Review
Feb 2, 2018, 12:01pm

Cara Menjaga Kebersihan Alat Sulit Wanita


Shares144

Khas untuk para wanita di luar sana, berapa pentingkah untuk anda menjaga kawasan alat sulit anda dengan baik? Jawapannya adalah amat penting. Hal ini kerana, bahagian alat sulit adalah bahagian yang paling sensitif dan juga terdedah dengan pelbagai jangkitan bakteria disebabkan oleh kelembapan yang tinggi. Alat sulit wanita juga mempunyai tahap PH yang rendah dan berasid jadi ianya juga tidak boleh dicuci dengan sebarangan sabun ataupun pencuci. Anda juga perlu mengetahui cara – cara mencuci alat sulit anda dengan baik.

cara menjaga kebersihan kemaluan wanita

Terdapat dua jenis bakteria yang berada dikawasan alat sulit anda iaitu bakteriabaik dan juga bakteria jahat. Sekiranya anda mencuci alat sulit anda tanpa mengikuti cara yang betul serta pencuci yang khas, anda boleh membunuh kedua – dua bakteria tersebut yang membantu anda untuk menjaga kebersihan alat sulit anda. Ini boleh menyebabkan kawasan tersebut senang dijangkiti kuman dan juga penyakit. Oleh itu, anda boleh mengikuti cara – cara dibawah untuk menjaga kebersihan alat sulit anda dengan betul.

cara menjaga kebersihan alat sulit wanita

10 Cara Menjaga Kebersihan Alat Sulit Wanita

Bahagian alat sulit anda bukan sahaja perlu dijaga ketika anda berada di bilik mandi ataupun tandas, tetapi ia merupakan penjagaan yang berterusan kerana ia tidak boleh diabaikan di mana sahaja anda berada kerana jangkitan kuman dan juga kulat boleh terjadi sekiranya alat sulit anda dibiarkan. Ikuti tips – tips menjaga kebersihan alat sulit anda seperti di bawah;

cara menjaga kebersihan vagina

 • Usap Dari Bahagian Depan Ke Belakang

Anda perlu mengelap alat sulit anda menggunakan tisu setiap kali anda pergi ke tandas. Alat sulit yang dibiarkan lembap setelah anda ke tandas akan membuatkan bahagian intim anda mudah dijangkiti kulat yang membuatkan anda terkena infeksi kulat. Jadi, anda perlu mengelap bahagian alat sulit anda dengan menggunakan tisu setiap kali anda selesai ke tandas. Lap dari bahagian depan ke belakang agar bakteria yang berada di bahagian anus anda tidak dibawa ke bahagian intim anda.

cuci kemaluan dan lap dari depan ke belakang

 • Ganti Tuala Wanita 3 – 4 Jam Sekali

Ketika anda sedang didatangi haid, jangan malas untuk menukar tuala wanita yang anda gunakan setiap 3 – 4 jam sekali. Meskipun ia kelihatan sukar, anda perlu menukar tuala wanita untuk memastikan alat sulit anda tidak mudah dijangkiti bakteria. Darah haid merupakan darah kotor yang mempunyai pelbagai bakteria jahat yang hanya menunggu masa untuk menyerang alat sulit anda. Ia juga mempunyai bau yang tidak menyenangkan jadi sentiasalah menukar tuala wanita anda agar anda sentiasa berasa selesa dan bersih.

menukar lampin setiap 3 - 4 jam untuk menjaga kebersihan alat sulit wanita

 • Hindari Penggunaan Sabun

Para wanita yang cakna tentang kebersihan alat sulit mereka pasti mengetahui bahawa penggunaan sabun dapat merosakkan keseimbangan PH di kawasan alat sulit dan seterusnya membuatkan alat sulit mereka terdedah dengan jangkitan bakteria. Alat sulit anda mempunyai bacaan PH bersifat asidik manakala sabun pula mempunyai bacaan PH yang asas. Gabungan kedua – dua PH ini akan menyebabkan alat sulit anda menjadi terlalu kering dan senang berlaku iritasi. Gunakan pencuci yang berasaskan herba agar alat sulit anda lebih terjaga.

mengelakkan penggunaan sabun semasa mencuci alat sulit wanita

 • Elakkan Menyembur Air Secara Kuat Ke Bahagian Alat Sulit

Pastikan anda tidak menyembur air yang kuat terus ke bahagian alat sulit anda. Hal ini kerana ia boleh merosakkan bahagian alat sulit anda dan menyebabkan bakteria – bakteria baik yang berada di kawasan intim anda. Tekanan air yang terlalu kuat juga akan mengganggu keanjalan bahagian sulit anda dan menyebabkan ia menjadi lembik. Cara yang betul adalah dengan menjirus alat sulit anda dari bahagian atas dan biarkan air tersebut turun ke bahagian bawah agar ia dapat mencuci bakteria yang berada di bahagian intim anda.

jangan sembur air pancuran dengan kuat ke bahagian alat sulit wanita

 • Gunakan Pakaian Dalam Yang Diperbuat Daripada Kapas

Pakaian dalam yang diperbuat daripada kapas dapat menyerap peluh dan lebih selesa untuk digunakan. Pastikan anda menggunakan pakaian dalam yang diperbuat daripada kapas untuk penggunaan harian anda. Alat sulit anda dapat bernafas dengan baik dan ia juga dapat membantu menyerap cecair yang berlebihan dan tidak diperlukan. Gunakan pakaian dalam jenis G- String hanya beberapa kali sahaja untuk memberikan peluang kepada alat sulit anda untuk bernafas.

guna pakaian dalam kain kapas untuk mengelakkan alat sulit tercedera

 • Dapatkan Suntikan Vaksin HPV

Vaksin ini dapat melindungi anda daripada kanser serviks yang disebabkan oleh virus HPV. Virus ini bukan sahaja boleh dijangkiti melalui hubungan seksual, malah anda juga terdedah dengan virus ini melalui tandas duduk yang kotor. Jadi, anda perlu sentiasa cakna dengan keadaan sekeliling anda serta dapatkan suntikan vaksin HPV untuk memberikan anda perlindungan daripada kanser serviks. Vaksin ini boleh diberikan kepada umur 9 – 24 tahun dan ia boleh mencegah kanser serviks sehingga 100%.

suntikan vaksin hpv melindungi daripada serangan virus pada alat sulit wanita

 • Bersihkan Alat Sulit Anda Sekali Sehari

Anda perlu membersihkan kawasan intim anda sekurang – kurangnya satu kali sehari dengan menggunakan air suam. Air suamdapat membunuh bakteria – bakteria yang merbahaya di bahagian alat sulit anda dan seterusnya membuatkan alat sulit anda menjadi lebih selesa dan bersih. Anda boleh mencuci alat sulit anda dengan air suam setelah anda membuang air besar. Anda boleh mencuci sebanyak dua kali sehari ketika anda sedang didatangi haid agar alat sulit anda bebas dari jangkitan kuman.

cuci alat sulit wanita dengan lebih kerap

 • Elakkan Penggunaan Span Ketika Mencuci

Pastikan anda tidak menggunakan span ataupun apa sahaja barang yang kasar ketika anda mencuci alat sulit anda. Span mempunyai permukaan yang kasar yang akan menyebabkan kulit dibahagian alat sulit anda mudah luka dan membuatkan ia terdedah kepada radang dan juga jangkitan kuman. Ia juga dapat merosakkan bahagian intim anda maka anda hanya perlu menggunakan tangan anda untuk mencuci bahagian tersebut. Gosokkan dengan perlahan dan cuci dengan air.

elakkan penggunaan span untuk mencuci alat sulit

 • Bersihkan Bahagian Luar Sahaja

Bahagian dalam alat sulit kita adalah lebih mudah terkena jangkitan dan ianya amat sensitif dengan apa sahaja bahan yang dimasukkan ke dalam bahagian sulit dapat membuatkan ia cepat terjangkit. Walaupun kita mencuci bahagian dalam alat sulit dengan hanya menggunakan tangan, ianya tetap tidak baik untuk kebersihan alat sulit kerana jari – jari kita juga mempunyai bakteria yang boleh membahayakan kesihatan kawasan intim. Oleh itu, bersihkan sahaja bahagian luar alat sulit dengan menggunakan air bersih.

bersihkan bahagian luar sahaja

 • Lakukan Pemeriksaan Kesihatan

Jika anda mahukan bahagian alat sulit yang sentiasa sihat dan dijaga rapi, seringlah berkunjung ke klinik ataupun hospital untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan secara berkala untuk alat sulit anda. Terdapat pelbagai doktor yang mempunyai kepakaran di dalam bidang alat sulit dan anda boleh lakukan pemeriksaan kesihatan anda dengan mereka. Dapatkan nasihat pakar tentang cara menjaga kawasan intim anda dengan betul dan baik.

buat pemeriksaan tahap kesihatan alat sulit wanita

Feminin Wash JSD [ Pencuci Bahagian Intim Wanita Pilihan Ramai]

Anda boleh mencuci alat sulit anda dengan menggunakan Feminin Wash JSD yang diformulasikan khas untuk memberikan kebersihan dan juga kesegaran untuk bahagian sulit anda. Jika anda mementingkan kebersihan alat sulit anda tanpa mengganggu keseimbangan PH dan juga bakteria baik yang berada di kawasan intim anda, maka anda boleh menggunakan Feminin Wash JSD yang diperbuat dari bahan – bahan semulajadi.

jamu susuk dara feminine wash

Kandungan yang terdapat di dalam Feminin Wash JSD adalah kandungan semulajadi dan herba yang bukan sahaja boleh membersihkan alat sulit anda, malah ia boleh memberikan bau yang wangi serta meningkatkan kesihatan alat sulit anda. Antara kandungan – kandungan yang terdapat di dalam Feminin Wash JSD adalah;

 • Herba Arab
 • Cengkih
 • Ekstrak Sirih
 • Manjakani

Siapa Yang Boleh Menggunakan Feminin Wash JSD?

feminine wash jamu susuk dara jsd

Semua wanita boleh menggunakan Feminin Wash JSD, tetapi siapa yang lebih memerlukan Feminin Wash JSD?

 • Wanita dan kanak – kanak juga boleh menggunakannya
 • Wanita di dalam pantang
 • Wanita yang mengalami masalah keputihan, gatal – gatal di bahagian alat sulit, dan juga bau yang kurang enak di bahagian intim
 • Wanita yang kerap berpeluh pada celah kangkang dan sekitar alat sulit

Fungsi Feminin Wash JSD

wanita yang perlu guna feminine wash

Feminin Wash JSD berfungsi untuk;

 • Mengeluarkan keputihan lama.
 • Menghilangkan bau kohong
 • Antiseptik (menghalang bakteria dan fungus)
 • Menghilangkan kegatalan
 • Merawat luka – luka kecil akibat hubungan seksual
 • Menganjalkan dan memelihara kulit
 • Menstabilkan PH alat sulit.
 • Mencerahkan
 • Menyempitkan permukaan alat sulit

Kelebihan Menggunakan Feminin Wash JSD

 • Pekat Dan Wangi

Penggunaan cecair Feminin Wash JSD yang pekat dan wangi akan memberikan kepuasan kepada diri anda dan anda pasti akan gembira dengan bau yang wangi dan memikat hati.

jamu susuk dara feminine wash membersihkan alat sulit wanita

 • Jimat Penggunaan Sehingga 2 Bulan

Satu botol Feminin Wash JSD boleh digunakan sehingga dua bulan. Jimat kan?

penggunaan jsd jimat

 • Dijamin Berkesan

Ianya dijamin berkesan untuk menjaga kebersihan alat sulit anda dan mengeluarkan keputihan yang lama bagi wanita serta darah nifas bagi ibu yang berpantang.

feminine wash untuk mencuci alat sulit wanita dengan berkesan

 • Kandungan Bahan Yang Berkualiti

Kandungan bahan semulajadi dan herba yang digunakan adalah berkualiti tinggi dan ia akan membantu anda untuk mendapatkan manfaat dari bahan – bahan tersebut.

feminine wash terbaik pilihan wanita

 • Sesuai Digunakan Untuk Merawat Kulit Yang Cedera

Ianya juga boleh merawat kulit alat sulit anda yang cedera disebabkan oleh hubungan seksual dan boleh mengelakkan dari dijangkiti kuman dan juga radang.

selamatkan alat sulit wanita

 • Rasa Dingin Dan Sejuk

Gabungan bahan – baahn semulajadi ini boleh memberikan anda rasa dingin dan sejuk ketika anda menggunakan Feminin Wash JSD

jamu susuk dara mendinginkan

 • Mudah Dibawa Kemana Sahaja

Rekabentuk botol dan saiznya yang berpatutan membolehkan anda untuk membawa Feminin Wash JSD ke mana sahaja anda berada.

jamu susuk dara feminine wash terbaik

 • Mudah Dipakai

Anda hanya perlu mencuci alat sulit anda dengan menggunakan Feminin Wash JSD dan ianya mudah dipakai oleh sesiapa sahaja.

jsd mudah dipakai oleh wanita

 • Sesuai Untuk Ibu Hamil

Ibu hamil juga boleh menggunakan Feminin Wash JSD yang tidak mengandungi sebarang bahan – bahan kimia yang merbahaya.

jsd sesuai untuk ibu hamil

Selain itu, anda juga boleh melihat kebaikan – kebaikan yang anda akan dapat sekiranya anda menggunakan Feminin Wash JSD;

 • Memberi kesegaran sepanjang masa kepada alat sulit dengan effect cooling.
 • Membantu memberi keselesaan untuk anda yang ada masalah peluh & kegatalan pada alat sulit
 • Membantu merapatkan alat sulit
 • Melancarkan perjalanan darah period & nifas.
 • Mencegah bau-bauan yang tak sedap pada alat sulit.
 • Meningkatkan keyakinan diri & rasa selesa serta lebih sensual ketika bersama suami.
 • kebaikan jsd feminine wash dalam membantu wanita menjaga kebersihan alat sulit wanita

Testimoni Pengguna Feminin Wash JSD

rasa sejuk dan wangi selepas mencuci alat sulit dengan feminine wash jsd

Alat sulit terasa berangin dan wangi

keputihan hilang selepas alat sulit wanita dicuci dengan feminine wash jsd

Tiada lagi keputihan dengan Feminine Wash JSD

segar dan selesa pada kemaluan wanita

Rasa segar dan selesa sepanjang hari

buang air pun tak sakit selepas guna feminine wash jsd

Buang air tak sakit dan jahitan pun cepat sembuh

Dapatkan Feminin Wash JSD Sekarang!

Jika anda mahu menjaga kebersihan dan kesihatan alat sulit anda, maka anda boleh hubungi talian di bawah untuk menempah Feminin Wash JSD sekarang;

feminine wash pencuci alat sulit wanita pilihan

 

Jom Order Feminine Wash JSD SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Feminine Wash JSD SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Feminine Wash JSD SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: