Review
Mar 19, 2018, 4:37pm

Cara Mudah Menjadi Usahawan Emas dan Perak


Adakah anda seorang usahawan atau berminat menjadi usahawan dalam bidang emas dan perak?

“Bukankah emas dan perak sangat mahal harganya? Hanya sesetengah orang sahaja yang mampu memilikinya. Kena tunggu harga emas murah dulu lah baru boleh beli, apatah lagi untuk berbisnes!”

Menjadi Usahawan Emas dan Perak

Desas desus mengatakan emas dan perak sangat mahal, namun pernahkah anda terfikir keuntungan sekiranya anda mula melopori bidang ini? Untuk anda yang benar-benar ingin menjadi usahawan emas dan perak, harga emas bukanlah sesuatu yang perlu anda bimbangkan, tetapi anda haruslah memikirkan bagaimanakah cara untuk anda berjaya menjadi seorang usahawan emas dan perak. Menjadi usahawan emas dan perak bukanlah kerana anda terlalu obses untuk menyimpan emas atau memakai emas tetapi ia adalah disebabkan oleh kos sara hidup yang semakin meningkat! Barang-barang keperluan rumah dan diri sendiri pun masih lagi sempit dan tak terbeli, kalau hidup berkeluarga yang besar pula pasti lagi banyak kos yang diperlukan.

jadi usahawan emas dan perak atasi masalah kewangan keluarga

Kadang-kadang ada orang yang terpaksa mengikat perut demi menanti gaji setiap hujung bulan, malah ada pula yang mengikat perut untuk beli susu anak dan sebagainya.  Anda tidak perlu risau lagi tentang apakah tindakan yang perlu anda lakukan untuk mengubah masa hadapan. Bidang emas dan perak mampu menjadikan anda usahawan yang berjaya dan bebas kewangan tidak lama lagi. Anda hanya perlu ikut dan bertindak sahaja mengikut cara yang disyorkan. Terdapat cara yang sangat mudah untuk anda menjana pendapatan dan menjadi usahawan emas dan perak iaitu dengan menyertai Akademi Perusahaan Emas Dan Perak (AKAPEMAS).

Akademi Perusahaan Emas Dan Perak (AKAPEMAS)

Menjadi Usahawan Emas dan Perak

AKAPEMAS? Namanya jarang kita dengari tetapi perusahaan ini telah banyak membantu usahawan-usahawan di luar sana untuk lebih berjaya dan berjaya.  Untuk pengetahuan anda, Akapemas adalah singkatan dari perkataan Akademik Perusahaan Emas dan Perak. Akapemas merupakan satu perusahaan atau organisasi yang berusaha untuk membantu dan merealisasikan impian anda untuk menjadi usahawan-usahawan bumiputera emas dan perak yang berjaya dan berdaya saing.

akademi usahawan emas dan perak

Misi Akapemas ini adalah mencari usahawan-usahawan bumiputera emas yang baru pada masa kini. Akapemas mempunyai sejarahnya yang tersendiri di mana ia telah melalui fasa-fasa peningkatan dalam mewujudkan organisasi Akapemas. Ia telah diasaskan oleh sekumpulan anak muda jejaka yang telah merasakan betapa susahnya ingin mendalami ilmu perusahaan dan pembuatan barang kemas pada awalnya, namun segalanya berubah setelah mereka bersungguh-sungguh mendalami ilmu berkaitan emas dan perak.  Pasukan Akapemas di terajui oleh Tuan Azid Shahmir sebagai Ketua Pengurusan dan Latihan, Tuan Farkhansyah sebagai Ketua Operasi Pengilangan dan Tuan Fariq Akmal sebagai Ketua Operasi Pemasaran dan Tuan Izzuddin sebagai Ketua Operasi Penjualan.

Latar Belakang AKAPEMAS

Permulaan cerita ini bermula apabila mereka atau anak-anak muda ini menjadi pembekal untuk menjual barang kemas secara online, tetapi kerana kurangnya ilmu nasib tidak menyebelahi mereka dan menyebabkan mereka sering di tipu dan rugi. Dengan kesungguhan dan komitmen mereka yang sentiasa berfikir bagaimana untuk menjadi seorang usahawan emas yang berilmu serta memegang impian untuk menjadi seorang tauke yang mampu membuka peluang kepada orang lain pula untuk berniaga, mereka telah bekerja keras dalam mempelajari dan mendalami ilmu dan teknik-teknik yang perlu diketahui mereka dalam menjadi usahawan emas dan perak.

cara menguji emas asli atau tiruan

Mereka mula menghadiri kelas-kelas perusahaan emas dan bengkel yang memberi ilmu dalam industri emas Malaysia, namun ilmu yang diberikan dirasa tidak cukup dan masih ada yang belum dikeluarkan. Hal ini menyebab mereka benar-benar bertekad untuk mendapatkan ilmu yang lengkap dan bermanfaat pada kemudian hari terhadap mereka dan juga orang lain.  Justeru, mereka juga telah berazam untuk berkongsi ilmu serta memberi manfaat kepada orang lain yang betul-betul serius berusaha bagi menjadi usahawan emas dan perak yang berjaya. Hal ini kerana mereka telah mengalami dan merasai kesusahan dalam mencari ilmu yang betul dalam bidang ini.

Terdapat Usahawan Emas dan Perak

Kemuncaknya, jejaka-jejaka ini telah menggunakan modal yang mereka ada dalam menuntut ilmu dengan seorang tukang emas yang dipanggil khas dari India dengan harapan mereka ingin menjadi mahir dan pakar.  Ajaibnya selepas beberapa bulan, mereka berjaya menghabiskan modul dan akhirnya mampu menghasilkan barang kemas buatan sendiri dan bertekad untuk membuka sebuah akademi bagi memperluaskan ilmu perusahaan emas dan perak di Malaysia.  Akhirnya, terhasillah Akademi Perusahaan Emas Dan Perak (AKAPEMAS).

Ringkasan Pencapaian AKAPEMAS

Dapat Usahawan Emas dan Perak

 • Memberi latihan kepada Bank Rakyat Management Service
 • Melatih lebih 600 peserta secara percuma
 • Keluaran Artikel Usahawan di Harian Metro

Objektif Dan Matlamat AKAPEMAS

Usahawan Emas dan Perak

Objektif atau tujuan utama Akapemas ditubuhkan adalah untuk melahirkan usahawan baru dalam bidang emas dan perak dimana Akapemas akan mendidik usahawan baru, menjadikan Akapemas sebagai tempat rujukan, mewujudkan peniaga yang berilmu, membuka minda usahawan dan mendidik usahawan emas bertaraf Professional.  Selain itu, Akapemas memegang matlamat dalam menjadikannya sebagai sebuah akademi yang diiktiraf dan dikenali. Akademi ini berfungsi bagi melahirkan lebih ramai usahawan emas dan perak. Malah, ia juga memegang matlamat untuk memperluaskan cawangan akademi ini di seluruh negeri, membuka lebih banyak ruang perniagaan serta memupuk ilmu kepada rakyat Malaysia dan menjadi Pusat Rujukan   perniagaan.

Kemudahan Pusat Latihan Akademi

Selain ada Usahawan Emas dan Perak

Terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan dari segi pusat latihan kerana pihak Akepemas akan memastikan sesi pembelajaran berjalan dengan lancar di pusat latihan akademi.  Antara kemudahan yang disediakan oleh mereka adalah pusat latihan , peralatan yang serba lengkap dan moden, bilik akademik yang selesa dan berhawa dingin dan kemudahan tempat belajar. Peralatan mesin yang lengkap dan pelatih-pelatih professional juga disediakan.

Usahawan Emas dan Perak di Malaysia

Usahawan Emas dan Perak yang bagus

Jadi Usahawan Emas dan Perak

Program AKAPEMAS Yang Dijalankan

Usahawan Emas dan Perak

Banyak program anjuran AKAPEMAS yang telah dijalankan.  Namun, program-program ini adalah program asas atau wajib yang selalu AKAPEMAS jalankan. Anda akan berpeluang mempelajari kesemua program ini.

1. Perantis

Cara jadi Usahawan Emas dan Perak

Akapemas benar-benar akan memastikan dan mencari usahawan yang ingin menjadi seperti mereka.  Ini adalah usaha dalam menjadikan seseorang itu perantis usahawan emas dan perak yang berjaya.

2. Pengurusan

Ciri Usahawan Emas dan Perak

Program pengurusan seperti mendidik dan menyediakan dokumen syarikat, akaun, logo dan lain-lain lagi turut dijalankan bagi memastikan anda tidak kekok untuk membuat kerja pejabat serta menjadikan perniagaan anda lebih mudah dan efektif.

3. Pembelajaran

Ciri-ciri Usahawan Emas dan Perak

Anda akan belajar cara-cara membuat barang kemas dan gold bar dari asas hingga menjadi professional.  Pembelajaran ini sangat-sangat penting bagi anda yang benar-benar ingin jadi usahawan emas dan perak.

4. Pengiklanan

Anda boleh jadi Usahawan Emas dan Perak

Program penting dalam menjadi usahawan emas dan perak juga adalah program pengiklanan.  Ia lebih kepada mendidik dan menyediakan website, facebook, google, video marketing, cancas, wordpress dan lain- lain lagi.

5. Pemasaran

Cara menjadi Usahawan Emas dan Perak

Berbeza dengan program pengiklanan, program pemasaran menyediakan teknik pemasaran offline, penjenamaan produk dan diri dan pelbagai lagi strategi pemasaran yang berkesan.

6. Penjualan

Menjadi seorang Usahawan Emas dan Perak

Program penjualan sangat penting untuk semua usahawan tidak kiralah apa sahaja produk anda. Bagi Akapemas pula, mereka akan membimbing anda dalam menyediakan langkah jualan offline, online dan strategi kedai anda.

Perantis AKAPEMAS Malaysia

Anda adalah Usahawan Emas dan Perak

Anda boleh memilih sama ada ingin menjadi pelatih atau perantis.  Bagi anda yang berminat untuk menyertai Peranti Akapemas Malaysia, anda mestilah berumur 18 tahun ke atas. Anda juga harus menyertai 3 peringkat latihan dan syarat yang paling penting adalah anda mestilah seorang rakyat Malaysia.  Komited adalah kepentingan yang perlu ada pada anda kerana perjalanan seorang perantis ini banyak peringkatnya.

1. Peringkat Kenalan

Usahawan Emas dan Perak yang bagus

 • Mengenali setiap pelatih dan pasukan
 • Mengetahui visi dan misi Akapemas untuk merubah hidup anda.

2. Peringkat Awal

menjadi Usahawan Emas dan Perak yang berjaya

 • Membuka minda dan motivasi kan diri setiap perantis untuk merubah hidup dengan bermulanya seorang peniaga emas yang berjaya.
 • Dikehendaki menduduki Program Asasi
 • Mempelajari 8 Modul iaitu Latihan Asas Pengenalan Emas

3. Peringkat Tengah

Usahawan Emas dan Perak

 • Menceburi dalam bidang penjualan emas dan pembuatan emas
 • Menjadi pembekal emas
 • Dikehendaki menduduki Program Semi
 • Mempelajari 13 Modul iaitu Latihan Pembuatan Barang Kemas dan 16 Modul iaitu Latihan Asas Dalam Perniagaan

4. Perantis Atau Peringkat Akhir

Usahawan Emas dan Perak dengan cara betul

 • Menjadi seperti Akapemas
 • Menduduki Program Pronas
 • Mempelajari 50 Modul iaitu Pengurusan, Pembuatan, Pengiklanan, Pemasaran dan Penjualan.

Untungnya anda yang ingin menjadi usahawan emas dan perak! Pelbagai ilmu dan modul yang anda boleh pelajari bersama AKAPEMAS.  Sehingga sudah mencapai tahap perantis, anda sudah memiliki syarikat sendiri dan menjadi pakar dalam bidang emas!

Pelatih AKAPEMAS Malaysia Dan Kelebihan

Anda bernasib baik kerana Akapemas membuka peluang untuk anda sekiranya anda lebih berminat menjadi pelatih AKAPEMAS, anda boleh memohon dan mengikuti program untuk pelatih Akapemas.  Jangan terkejut! Menjadi pelatih Akapemas sahaja pun banyak kelebihannya.

Usahawan Emas dan Perak

Kelebihan Menjadi Pelatih AKAPEMAS

 • Boleh menghasilkan produk keluaran jenama sendiri
 • Boleh membuka kedai emas sendiri
 • Boleh membuka kedai emas online
 • Boleh membuka kilang emas mini
 • Boleh membuka pusat-pusat latihan
 • Membuat jualan secara offline
 • Ada jaringan usahawan seluruh Malaysia Network
 • Bimbingan secara terus sehingga berjaya

menjadi Usahawan Emas dan Perak

Berbaloi dan sangat-sangat bagus! Dengan kelebihan-kelebihan yang ditawarkan, jelas bahawa program Akapemas sangat-sangat berkualiti, mempunyai taraf dan kelayakan kepada anda kelak serta sangat berbaloi.  

Perkhidmatan Lain-Lain Yang Disediakan Oleh Akapemas

Usahawan Emas dan Perak

AKAPEMAS yang merupakan perusahaan yang membimbing usahawan emas dan perak juga menyediakan perkhidmatan bantuan kepada anda yang memerlukan dan tawaran ini sangat-sangat penting kerana anda mungkin memerlukan perkhidmatan ini pada fasa-fasa program yang akan datang.  Kepada anda yang inginkan perkhidmatan ini, anda boleh terus hubungi pihak Akapemas. Antara perkhidmatan lain-lain yang turut disediakan oleh Akapemas adalah membina platform online, menerima tempahan produk-produk seperti barang kemas dan gold bar, memberi latihan secara berkumpulan serta menawarkan perkhidmatan baik pulih barang kemas.  Selain itu, mereka juga membeli barang kemas terpakai.

Jom Jadi Usahawan Emas Dan Perak Dengan AKAPEMAS

Terbaik Usahawan Emas dan Perak

Banyak kelebihan yang anda akan peroleh sekiranya menyertai Akapemas ini. Selain daripada mempelajari selok belok pembuatan emas, anda juga didedahkan dengan cara untuk memasarkan dan menjual emas yang dihasilkan.  Tanpa pengetahuan yang luas, perniagaan emas tidak mungkin akan berjaya. Jom belajar dengan Akademi Akapemas!

AKAPEMAS MALAYSIA | USAHAWAN EMAS DAN PERAK
Hotline 1:
Tekan untuk telefon (0135256876) | Tekan untuk WhatsApp
Hotline 2: Tekan untuk telefon (0126565617) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook:
Akapemas Malaysia
Instagram:
@akapemas
Youtube:
Akapemas Malaysia

Nak ketahui lanjut tentang Seminar Super AKAPEMAS?

Sila telefon ke +60135256876 atau WhatsApp SEKARANG!

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Nak ketahui lanjut tentang Seminar Super AKAPEMAS?

Sila telefon ke +60135256876 atau WhatsApp SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Nak ketahui lanjut tentang Seminar Super AKAPEMAS?

Sila telefon ke +60135256876 atau WhatsApp SEKARANG!