Review
Nov 13, 2018, 9:53am

Cara Mengatasi Masalah Resdung Dan Alahan Dengan Berkesan


atasi masalah selsema

Hampir semua orang mempunyai masalah resdung dan alahan namun tahap resdung berbeza serta kesan resdung yang mereka alami menjadikan tidak semua orang sedar akan kepentingan mengatasi masalah resdung dan alahan. Sampai satu ketika, mereka yang mengalami resdung tahap kronik akan mencari pelbagai alternatif untuk mengatasi masalah resdung dan alahan secara lebih berkesan. Namun, anda harus mengelakkan masalah resdung dan alahan sebelum ianya menjadi lebih teruk dan kronik.

Punca Masalah Resdung Dan Alahan

punca resdung dan cara atasi

Resdung dan alahan bersangkut paut dimana tisu dalam rongga hidung membengkak dan tertutup atau tersumbat akibat jangkitan virus selsema.  Jangkitan virus menghasilkan cecair sinus yang terkumpul dalam rongga hidung serta tidak dikeluarkan jika tidak dirawat, akhirnya ia akan menghasilkan resdung. Alahan pula terjadi disebabkan oleh gaya pemakanan dan persekitaran udara serta air yang tidak sesuai dengan tubuh badan seseorang. Namun, resdung tidak terjadi hanya disebabkan oleh virus selsema, tetapi terdapat beberapa sebab masalah resdung dan alahan sering terjadi kepada anda.

faktor resdung terjadi

 • Jangkitan Selsema Dan Virus
 • Terdedah kepada bulu haiwan, habuk dan partikel kecil yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar
 • Alahan dari pemakanan yang tidak sesuai seperti seafood, daging dan sebagainya
 • Udara dan air mandian yang tercemar
 • Salah pakai produk yang mengandungi bahan kimia dan bahan larangan
 • Jangkitan bakteria pada tubuh, kulit dan wajah
 • Jangkitan kulat pada bahagian yang lembab dan gelap
 • Struktur dan jenis rongga hidung yang berbeza
 • Merokok serta mengakibatkan pencemaran luar dan dalam diri

Tanda Anda Penghidap Resdung Dan Alahan

tanda resdung dan alahan

Anda wajib ketahui sama ada anda adalah penghidap resdung dan alahan juga semestinya tanda-tanda resdung ini membolehkan anda mengenalpasti apa tindakan dan cara yang perlu anda lakukan untuk merawatnya.  Mari kita lihat tanda-tanda penghidap masalah resdung dan alahan.

simptom dan tanda resdung dan alahan

 • Kurang deria untuk rasa makanan dan hidu sesuatu bau.
 • Mempunyai jerawat pada wajah
 • Nafas berbau dan berbau busuk di hidung sendiri
 • Terasa sakit pada gusi bahagian atas dan gigi
 • Sentiasa letih dan lesu
 • Sakit pada bahagian muka atau kepala
 • Selalu terasa seperti demam
 • Hidung, dahi, pipi dan sekeliling mata sentiasa bengkak dan sakit
 • Hidung mengeluarkan lendir pekat kekuningan atau kehijauan
 • Mempunyai sesuatu yang putih pekat di dalam kulit wajah tiap kali di picit.

Cara Mengatasi Masalah Resdung Dan Alahan Dengan Berkesan

cara mengatasi masalah resdung

Masalah resdung dan alahan boleh diatasi dengan mudah dan berkesan dengan rawatan perubatan, kaedah tradisional dan juga perubahan gaya hidup anda. Pasti anda kerap membuang resdung menggunakan teknik asap di Spa bukan? Sebenarnya, banyak lagi cara mengatasi masalah resdung dan alahan dengan berkesan yang boleh anda lakukan dengan cara yang selamat dan tidak bahaya.

1. Mengambil Ubat-ubatan Yang Sesuai

tips atasi masalah resdung

Resdung dan alahan boleh diubati dengan mengambil ubat-ubatan yang sesuai seperti ubat selsema, panadol atau antibiotik. Ubat titis juga boleh digunakan dalam situasi ini. Namun, ubat selsema lebih berkesan berbanding ubat lain tetapi harus diingatkan anda juga perlu mendapatkan nasihat dari doktor mengikut tahap resdung dan alahan anda.

2. Membuat Pernafasan Wap

rawat resdung dengan sedup wap air

Salah satu cara mengatasi masalah resdung dan alahan dengan berkesan adalah dengan mengamalkan pernafasan wap.  Pernafasan wap boleh anda lakukan sendiri dari rumah dengan cara membuat pernafasan dari wap panas yang terhasil dalam air panas yang telah diletakkan di dalam sebuah bekas. Wap pernafasan ini penting bagi meringankan tekanan rongga hidung yang tersumbat dan mengeluarkan cecair sinus dengan mudah.

3. Kurangkan Mekap Tebal Pada Wajah

kurangkan mekap pada wajah

Tahukah anda, mekap tebal juga menyebabkan anda mengalami alahan dan resdung akibat tindak balas bahan solekan pada wajah. Bahan solekan terutamanya foundation menyebabkan liang pori-pori tersumbat dan menyebabkan wajah anda terasa gatal-gatal.  Awas, anda harus berhati-hati dalam memakai mekap yang tebal kerana ia akan menyebabkan tahap resdung dan alahan anda meningkat.

4. Jaga Persekitaran Dan Diri

jaga kebersihan di rumah dan tempat kerja

Menurut Pakar Perunding Hidung, Telinga dan Tekak (ENT), Jabatan Otorinolaringologi, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof. Dr. Balwant S. Gendeh, hampir 20% masalah resdung dan alahan berpunca dari pemakanan manakala 80% adalah disebabkan oleh persekitaran. Antara alternatif yang boleh dilakukan bagi menjaga persekitaran adalah dengan menggunakan vacuum untuk membersihkan rumah supaya semua habuk dapat dibuang sepenuhnya, tidak mencium haiwan berbulu dan lain-lain lagi. Anda juga boleh menggunakan penyegar udara atau air filter machine di rumah.

5. Melakukan Pembedahan Resdung Dan Alahan

pembedahan untuk buang resdung

Pembedahan perlu dilakukan sekiranya resdung dan alahan anda berada di tahap kronik yang mana ubat-ubatan atau kaedah lain tidak lagi berkesan untuk anda. Walaupun perlukan kos dan risiko yang tinggi, cara mengatasi masalah resdung dan alahan dengan berkesan ini dapat menamatkan masalah resdung kronik anda tanpa perlu bergantung harap dengan ubat lagi.

6. Menggunakan Herba Tradisional

herba untuk rawat resdung

Cara mengatasi masalah resdung dan alahan dengan berkesan secara tradisional memerlukan anda mengamalkan herba-herba turun temurun masyarakat zaman dahulu seperti kunyit, halia, kayu manis, lada hitam, serapat dan lain-lain lagi. Mungkin anda boleh jadikan herba-herba ini sebagai masker, minuman atau scrub mengikut keselesaan anda. Namun, cara terbaik dan berkesan adalah dengan mengamalkan herba dalam Asmak Herbs.

Asmak Herbs | Kapsul Penawar Resdung

asmak herbs herba atasi resdung

Asmak Herbs adalah herba tradisional terbaik bertindak sebagai penawar resdung sejak dulu lagi dan ia telah digunakan oleh lebih puluhan ribu pengguna dan penghidap resdung.  Mengambil Asmak Herbs tidak mempunyai kesan sampingan berbanding menggunakan ubat-ubatan moden setiap hari kerana Asmak Herbs diformulasikan oleh 100% herba semulajadi malah ia selamat di ambil untuk semua peringkat umur dan pada bila-bila masa yang diperlukan sahaja.

herba tradisional untuk resdung

Asmak Herbs dipercayai dan mendapat permintaan ramai di Malaysia dengan kelulusan MAL dan KKM.  Sudah 30 tahun berada di pasaran, herba tradisional ini satu-satunya kapsul penawar resdung yang paling berkesan dalam mengatasi masalah resdung dan alahan yang boleh diambil seawal 3 tahun dan ke atas. Jaminannya, resdung dan alahan anda akan kurang dan berkesan serta amat lama untuk anda kembali resdung dan alahan pada masa yang akan datang.

Kandungan Utama Asmak Herbs

asmak herbs rawatan alahan resdung

Asmak herbs terdiri daripada herba tradisional iaitu akar mengkunyit, akar serapat, lada sulah dan tongkat ali.  Kesemua herba ini mengandungi nilai juga khasiat yang tersendiri dalam mengatasi masalah resdung dan alahan dengan berkesan.  Jom kita lihat khasiat herba dalam Asmak Herba.

 • Akar Mengkunyit

akar mengkunyit

Akar mengkunyit bersifat antioksida yang berfungsi menghasilkan histemin dan anti elergik. Akar mengkunyit juga dapat meningkatkan kadar pengeluaran vitamin C dalam tubuh badan dan melawan radikal bebas pada kulit wajah dan tubuh seseorang bagi mengatasi masalah resdung dan alahan dengan berkesan.  

 • Akar Serapat

akar serapat

Herba akar serapat merawat tubuh badan secara dalaman dan luaran. Toksid dan virus dari badan akan dikeluarkan malah penyakit resdung, alahan, gatal-gatal, migrain dan lain-lain dapat diubati dengan baik dan berkesan.

 • Lada Sulah

lada sulah

Lada sulah kaya dengan vitamin A, vitamin C dan juga flavonoid yang berfungsi mengawal tekanan darah serta meningkatkan sistem imunisasi seluruh badan termasuklah setiap rongga badan seperti hidung dan wajah anda.  Masalah resdung dan alahan dapat diatasi dengan berkesan sekiranya herba ini diamalkan secara konsisten.

Fungsi Asmak Herbs | Kapsul Penawar Resdung

 • Mengatasi Masalah Resdung Dan Alahan

fungsi asmak herbs kepada pesakit resdung

Resdung dan alahan yang didiami oleh anda atau anak anda boleh berkurangan dan hilang setelah menggunakan Asmak Herbs.  Zat herba merawat dari dalam dan menghilangkan masalah resdung dan alahan anda secara berkesan.

 • Melegakan Asma Dan Selsema

legakan resdung dan selsema

Pernahkah anda berasa selsema setiap masa dan amat sukar untuk sembuh? Itu tandanya resdung anda menjadi-jadi! Asmak herbs sedikit demi sedikit mengurangkan selsema dan asma anda sehingga anda mampu melakukan rutin harian anda dengan amat dan selesa.

 • Merawat Batuk Dan Kahak

legakan batuk dan kahak

Batuk dan kahak seringkali terjadi pada anak-anak kecil dan mungkin anda juga mengalaminya, Asmak Herbs membantu merawat batuk dan kahak anda dengan mudah tanpa perlu bergantung kepada ubat batuk semata-mata dan tanpa perlu rasa mengantuk.

 • Melegakan Kembung Perut Dan Sembelit Bayi

rawat bayi kembung perut

Asmak herbs berfungsi dalam melegakan kembung perut dan sembelit bayi dengan berkesan walaupun diambil oleh anda yang masih menyusukan bayi atau terus memberi pada anak anda yang berumur seawal 3 tahun.  Kesan herba Asmak Herbs terbukti berkesan dalam mengatasi sembelit dan kembung perut bayi.

 • Merawat Penyakit Kronik

rawatan penyakit kronik

Anda pasti tahu bahawa penyakit kronik perlu dirawat dari dalaman dan penting untuk menggunakan rawatan semulajadi tanpa bahan kimia dan bahan larangan.  Asmak Herbs bukan sahaja merupakan cara mengatasi masalah resdung dan alahan dengan berkesan, tetapi juga dapat merawat penyakit kronik seperti batu karang, senggugut, strok, buasir dan lain-lain lagi.

Kelebihan Menggunakan Asmak Herbs | Kapsul Penawar Resdung

cara mengatasi masalah resdung dan alahan

Terbanyak banyak sebab kenapa anda perlu menggunakan Asmak Herbs dalam mengatasi masalah resdung dan alahan anda.  Khasiat Asmak Herbs yang berkualiti dan berkesan membuatkan masalah resdung anda berkurangan dan segala jangkitan virus atau sinus dapat dihapuskan. Selain itu, Asmak Herbs yang merupakan kapsul penawar resdung ini merupakan pilihan nombor 1 di Malaysia dalam mengatasi resdung dan alahan dengan berkesan.

 • 100% Bahan Semulajadi

produk semulajadi untuk resdung

Asmak herbs diperbuat daripada bahan semulajadi tanpa bahan kimia, steroid dan bahan larangan. Tumbuh-tumbuhan dan herba adalah bahan terbaik untuk mengatasi masalah resdung dan alahan anda secara selamat dan berkesan.

 • Tidak Terikat Dengan Penggunaan

boleh diambil bila perlu

Anda boleh mengambil Asmak Herbs bila perlu sahaja dan tidak terikat dengan penggunaan. Sekiranya resdung dan alahan anda sudah berkurangan, tiada masalah untuk anda menghentikan pengambilan.

 • Mendapat Kelulusan KKM Dan Halal

asmak herbs ada kelulusan KKM

Penawar resdung berbentuk kapsul ini dikeluarkan oleh syarikat bumiputera muslim dan ia telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia, malah kandungan herba juga disahkan selamat, halal dan diyakini.

 • Jimat Wang & Masa

asmak herbs jimat wang

Harga Asmak Herbs sangat murah dan berpatutan untuk golongan berpendapatan rendah, sederhana dan tinggi. Semua orang mampu mendapatkan dan amat bonus bagi anda jika anda dapat menjimatkan wang dan masa hanya untuk mengatasi masalah resdung dan alahan yang terbukti berkesan.

 • Tak Perlu Tanggung Risiko

asmak herbs tidak berisiko sampingan

Anda tidak perlu menanggung apa-apa risiko seperti kos yang mahal, pembedahan yang menyakitkan, bahan yang berbahaya dan lain-lain lagi kerana Asmak Herbs sangat berkualiti, selamat dan berkesan. Rawatan resdung dan alahan bersama Asmak Herbs adalah rawatan terbaik serta berkesan untuk anda semua tidak kira dari segi umur dan tahap resdung anda.

Kata Pengguna Yang Telah Menggunakan Asmak Herbs

Asmak Herbs yang boleh anda dapatkan serendah RM35 di semenanjung Malaysia serta RM39 di Sabah / Sarawak menjadi pilihan ramai pengguna sama ada wanita atau lelaki.  Mereka amat berpuas hati dengan kesan yang dialami mereka setelah menggunakan kapsul Asmak Herbs.

testimoni pengguna resdung asmak herbs

Alahan dan resdung yang berpunca dari pemakanan seperti makanan seafood menjadikan hidung kemerah-merahan, selalu bersih dan selsema setiap masa terutamanya pagi. Namun, setelah menggunakan Asmak Herbs, resdung dan alahan dapat diatasi dengan berkesan dan tidak seteruk dulu lagi.

rawat resdung dan selsema

Masalah tidak dapat tidur malam akibat hidung tersumbat kini bukan lagi masalah kerana jangkitan selsema, virus dan sinus telah dihapuskan oleh herba-herba kandungan Asmak Herbs. Pernafasan juga telah lancar seperti biasa setiap malam dan membolehkan anda tidur nyenyak.

pengguna asmak herbs

Atasi Masalah Resdung Anda Hari Ini. Amalkan Asmak Herbs!

Terbukti Asmak Herbs bukan sahaja merawat resdung dan alahan, tetapi juga punca-punca resdung seperti gatal-gatal telinga, tersumbat dan lain lagi. Begitu juga dengan penyakit lain seperti sakit gusi dan sakit gigi untuk anda dan juga anak anda. Dengan Asmak Herbs, tiada yang mustahil. Jom dapatkan Asmak Herbs segera!

asmak herbs kapsul penawar resdung

ASMAK HERBS | CARA MENGATASI MASALAH RESDUNG DAN ALAHAN DENGAN BERKESAN
Hotline: Tekan untuk telefon (019-9708897) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Asmak Herbs
Website: https://asmakherbs.com

Atasi Masalah Resdung Anda Hari Ini. Amalkan Asmak Herbs!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Atasi Masalah Resdung Anda Hari Ini. Amalkan Asmak Herbs!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Atasi Masalah Resdung Anda Hari Ini. Amalkan Asmak Herbs!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: