Review
Feb 22, 2018, 9:32am

Cara Mengatasi Sengugut Dan Kecutkan Cyst Tanpa Perlu Dibedah


Shares2.3k

Menjadi seorang wanita adalah sesuatu yang amat istimewa kerana kita dikurniakan sesuatu yang lelaki tidak ada iaitu rahim. Dengan adanya rahim, kita mampu melahirkan zuriat untuk menyambung generasi kita. Kita akan didatangi haid setiap bulan untuk menunjukkan bahawa rahim kita masih sihat dan juga subur. Namun, tidak semua orang mempunyai haid yang teratur dan juga mengikut waktu kerana hormon yang tidak stabil. Ini juga akan menyebabkan terjadinya pelbagai penyakit seperti senggugut dan juga fibroid.

cara mengatasi sengugut dan kecutkan cyst tanpa perlu dibedah

Masalah senggugut dan juga fibroid ini selalunya berpunca daripada masalah – masalah hormon estrogen yang berlebihan dan juga lambakan xenoestrogen di dalam badan. Selain itu, anda juga mempunyai risiko yang tinggi untuk mengalami masalah ini sekiranya anda merupakan seorang yang obes. Ia juga boleh berpunca dari genetik. Jadi, anda perlu sentiasa cakna dengan kesihatan anda dengan mengikuti cara – cara berikut untuk mengatasi senggugut dan kecutkan cyst tanpa perlu melalui pembedahan.

Cara Mengatasi Sengugut Dan Kecutkan Cyst Tanpa Perlu Dibedah

Antara simptom – simptom yang anda akan rasai sekiranya anda mempunyai masalah cyst ataupun fibroid termasuklah masalah haid yang tidak teratur yang menyebabkan senggugut, sakit perut, perut membuncit, dan juga pendarahan yang abnormal. Anda perlu melakukan pembedahan sekiranya ia berada di tahap yang kritikal tetapi anda boleh mengikuti cara – cara di bawah untuk mengatasi masalah cyst dan senggugut yang tidak kritikal tanpa memerlukan pembedahan.

cara mengatasi sengugut

1. Kurangkan Rasa Sakit Dengan Haba

Sebelum anda menggunakan cara untuk mengatasi masalah cyst dan senggugut, anda boleh menggunakan cara ini untuk mengurangkan rasa sakit dan juga kejang. Dapatkan pad ataupun tungku panas untuk mengurangkan rasa sakit di bahagian perut dan juga otot – otot. Ia akan memberikan kesan yang agak pantas dalam melegakan anda dari rasa tidak selesa dan juga sakit – sakit yang disebabkan oleh senggugut dan juga cyst ovari.

tungku panas untuk Mengatasi Sengugut

Letakkan pad panas ataupun botol air panas di kawasan pelvis dan bawah abdomen anda dan biarkan sekurang – kurangnya 15 minit dibahagian yang kejang dan juga sakit. Ia boleh melegakan sakit di bahagian abdomen dan juga kawasan pelvis. Anda boleh mengulangi langkah yang sama setiap kali anda berasa sakit ketika datang haid.

2. Menggunakan Epsom Bath Salt

Epsom salt boleh melegakan kesakitan yang anda rasai disebabkan oleh cyst ovari. Hal ini kerana ia mempunyai kandungan magnesium yang tinggi serta sulphate yang boleh membantu untuk mengurangkan kekejangan otot dan juga memberikan ketenangan untuk anda. Epsom Salt selalunya digunakan di dalam mandian dan ramai yang menggunakan epsom salt sebagai bahan untuk membuat bath bombs.

menggunakan epsom salt untuk mengatasi sengugut

Anda boleh masukkan satu cawan Epsom Salt untuk tab mandi anda yang diisi dengan air suam. Kemudian masukkan minyak aromaterapi seperti lavender, mawar ataupun jasmine untuk menambahkan kesan yang tenang dan juga wangi. Kacau sehingga anda rasakan garam tersebut telah larut dan rendam badan anda selama 20 hingga 30 minit. Amalkan setiap hari untuk kesan yang maksimum.

3. Elakkan Makanan Yang Boleh Menggalakkan Pertumbuhan Cyst

Anda perlu mencuba untuk mengelakkan makanan – makanan yang boleh membuatkan cyst anda semakin tumbuh dengan cepat. Makanan – makanan seperti ini akan menyebabkan tubuh badan anda akan merangsang cyst tersebut untuk menjadi lebih aktif dan ini akan membuatkan ia menjadi lebih besar sehingga anda terpaksa melakukan pembedahan.

elakkan makanan bergula untuk mengatasi sengugut dan cyst

Elakkan makanan – makanan seperti di bawah sebelum terlambat;

  • Produk Berasakan Tenusu
  • Daging Merah
  • Makanan Bergoreng
  • Makanan Dan Minuman Bergula
  • Salt
  • Kafein
  • Alkohol

4. Gunakan Castor Oil

Ramai yang tidak mengetahui bahawa salah satu ubat yang berkesan untuk mengecutkan cyst ovari adalah dengan menggunakan castor oil @ minyak kastor. Ia boleh membantu untuk membersihkan tisu yang berlebihan dan juga toksin yang ada di dalam badan anda. Selain itu, ia juga boleh membantu untuk merangsang sistem limfa dan juga peredaran darah yang boleh mengurangkan dan juga mengecutkan cyst ovari.

gunakan castor oil untuk mengatasi sengugut dan cyst

Namun begitu, jangan gunakan castor oil ketika anda sedang didatangi haid dan jika anda cuba untuk hamil, maka jangan gunakan ia selepas datang ovulasi. Pastikan castor oil yang digunakan juga adalah dijamin asli dan tidak dicampur dengan mana – mana bahan kimia untuk memastikan kesihatan dan keselamatan anda tidak terganggu.

5. Minum Teh Chamomile

Teh herba banyak dijual di pasaran pada masa sekarang dan salah satu teh herba boleh membantu untuk merawat cyst dan juga boleh mengurangkan kesakitan yang anda alami. Teh tersebut adalah teh chamomile kerana ia boleh memberikan kesan sedatif yang lembut untuk membantu anda berehat dan mengurangkan kesakitan. Selain itu, ia juga boleh membantu untuk melancarkan haid anda dengan merangsang aliran darah di bahagian pelvis dan rahim.

teh chamomile untuk mengatasi sengugut dan cyst

Campurkan dua sudu teh chamomile yang kering di dalam secawan air panas dan tutup selama lima minit untuk pastikan ia larut. Anda boleh menambah madu untuk memastikan ia mempunyai rasa manis yang asli dan tidak membahayakan kesihatan anda. Amalkan dua hingga tiga cawan sehari untuk menghilangkan masalah ini.

6. Gunakan Cuka Epal

Cyst seringkali terjadi disebabkan oleh kekurangan kalium. Anda boleh menggunakan cuka epal untuk memastikan tubuh badan anda mempunyai kalium yang cukup untuk membantu mengecutkan cyst ovari. Penggunaan cuka epal yang berterusan juga boleh memberikan kesan yang baik kepada kesihatan keseluruhan anda serta mengurangkan berat badan. Selain itu, ia juga boleh mengurangkan masalah haid yang berbelebihan dan juga kekejangan.

minum cuka epal untuk mengatasi sengugut dan cyst

Anda boleh menggunakan satu sudu cuka epal di dalam segelas air suam. Kacau sehingga larut dan minum. Amalkan satu hingga dua gelas setiap hari sehingga masalah cyst dan senggugut anda hilang sepenuhnya.

7. Amalkan Buah – buahan Dan Sayur – Sayuran Segar

Anda perlu mengamalkan buah – buahan dan sayur – sayuran segar kerana ia boleh memberikan anda sistem badan yang lancar dan juga kadar air yang cukup di dalam tubuh badan anda. Ia boleh meningkatkan kesihatan anda secara menyeluruh termasuklah mengelakkan anda dari terkena masalah senggugut dan cyst. Hal ini kerana buah – buahan dan juga sayur – sayuran mengandungi phytoestrogen yang tinggi di mana plant estrogen ini boleh memberikan kestabilan kepada hormon estrogen anda.

makan buah untuk mengatasi sengugut dan cyst

8. Katakan Tidak Pada Rokok

Rokok mempunyai pelbagai bahan – bahan kimia terlarang yang boleh mengaktifkan sel – sel kanser di dalam tubuh badan anda. Ia juga boleh merangsang pertumbuhan cyst dan anda terpaksa menggunakan pembedahan untuk membuang cyst tersebut.

elakkan asap rokok untuk mengatasi sengugut dan cyst

Selain itu, sekiranya anda mahu mengecutkan cyst, elakkan dari mendekati orang – orang yang merokok kerana anda akan menjadi perokok pasif di mana anda akan menerima bahaya yang sama seperti orang yang merokok.

Blinq Beau Powder – Penyelesaian Kepada Masalah Senggugut Dan Cyst

Untuk anda yang sedang mencari ubat bagi menyelesaikan masalah senggugut dan juga cyst, maka anda boleh mengamalkan Blinq Beau Powder. BLINQ® Beau Powder merupakan minuman 3 dalam 1 yang pertama di Malaysia dengan gabungan pemakanan sunah & ramuan terkini. Ia berfungsi untuk memperbaiki kesihatan dalaman, mendapatkan kulit yang cantik & bentuk badan yang ideal. Ia adalah produk yang berstatus Halal dari JAKIM dan berdaftar di bawah MAL: MAL16095028NC.

minum blinq beau powder untuk mengatasi sengugut dan cyst

Antara ramuan-ramuan yang terkandung dalam BLINQ® Beauty Drink ialah Habbatus Sauda, Delima, Madu, Kurma, Arabic Gum, Vitamin C, Durian Belanda,Guarana, Garcinia, Serbuk Mutiara, Collagen Ikan Salmon, Glutathione, White Kidney Bean, Extract Stevia & Hyluronic Acid. Apa yang lebih menarik ialah Blinq Beau Powder tidak menggunakan gula, tetapi ia menggunakan Extract Stevia yang mempunyai rasa yang tetap manis tetapi tidak membahayakan kesihatan anda.

Kelebihan Menggunakan Blinq Beau Powder

Anda akan mendapat pelbagai manfaat dan juga kelebihan – kelebihan sekiranya anda menggunakan Blinq Beau Powder kerana ia boleh membantu anda untuk kelihatan lebih cantik dan sihat dari segi dalaman dan juga luaran.

kelebihan minum blinq beau powder kepada wanita

Antara kelebihan – kelebihan menggunakan Blinq Beau Powder termasuklah;

Kecantikan Dalaman

BLINQ® Beau Powder dapat membantu dari segi kecantikan dalaman terutamanya membantu dalam menstabilkan hormon wanita. Ia juga membantu melancarkan peredaran haid, membantu mengatasi masalah cyst, fibroid, sengugut, membantu kesuburan & memberi tenaga sepanjang hari.

kelebihan minum blinq beau powder untuk kecantikan dalaman

Kecantikan Luaran

BLINQ® Beau Powder dapat membantu dalam Kecantikkan Luaran seperti mengembalikan keremajaan kulit wajah anda, ia juga membantu mencerahkan kulit anda secara sekata dan semulajadi. Ia juga membantu dalam memperbaiki kulit dari dalam supaya kulit anda akan kelihatan lebih anjal, gebu dan awet muda.

kelebihan minum blinq beau powder untuk kecantikan luaran

Membantu Untuk Mendapatkan Bentuk Badan Ideal

BLINQ® Beau Powder juga membantu dalam mendapatkan bentuk badan yang IDEAL, dimana ia membantu menyerap minyak berlebihan daripada pemakanan seharian kita, membantu proses pembakaran lemak, meningkatkan kadar metabolisma badan dan memberi anda rasa kenyang supaya anda mampu mengawal pengambilan kalori anda.

kelebihan minum blinq beau powder untuk bentuk badan ideal

Harga Blinq Beau Powder

Harga Jualan: SM : RM 99 | SS : RM 105 (21 sachet)

harga blinq beau powder

Apa Kata Para Pengguna Blinq Beau Powder?

Produk yang baik semestinya mempunyai pelbagai testimoni – testimoni positif daripada para pengguna produk. Blinq Beau Powder juga mempunyai pelbagai testimoni yang boleh membuatkan anda ingin mencuba produk ini dengan segera. Antara testimoni – testimoni yang ditinggalkan oleh para pelanggan Blinq Beau Powder adalah seperti di bawah;

kelebihan minum blinq beau powder untuk mengatasi masalah senggugut dan haid

Haid dah mula normal dan sakit bahagian bawah abdomen pun dah hilang.

hilangkan breast cyst selepas minum blinq beau powder

Blinq Beau Powder juga boleh mengecutkan cyst di bahagian breast.

Blinq Beau Powder atasi fibroid dan cancer

Alhamdulillah, pelanggan ini telah bebas fibroid dan breast cancer dengan mengamalkan Blinq Beauty Powder.

Tempah Blinq Beau Powder Untuk Kesihatan Anda Sekarang!

Ada banyak lagi testimoni daripada pengguna Blinq Beau Powder. Ada KKM dan juga terbukti berkesan! Jika anda mahu mengatasi masalah cyst dan juga senggugut serta dalam masa yang sama memperolehi kecantikan dalaman dan luaran, maka anda boleh mendapatkan Blinq Beau Powder dengan menghubungi talian dan juga info di bawah;

tempah blinq beau powder atasi senggugut cyst dan fibroid

Jom Order Blinq Beau Powder SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

PT 4662, Taman Firdaus SBJ, Jalan Panchor-Kemumin, Panji, 16100 Kota Bharu

   
Jom Order Blinq Beau Powder SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Blinq Beau Powder SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: