Review
Sep 22, 2017, 4:43pm

Cara Menguatkan Ingatan dan Hafalan Menjadi Pelajar Cemerlang


Mungkin ada di kalangan anak-anak kita yang mengalami situasi sukar untuk mengingat sesuatu. Kadang kala ia begitu menyiksakan mereka apabila cuba mengingat sesuatu. Ianya lebih ketara bila ianya melibatkan keputusan peperiksaan sekolah yang kurang memuaskan. Sedangkan anak-anak kita, sangat tekun belajar siang dan malam.

cara menguatkan ingatan

Salah satu punca dari kebanyakan masalah anak-anak untuk menjadi pelajar cemerlang ialah lemah daya ingatan dan hafalan mengenai apa yang mereka telah pelajari. Apa sebenarnya yang membuatkan sistem memori otak terganggu. Ada tak cara menguatkan ingatan dan hafalan menjadi pelajar cemerlang untuk anak-anak ?

Mari kita tinjau punca gangguan terhadap kanak-kanak dan seterusnya tips menguatkan ingatan dan hafalan kanak-kanak ini!

 1. Tekanan atau jumlah tekanan dan tuntutan dari alam sekitar secara umumnya akan mempengaruhi keadaan psikologinya. Sebagai contoh, tuntutan akademik terlalu tinggi, jadi kanak-kanak akan mudah cemas dan panik. Terutamanya jika tidak ada peluang untuk bermain.
 2. Fungsi intelektual yang terhad, biasanya akan menghalang kanak-kanak daripada menunjukkan prestasi mereka. Sebagai contoh ingatan yang rendah atau kerana kanak-kanak diklasifikasikan sebagai pembelajaran lambat kanak-kanak, maka ia memerlukan masa untuk belajar dan mengingat maklumat dalam masa yang lama.
 3. Kurang minat dalam aktiviti atau subjek tertentu juga memberi kesan kepada kanak-kanak, jadi anak-anak akan cenderung melupakan perkara-perkara yang bukan minatnya.

cara menguatkan ingatan menurut islam

Tips Cara Menguatkan Ingatan dan Hafalan Menjadi Pelajar Cemerlang

Ibu bapa sudah tentunya tidak senang melihat anak-anak pelajar ini mendapat keputusan yang tidak memuaskan. Lagi-lagi jika ibu bapa sendiri melihat anak ini sudah berusaha belajar dengan tekun. Berikut beberapa tips, yang anda boleh cuba praktikan untuk membantu menguatkan daya ingatan dan hafalan untuk pelajar yang cemerlang.

cara menguatkan ingatan islam

1. Membaca Al-Quran

Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Ajak anak-anak kerana membaca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.

cara menguatkan ingatan dalam pelajaran

2. Amalkan Tidur Yang Cukup

1/3 hidup kita diperuntukkan untuk tidur. Namun ada pelajar yang suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yang cukup. Badan memerlukan rehat.

Keletihan hanya akan mengganggu memori yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yang baru. Oleh itu, amalkan tidur yang cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

cara menguatkan ingatan anak

3. Mengawal Tekanan

Tekanan hanya akan membuat diri kanak-kanak tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan mereka terganggu. Kanak-kanak juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran.

Mereka tidak dapat berfikir dengan pantas dan daya ingatan kanak-kanak juga terjejas. Oleh itu, perhatikan mereka dan jangan terlalu memberi tekanan yang berlebihan. Sekali-sekala, ajak lah anak-anak ini bercuti dan membuat perkara-perkara yang mereka sukai.

cara menguatkan ingatan hafalan

4. Bersenam

Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kanak-kanak juga akan menjadi lebih baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

cara menguatkan ingatan mengikut islam

5. Belajar Sesuatu yang Baru

Cubalah aktifkan pemikiran anak-anak anda dengan mengajak mereka mempelajari sesuatu yang baru misalnya belajar bermain basikal, berkhemah, belajar iktihar hidup atau menghadiri ceramah dan motivasi.

cara menguatkan ingatan pelajar

6. Menjaga Pemakan dan makanan tambahan

Tidak boleh di nafikan lagi faktor pemakanan juga antara satu penyebab kepada masalah lemah daya ingatan dan hafalan menjadi pelajar cemerlang. Antara contoh makanan terbaik untuk membantu meingkatkan daya ingatan seperti susu,kurma dan coklat.

cara menguatkan ingatan minda

Masalah anak-anak yang mempunyai daya ingatan yang lemah boleh di bantu dengan pelbagai insiatif. Contohnya dengan menjaga dan memberi makanan tambahan yang terbukti membantu untuk menambahankan daya ingatan dan hafalan, selain baik untuk kesihatan.

Pernah dengar tentang susu kurma dan susu coklat yang baik untuk menguatkan ingatan dan hafalan menjadi pelajar cemerlang ?

Susu Super Dhia  Membantu Meningkatkan Daya Ingatan Pelajar Cemerlang

cara menguatkan ingatan dalam belajar

Super Dhia terdapat dalam 2 jenis perisa iaitu Super Dhia Hazelnut with Chocolate Malt dan Super Dhia Dates with Instant Malt. Susu coklat dan susu kurma Super Dhia ni sangat bagus di amalkan sebagai makanan tambahan untuk anak-anak pelajar. Antara manfaatnya yang anda perolehi dari pengambilan Super Dhia Hazelnut with Chocolate Malt  ialah

cara menguatkan ingatan secara alami

Manfaat Coklat

cara alami menguatkan ingatan

 • Membantu meningkatkan memori dan hafalan
 • Membantu menguatkan hafalan
 • Membantu menajamkan mata dan minda
 • Membantu memulihkan keletihan saraf
 • Membantu menguatkan daya ingatan
 • Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
 • Mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung
 • Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
 • Melambatkan proses menuaan.

Selain itu juga, kacang hazelnut ini dapat mencergaskan minda, menurunkan kadar kolestrol dalam darah dan juga baik untuk jantung. Ia juga dapat mencegah kanser.

cara agar menguatkan ingatan

Sepertimana yang kita tahu, kurma adalah makanan sunnah yang banyak khasiatnya. Jadi, dengan pengambilan Super Dhia Dates with Instant Malt ini, pelajar akan mendapat khasiat kurma yang terdapat dalam minuman ini. Antara khasiat kurma adalah :-

 • Kaya dengans erat dan potassium
 • Cepat diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera
 • Penguat memori
 • Baik untuk wanita mengandung/bersalin
 • Penawar racun
 • Merawat penyakit
 • Mengubati ganguan usus dan sembelit

Kurma Makanan Sunnah Meningkatkan Daya Ingatan

Semua kita tahu kurma merupakan makanan Sunnah yang memang berkhasiat untuk meningkatkan daya ingatan. Selain itu khasiat kurma

bagaimana cara untuk menguatkan ingatan

 • Cepat diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera.
 • Kaya dengan serat dan potassium
 • Penguat memori
 • Baik untuk wanita mengandung/bersalin
 • Penawar Racun
 • Merawat penyakit
 • Mengubati gangguan usus dan sembelit

bagaimana cara menguatkan ingatan

Mengapa Pelajar Sering Digalakkan Untuk Minum Susu?

Pelajar mempunyai masa yang sangat-sangat aktif dan di penuhi dengan pelbagai aktiviti baik di sekolah, mahupun di rumah. Mereka amat perlukan tenaga untuk melakukan pelbagai aktiviti. Sebab itu mereka amat digalakkan mengambil susu.

cara menguatkan daya ingatan bagi pelajar

Susu  adalah sejenis makanan yang amat kaya dengan nutrien. Ia adalah sumber vitamin dan mineral yang baik, seperti vitamin A, kumpulan vitamin B (riboflavin, niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 ), magnesium, fosforus, zink dan kalsium. Selain itu, susu turut membekalkan protein yang diperlukan untuk pembinaan tisu serta karbohidrat dan lemak yang berfungsi sebagai pembekal tenaga.

Bagaimana Untuk Mendapatkan SUPER DHIA ini ?

bagaimana cara meningkatkan daya ingatan

Ramai ibu bapa mempercayi SUPER DHIA, anak-anak pun suka dengan rasa susu coklat dan kurma SUPER DHIA ini. Anda boleh mendapatkan Super Dhia Hazelnut with Chocolate Malt dan Super Dhia Dates with Instant Malt boleh di dapati dengan menghubungi :

Jom order Susu Kurma / Hazelnut SUPER DHIA SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

No. 520,Jalan Bukit Puteri 11/27, Bandar Puteri Jaya,08000 Sungai Petani, Kedah

   
Jom order Susu Kurma / Hazelnut SUPER DHIA SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Susu Kurma / Hazelnut SUPER DHIA SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: