Review
Jan 14, 2018, 7:36am

Cara Nak Putihkan Wajah dan Elakkan Jerawat Singgah di Muka


Kulit wajah yang cerah serta licin merupakan idaman setiap wanita Asia kerana ia wajah yang flawless boleh memberikan keyakinan buat anda untuk berkomunikasi dengan ramai orang serta dapat menggayakan bermacam jenis fesyen pakaian dengan warna yang pelbagai dengan baik. Seringkali impian ini terpaksa dikuburkan apabila faktor – faktor penyebab wajah kusam dan berjerawat seperti faktor cuaca, pemakanan dan pelbagai lagi wujud di tempat anda.

cara nak putihkan wajah 06

Ini memberikan anda tekanan kerana ia membuatkan anda sukar untuk mendapatkan kulit wajah idaman anda. Produk di pasaran yang menawarkan janji untuk mencerahkan kulit juga telah habis dicuba namun ia tidak memberikan kesan. Kebanyakan produk hanya memberikan wajah yang cerah untuk sementara waktu dan anda akan kembali kusam sekiranya anda berhenti menggunakan produk tersebut. Jadi, anda boleh melihat tips – tips untuk memutihkan wajah serta mengelakkan jerawat singgah di muka agar anda tampil lebih yakin.

cara nak putihkan wajah 08

Cara Memutihkan Wajah Dan Tips Elakkan Jerawat

cara nak putihkan wajah 07

Kulit wajah yang dijaga dengan baik adalah penting untuk memastikan wajah anda sentiasa kelihatan segar, berseri dan licin. Ianya bukanlah sesuatu yang mustahil untuk anda mendapatkan wajah yang diidami, tetapi anda perlu sentiasa rajin dan konsisten dalam menjaga kulit wajah anda. Di bawah adalah tips – tips memutihkan wajah dan menghilangkan jerawat secara alami yang anda boleh ikuti untuk memastikan anda mempunyai wajah yang cantik berseri;

#1 Penggunaan Madu | Cara Nak Putihkan Wajah

cara nak putihkan wajah 10

Madu adalah resepi turun temurun dari zaman nenek moyang yang telah digunakan di dalam bidang kecantikan dari zaman dahulukala lagi. Ia bukan sahaja mempunyai rasa yang sedap di dalam masakan, tetapi ia juga mempunyai khasiat yang tinggi untuk kulit anda di mana madu yang asli akan diserap ke dalam kulit anda dan akan memberikan kulit yang cerah secara semulajadi. Anda boleh menggunakan masker madu untuk mendapatkan kulit wajah yang putih dan juga bebas dari jerawat.

Caranya amat mudah kerana anda tidak perlu mencampurkan apa – apa bahan yang lain ke dalam madu tersebut. Namun, anda wajib memastikan madu yang digunakan adalah asli dan tidak dicampurkan dengan bahan – bahan yang lain sepert gula ataupun bahan pengawet. Sapukan madu tersebut ke wajah anda secara rata dan biarkan selama 15 minit ataupun sehingga kering dan bilas sehingga bersih. Lakukan setiap hari untuk dapatkan kesan yang terbaik.

#2 Lidah Buaya | Cara Nak Putihkan Wajah

cara nak putihkan wajah 12

Lidah buaya mempunyai aloesin, iaitu zat yang dapat menghalang pembentukan melanin di dalam kulit anda dan seterusnya boleh membantu anda untuk mendapatkan kulit yang cerah dan juga licin tanpa sebarang bintik hitam. Lidah buaya juga merupakan salah satu resepi utama di dalam bidang kecantikan dan digunakan di dalam pelbagai produk kosmetik dan penjagaan wajah. Ia juga boleh melembapkan dan memberikan anda perlindungan dari cahaya matahari.

Caranya ialah dengan mendapatkan daun lidah buaya dan pisahkan gel tersebut daripada daunnya. Dapatkan gel yang transparent dan oleskan gel tersebut ke wajah anda. Biarkan selama 15 minit ataupun tunggu sehingga kering. Untuk dapatkan kesan yang lebih baik, lakukan dua kali sehari selama sebulan.

#3 Penggunaan Lemon | Cara Nak Putihkan Wajah

cara nak putihkan wajah 14

Vitamin C merupakan vitamin yang boleh didapati di dalam buah lemon dan ianya juga kaya dengan asiditi yang mampu menghalang wajah anda dari menjadi kusam. Buah lemon mempunyai aroma yang segar dan jika digunakan di kulit wajah, ia juga boleh membantu anda mendapatkan wajah yang kelihatan segar. Namun begitu, ianya bersifat phototoxic di mana ia akan bertindak dengan cahaya matahari dan akan menyebabkan masalah pigmentasi. Jadi, gunakan lemon pada waktu malam sahaja untuk kesan yang sempurna.

Caranya ialah dengan mengambil setengah biji lemon dan perahkan jus ke dalam satu manguk. Ambil kapas yang digunakan untuk wajah dan celupkan kapas tersebut ke dalam perahan lemon. Oleskan kapas ke wajah dan biarkan sehingga kering. Lebihkan perahan lemon ke bahagian bintik hitam dan elakkan dari terkena luka kerana ia boleh menyebabkan iritasi kulit.

#4 Buah Betik | Cara Nak Putihkan Wajah

cara nak putihkan wajah 17

Ini adalah satu tips yang jarang digunakan oleh orang kerana tidak ramai yang mengetahui khasiat betik untuk kulit. Ia dapat membantu mencerahkan kulit dan menghilangkan jerawat kerana betik mempunyai enzim papain yang boleh membantu meransang pertumbuhan sel – sel baharu di dalam kulit. Selain itu, ia juga kaya dengan vitamin A, C, dan E yang merupakan ejen antioksidan boleh melembapkan kulit dan memberikan sumber nutrisi yang mencukupi.

Caranya ialah dengan memotong buah betik dan jadikan ia kepada beberapa bahagian. Tumbuk buah betik sehingga lumat dan menjadi di dalam bentuk pes. Oleskan pes tersebut ke wajah anda dan tunggu selama minimum 15 minit ataupun sehingga kering sebelum dibilas dengan air suam. Lakukan 2 – 3 kali seminggu untuk dapatkan kesan yang lebih cepat dan baik.

#5 Masker Avocado Dan Madu | Cara Nak Putihkan Wajah

cara nak putihkan wajah 16

Buah avocado mempunyai pelbagai nutrisi yang boleh memberikan manfaat kepada kulit wajah anda sekiranya ia digunakan sebagai salah satu rutin penjagaan wajah anda. Ia mempunyai pelindung matahari semulajadi yang boleh memberikan anda perlindungan dari sinaran UV yang merbahaya. Selain itu, buah avocado juga boleh membantu untuk melembapkan dan menghaluskan kulit. Campuran buah avocado dan madu yang berkhasiat boleh memberikan anda kulit yang diidamkan.

Caranya ialah dengan memotong avocado dan dapatkan isinya untuk diletakkan di dalam mangkuk. Hancurkan isi buah avocado sehingga lumat dan berbentuk seperti pes serta campurkan satu sudu makan madu ataupun sedikit perahan lemon (optional). Oleskan masker tersebut ke wajah anda dan biarkan selama 15 minit ataupun sehingga kering. Lakukan dalam 2 – 3 kali seminggu untuk dapatkan kesan yang terbaik.

Beauty Balm Foundation by iChantique Skincare [Foundation Pilihan Ramai] | Cara Nak Putihkan Wajah

cara nak putihkan wajah 19

Adakah anda mengimpikan kulit wajah yang flawless dan juga cerah berseri tanpa sebarang cela? Anda tidak perlu risau lagi kerana anda boleh menggunakan Beauty Balm Foundation yang dirumuskan khas oleh iChantique Skincare untuk memberikan anda kulit wajah yang diidami selama ini. Beauty Balm Foundation diformulasikan daripada bahan – bahan organik yang selamat digunakan di atas kulit wajah anda dan juga lulus KKM. Mereka juga telah melakukan lab test untuk memastikan Beauty Balm Foundation bebas dari bahan merbahaya.

cara nak putihkan wajah 20

Beauty Balm Foundation diperbuat daripada bahan – bahan natural seperti vitamin C, E dan juga Argan Oil. Ia juga mengandungi SPF 60 yang boleh membantu kulit anda daripada terkena sinaran UV yang merbahaya. Beauty Balm Foundation merupakan foundation water – based yang membolehkan ia senang dicuci dan juga boleh dipakai untuk kemana – mana sahaja. Foundation ini juga bersifat natural di mana ia akan mengikut suhu dan juga aliran darah anda serta ringan, tidak melekit dan juga berbau wangi.

Kelebihan Beauty Balm Foundation Dari iChantique Skincare | Cara Nak Putihkan Wajah

cara nak putihkan wajah 21

Beauty Balm Foundation mempunyai kelebihan dan manfaat untuk kulit anda yang tersendiri jadi anda boleh memilih foundation ini sebagai salah satu rutin harian kecantikan anda. Di bawah adalah kelebihan – kelebihan Beauty Balm Foundation yang anda boleh lihat;

Tidak Berminyak Dan Tahan Lama

cara nak putihkan wajah 22

Kandungan air di dalam foundation yang tinggi membolehkan foundation ini tidak berminyak meskipun anda berpeluh dan terdedah dengan cahaya matahari pada masa yang lama. Anda juga akan kelihatan makin flawless sekiranya anda berpeluh dengan banyak. Ia juga boleh bertahan sehingga 12 jam jadi anda tidak perlu menggunakan foundation ini dengan kerap sekiranya anda berada di luar rumah.

Mencerah dan Melembapkan Kulit

cara nak putihkan wajah 23

Anda boleh mendapatkan kulit wajah yang cerah dan lembap dengan Beauty Balm Foundation kerana ianya diperbuat daripada bahan organik dan juga vitamin yang boleh memberikan kesan cerah semulajadi kepada kulit wajah anda. Ia juga boleh melembapkan kulit anda kerana ia diperbuat daripada water – based yang boleh memberikan kesan glowing kepada wajah anda.

Kulit Menjadi Lebih Anjal Dan Awet Muda

cara nak putihkan wajah 24

Kulit anda juga bakal menerima manfaat yang lain termasuklah menjadi lebih anjal dan awet muda. Penggunaan argan oil sebagai bahan di dalam Beauty Balm Foundation adalah salah satu ejen anti – penuaan yang membolehkan wajah anda sentiasa kelihatan awet muda dan juga anjal. Argan oil juga mempunyai nutrien yang pelbagai yang boleh memberikan kesihatan kepada kulit wajah anda.

Medium Coverage

cara nak putihkan wajah 25

Anda tidak perlu risau kelihatan seperti seseorang yang menggunakan makeup secara terlampau sekiranya anda menggunakan Beauty Balm Foundation ini. Hal ini kerana ia akan memberikan medium coverage yang cukup untuk menutup cela di wajah anda tanpa memberikan kesan yang melampau seperti teralu putih ataupun terlalu tebal.

Bertindak Sebagai Pelindung Matahari

cara nak putihkan wajah 01

Beauty Balm Foundation juga diformulasikan sebagai pelindung UV yang merbahaya dari terkena kulit anda dengan menggunakan SPF 60 ke dalam foundation ini. Jadi, kulit wajah anda akan terhindar dari pembentukan melanin dan juga mengelakkan wajah anda daripada kusam dan juga bintik – bintik hitam.

Tidak Menutup Pori Muka Dan Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit

cara nak putihkan wajah 02

Satu Beauty Balm Foundation sahaja telah mencukupi kerana ia boleh digunakan untuk semua jenis kulit. Jadi, anda tidak perlu mendapatkan foundation ataupun bedak yang lain kerana ianya pasti akan sesuai untuk digunakan dengan kulit wajah anda. Selain itu, Beauty Balm Foundation tidak akan membuatkan pori wajah anda tersumbat kerana ia akan diserap ke dalam wajah anda dengan baik. Ini akan memberikan anda kulit wajah yang flawless tanpa jerawat.

Testimoni Para Pelanggan Beauty Balm Foundation by iChantique Skincare | Cara Nak Putihkan Wajah

Anda juga boleh melihat review – review positif yang ditinggalkan oleh para pelanggan Beauty Balm Foundation setelah mereka berpuas hati ketika menggunakan produk ini. Antara testimoni yang diberikan oleh para pelanggan Beauty Balm Foundation adalah;

cara nak putihkan wajah 03

Beauty Balm Foundation yang tidakk bertompok apabila digunakan dengan bedak

cara nak putihkan wajah 04

Foundation yang terasa ringan pada kulit dan tidak bercapuk

Dapatkan Kulit Wajah Yang Sempurna dengan Beauty Balm Foundation Sekarang!

cara nak putihkan wajah 05

Beauty Balm Foundation dari iChantique Skincare telah terbukti mampu memberikan kulit wajah yang cerah dan flawless dan anda boleh mendapatkan foundation ini dengan menghubungi talian di bawah;

Jom Dapatkan Beauty Balm Foundation iChantique SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Beauty Balm Foundation iChantique SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Beauty Balm Foundation iChantique SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: