Review
Feb 26, 2018, 1:15pm

Cara Merawat Kurap Pada Kucing


Shares1.2k

Kucing merupakan haiwan peliharaan yang mendapat tempat di hati masyarakat pada masa kini. Bayngkan sahaja bulunya yang lembut dan matanya yang bersinar serta geligat manja mereka bersama manusia, pasti ramai yang akan jatuh hati dengan kucing dan mahu membuatkan mereka sebagai peneman setia di dalam rumah. Banyak kajian yang menunjukkan bahawa orang yang membela kucing akan mengurangkan tekanan serta dapat mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit sepert sakit sendi dan urat.

Cara Merawat Kurap Pada Kucing

Namun, kucing juga boleh dijangkiti penyakit sekiranya kita tidak memberikan penjagaan dan juga perhatian kepada si manja ini. Mereka mudah dijangkiti penyakit seperti polio manakala bulu – bulu serta kulit mereka membuatkan mereka senang dijangkiti penyakit kulit seperti kurap. Kurap pada kucing tersebut akan merebak ke satu tubuh badan mereka dan sekiranya tidak diberikan ubat yang betul, ia akan menyebabkan kematian. Anda boleh melihat cara untuk merawat kurap pada kucing seperti di bawah.

Kurap Pada Kucing

6 Cara Merawat Kurap Pada Kucing

Kesan Kurap Pada Kucing

Kurap pada kucing boleh berjangkit kepada manusia sekiranya tidak diubati dengan betul dan selalunya ia berpunca dari tanah yang kucing tersebut bermain. Apabila bulu dan kulit mereka bersentuhan dengan tanah yang kotor, bakteria microsporum canis akan hinggap di kulit mereka dan menyebabkan kurap. Anda boleh menggunakan cara – cara yang bakal dikongsi untuk merawat kurap yang berada pada kucing anda.

 • Menggunakan Minyak Goreng Ikan

Minyak goreng ikan untuk ubati kurap kucing

Cara ini akan meninggalkan sedikit bau yang tidak enak kepada si manja anda tetapi ia mempunyai kesan yang baik untuk menghilangkan kurap yang terlekat di kulit mereka.  Selalunya ia akan mengambil masa selama satu hingga dua minggu untuk menghilangkan semua kurap yang berada di badan mereka.

Minyak gorengan ikan untuk ubati kurap kucing

Caranya ialah dengan memakai sarung tangan plastik dan ambil kucing yang berkurap. Pastikan mereka tidak bergerak untuk memudahkan kerja anda. Ambil minyak goreng ikan dan tuang pada tapak tangan anda. Lumurkan minyak tersebut pada seluruh badan kucing anda yang berkurap. Ulangi proses itu sehingga kurap di badan kucing anda hilang.

 • Mandian Anti – Bakteria

Mandian antibakteria untuk ubati kurap kucing

Mandian anti – bakteria boleh mematikan kuman – kuman dan juga fungus yang melekat di kurap kucing anda dan sekaligus ia boleh menghilangkan bau yang tidak enak pada diri mereka. Hal ini kerana, mandian ini boleh menghapuskan bakteria – bakteria dengan sifatnya yang anti – radang. Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis cecair mandian anti – bakteria untuk kucing anda di pasaran tetapi pastikan ia adalah sesuai digunakan untuk haiwan.

Minyak gamat untuk ubati kurap kucing

Caranya ialah dengan mencampurkan cecair mandian anti – bakteria ketika anda mahu mandikan kucing anda. Biarkan mereka berendam ataupun mandi selama 10 -15 minit dan keringkan tubuh badan mereka . Kemudian, sapukan pula minyak gamat untuk menambahkan kesan yang terbaik. Minyak gamat juga boleh membantu untuk menghilangkan kurap – kurap yang ada pada kucing anda.

 • Air Kelapa

Air kelapa untuk ubati kurap kucing

Anda juga boleh menggunakan air kelapa sebagai salah satu alternatif untuk menghilangkan kurap pada haiwan kesayangan anda. Hal ini kerana, air kelapa mempunyai elektrolit yang telah lama digunakan untuk melegakan pelbagai penyakit. Ia juga boleh menghapuskan bakteria yang hinggap pada kucing anda dan seterusnya menghilangkan masalah kurap.

Air kelapa muda untuk ubati kurap kucing

Caranya ialah dengan mengambil air kelapa asli yang tidak dicampur dengan gula ataupun bahan yang lain dan mandikan kucing anda dengan air kelapa tersebut. Anda boleh mandikan mereka dengan air yang biasa selepas itu dan keringkan mereka. Ulangi langkah ini setiap hari untuk mendapatkan kesan yang terbaik.

 • Minyak Kelapa Dara dan Bawang Merah

Minyajk kelapa dara untuk ubati kurap kucing

Minyak kelapa mempunyai vitamin – vitamin dan juga mineral yang boleh membantu untuk menghilangkan kurap pada kucing anda manakala bawang merah pula mempunyai sifat anti – bakteria dan juga anti – radang. Campuran kedua – dua bahan ini akan membolehkan kurap yang hinggap pada kucing anda akan terhapus dengan sempurna.

Bawang merah ntuk ubati kurap kucing

Caranya ialah dengan menumbuk bawang merah secara kasar dan pastikan ia tidak lumat. Campurkan bersama minyak kelapa dara (cold – pressed) dan sapukan pada bahagian – bahagian kurap kucing anda. Ulangi langkah ini setiap hari sehingga kurap pada kucing anda sembuh.

 • Menggunakan Panadol

Panadol untuk ubati kurap kucing

Kurap pada kucing juga boleh disembuhkan dengan panadol. Namun, pastikan anda tidak memberikan panadol kepada kucing untuk dimakan kerana ia boleh menjadi beracun kepada kucing anda. Panadol mempunyai bahan – bahan yang boleh memberikan kelegaan kepada kucing anda dan seterusnnya menghilangkan masalah kurap. Anda boleh mengambil panadol dan tumbuk sehingga ia menjadi serbuk. Lumurkan ke bahagian kurap kucing setiap hari dan anda boleh melihat kesan dalam masa satu hingga dua minggu.

 • Menggunakan Apple Cider

Apple Cider untuk ubati kurap kucing

Apple cider telah digunakan sebagai salah satu bahan kecantikan sejak zaman dahulukala lagi. Ramai yang menggunakannya untuk kulit dan ada juga yang menggunakannya untuk kesihatan tubuh badan. Ia mempunyai sifat anti – bakteria dan juga anti – kulat yang amat efektif sekiranya anda mahu menghilangkan kurap pada kucing anda.

Khasiat apple cider untuk ubati kurap kucing

Caranya ialah dengan menggunakan cotton bud dan ambil sedikit apple cider dan letakkan pada bahagian kucing yang berkurap. Biarkan sehingga kering dan mandikan kucing anda dengan mandian anti – bakteria. Ulangi langkah ini setiap hari sehingga kurap tersebut hilang dan kulit kucing anda kelihatan sihat.

VetaCat & MiraCat  – Produk Yang Wajib Dimiliki Untuk Kesihatan Kucing Anda

jooracat makanan multivitamin kucing

VetaCat dan MiraCat merupakan produk yang wajib dimiliki sekiranya anda mahukan kucing anda sentiasa sihat dari segi dalaman dan juga luaran. Kedua – dua produk ini boleh membantu untuk menghilangkan masalah dan juga menyembuhkan penyakit yang dihidapi oleh haiwan kesayangan anda. Anda juga tidak perlu lagi menghabiskan wang yang banyak untuk mendapatkan pelbagai ubat – ubatan.

VetaCat  – Supplemen Makanan Haiwan by JooraCat

jooracat makanan multivitamin kucing untuk gemukkan kucing

VetaCat merupakan supplemen makanan haiwan pertama yang mendapat perakuan dan sijil dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia. Ia diproses dari kilang yang bertaraf GMP (Good Manufacturing Practice) dengan dilengkapi dengan kemudahan makmal dan melalui R&D yang ketat. VetaCat adalah salah satu produk dari keluaran JOOARACAT yang diperkaya dengan nutrisi lengkap khusus untuk keperluan dan kesihatan kucing.

Kelebihan VetaCat

1. Kandungan Yang Berkhasiat

kandungan dalam jooracat makanan multivitamin kucing

VetaCat mempunyai kandungan yang boleh memberikan khasiat kepada kucing anda dan ia boleh membantu untuk membuatkan mereka sihat. Kandungan yang ada di dalam VetaCat adalah;

 • Vitamin A
 • Vitamin B1
 • Vitamin B2
 • Vitamin B3
 • Vitamin B5
 • Vitamin B6
 • Vitamin B7
 • Vitamin B12
 • Vitamin D3
 • Vitamin E
 • Iron, Zinc
 • Potassium
 • Copper
 • Magnesium
 • Calcium
 • Iodine
 • Sodium
 • Glycine
 • Omega 3
 • Oyster powder
 • Air

2. Perisa Tiram

perisa tiram jooracat makanan multivitamin kucing

VetaCat diperkaya dengan perisa Oyster(Tiram) bagi meningkatkan selera kucing dimana perisa ini adalah 3kali ganda lebih kuat dari daging. Kucing anda pasti akan menjadi lebih sihat kerana mereka akan mempunyai selera yang lebih tinggi untuk makan.

3. Mempunyai Pati Dan Nutrisi Yang Tinggi

pati dan nutrisi tinggi dalam jooracat makanan multivitamin kucing

VetaCat berbentuk cecair yang pekat dan ia mempunyai ekstrak (pati) dan nutrisi – nutrisi dari bahan yang digunakan untuk membuat VetaCat. Jadi, anda perlu mengoncang dengan baik sebelum menggunakan VetaCat.

4. Tahan Lama

jooracat makanan multivitamin kucing tahan lama

Anda tidak perlu berhabis duit untuk membeli supplemen ini setiap bulan  kerana setiap botol mempunyai 60 ml dan boleh tahan selama dua bulan untuk seekor kucing. Anda boleh menggunakan 1 ml sehari untuk seekor kucing.

5. Dilengkapi Dengan Maklumat Penting

jooracat makanan dengan maklumat lengkap tentang penjagaan
Setiap botol VetaCat juga dilengkapi dengan no. Batch/ siri, tarikh luput dan juga barcode. Anda boleh sentiasa merujuk kepada tarikh luput yang dicetak pada botol agar anda sentiasa memberikan VetaCat yang segar kepada kucing anda.

MiraCat – Skin Infections Spray by JooraCat

spray anti fungal untuk kucing miracat

MiraCat adalah salah satu produk dari keluaran JOOARACAT yang diperkaya dengan nutrisi organik yang lengkap khusus untuk mengatasi masaalah bahagian luaran kesihatan Kucing, Anjing dan binatang kesayangan yang lain. Ia telah dipatenkan dibawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) sebagai hak cipta terpelihara. MiraCat juga Diproses dari kilang bertaraf GMP (Good Manufacturing Practice) dengan dilengkapi dengan kemudahan makmal dan melalui R&D yang ketat.

Kelebihan MiraCat

1. Kandungan Yang Baik Dan Asli

spray anti fungal untuk kucing miracat - kandungan asli semualjadi

MiraCat mempunyai kandungan yang asli dan juga boleh membantu untuk mengurangkan masalah luaran yang dihadapi oleh haiwan kesayangan anda. Antara kandungan yang boleh didapati di dalam MiraCat adalah;

 • Ekstrak Daun Teh
 • Ekstrak Daun Limau Purut
 • Mintak Zaitun
 • Ekstrak Daun Sirih
 • Glyceric
 • Air

2. Mudah Digunakan

spray anti fungal untuk kucing miracat - hanya spray sahaja

MiraCat adalah berbentuk cecair dan amat mudah digunakan. Anda hanya perlu meneyembur MiraCat pada bahagian yang berpenyakit atau terkena jangkitan kepada haiwan kesayangan anda.

3. Tidak Merbahaya

spray anti fungal untuk kucing miracat - tidak merbahaya
Bahan – bahan yang digunakan oleh MiraCat adalah 100% organik dan tidak akan memberikan sebarang bahaya kepada haiwan kesayangan anda. Mereka boleh menjilat semburan tersebut setelah ia disembur ke bahagian yang terkena jangkitan tetapi ia masih boleh memberikan kesan yang baik kepada haiwan anda.

4. Dikembarkan Bersama VCO (Virgin Coconut Oil)

spray anti fungal untuk kucing miracat -mengandungi virgin oil
MiraCat dikembarkan bersama dengan VCO (Virgin Coconut Oil). VCO boleh membantu mengatasi masalah jangkitan seperti kulat dan kurap. VCO juga boleh diminum iaitu dengan dititiskan di mulut untuk mengatasi masaalah jangkitan dalaman seperti Ulser.

5. Melawan Virus Dan Bakteria

spray anti fungal untuk kucing miracat- melawan virus dan bakteria
Kebaikan MiraCat ialah bertindak melawan virus dan bakteria yang menyerang binatang kesayangan seperti penyakit Kurap, Fungus, Luka, Luka Bernanah/Berulat, Luka Sporo, Hama Telinga dan segala masalah penyakit Kulit yang lain.

Testimoni VetaCat & MiraCat

VetaCat dan MiraCat telah terbukti untuk merawat pelbagai penyakit yang dihidapi oleh haiwan kesayangan anda. Anda boleh melihat testimoni – testimoni yang ditinggalkan oleh pelanggan VetaCat dan MiraCat seperti di bawah;

testimoni pengguna miracat untuk rawat kurap

Kurap hilang setelah menggunakan MiraCat

miracat atasi masalah kurap di telinga kucing

Bulu pun tumbuh dengan lebat

Nanah hilang selepas gunakan vetacat

Tiada lagi nanah setelah menggunakan VetaCat

Dapatkan VetaCat & MiraCat Sekarang!

Order vetacat dan miracat secara online

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan kedua – dua produk ini untuk memastikan kucing anda sentiasa sihat dan bebas penyakit berjangkit, anda boleh menghubungi talian di bawah untuk mendapatkan VetaCat dan MiraCat by JooraCat sekarang;

Jom Dapatkan VetaCat & MiraCat SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan VetaCat & MiraCat SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan VetaCat & MiraCat SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: