Review
Jan 22, 2018, 5:34pm

Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan


Dalam kita melakukan aktiviti seharian kita tak sedar sebenarnya ianya boleh membawa mudarat pada tubuh badan jika tidak berjaga-jaga. Kajian doktor pakar tulang mengatakan lebih 70% rakyat Malaysia mengalami sakit tulang belakang ataupun ‘backpain‘.Kebiasaannya, orang yang selalu mengangkat barangan yang berat dan orang yang kurang bersenam akan mendapat penyakit ini. Majoriti orang akan mendapat penyakit ini walaupun sekali. Jadi tidak perlulah terlalu bimbang dan risau sekiranya anda tiba-tiba merasakan sakit belakang, terutama yang masih belum pernah merasakannya.

cara menghilangkan sakit belakang 02

Sebenarnya terdapat beberapa faktor yang menyebabkan anda mengalami sakit tulang belakang. Antaranya adalah;

#Faktor Sakit Belakang | Angkat barang yang berat

cara menghilangkan sakit belakang 04

Sebenarnya ada cara untuk mengelakkan daripada sakit tersebut. Sebelum angkat barang tersebut pastikan anda turunkan posisi badan dan membengkokkan kaki dalam posisi bercangkung. Juga pastikan badan anda dalam keadaan tegak. Jangan sesekali angkat barang dalam keadaan anda berdiri dan terpaksa bongkokkan badan untuk ambil barang tersebut. Jika barang tersebut terlalu berat jangan gunakan badan anda, gunakan troli atau seumpama dengannya

#Faktor Sakit Belakang | Stress

cara menghilangkan sakit belakang 03

Walaupun sakit belakang sering kali dikaitkan dengan masalah fizikal, perlu diingat juga bahawa emosi dan tekanan jiwa boleh mengakibatkan sakit belakang, dan menentukan berapa lama ia akan bertahan. Tekanan diri boleh memberikan kesan yang negatif kepada badan, termasuklah menyebabkan otot belakang menjadi tegang dan menyakitkan. Sekiranya tekanan diri anda tidak di atasi dengan betul, ia boleh berlarutan. Selain itu, insomnia dan kurang tidur juga boleh mengakibatkan sakit belakang.

#Faktor Sakit Belakang | Pakai kasut tumit tinggi

cara menghilangkan sakit belakang 06

Pakai kasut yang tapaknya rata adalah lebih baik. Tapi sekiranya anda nak juga pakai yang bertumit tinggi, pastikan tingginya tidak melebihi satu inci kerana semakin tinggi semakin kuat tekanan pada tulang belakang anda. Dan jangan pakai dalam tempoh yang terlalu lama, tekanan yang terlalu lama pada bahagian belakang tidak bagus.

Faktor – faktor diatas sering kali kita lakukan dan bagaimana pula untuk mengatasi Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan? Ok, seterusnya kita lihat bagaimana cara untuk atasi masalah ini pula.

Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan
Cara #1 – Bersenam

cara menghilangkan sakit belakang 05

Melakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali setiap minggu dan 20 minit setiap sesi. Antara senaman dan sukan yang bagus untuk menguatkan otot anda seperti berenang, taichi, yoga, jogging, berbasikal dan juga bermain badminton. Senaman atau sukan haruslah yang melibatkan seluruh tubuh badan terutamanya yang dibahagian belakang.

Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan
Cara #2 – Makan makanan yang berkhasiat dan seimbang

cara menghilangkan sakit belakang 08

Cara pemakanan yang tidak terkawal akan menambahkan berat badan. Berat badan yang berlebihan menjadi punca kepada sakit belakang kerana tulang dan otot tidak mampu untuk berikan sokongan yang sepatutnya.

Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan
Cara #3 – Berhenti Merokok

cara menghilangkan sakit belakang 07

Ini rasanya semua sudah tahu betapa bahayanya rokok ini. Selain daripada punca kepada kanser, untuk jangka masa panjang rokok ini akan merosakkan tisu dan otot dalam badan.

Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan
Cara #4 –
Ais dan Haba

cara menghilangkan sakit belakang 10

Pad ais dan pad haba boleh melegakan otot semasa bersenam. Para doktor mencadangkan pemakaian pad ais 48 jam setelah mengalami kecederaan dan gantikannya dengan pad haba sejurus selepas itu.

Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan
Cara #5 – Tidur Dengan Posisi Yang Betul

cara menghilangkan sakit belakang 09

Dapatkan masa tidur yang cukup adalah penting, sama juga posisi anda tidur. Sekiranya anda tidur dalam posisi yang tidak tepat ataupun tidur diatas tilam yang tidak sesuai boleh menyebabkan sakit belakang. Sekiranya anda dapati anda mengalami masalah tidur, mungkin beberapa tips ini boleh membantu:

 • Letakkan bantal di bawah buku lali anda. Ini boleh menetapkan posisi anda semasa tidur.
 • Elakkan tidur meniarap kerana boleh memberikan tekanan kepada belakang.

Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) Terbaik Untuk Lelaki Dan Wanita Bagi Melegakan Sakit Belakang | Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan

cara menghilangkan sakit belakang 13

Rahsia kehebatan Maharaja Dinasti Ming dengan perubatan herba telah di rumus semula oleh Profesor He Guan Sheng, penasihat khas kepada Fujian Province of China. Medical & Healthcare Product Xiamen. Profesor di Jabatan Biologi Xiamen University. Beliau telah berjaya rekacipta HERBA MAHARAJA (Celgynic Gold). Beliau juga telah memenangi anugerah perubatan dan pemakanan terbaik di International Health Convention Paris 1995.

Ramuan Asas dan Penting Celgynic Gold ( Herba Maharaja )

1. Lecitin Kuning Telur

Didapati dalam kuning telur dan kacang soya, mengandungi fosforus komponen utama membran sel otak, saraf dan kulit badan manusia membantu mencegah pengumpulan lemak dalam badan mencair kolesterol dalam kandungan darah, mengelakkan saluran darah daripada tersumbat, melancarkan sistem peredaran darah dan seterunya menurun tekanan darah.

cara menghilangkan sakit belakang 22

Lesitin mempunyai kelebihan tersebut :

 • Meningkatkan kesihatan kardiovaskular.
 • Menguatkan hati dan sel fungsi.
 • Pengangkutan dan metabolisme lemak
 • Rawatan yang lebih baik untuk batu karang
 • Meningkatkan daya ingatan, kebolehanpembelajaran dan masa tindak balas.
 • Pertumbuhan rambut dan kulit yang sihat.
 • Meningkatkan komunikasi sel
 • Prestasi fizikal dan daya tahan oto yang lebih baik.
 • Pelepasan arthritis

2. Ganoderma Japoicum ( Lingzhi )

cara menghilangkan sakit belakang 11

Meningkatkan fungsi imun dengan merangsang sel darah putih serta mencegah pertumbuhan kanser dan menghalang pertumbuhan bakteria dan virus. Selain itu ia mengandungi sebatian aktif yang dikenali sebagai polisakarida. Ini dapat meningkatkan fungsi imun dengan merangsang sel-sel darah putih (leukosit). Lingzhi boleh mencegah pertumbuhan dan penyebaran sel2 kanser. Lingzhi juga mempunyai spectrum yang luas terhadap aktiviti antibakteria dan menghalang pertumbuhan bakteria dan virus.

3. Cordyceps Sinensis

cara menghilangkan sakit belakang 12

Herba ini digunakan secara tradisional di China dalam memulihkan kembali kesihatan seseorang itu selepas menghidapi penyakit. Ia membantu menguatkan sistem imun dan digunakan dalam penjagaan penyakit .

Herba ini menarik perhatiaan umum apabila sekumpulan pelari China telah memecahkan rekod di “World Outdoor Track and Field Championship” di Jerman. Jurulatih mereka mengatakan pelari-pelari tersebut telah mengambil tonik ini secara teratur dalam menolong menambahkan stamina, tenaga, dan daya ketahanan badan dalam melakukan aktiviti fizikal. Ini menjadikan herba ini merupakan suplemen yang paling laris dalam bidang sukan.

4. Radix Panax Quinquefolium ( American Ginseng )

cara menghilangkan sakit belakang 14

Dikenali sebagai ginseng yang sangat terkenal di Asia juga di Barat. Herba ajaib ini digunakan untuk memberikan tenaga. Penyakit seperti denyutan jantung yang tidak normal dan kerap pitam dapat dikurangkan dengan penggunaan ginseng apabila herba ini membantu tubuh mencergaskan organ-organ penting juga elok untuk sistem saraf. Berguna dalam berbagai fungsi tubuh seperti dapat mengembalikan selera makan, lemah badan, imsomnia dan beberapa masalah yang lain. Selain itu, herba ini disarankan penggunaannya dalam mengatasi masalah orang lelaki, dan jantung. Apabila manfaat herba ini dalam melancarkan peredaran secara keseluruhan dicapai, maka kesihatan yang optima juga akan dirasai.

5. Fructus Lycium Barbarum ( Goji Berry )

cara menghilangkan sakit belakang 15

Mengandungi Antioksidan, Vitamin C, Vitamin E, Beta Katoten, Anti anging selain dapat Mencegah radikal bebas, meningkatkan serta memelihara sistem imun, mempercantik dan menghaluskan kulit (anti penuaan), memelihara kesihatan mata, memelihara kesihatan jantung dan menjaga tekanan darah.

6. Contex Eucommia Ulmoides ( Duzhong )

cara menghilangkan sakit belakang 16

Memberi tenaga dan membantu mereka yang mengalami masalah zakar yang sukar tegang dan kurang mantap. Merangsang dan meningkatkan tahap kesihatan keseluruhan sistem badan

Keistimewaan Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) | Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan

Terdapat 1001 keistimewaan yang terdapat di dalam Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) ini. Anda tidak akan beralih arah pada produk lain jika anda menggunakannya. Antara keistimewaan produk Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) adalah ;

 1. Membaiki, memperbaharui dan menstruktur semula membran sel bagi organ-organ badan manusia
 2. Membolehkan sel memperoleh nutrisi dan oksigen yang cukup, menggalakkan kesihatan dan kecergasan sel
 3. Menurun dan menguraikan kolesterol yang terkumpul di saluran darah, melancarkan dan melembutkan saluran darah, menggalakkan peredaran darah, menyelaraskan tekanan darah
 4. Meningkatkan daya tahan penyakit dan daya keimunan
 5. Menyelaras kelenjar rembesan badan manusia
 6. Menyingkirkan bahan pemerosot kesihatan, lemak teremulsi, menggalakkan metabolisme sel kulit, mencegah penuaan kulit
 7. Mengaktifkan sel otak, membaiki daya ingatan, meningkatkan keupayaan belajar
 8. Mempercepatkan daya penyembuhan kulit yang luka.

cara menghilangkan sakit belakang 23

Selain itu, Kehebatan Herba ini sangat – sangat hebat diperkatakan. Ramai yang sudah mencuba Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) dan mereka mengakui kehebatan produk ini. Antara yang diperakui oleh pengguna Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) adalah ;

 • Meningkat prestasi kelakian, tenaga dan kesihatan keseluruhan
 • Memberi kesan menakjubkan (saiz dan ereksi – selepas 3 hari pengambilan)
 • Memberi tenaga, anti-penuaan, meningkatkan sistem imuniti tubuh dan daya ingatan
 • Menyelesaikan masalah kolestrol, jantung, pinggang, rambut dan kulit
 • Mempercepatkan proses baik pulih sel untuk luka dalaman dan luaran
 • Menghilangkan jerawat, jeragat dan garis halus
 • Kulit muka ‘glow’, liang roma mengecil
 • Mengimbangi tekanan darah tinggi dan darah rendah
 • Mengawal paras gula dalam darah
 • Menguatkan pinggang dan lutut bagi yang aktif
 • Membantu masalah resdung alergik
 • Boleh juga digunakan oleh wanita semasa dalam pantang (sebagai ubat luka dalaman dan luaran)

Sakit Belakang Hilang Serta Merta Dengan Pengambilan Yang Betul | Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan

cara menghilangkan sakit belakang 24

Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) mempunyai pelbagai khasiat seperti mengurangkan sakit – sakit badan, melegakan serta melembutkan ketegangan urat saraf dan menguatkan sistem imuniti badan. Selain itu, para suami boleh meningkatkan tenaga kelakian dan memanjangkan serta membesarkan saiz zakar. Khasiat Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) seterusnya bertindak sebagai ejen anti-penuaan, melegakan sakit belakang dan membantu dalam proses berpantang. Tidak dinafikan juga bahawa produk ini dapat mengurangkan semput-semput badan dan mempercepatkan proses baik pulih sel untuk luka luar dan dalaman badan.

Cara pengambilan Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) yang sempurna amatlah digalakan. Cara Pengambilannya adalah seperti berikut ;

cara menghilangkan sakit belakang 25

 • Celgynic gold disarankan 4-6 biji 2 kali sehari
 • 3 tahun keatas 1 biji sehari
 • 36 tahun kebawah 2 biji pagi dan 2 biji malam
 • 36 tahun keatas 4 biji pagi dan 4 biji malam
 • Pesakit jantung 6 biji pagi dan 6 biji malam
 • Ambil selepas makan pada waktu pagi dan malam

Masih tidak percaya apa yang ditulis? Mahu inginkan bukti bagi memperkuatkan fakta – fakta diatas? Jangan risau , akan sertakan testimony penguna yang mengunakan produk Celgynic Gold ( Herba Maharaja ).

Apa Kata Pengguna Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) | Cara Menghilangkan Sakit Belakang Dengan Berkesan

Bagi sesiapa yang baca artikel ni dari atas sampai ke bawah, mesti anda dah pasang niat nak beli produk Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) ni, kan? Maklumlah, semua orang pun nak nampak sihat dan produk ni ada jalan penyelesaiannya.

cara menghilangkan sakit belakang 19 cara menghilangkan sakit belakang 20 cara menghilangkan sakit belakang 21

Untuk maklumat lanjut, anda boleh datang hubungi Celgynic Gold ( Herba Maharaja ) seperti dibawah ini.

 

Jom Dapatkan Celgynic Gold SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Celgynic Gold SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Celgynic Gold SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: