Review
Jan 14, 2018, 8:22am

Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak


Memiliki kulit wajah cantik bersih bukanlah sesuatu perkara yang boleh dilakukan dengan sambil lewa. Tentu setiap orang ingin memiliki wajah yang bersih dan bebas dari berbagai permasalahan kulit seperti jerawat, kusam, berminyak dan sebagainya

cara menjaga kulit muka 21

Jerawat adalah sejenis penyakit kulit yang biasa muncul di wajah, sering dikenali sebagai bintik merah, radang bernanah, atau pun bonjolan besar. Walaupun ia tidak mampu mengancam nyawa seseorang, jerawat boleh menyakitkan dan menyebabkan impak dari segi fizikal dan emosi. Bukan saja remaja yang mengalaminya, golongan dewasa juga tidak terlepas dari masalah ini.

Punca Berlakunya Kulit Muka Jerawat

cara menjaga kulit muka 16

Faktor yang menyumbang kepada jerawat termasuk hormon tidak seimbang, gaya hidup yang tidak sihat, tekanan, penjagaan kulit yang tidak betul, pendedahan kepada bahan kimia, kosmetik, dan ubat-ubatan. Selain itu, Jerawat juga akan muncul bila minyak/sebum, bakteria dan sel kulit mati menyumbat liang roma pada kulit muka.

Punca Berlakunya Kulit Berminyak

cara menjaga kulit muka 12

Ramai yang mengeluh mempunyai masalah kulit berminyak. Tetapi tidak ramai yang tahu apakah punca kulit muka jadi berminyak dan cara untuk mencegah dan mengatasinya.Secara asasnya semua kulit muka adalah berminyak. Minyak yang dihasilkan oleh kulit muka adalah bertujuan untuk melindungi kulit muka daripada kekotoran dan habuk. Tetapi masalah akan timbul apabila minyak yang dihasilkan melebihi daripada apa yang diperlukan. Dan keadaan inilah yang kita panggil kulit berminyak.

Apabila kulit terlalu berminyak, perkara yang sebaliknya berlaku. Minyak berlebihan yang terhasil mula memerangkap habuk dan kotoran dan kemudian liang pori  boleh menjadi tersumbat. Hasilnya, kulit anda mula mengeluarkan jerawat

Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak

Wajah merupakan salah satu bagian tubuh penting yang harus dijaga dan dirawat setiap hari. Selain itu wajah juga menjadi aset utama bagi setiap orang dalam hal penampilan, baik lelaki mahupun wanita. Banyak cara merawat wajah yang dilakukan untuk mendapatkan wajah putih, bersih, berminyak dan bebas dari jerawat. Tetapi hal tersebut tidak akan mudah dicapai, jika tiada rawatan wajah yang tepat.

cara menjaga kulit muka 03

Di sini, ada 7 langkah mudah yang boleh dilakukan setiap wanita bermula seawal usia remaja bagi mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik:

Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak
#1. Pilih Pencuci Wajah Yang Sesuai

cara menjaga kulit muka 05

Pertama sekali, sebelum mencuci muka, haruslah memilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit. Contohnya, jika jenis berminyak, pilih pencuci muka yang mempunyai elemen tanah liat untuk menyerap minyak. Jika kulit kering, elakkan minyak mineral dan alkohol untuk mengelakkan iritasi.

Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak
#2. Skrub Wajah Dua Kali Seminggu

cara menjaga kulit muka 09

Sel dalam badan sentiasa diperbaharui dan sel mati akan terkumpul pada permukaan kulit. Jadi, penting bagi kita menggunakan skrub muka untuk menghilangkan sel mati pada kulit wajah. Untuk muka dengan iritasi, pilihlah skrub muka yang kurang kasar bagi mengelakkan luka pada kulit muka yang lebih teruk.

Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak
#3. Cuci Dengan Air Suam

cara menjaga kulit muka 17

Membasuh muka dengan air suam lebih menyegarkan dan dapat menyingkirkan segala kotoran. Namun, elakkan daripada menggunakan air dengan suhu ekstrem, terlalu sejuk atau panas kerana ia menyebabkan saluran kapilari darah (salur darah yang paling halus) pecah dan memberi kesan kulit kemerahan di sekeliling hidung dan pipi.

Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak
#4. Tanggalkan Mekap Sebelum Mencuci Wajah

cara menjaga kulit muka 23

Ramai yang menganggap mencuci muka cukup untuk menghilangkan mekap, namun ternyata ia salah. Mekap memerlukan bahan khas untuk ditanggalkan dan kita boleh menggunakan cecair penanggal mekap yang lembut. Lembapkan kapas dengan cecair ini dan tanggalkan mekap anda dengan urutan yang lembut. Selepas itu, barulah boleh gunakan pencuci muka.

Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak
#5. Memfokuskan Pada Zon T Wajah

cara menjaga kulit muka 15

Zon T merangkumi bahagian dahi, pipi dan dagu. Zon T adalah kawasan paling berminyak dan berpotensi besar untuk pertumbuhan jerawat . Jadi, lebihkan perhatian pada Zon T semasa mencuci muka supaya dapat menghilangkan sisa minyak berlebihan. Disarankan supaya mencuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan malam.

Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak
#6. Buat Urutan Wajah

cara menjaga kulit muka 11

Ramai yang tidak tahu, sebenarnya jika kita mengurut muka dengan betul ia membantu meningkatkan pengaliran darah dan oksigen di kulit wajah. Urut muka secara membulat daripada bahagian bawah ke atas. Boleh juga mulakan daripada leher. Dengan cara ini, aliran darah pada muka lebih lancar dan dapat melambatkan proses kedutan.

Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak
#7. Kecutkan Jerawat Dengan Ais

cara menjaga kulit muka 08

Sebagai tambahan, penggunaan ais amat digalakkan untuk mengecutkan jerawat. Apabila ais diletakkan pada jerawat, pembuluh darah di bawah permukaan kulit muka akan mengecut sekali gus mengurangkan tanda kemerahan dan mengurangkan iritasi.

Bagaimana Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat dan berminyak | Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak

cara menjaga kulit muka 22

Sebenarnya cara merawat wajah tidak susah, semuanya tergantung bagaimana cara kita merawat dan membersihkannya setiap hari. Cara termudah dalam merawatnya iaitu dengan memakai produk yang sesuai dengan jenis kulit anda, sehingga kulit wajah akan bebas dari kusam, jerawat, berminyak dan masalah lain.

i-Secret Rawatan Mudah Merawat Masalah Muka Dengan Pantas | Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak

cara menjaga kulit muka 10

I secret mendedahkan rahsia kecantikan asli wanita dengan menggunakan konsep tradisi tatarias Yunani. Ianya dirumus khas untuk kulit wanita asia dan mesra wudhuk. Keunikan formula I Secret adalah konsep ‘3P’ iaitu pencerah, pelembap dan pencerah UV. Dalam satu botol ini sahaja anda boleh gunakan untuk siang dan malam.

i-Secret Merawat Sel Kulit Muka dari Dalam | Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak

cara menjaga kulit muka 20

Tekstur molekul yang lembut pada i-Secret merangsang pertumbuhan sel kulit baru yang lebih cantik dan bersih. Dengan pemakaian yang konsisten anda akan mendapati kulit wajah anda semakin pulih dan bebas dari jerawat, kusam, dan berminyak dari hari ke hari. Produk I secret sentiasa mendapat permintaan yang tinggi di pasaran. Istimewanya I Secret ini, ia akan menjadikan kulit anda 95% kulit lebih anjal dan tegang, 87% garis halus dan tona lebih sekata, 78% pigmentasi semakin pudar, 92% kulit lebih cerah dan lembap.

Dalam tempoh 7 hari penggunaan anda akan lihat sendiri perubahan yang sangat ketara. I Secret akan memperbaiki dahulu kulit anda dari dalam dan kemudian, barulah kecantikkan luaran anda terserlah serta merta. ianya juga akan menstabilkan masalah hormon pada badan agar masalah kulit berjerawat, kusam, berminyak dan kulit terbakar akibat sunburn akan pulih sedikit demi sedikit.

Khasiat Madu Zafran Di Dalam i-Secret | Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak

cara menjaga kulit muka 01

Zafran merupakan rempah herba yang sangat terkenal dan termahal, dikenali sebagai ‘Raja Segala Rempah. Zafran adalah ramuan terbaik untuk kesihatan, perubatan, alat solek, masakan, minyak wangi, dan bahan pewarna. Zafran kaya dengan vitamin B2, hydrocloric acid dan Riboflavin. Gabungan madu dan zafran boleh membantu merawat kulit bermasalah secara lembut dan semula jadi. Jika dipakai secara berterusan, kulit akan kelihatan cerah, bersih dan awet muda.

i-Secret Menjadikan Wajah Lebih Lembut, Bersih Dan Cerah | Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak

cara menjaga kulit muka 07

Vitamin E yang terdapat di dalam produk ini juga dapat melindungi membran sel serta mencegah terjadinya kerosakan kolagen yang disebabkan sinar ultraviolet. Ia akan meningkatkan penghasilan kolagen dalam kulit di mana kolagen merupakan protein yang sangat penting untuk menjaga kulit agar terhindar daripada kedutan dan garis halus yang boleh terhasil akibat penuaan. Ia juga dapat mengecilkan liang pori kulit, merawat kulit yang kering, merawat kulit berminyak dan menanggalkan kotoran serta sel kulit mati.

Kelebihan i-Secret Menambat Hati Ramai Pengguna | Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak

 • Menyingkir sel kulit mati
 • Menghalus dan melembapkan kulit
 • Meningkatkan keanjalan kulit
 • Mengurangkan kesan parut, bekas jerawat, jeragat dan kulit kusam
 • Mengecilkan liang pori
 • Mengatasi masalah pigmentasi
 • Merawat dan mencegah kerosakan kulit akibat sinaran UV
 • Memperbaiki tona kulit agar ia tampil lebih sekata
 • Menyerlahkan keremajaan kulit
 • Menyegarkan kulit
 • Menjadikan kulit cerah dan gebu dari ramuan semulajadi

cara menjaga kulit muka 06

i-Secret Mendapat Kelulusan KKM Dan Menjimatkan | Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak

cara menjaga kulit muka 14

Mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, I Secret disyorkan untuk penggunaan sekurang-kurangnya dua kali sehari yang boleh bertahan dalam tempoh 2 hingga 3 bulan walaupun digunakan secara kerap (dipakai 2 – 2 kali sehari). Ini ternyata lebih ekonomi dan menjimatkan kerana penggunaan untuk satu botol ini boleh digunakan untuk waktu siang dan malam.

Tampil cantik dan cerah dengan iSeceret | Cara Menjaga Kulit Muka Daripada Jerawat Dan Kulit Berminyak

cara menjaga kulit muka 19

Memang benar kecantikan datangnya dari dalam, namun penjagaan kulit wajah adalah bergantung kepada kerja keras untuk menjaganya daripada luaran juga. Kulit wajah tidak akan terus menerus menegang dan anjal sehingga usia tua, namun dengan pemilihan produk yang betul boleh melambatkan proses penuaan wajah dan masalah kulit. Oleh itu, I Secret adalah produk yang betul dan sesuai untuk penjagaan luaran dan dalaman tidak kira lelaki mahupun wanita kerana ianya berkesan untuk memutihkan dan memperbaiki kulit dalam masa 2 minggu sahaja! I Secret adalah penyelesaian untuk cantik, putih dan gebu  dengan kaedah yang paling cepat dan selamat.

Tampil Berkeyakinan Dengan iSecret, Lihat Testimoni

cara menjaga kulit muka 04 cara menjaga kulit muka 24 cara menjaga kulit muka 25cara menjaga kulit muka 30 cara menjaga kulit muka 31

Penyerapan Yang Pantas Merawat Kulit Muka Jerawat Dan Berminyak

cara menjaga kulit muka 02

Kepantasan penyerapan I Secret ke wajah boleh dilihat dalam beberapa hari sahaja seperti yang ditunjuk dalam testimoni di atas. Krim ini merawat masalah kulit muka dari dalam dan kemudian, anda akan nampak sendiri perubahannya. Yang paling istimewanya, selepas menggunakan I Secret ini sebagai krim harian, muka anda menjadi tegang ibarat pakai botox! Tidak perlu berhabis beratus untuk kecantikkan kerana guna I Secret sudah mencukupi ibarat cucuk vitamin C. Masalah kulit muka dapat dirawat dan semestinya anda akan kelihatan cantik dari dalaman.

Dapatkan iSecret sekarang!

cara menjaga kulit muka 27

Melihat testimoni sahaja sudah membuktikan bahawa I Secret bukanlah sebarangan produk. Jika anda ingin merawat masalah kulit muka berjerawat, berminyak, kusam dan masalah lain bolehlah dapatkan i-Secrat sekarang. Hubungi :

Jom Dapatkan iSecret SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan iSecret SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan iSecret SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: