Review
Jan 26, 2018, 6:10pm

Cara Mengatasi Masalah Bau Rambut Busuk dan Terbakar


Ramai wanita mengalami masalah rambut berbau busuk dan kurang menyenangkan. Rambut berbau busuk terjadi apabila kalenjar sebaceous yang melekat pada folikel rambut mengeluarkan minyak. Minyak yang banyak akan menyerap udara dan bau-bau lain dan menyebabkan bau rambut menjadi kurang menyenangkan.

cara mengatasi masalah bau rambut

Selain rambut menjadi berminyak dan busuk, kepala akan menjadi gatal-gatal dan tidak selesa. Memang tidak selesa sekiranya kepala asyik gatal, rambut berbau busuk, hapak dan terbakar. Justeru, anda perlu mengatasi bau rambut yang busuk dan terbakar supaya kulit kepala dan rambut akan menjadi sihat dan cantik.

1. Basuh Rambut Dengan Air Sejuk

Air sejuk sangat bagus digunakan untuk mencuci rambut kerana dapat menyegarkan kulit kepala dan membersihkan rambut serta kulit kepala lebih dalam lagi. Ramai yang telah membuat kesilapan dalam menggunakan air panas untuk membasuh rambut. Air panas tidak akan menyegarkan rambut tetapi berisiko merosakkan rambut dalam jangka masa yang panjang. Sekiranya anda membasuh rambut menggunakan air panas, dikhuatiri zat-zat rambut akan hilang dan rambut akan jadi semakin kering. Selain itu, air sejuk juga akan membuatkan kelenjar minyak lembab dan tidak kering. Justeru ia akan memudahkan nutrisi rambut dari shampoo meresap dengan mudah dan lebih baik.

cara mengatasi masalah bau rambut dengan air sejuk

2. Lemon Atau Limau Purut

Perasan tak kenapa banyak shampoo menggunakan limau purut sebagai bahan utama produk mereka? Pernahkah anda terfikir apakah khasiat limau purut dan buah lemon? Tentu ada khasiatnya yang tersembunyi dan bersesuaian dalam merawat rambut.

cara mengatasi masalah bau rambut busuk dengan perahan limau

Untuk pengetahuan anda, limau purut mengandungi bahan aktif yang berfungsi sebagai anti hysteria, anti tumor, pencuci asli, anti septic, anti bakteria dan banyak lagi. Khasiat buah limau purut dapat membersih kan rambut dari dalam dan luar serta mencuci kulit kepala yang berkelemumur atau berkerak. Cara yang amat mudah sahaja dimana buah limau itu perlu dipotong 2 dan ditonyoh pada celah-celah rambut dan kulit kepala.

3. Menggunakan Minyak Zaitun

Sering kita mendengar bahawa minyak zaitun sangat bagus digunakan untuk menjadikan rambut sihat dan cantik. Tapi, tahukah kita bagaimanakah minyak zaitun dihasilkan dan apakah kandungannya? Minyak zaitun diperbuat daripada buah zaitun yang mengandungi zat besi, karbohidrat, serat, kalsium, magnesium, fosfor, beta-karoten, protein , vitamin dan banyak lagi zatnya.

cara mengatasi masalah bau rambut busuk dengan minyak zaitun

Banyak sungguh zatnya sehinggakan dalam Al-Quran pun ada menyebut bahawa buah zaitun sangat berkhasiat dan boleh merawat segala penyakit. Minyak zaitun mempunyai vitamin yang berperanan untuk menyihatkan, menyuburkan rambut serta menyalurkan vitamin ke dalam rambut supaya rambut menjadi sihat dan sempurna. Bau rambut yang busuk dan terbakar akan hilang dengan menjadikan minyak zaitun sebagai masker rambut pada malam hari. Caranya adalah anda perlu melumurkan seluruh rambut anda dengan minyak zaitun dan biarkan minyak zaitun mengenai ke seluruh permukaan rambut anda. Biarkan semalaman ketika tidur. Keesokan harinya, anda boleh membasuh rambut menggunakan shampoo dan akan mendapati minyak akan keluar. Rambut akan menjadi lebih segar, cantik dan berbau harum.

4. Gabungan Madu dan Kayu Manis

Cara menyingkirkan bau rambut yang busuk juga adalah dengan melumurkan rambut dengan gabungan madu dan kayu manis. Madu dan kayu manis adalah bahan sumber semulajadi yang sesuai dijadikan masker rambut kerana ia sangat berkesan disebabkan sifat antibakteria bahan alam semulajadi tersebut. Selain menjadikannya sebagai masker, anda juga boleh mengamalkan makan satu sendok madu yang dicampur dengan satu sudu teh kecil teh serbuk kayu manis untuk menguatkan sistem infeksi dan menjadikan badan antibody atau ketahanan badan anda kuat dan boleh melawan penyakit.

cara mengatasi masalah bau rambut busuk dengan minyak zaitun dan kayu manis

5. Conditioner Rambut

Situasi dimana rambut berbau terbakar dan hangus boleh terjadi sekiranya anda leka menggunakan hair dryer atau pengering rambut dengan tempoh yang sangat lama. Rambut boleh menjadi kering dan tidak lembab. Conditioner rambut berjaya melawan bau busuk dan terbakar pada rambut. Hanya sapukan sedikit pada tangan dan ratakan di setiap helaian rambut sudah membuatkan rambut anda tidak berbau busuk lagi, malah jadi lebih wangi. Anda boleh mendapatkan conditioner rambut di farmasi, pasaraya atau di pusat kecantikan dan kesihatan.

cara mengatasi masalah bau rambut busuk dengan conditioner rambut

6. Menggunakan Hair Perfume

Hair perfume atau minyak wangi rambut sangat popular pada masa kini. Seiring dengan zaman teknologi dan digital, banyak minyak wangi rambut telah dijual secara atas talian dan juga secara langsung. Anda yang mempunyai masalah rambut berbau busuk dan terbakar juga boleh mencuba menggunakan hair perfume kerana beberapa hair perfume diluar sana mempunyai rawatan rambut yang lengkap serta menjadikan rambut anda berbau harum, wangi dan segar. Kebanyakan hair perfume diperbuat daripada herba atau elemen-elemen yang berfungsi menjadikan rambut berbau wangi.

cara mengatasi masalah bau rambut busuk dengan spray rambut

Cara Mengatasi Masalah Bau Rambut Dengan Cybil Protective Hair Perfume

Protective Hair Perfume atau Pewangi Rambut Cybil telah dikeluarkan oleh Cybil Group dengan menggunakan formula berkualiti tinggi yang membangkitkan keseronokan dan keyakinan tinggi anda malah mempunyai rambut yang wangi, segar dan harum. Cybil Group meletakkan diri mereka sebagai pelanggan dalam memenuhi permintaan anda terhadap produk rambut dan menghasilkan produk pewangi rambut yang berkualiti tinggi dan telah terbukti berkesan ini.

cara mengatasi masalah bau rambut busuk dengan spray rambut cybil

Cybil Protective Hair Perfume ini sesuai dipakai oleh semua jenis rambut sama ada lelaki ataupun wanita. Cybil Protective Hair Perfume ini juga bukan sahaja menghilangkan bau rambut yang busuk dan terbakar, tetapi juga menambah kelembutan dan kekilauan rambut serta menghindari rambut daripada tercemar habuk-habuk yang berpotensi merosakkan rambut. Lebih hebat lagi, ia boleh dijadikan semburan badan! Protective Hair Perfume keluaran Cybil ini juga boleh digunakan oleh semua lapisan umur bermula dari kanak-kanak kecil berusia 4 tahun sehinggalah warga emas. Hal demikian kerana bahan-bahan kandungannya adalah terdiri daripada sumber alam semulajadi dan natural. Ia adalah satu-satunya produk rambut yang tiada bahan kimia.

Jenis Cybil Protective Hair Perfume

Terdapat dua jenis Protective Hair Perfume iaitu Cybil Protective Hair Perfume 100ml dan Cybil Protective Hair Perfume Travel Size.

jenis cybil hair perfume

1. Cybil Protection Hair Perfume

Anda cuma perlu spray sahaja minyak wangi rambut ini ke rambut dan ia akan bertindak menghilangkan bau yang tidak sedap serta menghasilkan aroma harum dan wangi daripada sumber semula jadi. Selain itu, minyak wangi rambut ini akan melembabkan, memberikan kilauan dan menyegarkan rambut anda sepanjang hari. Ia juga sangat sesuai digunakan pada rambut dan badan. Ia mempunyai sukatan 100ml.

jenis cybil hair perfume 100ml

2. Cybil Protection Travel Hair Perfume

Minyak wangi rambut ini pula mempunyai fungsi yang sama seperti Cybil Protection Hair Perfume dimana ia diperbuat daripada buah-buahan dan bunga-bungaan serta menghasilkan bau yang harum lagi menyegarkan. Travel size perfume ini diletakkan dalam botol kecil yang memudahkan anda untuk menyimpan didalam beg tangan atau beg berjalan anda bagi menggunakannya ketika keluar rumah. Anda hanya semburkan sahaja ke rambut dan rambut tidak perlu dibilas.

jenis cybil travel hair perfume 100ml

Kandungan Cybil Protection Hair Perfume

Antara kandungan Cybil Protection Hair Perfume adalah haruman, vitamin E, vitamin C, ekstrak minyak jojoba, minyak argan dan ginseng. Semua kandungan ini sangat terkenal dengan manfaat yang terlalu hebat dan bernilai.

1. Minyak Argan

Minyak Argan bertindak sebagai konditioner yang menyebabkan rambut menjadi bersinar, lembab dan halus. Malah, ia merupakan penyelesaian kepada masalah rambut terbakar, berbau busuk, kering dan bercabang.

minyak argan dalam cybil hair perfume

2. Minyak Jojoba

Minyak joboba dapat mempertingkatkan penumbuhan rambut dan melembabkan rambut. Rambut yang lembab dan terjaga tidak akan berminyak. Jojoba juga berfungsi menghilangkan habuk-habuk kecil atau partikel yang tersumbat pada folikel rambut.

minyak jojoba dalam cybil hair perfume

3. Vitamin E dan C

Vitamin E dan C amat penting untuk rambut kekal sihat dan cantik. Untuk pengetahuan anda, rambut juga memerlukan zat dan khasiat dari pemakanannya. Vitamin E dan C adalah makanan sihat bagi liang-liang rambut dimana ia dapat mencegah kulit rambut daripada terbakar dan kering disebabkan sinaran UV atau sering terdedah kepada matahari.

vitamin c dan e

4. Ginseng

Ginseng merupakan herba yang digunakan bagi perawatan rambut sejak dulu lagi. Manfaatnya dalam menegangkan dan menguatkan akar rambut tidak dinafikan lagi. Ginseng juga membuang kotoran pada rambut dan melindungi rambut daripada terlekat pada kotoran. Ia juga dapat melebatkan dan menebalkan rambut anda.

ginseng bahan utama dalam hair perfume

Kelebihan dan Kebaikan Cybil Protection Hair Perfume

Aroma bunga dan buah yang terdapat pada pewangi rambut ini menjadikan seseorang yang memakainya dan juga orang yang terhidu bauan ini sangat tenang dan ceria. Aroma wangi yang lembut memberikan aura positif dan menjadikan hari-hari seseorang itu lebih indah dan bermakna. Terdapat banyak kelebihan dan kebaikan Cybil Protection Hair Perfume.

 • Selamat untuk kanak-kanak, dewasa dan warga tua
 • Rambut takkan ada istilah bau busuk dan hapak lagi
 • Rambut tidak akan berbau terbakar lagi
 • Halal
 • Boleh digunakan sebagai penyembur dan wangian badan
 • Diperbuat dari bahan semulajadi tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan
 • Tahan lama sehingga 12 jam
 • Rambut sentiasa wangi berbau harum dan tidak pening
 • Melembabkan rambut dan rambut tidak kering lagi
 • Menghilangkan cabang-cabang rambut
 • Rambut tidak mudah kotor
 • Rambut sihat dan cantik
 • Rambut berkilau-kilauan dan bersinar
 • Menguatkan akar rambut
 • Harga murah berpatutan
 • Memudahkan rambut tumbuh
 • Rambut tebal dan banyak
 • Rambut sentiasa bersih
 • Rambut semakin cantik dan berseri-seri
 • Meningkatkan keyakinan diri
 • Tiada masalah kelemumur
 • Tiada masalah rambut gugur
 • Rambut tidak berbuah
 • Rambut cantik semulajadi

kelebihan pewangi rambut cybil

Cybil Hair Perfume Sesuai untuk Anda Yang Mahu Hilangkan Bau Rambut

Cybil Hair Perfume ini sesuai untuk semua wanita atau lelaki. Tidak kira berapa umur anda, asalkan anda berusia 4 tahun ke atas, anda layak memakainya! Siapa yang taknak kan mencantikkan mahkota anda dengan sumber alam yang sangat berkualiti ini.

cara atasi masalah bau rambut busuk dengan cybil untuk lelaki

Cybil Perfume sesuai untuk anda yang:

 • Rambut selalu busuk dan berbau
 • Rambut berbau terbakar
 • Rambut sangat kering dan bercabang
 • Rambut selalu tutup atau bertudung
 • Selalu memakai topi atau helmet
 • Mementingkan penampilan rambut
 • Kuat berpeluh
 • Rambut berbau asap dan makanan
 • Nak rambut wangi segera

Testimoni Mereka yang Menggunakan Cybil Hair Perfume

testimoni pengguna perfume rambut cybil (1) testimoni pengguna perfume rambut cybil (2) testimoni pengguna perfume rambut cybil (3)

Dapatkan Cybil Hair Perfume Untuk Menghilangkan Bau Rambut Sekarang!

Jika anda menghadapi masalah rambut bau hapak dan seumpamanya, dapatkan segera Cybil Hair Perfume ini sekarang! Hubungi nombor di bawah ye untuk tempahan.

cybil hair condition perfume

Jom Dapatkan Cybil Hair Perfume SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Cybil Hair Perfume SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Cybil Hair Perfume SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: