Review
Jul 21, 2017, 12:27am

Cara Mencerahkan Kulit Secara Selamat


Di Facebook sekarang, banyak sangat produk kecantikan yang menjanjikan kulit yang putih gebu tetapi pada masa yang sama, banyak juga yang berkongsi pengalaman pahit apabila menjadi mangsa produk kecantikan berbahaya. Apa kata kalau kita usahakan dulu cara secara semulajadi dan selamat untuk mencerahkan kulit. Lepas tu, barulah kita tambahkan penggunaan produk kecantikan yang dijamin selamat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Muka kita ada satu saja. Takkanlah main tadah sahaja bila orang puji produk masing-masing berkesan. Ye dak?

nak-kulit-cantik-tanpa-jerawat

Apabila kita ingin mencerahkan kulit, kita harus berusaha menetapkan matlamat untuk memastikan kulit kita sihat dan cerah secara maksimum. Kita tidak seharusnya inginkan sesuatu yang tidak lojik sehingga kita sanggup menggunakan produk berbahaya dan pengelupasan berlebihan semata-mata kerana hendah putih. Ini terjadi sebab target yang mengarut. Sebagai contoh, berharap kulit secerah kulit mat saleh. Sangat mengarut. Kulit mereka putih macam tu sebab cuaca dan genetik mereka memang macam tu.

8 Cara Mencerahkan Kulit Secara Selamat

nak-kulit-cantik-macam-orang-putih

Apa kata kita terima apa adanya tetapi berusaha untuk menjadi the best version of ourselves? Haa, daripada buat benda-benda berbahaya sampai muka jadi makin teruk, jom kita jadikan 8 tips di bawah ini sebagai amalan. Insya Allah, kulit kita akan sentiasa nampak sihat, cantik, cerah dan gebu!

1. Mengelakkan Daripada Terdedah Kepada Cahaya Matahari

elakkan-matahari-tips-kulit-cerah-cantik

Pertama sekali, untuk mencerahkan kulit, kita elakkan terdedah kepada cahaya Matahari. Kulit kita mengandungi melanin yang berwarna gelap untuk mengelakkan kesan buruk daripada cahaya Matahari. Semakin kulit terdedah kepada cahaya Matahari, semakin banyak melanin dihasilkan. Itulah yang sebenarnya menyebabkan kegelapan kulit.

2. Menggunakan Sunblock Atau Sunscreen Setiap Hari

sunblock-sunscreen-tips-kulit-cerah-berseri

Setiap kali melangkah keluar daripada rumah, jangan sesekali lupa untuk mengenakan krim penghalang cahaya Matahari. Malah, kalau boleh, dalam rumah pun, pakai juga sebab cahaya Matahari boleh menerobos dalam rumah tau. Sunblock atau sunscreen ini akan melindungi kulit wajah kita daripada uv light yang sangat berbahaya. Inilah yang menyebabkan muka berbintik, berjeragat, berjerawat, dan kusam.

3. Mengenakan Topi Kalau Terpaksa Berada Di Bawah Cahaya Matahari

tips-elak-kulit-kusam

Walaupun anda sudah mengenakan krim pelindung cahaya Matahari, lebih baik sekiranya anda turut menggunakan toli bulat atau topi bersudu apa keluar untuk masa yang lama seperti berjalan-jalan di kawasan yang panas atau bersantai di tepi pantai. Ingat, semakin lama berada di bawah cuaca panas, semakin gelap kulit kita jadinya.

4. Menggunakan Produk Kecantikan Dengan Kandungan Hyaluronic Acid

pencuci-muka-asid-hyalunica-acid-untuk-putihkan-kulit

Perasan tak kulit bayi selalunya sangat halus lembut dan gebu? Ini kerana kulit mereka mengandungi asid hyaluronik yang tinggi. Asid hyaluronik (HA) adalah sala satu komponen semulajadi kulit manusia. HA yang mencukupi akan mengekalkan kelembapan kulit supaya kulit menjadi lebih sihat, cantik dan gebu. Ia juga mampu membaik pulih kerosakan kulit akibat daripada cahaya terik Matahari. menjadikan 

5. Menggunakan Topeng Muka Atau Masker

pakai-masker-tips-kulit-putih-cerah-gebu

Penggunaan topeng muka atau masker dengan kandungan semulajadi adalah yang terbaik untuk menghilangkan kesan sunburn. Kesannya mungkin lebih perlahan tetapi ia adalah paling selamat dan ternyata berkesan dengan penggunaan kerap dan berterusan berbanding produk yang diproses. Antaranya adalah lidah buaya (aloevera), tomato, madu dan susu. Yogurt dan avokado juga boleh digunakan.

6. Rajin Menggunakan Pencuci Muka Dan Skrub Muka Yang Selamat Dan Sesuai

scrub-facial-wash-kulit-gebu-putih-cerah

Kalau nak kulit cantik, kita memang TIDAK BOLEH MALAS! Cantik juga memerlukan usaha. 2 perkara yang paling penting dalam usaha mencantik dan mencerahkan kulit adalah mencuci muka dengan pencuci muka yang sesuai sekurang-kurangnya 2 kali sehari dan menskrub muka sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Kalau skrub tu jenis lembut, hari-hari sebelum tidur pun boleh. Tak de masalah.

7. Mengambil Buah-buahan Yang Tinggi Vitamin C

sumber-vitamin-c-untuk-kulit-cantik-dan-gebu

Vitamin C dan Vitamin E juga sangat membantu dalam mencantik dan mencerahkan kulit. 2 jenis vitamin ini boleh kita dapatkan secara semulajadi dengan memakan buah-buahan seperti tomato, lemon, mentimun dan betik. Selain makan secara terus, buah-buahan ini boleh juga dijadikan jus sama ada sejenis buah atau gabungan pelbagai buah, dan ditambah dengan yogurt. Sedap dan berkhasiat!

8. Sentiasa Meminum Air Secara Kerap Dan Susu Secara Berterusan

minum-air-dan-susu-dengan-kerap

Tip terakhir, jangan malas untuk minum air walaupun kita mungkin terpaksa menjengah ke tandas selalu. Apabila air dalam badan mencukupi, sistem dalam badan akan lancar termasuklah di bahagian kulit. kulit akan jadi lebih sihat dan tegang. Walaupun umur meningkat, bintik-bintik hitam akan berkurang dan kulit akan lambat berkedut.

Flawless and Glow Foundation with SPF-30

Kalau kita dah amalkan semua tips tapi masih inginkan wajah nampak lebih cantik dan flawless, pastinya kita akan bermekap. Antara produk penting dalam mekap adalah foundation. Foundation yang baik akan membantu menutup segala cela pada wajah supaya kita berasa lebih cantik dan berkeyakinan setiap hari.

Flawless and Glow Foundation dengan SPF 30 adalah pilihan terbaik. Ia adalah foundation yang mampu memberikan kesan mekap yang pasti akan membuat kita puas hari. Kenapa? Sebabnya, Flawless and Glow Foundation SPF 30..

  • Menutup liang pori,cela dan melindungi dari sinaran uv
  • Memberi effect glowing
  • Tidak berminyak dan ringan
  • Menganjal dan mencerahkan kulit
  • Mengandungi vitamin yg bertindak menghilangkan parut pada wajah
  • Dikeluarkan dalam satu warna dan bertindak mengikut tona kulit

Apabila kita memilih sesebuah produk, kita perlu peka dan berhati-hati dengan bahan-bahan yang terkandung dalam produk tersebut. Dengan Flawless and Glow Foundation with SPF30, anda tidak perlu risau kepada, foundation ini terhasil daripada campuran

  • Argan oil
  • Meneral oil
  • White flowers oil
  • Rose oil
  • Vit e
  • Olive oil

Dengan kandungan terbaik ini, Flawless and Glow Foundation pasti akan membuat ramai yang terpukau dengan wajah anda…

‘Jom cantik Jom Glowing’

Shimmer Makeup Spray by L’aDiva Untuk Mencerahkan Kulit Secara Selamat

Bila foundation dah ok, sembur pula dengan Shimmer Makeup Spray by LaDiva. Muka yang sedia flawless yang ditambah dengan makeup spray ini pasti membuat cinta hati anda terpikat.

Shimmer Makeup Spray inii tidak seperti glitter biasa kerana ia membuatkan

  • Makeup Tak Merekah
  • Makeup Tak Berkecapuk
  • Makeup tahan lama

Ia juga mampu untuk

  • Menganjalkan Kulit
  • Mengecilkan Pori
  • Merawat Kulit Berminyak
  • Mengecutkan Jerawat
  • Melembapkan Kulit
  • Sebagai Agen Anti Penuaan

Kandungan Shimmer Makeup Spray by LaDiva

  • Aqua
  • rose water
  • witch hazel
  • Liquoriceglutatione
  • Collagen
  • hyaluronic acid,
  • vitamin c
  • aloe vera
  • pearl satin powder

Testimoni Pengguna Berjaya Mencerahkan Kulit Secara Selamat dan Kesan Glowing

Dapatkan Flawless and Glow Foundation dan Shimmer Makeup Spray Hari Ini Juga!

Ada satu masalah dengan produk yang bagus; produknya senang sold out. Lepas tu, ramailah yang kecewa sebab lambat bertindak untuk mendapatkannya. Jadi, jangan tangguh-tangguh. Dapatkan foundation terbaik ini, hari ini juga. Lepas ni, tak de la malu dah nak keluar rumah sebab muka dah cantik.

Harga Jualan RM60

Isi kandungan 10g

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: