turut dalam semasa minggu pertama selepas bersalin dan di akhiri dengan berurut pada hari ke 44. Berurut pada hari terakhir itu adalah untuk mengunci rahim supaya rahim tidak jatuh.

Senaman Kegel

tanda peranakan jatuh

Senaman kegel dikatakan untuk menguatkan otot-otot pelvik dan mengelakkan masalah faraj longgar serta memulihkan luka selepas bersalin.

Memakai Bengkung

menu berpantang bersalin czer

Amalan memakai bengkung atau berbengkung adalah amalan tradisi yang tidak patut dilupakan. Setiap wanita yang bersalin wajib memakai bengkung untuk proses pengecutan rahim yang lebih baik. Selain itu berbengkung dapat mengempiskan perut dan  meletakkan rahim pada kedudukan yang betul.

Jika dilihat pemakaian bengkung orang lama agak melecehkan dan ada kalanya memerlukan bantuan orang lain untuk memakainya. Disebabkan pemakaian bengkung sangat penting, kini bengkung moden banyak terdapat di pasaran untuk memudahkan wanita bersalin memakainya. Malah boleh di gunakan untuk selepas berpantang untuk tujuan kempiskan bentuk dan mengembalikan bentuk badan yang cantik. Bengkung Cik Dara adalah  bengkung yang sangat mudah dan selesa di pakai oleh wanita.

Bengkung Cik Dara. Sarung Terus 

set bersalin shaklee

Bengkung Cik Dara di keluarkan dalam jenis sarung untuk memudahkan pergerakkan wanita selepas bersalin dan sekaligus membuatkan rasa selesa apabila memakainya. Sesuai di pakai oleh wanita yang bersalin normal mahupun caezer. Bengkung Cik Dara bukan hanya untuk wanita bersalin, boleh juga di pakai oleh anak dara atau wanita yang ingin mengempiskan perut dan membentuk badan lebih cantik dan menawan. Secara tidak lansung, lemak dapat disorokkan ketika memakai bengkung Cik Dara.

Keistimewaan Bengkung Cik Dara Selain Penjagaan Rahim dan Peranakan

jamu selepas bersalin yang bagus

 • Bengkung jenis sarung sahaja
 • Tiada zip, butang dan sebagainya untuk pemakaian yang lebih selesa
 • Kain bengkung Cik Dara diperbuat daripada kain yang berkualiti dan memberikan kesan sejuk ketika memakainya
 • Satu-satunya bengkung yang tidak mudah bergulung
 • Bengkung Cik Dara terletak kemas di bahagian perut dan di punggung
 • Bengkung Cik Dara memberikan kesan grib yang kuat
 • Tidak akan mengembang atau loose selepas beberapa kali di cuci
 • Sangat selesa di pakai pada waktu siang dan  malam (waktu tidur ketika berpantang)
 • Mempunyai pilihan saiz M hinggga XXL
 • Pilihan warna Hitam dan warna cokelat (skin)
 • Mempunyai implant yang sangat lembut untuk mengelakkan bengkung bergulung
 • Mengempiskan perut dalam masa yang cepat
 • Membentuk badan yang cantik

pantang selepas bersalin

 

kurus selepas bersalin

 

pantang selepas keguguran

Cara Penjagaan Rahim

Dengan adanya bengkung seperti Bengkung Cik Dara ini, tiada alasan bagi seorang wanita untuk tidak memakai bengkung dalam proses rawatan berpantang untuk menjaga rahim. Bengkung Cik Dara sangat-sangat ingin membantu memudahkan wanita untuk lebih cantik dengan cara memakai bengkung. Bengkung Cik Dara telah mendapat permintaan tinggi dalam pasaran kerana ramai wanita ingin tampil lebih sihat dan cantik dengan berbengkung.

Bengkung Cik Dara Menyediakan Bengkung Yang Mempunyai Zip

Peranakan Selepas Melahirkan Anak
Selain bengkung, Bengkung Cik Dara juga menyediakan pelbagai jenis produk kecantikan untuk wanita tampil lebih cantik. Ada juga boleh mendapatkan produk set bersalin atau produk kesihatan sebagai makanan tambahan dalam proses rawatan bersalin semasa berpantang.

Dapatkan Bengkung Cik Dara Untuk Penjagaan Rahim dan Peranakan Selepas Melahirkan Anak SEKARANG !

Berita baik untuk mereka berminat dan serius untuk jana pendapatan lebih, Team Bengkung Cik Dara mencari  mereka yang berminat untuk menjadi agen, dropshipper dan juga stokis setiap negeri untuk menjual Bengkung Cik Dara. Anda boleh juga hubungi mana-mana agen sah Bengkung Cik Dara untuk tempahan atau sebarang pertanyaan tentang program ini.

Senarai Agen Bengkung Cik Dara

http://bengkungcikdara.wasap.my
http://BengkungCunCikDara.wasap.my
http://bengkungcikdaraslim.wasap.my
http://bengkungcikdaraajaib.wasap.my/
http://bysyirasaiful.wasap.my
http://bengkungcikdaraanggun.wasap.my

Jom order Bengkung Cik Dara SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order Bengkung Cik Dara SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Bengkung Cik Dara SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: