Review
Nov 15, 2018, 11:00am

Cara Mengatasi Masalah Dalaman Telinga Dan Pendengaran


masalah pendengaran dan telinga

Telinga sakit dan tidak selesa perlu diberi perhatian yang tinggi kerana ia mempunyai risiko bahaya dan harus anda fahami sebelum dirawat. Masalah dalaman telinga dan pendengaran yang berlaku mungkin menyebabkan anda hilang mood sepanjang hari sehingga terpaksa berada dirumah sahaja. Kata pepatah, pekak badak atau kurang pendengaran, sukar mendengar boleh berlaku jika anda salah cara dalam mengatasi masalah dalaman telinga dan pendengaran. Oleh itu, pentingnya untuk anda menggunakan cara yang betul dalam mengatasi masalah dalaman dan pendengaran.

Antara Masalah Dalaman Telinga Dan Pendengaran Yang Wajib Anda Tahu

gegendang telinga

Banyak masalah dalaman telinga dan pendengaran yang harus anda ketahui dalam mengenalpasti masalah yang anda hadapi. Mungkin salah satu masalah dalaman telinga dan pendengaran anda ada dinyatakan disini. Lebih mudahlah untuk anda mencuba cara mengatasi masalah dalaman telinga dan pendengaran yang berkesan, mudah serta senang untuk anda lakukan.

simptom masalah pendengaran

 • Telinga gatal-gatal dan asyik garu
 • Telinga berdesing dan berdengung
 • Telinga tersumbat
 • Telinga bernanah dan luka
 • Telinga penuh dengan resdung
 • Mempunyai bisul di ruang telinga
 • Darah kotor keluar di ruang kulit telinga
 • Telinga dimasuki serangga atau semua
 • Tulang telinga retak dan sakit
 • Telinga terkena infeksi, kuman atau apa-apa bakteria

Cara Mengatasi Masalah Dalaman Telinga Dan Pendengaran

rawata masalah telinga

Terdapat beberapa cara mengatasi masalah dalaman telinga dan pengdengaran telinga yang harus anda ikuti bagi merawat masalah telinga yang anda alami selama ini.  Kaedah, teknik dan cara mengatasi masalah dalaman telinga dan pendengaran ini boleh anda lakukan mengikut tahap kesakitan serta pendegaran telinga anda.

#1  Cuci Telinga Dengan Cara Yang Betul

cara betul cuci telinga

Tahukah anda mencuci telinga dengan cara yang salah menjadikan keadaan telinga anda semakin teruk, sakit dan kurang dengar? Ramai yang tidak sedar cara salah mereka mencuci telinga dengan menggunakan cotton bud secara mengorek dan menekan lebih dalam telinga menjadikan ianya lebih tersumbat dan luka kerana mendapat tekanan. Cara cuci telinga yang betul adalah dengan mencuci dalaman telinga di bahagian tepi, bukan posisi tengah dan menarik keluar supaya kotoran dapat keluar dengan elok tanpa ditekan.  Anda juga boleh menggunakan alat yang betul dan minyak untuk lebih mudah.

#2  Menggunakan Minyak Zaitun Atau Baby Oil

minyak zaitun untuk membuang tahi telinga

Minyak zaitun atau baby oil adalah minyak yang selamat untuk anda gunakan bagi melancarkan proses cucian dan membetulkan pendengaran telinga yang selama ini mungkin anda rasa kurang dengar, tidak jelas dan juga bengang telinga.  Fungsi minyak zaitun dan baby oil juga adalah dari segi mengatasi masalah luka telinga dan juga gatal-gatal, resdung dan sebagainya dalam telinga. Begitu juga sekiranya anda terasa telinga anda telah dimasuki semut.

#3 Elakkan Terlibat Dalam Aktiviti Yang Mempengaruhi Telinga

kurangkan penggunaan earphone

Cara mengatasi masalah dalaman telinga dan pendengaran telinga yang boleh anda lakukan adalah anda perlu elakkan daripada terlibat dalam aktiviti yang mempengaruhi telinga seperti berada di tempat yang bising, membuka suara telefon yang tinggi kuat nadanya, mendengar lagu menggunakan earphone terlalu kuat dan lain-lain lagi.  

#4  Berhenti Merokok Segera

merokok punca masalah pendengaran

Percaya atau tidak, masalah dalaman telinga dan pendengaran telinga juga dipengaruhi oleh rokok.  Sekiranya anda merupakan seorang perokok, telinga akan mendapat kesan yang lebih teruk jika anda masih kuat merokok dan tidak mengurangkannya.  Tambahan pula, rokok menjadi penyebab dan punca akan berlakunya gatal-gatal serta resdung dalam telinga, begitu juga masalah pendengaran telinga yang kurang jelas.

#5  Dapatkan Rawatan Klinik Atau Jumpa Doktor Pakar

rawatan cuci telinga

Mungkin sakit telinga yang anda alami terlalu teruk sehingga anda sendiri tidak tahan, anda boleh terus mendapatkan rawatan di klinik atau hospital serta boleh berjumpa dengan doktor pakar telinga. Mereka mempunyai teknologi perubatan seperti teropong, alat sedut telinga dan macam-macam lagi bagi mengatasi masalah dalaman telinga dan pendengaran telinga anda. Selain itu, anda juga akan diberi ubat untuk makan dan titis ke dalam telinga bergantung kepada jenis masalah telinga yang anda hadapi.

#6 Melakukan Pembedahan Jika Diperlukan

pembedahan telinga

Pembedahan boleh dilakukan jika perlu bagi mengatasi masalah dalaman telinga dan pendengaran telinga anda. Selalunya doktor pakar akan sarankan untuk melakukan pembedahan jika masalah dalaman telinga dan pendengaran telinga anda terlalu serius dan tidak ada cara lain lagi. Namun, anda terpaksa keluarkan sedikit kos yang besar untuk cara mengatasi masalah dalaman telinga dan pendengaran anda.

#7  Penawar Assyifa Herbs

penawar assyifa herbs

Ramai yang mengalami masalah dalaman telinga dan pendengaran telinga telah menggunakan Penawar Assyifa Herbs malah berkesan mengubati pelbagai jenis sakit telinga dan masalah pendengaran telinga.  Penawar Assyifa Herbs adalah cairan pencuci telinga yang halal, selamat dan berkesan digunakan bagi anda yang selalu sakit telinga, mengalami masalah pendengar, resdung dan lain-lain lagi.

Kandungan Penawar Assyifa Herbs | Cecair Pencuci Telinga

kandungan assyifa herbs

Walaupun Penawar Assyifa Herbs adalah cecair pencuci telinga namun ia amat berbeza dengan cucian telinga yang lain di pasaran dan ia juga boleh digunakan untuk semua peringkat umur termasuklah kanak-kanak atau bayi seawal setahun.  Kandungan pencuci telinga yang merupakan penawar Assyifa Herbs ini terdiri daripada bahan-bahan yang mempunyai pelbagai khasiatnya yang tersendiri terutamanya dari segi Islam.

 • Air Selasih
 • Air Zamzam
 • Air Suling
 • Telah diruqyahkan dengan Ayat-ayat Al-Quran, Zikir dan Doa
 • Herba-herba terbaik dan selamat

logo assyifa herbs

Fungsi Cecair Pencuci Telinga | Penawar Assyifa Herbs

Cecair Pencuci Telinga ini dijamin selamat dan berkesan dalam merawat masalah dalaman telinga dan pendengaran anda secara semulajadi dimana ia sedikit pun tidak mengandungi bahan kimia atau bahan yang berbahaya.  Cecair pencuci telinga Assyifa Herbs berfungsi dalam mengatasi masalah dalaman dan pendengaran telinga serta menghapuskan bakteria atau jangkitan kuman di dalam rongga telinga anda.

cecair pencuci telinga

 • Tahi telinga keras menjadi lebih cair dan mudah dicuci
 • Telinga yang bernanah semakin baik dan mudah untuk sembuh
 • Telinga tidak lagi berdengung dan tersumbat
 • Telinga dapat dengar dengan jelas dan tidak lagi kurang pendengaran
 • Masalah resdung berkurangan terutamanya pada bahagian telinga hidung, mata dan seluruh muka
 • Masalah gatal-gatal telinga dapat diatasi dan tidak gatal lagi
 • Habuk atau semut yang termasuk dalam telinga tidak akan berkeliaran dan menjejaskan kesihatan telinga anda lagi, ia akan hilang, keluar dan mati
 • Dapat menguatkan tulang dan saraf telinga
 • Luka kecil atau besar dalam telinga dapat dirawat secara semulajadi tanpa bahan kimia
 • Sakit telinga dan berdesing tidak lagi terasa
 • Telinga berasa lega, segar, sihat dan selesa setiap masa
 • Telinga lebih ringan, tidak berat dan penuh dengan kotoran lagi

Cara Mudah Menggunakan Cecair Pencuci Telinga | Penawar Assyifa Herbs

cara selamat untuk rawatan masalah telinga

Dalam mengatasi masalah dalaman telinga dan pendengaran telinga anda, anda boleh menggunakan cecair pencuci telinga dari Assyifa Herbs untuk melegakan telinga, mengetahui punca dan menyelesaikan masalah kesihatan telinga anda.

cara penggunaan assyifa herbs untuk rawat telinga

Bermula dengan cara titiskan satu titisan cecair pencuci telinga Assyifa Herbs ke dalam telinga anda, anda akan mendengar bunyi seperti buih-buih atau berdesing di telinga dalam waktu itu iaitu proses tindak balas atau cucian terhadap kotoran telinga atau punca pendengaran anda tidak jelas.  Kemudian, anda cuma bersihkan sedikit telinga anda. Ia amat selamat dan mudah digunakan.

masalah dalaman telinga

Selain itu, anda boleh menggunakan cecair cucian telinga Assyifa Herbs setiap minggu 3 kali iaitu 1 kali pagi dan 1 kali malam bagi tempoh sehari. Namun, anda boleh gunakannya pada bila-bila masa jika perlu. Cecair buih-buih akan keluar dari telinga anda dan anda boleh bersihkan telinga anda dengan lembut tanpa tekanan dengan mudah.

Kelebihan cecair Pencuci Telinga | Penawar Assyifa Herbs

kelebihan assyifa herbs pencuci telinga

Cecair pencuci telinga Assyifa Herbs membantu anda mencuci dan merawat seluruh telinga dengan berkesan biarpun anda mengalami masalah dalaman, pendengaran, luka, nanah, resdung dan sebagainya di telinga.  Penawar Assyifa Herbs yang merupakan produk buatan bumiputera serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia ini sangat hebat dalam mengatasi masalah dalaman telingan dan pendengaran. Jom lihat satu persatu kelebihan cecair pencuci telinga Assyifa Herbs.

 • Merawat Pelbagai Jenis Masalah Telinga

rawat pelbagai masalah telinga

Hanya cuci telinga dengan titisan penawar Assyifa Herbs sahaja, telinga anda akan sembuh dari pelbagai masalah dalaman telinga dan pendengaran telinga seperti telinga tersumbat, berdesing, kurang pendengaran, resdung dan lain lagi.

 • Sesuai Digunakan Untuk Semua

sesuai untuk semua

Semua orang boleh menggunakan cecair pencuci telinga ini bagi mengatasi masalah dalaman dan pendengaran telinga yang mereka alami. Anak-anak kecil sehingga warga tua juga boleh menggunakannya.

 • Bahan Kandungan Berkualiti Dan Selamat

pencuci telinga yang berkualiti

Keselamatan dan kesihatan telinga anda terjamin kerana bahan kandungan yang digunakan oleh Cecair Pencuci Telinga ini adalah sangat berkualiti dan bagus, malah ia turut diruqyahkan dengan ayat suci Al-Quran.  Kandungan herba turut berperanan dalam merawat masalah dalaman telinga secara sihat dan selamat kerana ia adalah kandungan herba mesra alam semulajadi.

 • Hasil Dan Kesan Dalam Masa Yang Singkat

tiada lagi telinga kurang dengar

Kesan setelah menggunakancecair pencuci telinga Assyifa Herba terbukti dalam masa yang singkat. Hanya 5 minit sahaja anda menggunakannya, anda akan merasai masalah dalaman telinga dan pendengaran anda telah mula diatasi dan sembuh. Penawar telinga Assyifa Herbs bukanlah pencuci telinga biasa yang penuh dengan kandungan ubat-ubatan dan kimia, tetapi air suci yang bersih dan memberikan anda kesembuhan dengan baik.

 • Lebih Jimat Dan Berpatutan

assyifa herbs harga berpatutan

Amat berbaloi anda menggunakan cecair pencuci telinga Assyifa Herbs berbanding menghabiskan duit di mana-mana tempat dan membeli macam-macam produk yang belum pasti berkesan.  Assyifa Herbs menawarkan harga yang rendah dan berpatutan untuk anda lebih jimat, untung dan berbaloi.

Senarai Harga Cecair Pencuci Telinga | Penawar Assyifa Herbs

masalah telinga dan pendengaran

Assyifa Herbs menawarkan cecair pencuci telinga ini dengan harga yang berpatutan dan amat sesuai untuk anda semua mendapatkannya kerana boleh digunakan dalam setiap keluarga. Mari kita lihat senarai harga Cecair Pencuci Telinga Assyifa Herbs bagi semenanjung dan Sabah Sarawak.

harga assyifa herbs

Semenanjung

Harga Asal:  RM35 (1 botol)
Promosi: RM60 (2 botol), RM90 (3 botol free 1), RM100 (5 botol)

Sabah/Sarawak

Harga Asal:  RM40 (1 botol)
Promosi:  RM70 (2 botol), RM90 (3 botol free 1), RM100 (5 botol)

Testimoni Mereka Yang Telah Menggunakan Cecair Pencuci Telinga Assyifa Herbs

Telah terbukti Cecair Pencuci Telinga Assyifa Herbs merupakan cecair ajaib yang merawat masalah telinga anda dengan mudah, berkesan dan lebih pantas berbanding anda mendapatkan rawatan lain.  Dengan kaedah tradisional dan semulajadi, ramai berpuas hati dengan kesan telinga yang mereka alami setelah menggunakan cecair pencuci telinga Assyifa Herbs.

semua tahi telinga keluar

Setelah menggunakan penawar telinga Assyifa Herbs, dengan satu titisan cucian, tahi telinga keluar dengan mudah malah telinga dapat dibersihkan serta menjadi lebih ringan, pendengaran pula makan jelas.

masalah telinga berdengung pulih

Nasib baik ada Penawar telinga Assyifaa Herbs yang membantu menyelesaikan masalah salah seorang pelanggan yang sudah lama mengalami telinga tersumbat dan berdengung. Selepas bertukar kepada pencuci telinga Assyifa Herbs, telinga sudah dengar dengan jelas, tidak tersumbat dan berdengung lagi.

telinga bengkak pon pulih

Rawat Masalah Dalaman Telinga Dengan Pencuci Telinga Assyifa Herbs, Terbaik!

Cara Mengatasi Masalah Dalaman Telinga

Kebanyakan mereka yang mengalami masalah pendengaran telinga tidak bimbang lagi kerana cecair cucian telinga ini memberi pendengaran yang jelas dan sempurna semula kepada mereka. Jangan risau jika telinga anda juga berdengung, tersumbat, tidak dengar jelas atau kurang pendengaran, Penawar Assyifa Herbs terbaik dalam mengatasi masalah anda.

CECAIR PENCUCI TELINGA ASSYIFA HERBS | CARA MENGATASI MASALAH PENDENGARAN
Hotline: Tekan untuk telefon (0111-9569340) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Penawar As-syifa Herbs
Instagram: @Pencuci _Telinga_Resdung

Rawat Masalah Dalaman Telinga Dengan Pencuci Telinga Assyifa Herbs, Terbaik!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Rawat Masalah Dalaman Telinga Dengan Pencuci Telinga Assyifa Herbs, Terbaik!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Rawat Masalah Dalaman Telinga Dengan Pencuci Telinga Assyifa Herbs, Terbaik!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: