Review
Mar 8, 2018, 8:47am

Cara Merawat Cyst Tanpa Pembedahan Secara Moden


Cyst adalah sejenis ketumbuhan. Ia bukan kanser kerana cyst tidak merebak secara merbahaya. Secara lazimnya, Ketumbuhan ini membesar secara perlahan lahan tanpa merebak ke tempat lain seperti paru paru dan hati. Dalam erti kata yang mudah Cyst lebih dikenal pasti seperti poket/bola/kelompong nipis yang mengandungi air/bendalir dan apabila ia berada dalam ovari, ia dipanggil ovarian cyst. Kelompong ini pada asalnya adalah normal bagi wanita kerana mengandungi telur/ovum.

Cara Merawat Cyst

Namun, apabila kelompong ini tidak menetas apabila sudah matang dan tidak mengeluarkan telur untuk disenyawakan, sebaliknya membesar melebihi saiz 2cm, maka ia dinamakan ovarian cyst. Saiznya boleh bertambah selagi ianya tidak menetas dan boleh menjadi seperti saiz biji kacang atau sebesar buah tembikai. Apa yang saya faham tentang cyst ini ialah ketumbuhan yang tidak normal sel dalam badan disebabkan oleh faktor radikel bebas.

Cyst Boleh Tumbuh Kembali Jika Tidak Di Kawal

Walaupun telah melakukan pembedahan untuk membuang ketumbuhan ini, namun ia boleh tumbuh semula jika radikel bebas ini tidak dikawal secara baik oleh anti-oksidan atau dengan kata lain jika badan kita kekurangan anti-oksida yang mencukupi berkemungkinan untuk tidak dapat melawan radikal bebas punca ketumbuhan tidak normal sel.

Cara Merawat Cyst tanpa pembedahan

Bolehkah Tanda Awal Cyst Dilihat?

Cyst ialah ketumbuhan biasa (bukan kanser) yang kerap ditemui tumbuh di dalam rahim (uterus). Ada sesetengah kes cyst ini lambat proses tumbesarannya dan tidak mendatangkan sebarang gejala atau mudarat. Symptom awal cyst selalunya kita tidak boleh rasa dan lihat. Namun, sesetengahnya kelihatan seperti biji. Namun, sekiranya ia terjadi di dalam organ, ianya hanya akan dapat kita rasa apabila ianya menekan organ yang lain, atau menekan sistem saraf yang lain sehingga aliran kelenjar dan darah terganggu.

tanda ketumbuhan cyst

Apakah Simptom Atau Gejala Ovarian Cysts?

Ia pada umumnya tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketulan pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala termasuklah :

 • Kembung perut atau bengkak
 • Pergerakan usus yang menyakitkan
 • Sakit semasa hubungan kelamin
 • Payudara membengkak
 • Pening dan muntah
 • Sakit pelvis yang teruk
 • Pernafasan yang pantas

simptom ovarian cyst

Komplikasi Cyst Ovari

Kebanyakan cyst ovari tidak berbahaya dan secara semulajadi akan hilang dengan sendirinya tanpa memerlukan rawatan. Cyst menyebabkan sedikit simptom seperti diatas. Tetapi dan kes yang jarang berlaku, doktor mengesan jisim ovari fibrosis kanser semasa pemeriksaan rutin.

komplikasi penyakit cyst

Torsi ovari adalah satu lagi komplikasi yang jarang berlaku pada cyst ovari. Ini berlaku apabila cyst yang besar menyebabkan ovari terpusing atau bergerak dari kedudukan asalnya. Bekalan darah ke ovari akan terputus dan jika tidak dirawat ia boleh menyebabkan kerosakan atau kematian tisu ovari. Walaupun kes ini jarang berlaku, torsi ovari mengalami hampir 3 peratus daripada pembedahan gyecologis kecemasan. Cyst pecah juga jarang berlaku. Kesan apabila terjadi ianya menyebabkan tiba-tiba kesakitan yang teramat sangat dan pendarahan dalaman. Komplikasi ini meningkatkan risiko jangkitan dan boleh menganxcam nyawa jika tidak di rawat.

Melakukan Ujian Diagnosis Cyst Ovari

Doktor juga boleh mengesan cyst semasa pemeriksaan rutin pelvik. Mereka boleh melihat bengkak pada salah satu ovari dan akan mengarahkan ujian ultrasound untuk mengesahkan kehadiran cyst. Ujian ultrasound adalah ujian pengimejan yang menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menghasilkan imej organ dalaman anda. Ujian ultrasound ini akan menentukan saiz, lokasi, bentuk dan komposisi daripada cyst.

ujian diagnosis cyst ovari

Kenapa semua ini Berlaku pada Kaum Wanita?

1) Faktor Keturunan – Faktor Keturunan adalah memainkan peranan sangat penting. Ianya

adalah disebabkan faktor genetik yang diwarisi dari seorang ibu kepada anaknya. Faktor ini akan lebih menyerlah apabila usia makin meningkat melepasi 40-an

2) Paras Hormon yang Berubah – Keadaan paras Hormon Estrogen dan Progesteron yang dipengaruhi oleh pelbagai faktor ini sgt mempengaruhi kesihatan dalaman wanita. Ianya juga penyebab kepada keadaan telur yang dibebaskan samada normal atau pramatang dan juga merupakan punca kepada masalah senggugut dalam kalangan wanita dan gadis masa kini.

3) Faktor Tekanan – Tekanan kehidupan seharian adalah memainkan peranan yang sangat penting dalam kesihatan dalaman wanita. Ianya mampu mempengaruhi paras hormon bagi wanita.

punca ovarian cyst

Kesukaran Untuk Hamil Punca Cyst?

Semua ini adalah punca dan penyebab yang akan mengganggu kesuburan wanita dan menjadi punca kepada kesukaran untuk hamil apabila kita telah berkahwin kelak. Lebih parah, ianya juga adalah penyebab kepada pelbagai masalah rahim yang lebih serius pada masa

hadapan seperti ketumbuhan rahim dan Juga masalah kanser rahim yang kini menjadi musuh utama wanita dan juga pembunuh senyap wanita pada masa kini.

sukar hamil kerana cyst

Ya, Masih Ada Lagi Rawatan Cyst Tanpa Pembedahan. Tak Percaya?

Pada peringkat awal, masalah cyst dan penyakit dalaman lain seperti period tidak teratur adalah dianggap remeh bagi kaum wanita, tetapi kita harus ingat, ianya adalah petanda awal yang patut kita risaukan, kerana ianya adalah signal kepada masalah dalaman wanita yang bakal kita hadapi. Kita patut bertindak dengan merawatnya dari awal.

rawatan alternatif untuk cyst

Apcel Apricot Tablet 800MG Merawat Cyst Tanpa Pembedahan

Apcel Apricot Tablet 800MG merupakan sejenis supplement berbentuk kemam atau kunyah yang terbukti berkesan untuk merawat 1001 Masalah Dalaman Wanita. Khasiat bahan utamanya iaitu apricot ternyata memberikan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh badan untuk memberi perlindung disamping sekaligus menyihatkan tubuh.

Cara Merawat Cyst dengan tablet apcel apricot

Bagaimana Apcel Apricot Tablet 800mg Mampu Menyelesaikan 1001 Masalah Dalaman Wanita

Buah apricot mengandungi pelbagai khasiat yang diperlukan oleh tubuh. Mengetahui akan khasiatnya yang dapat menyelesaikan masalah dalaman wanita, produk ini dicipta untuk mengatasi masalah tersebut. Antara khasiat buah apricot adalah :

1. Anti Oksidan

Selain buah lainnya, anda boleh mendapatkan khasiat anti oksidan pada buah ini. Manfaat aprikot untuk anti oksidan diperkuat dengan kandungan vitamin C. Anda boleh terbebas dari bahaya radikal bebas dengan memakan buah ini secara rutin setiap hari.

apcel apricot rawat cyst dengan bahan antioksidan

2. Meningkatkan Ketajaman Mata

Khasiat aprikot yang kedua iaitu meningkatkan ketajaman mata. Dengan mengamalkan buah ini, mata anda akan lebih tajam penglihatannya. Selain tajam, anda juga akan mendapatkan mata dengan keadaan dan fungsi yang sihat dan terhindar dari keadaan mata yang rabun.

apcel apricot menajamkan mata

3. Mencegah Kanser

Masih berhubungan dengan fungsi anti oksidan. Kandungan dalam buah aprikot berkhasiat juga untuk mencegah kanser. Vitamin dan nutrisi yang ada pada buah ini akan mencegah rosaknya sel tubuh penyebab kanser. Penyakit kanser yang berbahaya pun boleh anda cegah, seperti kanser payudara dan leukimia.

mencegah cancer dengan makan apcel apricot

4. Membantu Proses Diet

Anda tidak perlu menghabiskan duit yang banyak hanya untuk hidup sihat dengan bentuk tubuh yang bagus. Manfaat aprikot untuk tubuh iaitu melangsingkan dan juga menyihatkannya. Ini kerana buah ini boleh menjadi buah yang membantu dalam proses diet.

apcel apricot membantu diet

5. Mencegah Anemia

Khasiat aprikot yang seterusnya iaitu mencegah anda menderita penyakit anemia akibat kekurangan sel darah merah. Buah ini berguna untuk membantu tubuh anda menghasilkan sel darah merah yang diperlukan oleh tubuh agar senntiasa sihat.

apcel apricot mencegah anemia

6. Mengawal Tekanan Darah

Buah aprikot mengandungi kalium. Buah ini berkhasiat untuk mengawal tekanan darah di dalam tubuh anda. Tekanan darah yang lebih terkawal tentunya mampu membuat aliran darah anda menjadi lebih lancar.

apcel apricot mencegah masalah tekanan darah tinggi

7. Mencegah Hipertensi

Khasiat yang ini berhubungan dengan tekanan darah. Ya, jika mengamalkan buah aprikot akan membuat tekanan darah anda stabil, maka anda akan terhindar dari penyakit yang disebabkan oleh tekanan darah yang tinggi, contohnya hipertensi.

apcel apricot juga mencegah hipertensi

8. Pencegah Penyakit Jantung

Kandungan kalium dalam buah ini juga akan menyihatkan jantung anda. Khasiat aprikot untuk jantung tentunya mampu mencegah penyakit yang berbahaya yang berhubungan dengan jantung. Contohnya serangan jantung.

apcel apricot juga mencegah sakit jantung

9. Mengatasi Dehidrasi

Manfaat aprikot untuk mengatasi dehidrasi juga sudah diuji. Hal ini kerana buah kuning ini mengandungi cukup banyak air yang boleh menghilangkan dehidrasi. Anda boleh mengolahnya dengan membuat jus agar lebih mudah dicerna.

apcel apricot mengatasi dehidrasi

10. Menguatkan Tulang

Tulang anda juga perlu dijaga dengan baik agar tidak mudah rapuh. Amalkanlah buah aprikot ini pada setiap hari. Buah ini mengandungi banyak kalsium yang baik dan diperlukan untuk menguatkan tulang tubuh anda.

apcel apricot juga menguatkan tulang

11. Mencegah Masalah Dalaman Wanita

Selain dapat mencegah masalah cyst, Apcel Apricot Tablet 800MG juga mampu merawat masalah yang sering dihadapi wanita seperti senggugut, kitaran haid tidak teratur, kesukaran untuk hamil, dan masalah hormon. Jika anda mempunyai ciri-ciri seperti yang dinyatakan boleh mengambil  Apcel Apricot Tablet 800MG untuk menstabilkan kembali tahap kesihatan diri.

apcel merawat cyst dan masalah dalaman wanita

Mendapat Pengikhtirafan KKM, Selamat Digunakan Semua Golongan

Apcel Apricot Tablet 800MG sejenis Chewable Tablet Vitamin B17 produk berdaftar KKM yang mana adalah satu-satunya produk yang selamat dan terjual di lebih 100 buah Farmasi di seluruh Malaysia dan ianya makin bertambah. Ianya juga boleh didapati di rangkaian kedai jamu seluruh Malaysia dan agen yang sah. Produk ini bukanlah supplement seperti lambakan produk di pasaran, tapi ianya adalah dikategorikan sebagai ubat yang terbukti berkesan untuk merawat 1001 Masalah Dalaman Wanita. Produk yang diluluskan KKM di bawah Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) yang diberi nombor kelulusan MAL15040010TC.

apcel apricot merawat cyst dan lulus kkm

Kelebihan Apcel Apricot Tablet 800mg

 • Lulus KKM MAL15040010TC
 • Tanpa bahan kimia
 • 100% bahan semulajadi
 • Tak ada kesan sampingan
 • Lelaki dan perempuan boleh guna
 • Mudah diambil hanya kemam-kemam sahaja.
 • 1st in Malaysia
 • 100% Extract California Apricot Seed
 • Dosage 800MG
 • Kesan Seawal 3 Hari utk masalah hormon dan period
 • Seawal usia 8 tahun boleh diambil

kelebihan apcel apricot

Lihat Testimoni Pengguna

Dah Ribuan pengguna berkesan menggunakan Apcel Apricot Tablet 800MG untuk masalah dalaman mereka dan angkanya adalah makin bertambah setiap hari.

testimoni pengamal apcel apricot testimoni pengamal apcel apricot testimoni pengamal apcel apricot

Tunggu Apa Lagi, Dapatkan Segera Apcel Apricot Tablet 800MG Sekarang!

Jom bertindak sekarang jangan biarkan masalah ini berlarutan dan makin melarat. Lebih cepat kita mulakan, lebih tinggi peluang untuk kita sembuh dan lebih subur. Peluang untuk Pregnant juga adalah lebih tinggi. Hubungi sekarang di talian di bawah :

 

Jom Order Apcel Apricot Tablet 800mg SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Apcel Apricot Tablet 800mg SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Apcel Apricot Tablet 800mg SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: