Review
Sep 29, 2017, 3:53pm

Cara Menghilangkan Jerawat, Kecut dan Pudar Tiada Lagi Parut Di Muka


cara menghilangkan jerawat

Jerawat akan mula tumbuh seawal usia remaja yang mula akil baligh. Bukan sahaja remaja bahkan orang dewasa juga akan mengalami masalah kulit berjerawat, lebih-lebih lagi wanita disebabkan hormon dan juga kesan dari persekitaran yang tercemar. Secara umumnya, jerawat terbentuk hasil daripada sejumlah minyak yang berlebihan di dalam kulit, terperangkap dan bercampur dengan kuman dan bakteria.

Jom Kenali Apa Itu Jerawat?

Jerawat adalah pustule atau papules yang kecil. Ia sebenarnya kecederaan kecil pada kulit dimana organ sebum yang menghasilkan minyak tercemar dengan mikrob, membengkak, dan kemudian berlaku rembesan.

cara menghilangkan jerawat dengan cepat

Tanda-Tanda Biasa Jerawat?

Jerawat berlaku apabila organ-organ sebum merembes minyak yang terletak di dasar folikel rambut, menjadi terlalu aktif. Bahagian-bahagian tubuh yang mudah menghadapi masalah jerawat adalah muka, belakang, bahagian tengah dan bahu.

cara menghilangkan jerawat batu

Jerawat adalah petunjuk ketara akan berlakunya keradangan kulit. Berikut adalah beberapa tanda-tanda dan bentuk jerawat.

Bintik putih – Ia juga dipanggil bintik hitam tertutup (closed comedo). Ia adalah keradangan kecil berwarna putih yang baru tumbuh.

Pori tersumbat – Ia dikenali sebagai bintik hitam terbuka(open comedo). Ia kelihatan jelas dan nyata berwarna gelap atau hitam pada kulit.

Papules – adalah bengkakan kecil pada kulit yang jelas tanpa kelihatan cecair.

Knobs – Ini adalah sama seperti papules. Tetapi yang lebih besar dan menyakitkan.

Cyst – Jelas kelihatan pada permukaan kulit, Sarat dengan nanah dan biasanya menyakitkan. Jika dipecahkan akan mengakibatkan parut.

Bagaimana Untuk Menghilangkan Jerawat Atau Kecut dan Pudar Supaya Tiada Parut?

cara menghilangkan jerawat pasir

Walaupun terdapat banyak kaedah dan rawatan yang menggunakan bahan kimia, sebenarnya terdapat beberapa cara yang tidak memerlukan tanpa memerlukan krim atau ubat yang mengandungi bahan membahayakan yang mengupaskan kulit untuk menghilangkan jerawat. Berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu mengecutkan jerawat dengan cara yang cepat dan mudah.

Menggunakan Kiub Ais Untuk Mengeringkan Jerawat

cara menghilangkan jerawat di dahi

Bagi jerawat yang belum tumbuh dengan sepenuhnya, ais dapat membantu mengurangkan bengkakan dan menggalakkan organ sebum untuk menolak keluar minyak berlebihan dan mikrob yang menganggu fungsi organ kulit.

Caranya adalah dengan membungkus beberapa ketulan ais dan pedap pada bahagian yang kulit yang berjangkit selama beberapa saat. Lakukan beberapa kali sepanjang hari dan ia akan hilang dalam masa sehari atau dua.

Menggunakan Madu Untuk Menghilangkan Jerawat

cara menghilangkan jerawat di muka

Diketahui umum bahawa pembasmi disinfeksi dapat membunuh mikrob didalam organ minyak dan mempercepatkan proses penyembuhan. Madu asli adalah salah satu contoh.

Cara menggunakannya adalah pedap madu asli terus pada kulit menggunakan putik kapas yang bersih. Cuci selepas setengah jam madu tersebut diatas kulit dengan air suam.

Menggunakan Jus Lemon Untuk Membuang Jerawat

cara menghilangkan jerawat nasi

Satu lagi kaedah yang anda boleh gunakan adalah jus lemon. Jus citrus ini mengandungi ekstrak yang mampu bertindak sebagai pembasmi kuman dan membunuh organisma mikroskopik didalam organ pada masa yang sama mengurangkan pengeluran minyak yang berlebihan. Walaubagaimanapun, kaedah ini tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif.

Cara mengaplikasikannya amat mudah, cuma sapu dengan swab kapas pada kulit yang terkena sebelum tidur.

Menggunakan Skrub Menghilangkan dan Mengecutkan Jerawat

cara menghilangkan jerawat batu secara alami dalam 1 hari

Skrub bertindak dengan mengelupas (exofoliate) dan membuka liang-liang dan mencegah pembentukan bintik hitam. Pada masa yang sama, ia membuang sel-sel kulit mati yang sedia untuk disingkirkan. Ia juga menggalakan pembentukan kulit baru, apabila kulit lama di kupas dan disingkirkan yang menyebabkan pembentukan kulit baru. Kulit baru akan memberikan wajah kelihatan berseri dan segar.

cara menghilangkan jerawat di dahi dalam semalam

Jika anda bercadang untuk gunakan skrub untuk menghilangkan jerawat, digalakkan menggunakan tidak lebih 3 kali seminggu. Ini kerana skrub juga berupaya membuang kulit yang belum bersedia untuk disingkirkan. Ia boleh menyebabkan keradangkan dan kerengsaan malah memburukkan jerawat.

Gunakan Skrub U’Canteq Untuk Kecut dan Hilangkan Jerawat Dengan Berkesan

cara menghilangkan jerawat di dahi dalam semalam

Skrub dan bedak sejuk keluaran U’Canteq adalah produk 100% bahan organik dan buatan tangan yang boleh membantu menghilangkan dan mengecutkan jerawat melalui pengelupasan. Ada 3 jenis skrub yang di tawarkan oleh U’Canteq iaitu Serbuk Kopi, Sebuk Kunyit dan Skrub Aloevera, masing-masing dengan kelebihan dan tujuan rawatan berbeza.

Skrub Kopi U’Canteq

cara menghilangkan jerawat secara alami

Jika memerlukan Skrub yang dapat memudarkan parut jerawat, mengurangkan selulit dan mencerahkan pada masa yang sama melembutkan kulit, maka Skrub Kopi sesuai untuk anda. Jika anda seorang yang bekerjaya, anda akan lebih yakin berjumpa dengan orang ramai kerana kelihatan lebih berseri.

Scrub Kopi ini juga mampu menghilangkan minyak pada kulit muka dan menghilangkan daki serta kesan hitam di kawasan intim. Di samping itu juga, ia mampu menghilangkan bintik hitam dan bintik putih serta menghilangkan bau badan. Jadi anda tak perlu takut bau badan akan menganggu apabila berjumpa dengan orang. Anda akan lebih yakin.

cara menghilangkan jerawat di badan

Antara bahan aktif yang terdapat dalam skrub ini yang membolehkan anda kelihatan cerah dan berseri adalah Kafein yang membuang sel kulit mati dan merawat keradangan kulit, Vit E yang membantu memudarkan dan menghilangkan jeragat dan minyak Argan yang diketahui melembabkan kulit.

Skrub Kunyit U’Canteq

cara menghilangkan jerawat badan

Skrub Kunyit pula mampu menghilangkan jerawat dan menjadikan kulit menjadi lebih halus. Anda akan kelihatan lebih muda kerana skrub ini menegangkan kembali kulit dan mengelakkan kulit berminyak disamping memudarkan kedutan diwajah.

Jika wajah anda mempunyai bulu halus, anda tahu ia menganggu keyakinan anda berdepan dengan orang ramai. Oleh hal demikian, skrub kunyit U’Canteq mampu mengurangkan bulu-bulu halus di muka.  Jika anda amalkan skrub kunyit di seluruh badan, anda akan mendapati kulit anda semakin cerah disebabkan sel-sel kulit mati dibuang dan gantikan dengan sel kulit baru.

cara menghilangkan jerawat pasir dan bekasnya

Bahan aktif yang terdapat didalam skrub ini antaranya, kunyit yang mengandungi bahan antiseptik yand dapat melakukan pencegahan pada radang jerawat dan juga luka serta kegatalan pada muka.

Ia juga mengandungi minyak essential lemon sebagai pembersih wajah dan memperbaiki rona kulit. Anda akan terasa kulit anda lembut seperti kulit bayi. Bahan aktif lain yang terdapat dalam skrub kunyit adalah sugar scrub yang menyingkirkan kulit kering dan bersisik.

Skrub Aloevera U’Canteq

cara menghilangkan jerawat secara alami dalam 1 hari

Akhir sekali adalah Skrub Aloevera yang mempunyai bahan aktif ekstrak aloevera. Ekstrak bersifat antimikrobial yang membunuh bakteria dan ciri-ciri anti-radang yang mengurangkan keradangan kulit. Pada masa yang sama, ia adalah pelembab yang tidak berminyak. Ia juga mengandungi ekstrak teh hijau yang berupaya mencegah serta menyembuhkan kulit yang terbakar akibat sinaran matahari dan juga sebagai toner kulit.

cara menghilangkan jerawat batu di pipi

Disamping itu, skrub aloevera mengandungi minyak vitamin E yang berupaya memudarkan dan menghilangkan parut akibat luka, melecur, pembedahan dan kesan tinggalan jerawat. Jika anda pernah mengalami situasi-situasi yang dinyatakan, skrub ini dapat membantu anda merawat parut-parut tersebut.

Skrub aloevera mampu melembapkan kulit, merawat jerawat, mengurangkan kedutan di wajah, menghilangkan parut dan juga mengurangkan lingkaran hitam di mata.

Jom Dapatkan Skrub U’Canteq Untuk Hilangkan Jerawat Anda Sekarang !

Anda boleh dapatkan ketiga-tiga skrub tersebut pada harga yang sangat berpatutan. Harganya adalah seperti berikut:

Skrub Kopi (50 gram) – RM 10

Skrub Kunyit (50 gram) – RM 10

Skrub Aloevera (50 gram) – RM 15

Bedak Sejuk Kunyit (60 gram) – RM 25

skcrub-uchanteq

Semua harga tidak termasuk kos pos dan cajnya adalah RM8 untuk pos ke Semenanjung Malaysia manakala Sabah Sarawak, tambah RM 12 untuk kos pos. Jika anda tinggal di sekitar kawasan Seberang Perai Utara, Khidmat COD PERCUMA disediakan untuk anda.

Hubungi Puan Nora sekarang!

 

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: