Review
Mar 2, 2018, 6:01am

Cara Mencegah Penyakit Berpunca Dari Air


Penyakit yang berpunca daripada air seperti keracunan makanan, cholera serta leptospirosis telah mengalami proses jangkitan berpunca dari bakteria dan kuman. Ramai yang telah terkena bakteria dari air yang telah mengakibatkan pelbagai penyakit kronik. Selalunya, bakteria-bakteria ini datang daripada air yang kotor dan kita telah gunakannya untuk aktiviti seharian seperti memasak, mandi, minum dan sebagainya. Oh ya, bukan semua air kotor, tetapi ia boleh jadi kotor dan tercemar sekiranya kita tidak membasuh makanan dengan bersih sebelum memasaknya, tidak mencuci tangan, tidak peka dengan air yang telah didiami oleh jentik-jentik serta menggunakan air yang tidak jernih dan pH air yang tidak bersesuaian. Bagi mengelakkan dan mencegah berlakunya penyakit air, terdapat cara-cara yang perlu kita lakukan dalam kehidupan seharian.

cara mencegah penyakit berpunca dari air

Cara Mencegah Penyakit Berpunca Dari Air

1. Masak Air Sepenuhnya Sebelum Minum

Air yang disalurkan ke rumah anda mempunyai kuman dan bakteria kerana ia belum dimasak. Itulah anggapan anda semua betul tak? Salah. Sebenarnya air yang disalurkan ke rumah anda bukan saja terkandung kuman dan bakteria, tetapi tangki air atas rumah anda menjadikan air yang anda guna mempunyai karat, logam berat, virus, bahan radioaktif atau kimia serta najis.

cara mencegah penyakit berpunca dari air dengan rebus air

Secara ilmiahnya, air yang digunakan di rumah anda dirawat terlebih dahulu dengan klorin tetapi ia menyebabkan penyakit-penyakit pada tubuh badan anda dalam tempoh masa yang panjang. Oleh sebab semua faktor tersebut, anda wajib memasak air sepenuhnya sebelum menggunakannya untuk mematikan segala bahan yang memudaratkan itu.

2. Mandi Dengan Antiseptik Dettol

Sekiranya anda terdedah dengan kotoran seperti bermain bola di padang, terkena air hujan atau mengalami banjir, kulit akan terlekat dengan bakteria-bakteria halus yang tidak boleh dilihat dari mata kasar anda. Ia berisiko untuk anda. terkena penyakit yang mempunyai jangkitan dari air.

cara mencegah penyakit berpunca dari air dengan mandi antiseptik

Cara mudah untuk anda mencegahnya adalah selepas pulang dari sesuatu aktiviti, anda boleh mandi dengan mencampurkan sedikit antiseptin dettol di dalam tab mandi atau di dalam air mandian anda. Ia berfungsi menyahkan semua bakteria dan kotoran pada tubuh badan anda.

3. Simpan Air Dan Makanan Supaya Tidak Tercemar Dengan Mikrob

Air dan makanan haruslah disimpan dengan teliti supaya tidak tercemar dengan mikrob. Mikrob adalah organisma kecil yang berupa kulat dan bakteria dimana ia mengandungi racun dan virus yang sangat berbahaya. Mikrob boleh dijumpai pada najis haiwan dan manusia dimana 100 billion mikrob terkandung pada 1 gram najis.

cara mencegah penyakit berpunca dari air dengan tutup makanan dari terdedah

Sekiranya makanan dan air tidak ditutup rapat, lalat atau cicak akan menyebabkan air tersebut dimasuki organisma mikrob yang menyebabkan penyakit. Cegahlah penyakit disebabkan air yang tercemar itu dengan menutupnya dengan sempurna sekiranya tidak mahu diminum.

4. Sentiasa Basuh Peralatan Makanan Dengan Bersih

Pinggan mangkuk yang digunakan haruslah dibasuhkan dengan bersih. Setiap kali dibasuh, setiap kali itu jugalah perlu menggunakan sabun. Bagi mencegah penyakit-penyakit yang disebabkan oleh air, air menjadi penyumbang utama kerana ia berfungsi menyalurkan segala kotoran dari bekas minuman dibawa sehingga ke tubuh anda.

cara mencegah penyakit berpunca dari air dengan cuci pinggan mangkuk sebelum digunakan

Air bersih yang diminum akan tercemar oleh bekas yang kotor dan akan masuk ke tubuh anda. Oleh itu, pentingnya anda membasuh peralatan makanan dengan bersih sebelum menggunakannya.

5. Meminum Air Beralkali

Air alkali lebih bagus daripada air paip dan air putih kerana sifatnya yang mampu menyeimbangkan keasidan badan kita. PH yang menunjukkan sesuatu air itu bersifat alkali adalah anggaran 8 sehingga 14 pH. Air alkali juga dapat meneutralkan asid dalam badan dan menurunkan kolestrol. Adakah air masak yang kita jerang daripada air paip itu bersifat alkali? Jawapannya tidak. Air paip yang dimasak bukanlah air alkali.

cara mencegah penyakit berpunca dari air dengan minum air beralkali

Kelebihan air alkali juga adalah ianya boleh menyembuhkan sakit cirit birit kronik, ketidakhadaman perut dan sebagainya. Sebab itulah kalau anda mengalami cirit-birit, amat digalakkan minum air. Cara paling mudah untuk mendapatkan minuman alkali dengan selamat dan berkesan adalah dengan menggunakan penapis air Coway Malaysia.

Penapis Air Coway Malaysia

cara mencegah penyakit berpunca dari air dengan penapis air coway

Penapis Air Coway keluaran Coway yang merupakan syarikat penghasilan penapis air terbesar di dunia ini telah diiktiraf oleh Water Quality Assosiation (WQA) sebagai penapis air terbaik untuk semua pengguna. Syarikat Coway juga mempunyai Pusat Analisis Kualiti Air di Korea. Kehebatan Coway adalah dalam menyediakan penapis air terbaik dengan sistem yang berlainan amat mendapat sambutan dan perlu ada untuk setiap keluarga bagi manfaat kesihatan yang hebat.

3 Sistem Penapis Air Coway

Antara sistem penapis air Coway yang dihasilkan dan diperlukan oleh semua rakyat adalah Penapis Air Coway Osmosis Songsang, Penapis Air Coway Alkali Dan Mineral serta Penapis Air Coway Nanotrap Dan Alkali.

3 sistem tapisan dari penapis air coway

Penapis Air Coway Reverse Osmosis (Osmosis Songsang)

Osmosis songsang adalah proses penapisan air yang mempunyai tekanan yang sangat kuat iaitu tapisan larutan melalui membran reverse osmosis yang bersaiz 0.00001 Mikron dan menapis segala bahan yang berbahaya seperti bakteria, logam berat, kotoran, kulat dan sebagainya. Proses reverse osmosis ini merupakan teknologi penapisan yang paling bersih dan berkesan.

sistem penapisan air reverse osmosis

Kebaikan Penapis Air Coway Reverse Osmosis

 • Penapis air jenis reverse osmosis ini menggunakan proses yang memudahkan air ditapis menjadi molecule yang lebih kecil dan boleh diserap dengan mudah berbanding air biasa.
 • Permukaan air lebih bersih, jernih dan tidak berbau
 • Dapat menapis bahan logam yang berat seperti merkuri, arsenik dan plumbum justeru dapat mencegah kanser dan penyakit kronik.
 • Penapis ini juga dapat melancarkan peredaran darah dan mengawal suhu. Ia tidak akan menyebabkan penyakit malah ia lebih mencegah penyakit.

kebaikan air bertapis dengan osmosis songsang

Penapis Air Coway Alkali Dan Mineral

Penapis air coway jenis ini berupaya menapis air supaya menjadi alkali dan juga menyimpan mineral. Penapis ini menghasilkan air alkali dengan menggunakan kaedah alkali ion dan penapisan nano. Kaedah alkali ion atau lebih dikenali sebagai pengionan alkalin akan menjalani proses penulinan air dan air bersih yang dihasilkan mengandungi sukatan pH yang tinggi. Kaedah ini juga menggunakan arus elektrik dalam memisahkan atom hidrogen dan oksigen bagi memisahkan air yang berasid dengan air yang beralkali dalam prosesnya yang disebut sebagai kaedah elektolisis. Teknik elektronik yang digunakan adalah dengan menggunakan katod dan anod. Ia boleh diketahui dengan cara air yang berkumpul di sekeliling anod adalah asid manakala air yang berkumpul di sekeliling katod pula beralkali.

tapisan air membran dan mineral

Selain kaedah Alkali Ion, kaedah kedua yang digunakan adalah Penapisan Nano. Penapisan nano membolehkan air ditapis dengan tekanan osmosis yang sangat tinggi kerana penapis diselaputi lubang-lubang bersaiz 0.01um – 0.01um. Ia dapat menapis kesemua pewarna sintetik, gula dan garam yang tertentu serta menapis ions multivalent. Kaedah-kaedah yang digunakan ini menghasilkan air yang boleh diminum dengan selamat serta pH alkali kerana bendasingnya telah disingkirkan.

Kelebihan Penapis Air Coway Alkali Dan Mineral

 • Menghasilkan air beralkali dan mineral
 • 100% air yang ditapis adalah air alkali
 • Sangat elok untuk diminum dan dijadikan air kegunaan memasak dan meminum
 • Mempunyai 2 kaedah hebat yang sangat berkesan

kelebihan tapisan air coway membran dan mineral

Penapis Air Coway Nanotrap

Penapis Air Coway Nanotrap ini menggunakan teknologi yang membantu meningkatkan kadar aliran dan kualiti penapisan. Ia akan menapis segala virus-virus, bakteria, bahan logam dan kimia yang besar atau kecil serta pelbagai lagi. Proses penapisannya sangat berkualiti dan menjadikan air lebih jernih, bersih dan alkali.

penapisan air nano trap

Kelebihan Penapis Air Coway Nanotrap

 • Penapis air coway Nanotrap amat berkesan dalam menapis kuman-kuman kecil dan semua bakteria.
 • Menghasilkan air mineral tanpa bau dan menjadi kesukaan ramai
 • Air mengandungi mineral
 • Mempunyai 3 suhu bilik iaitu panas, sejuk dan suhu bilik

kelebihan tapisan air nano trap

Ketiga-tiga penapis air Coway tersebut mempunyai kelebihannya yang tersendiri yang wajib anda gunakan bagi mencegah penyakit-penyakit kronik atau yang disebabkan oleh air. Namun, keistimewaan penapis Coway terlalu banyak dan anda terpaksa gunakannya untuk kepentingan anda dan orang di rumah supaya tidak tercemar.

Keistimewaan Semua Penapis Air Coway

keistimewaan penapis air coway

Penapis air Coway sangat istimewa kerana produk dan perkhidmatannya sangat berkualiti dan memudahkan. Dengan 3 sistem serta pelbagai jenis penapis air, coway sangat mesra pengguna. Ia dapat membantu anda mencegah badan daripada penyakit untuk tempoh masa yang lama.

 • Mempunyai 3 jenis sistem iaitu mesin penapis air beralkali rendah (NEO), reverse osmosis (VILLAEM) dan alkali ion (INCEPTION).
 • Mempunyai 3 jenis suhu air iaitu panas, suam dan sejuk.
 • Air paip ditapis sehingga 6 peringkat yang paling hebat.
 • Proses penapisan air dihasilkan sehingga 6 peringkat
 • Dijamin halal oleh JAKIM
 • Percuma pemasangan
 • Percuma servis setiap 2 bulan
 • Percuma Filter setiap 6 bulan
 • Percuma alat ganti selama 5 tahun
 • Percuma untuk 5 tahun sewa beli
 • Dianugerahkan “Sistem Penapisan Air Halal Terbaik” dibawah jenama Warisan yang diadili oleh wakil JAKIM, HDC, MITI dan MATRADE.

Jenis-Jenis Penapis Air Coway

model sally

Model Sally

Sally (Slim Model)

 • Jenis sistem dan air: Reverse Osmosis
 • Tangki: 11 litter
 • Suhu: Panas, sejuk dan suhu bilik
 • Model: Floor Standing
 • Harga: RM140 / Sebulan
Model Core

Model Core

Core (Model Baru dan Laris)

 • Jenis sistem dan air: Reverse Osmosis
 • Tangki: 21.1 litter
 • Suhu: Panas, sejuk dan suhu bilik
 • Model: Floor Standing
 • Harga: RM140 / Sebulan
Model Ferry

Model Ferry

Ferry

 • Jenis sistem dan air: Reverse Osmosis
 • Tangki: 3.5 litter
 • Suhu: Suhu bilik
 • Model: Table Top
 • Harga: RM70 / Sebulan
Model Neo

Model Neo

Neo

 • Jenis sistem dan air: Mineral
 • Tangki: 5.8 litter
 • Suhu: Panas, Sejuk Dan Suhu bilik
 • Model: Table Top
 • Harga: RM95 / Sebulan
Model Petit

Model Petit

Petit (Touch Sensor)

 • Jenis sistem dan air: Reverse Osmosis
 • Tangki: 6.5 litter
 • Suhu: Panas, Sejuk Dan Suhu bilik
 • Model: Table Top
 • Harga: RM120 / Sebulan
Model Harry

Model Harry

Harry

 • Jenis sistem dan air: Mineral
 • Tangki: 12 litter
 • Suhu: Panas, Sejuk Dan Suhu bilik
 • Model: Floor Standing
 • Harga: RM130 / Sebulan
Model Inception

Model Inception

Inception (Model Baru Dan Laris)

 • Jenis sistem dan air: Alkali dan Mineral
 • Tangki: 5.2 litter
 • Suhu: Panas, Sejuk Dan Suhu bilik
 • Model: Table Top
 • Harga: RM195 / Sebulan
Model Villaem

Model Villaem

Villaem

 • Jenis sistem dan air: Reverse Osmosis
 • Tangki: 11.3 litter
 • Suhu: Panas, Suam, Sejuk Dan Suhu bilik
 • Model: Table Top
 • Harga: RM125 / Sebulan

Kesan Menggunakan Penapis Air Coway

kesan menggunakan penapis air coway

Selepas menggunakan penapis air coway, anda tidak perlu risau tentang kesihatan minuman dan makanan yang ada di rumah. Air minuman coway ini akan meneutralkan semula asid dalam badan anda secara berkesan.

 • Air minuman tidak terdedah dengan kotoran dan habuk
 • Air minuman tidak mempunyai masalah klorin lagi
 • Tidak berisiko mempunyai penyaki kanser dan kronik
 • Meneutralkan badan anda sekeluarga daripada racun dan virus termasuklah membaiki paru-paru anda yang merokok.
 • Hidup akan lebih sihat dan selesa
 • Air tidak berbau
 • Mudah menyediakan air kerana terdapat suhu yang berbeza

Kemudahan Memiliki Penapis Air Coway – Sewa Beli Dan Beli

Bagi memudahkan anda memiliki penapis air Coway dengan mudah, terdapat 2 cara mudah untuk anda mula gunakan Coway sebagai langkah menjaga kesihatan seisi keluarga anda saat ini. Anda boleh membuat sewa beli ataupun beli penapis air Coway ini.

sewa beli dan beli penapis air coway

Dapatkan Penapis Air Coway Dengan Cara Beli

Beli bermaksud anda boleh membuat pilihan untuk membayar secara cash, kad kredit ataupun cek kepada pihak Coway dengan membayar bayaran penuh. Ia bermaksud tiada hutang dan anda akan boleh bayar terus semua ataupun boleh bayar 10% sewaktu daftar, selepas pemasangan penapis air Coway dirumah anda boleh bayar selebihnya iaitu 90%. Apakah kelebihan sekiranya membayar secara beli penuh?

Beli secara penuh penapis air coway

Kelebihan Dapatkan Penapis Air Coway Dengan Cara Beli

 • Mendapat harga diskaun 10%-20% bergantung kepada harga promosi semasa
 • Percuma penghantaran dan pemasangan
 • Percuma servis sanitasi setiap 2 bulan sekali, sepanjang tahun
 • Percuma tukar ganti penapis berjadual selama 1 tahun
 • Percuma jaminan penuh sepanjang 1 tahun
 • Percuma alat gantian tulen selama 1 tahun
 • Percuma pemasangan semula
 • Selain membeli dengan bayaran penuh, anda juga boleh mendapatkan penapis air Coway dengan cara Sewa beli.

Dapatkan Penapis Air Coway Dengan Sewa Beli

Anda juga boleh mendapatkan penapis air Coway dengan sewa beli dimana anda menyewa penapis air ini pada Coway dan membayar secara bulanan dan akhirnya sehingga habis membayar, anda terus dikira membeli penapis air coway ini. Ini bermaksud bayaran yang perlu dibayar adalah beransur-ansur secara bulanan. Anda boleh membuat bayaran dari akaun debit atau kad kredit.

sewa beli penapis air coway

Kelebihan Dapatkan Penapis Air Dengan Cara Sewa Beli

 • Percuma penghantaran dan pemasangan
 • Percuma servis sanitasi setiap 2 bulan sepanjang 5 tahun
 • Percuma tukar ganti penapis berjadual sepanjang 5 tahun
 • Percuma jaminan penuh sepanjang 5 tahun
 • Percuma alat gantian tulen sepanjang 5 tahun
 • Percuma pemasangan semula
 • Penapis air Coway tersebut akan menjadi milik anda selepas 5 tahun

Jom Dapatkan Penapis Air Coway Di Rumah Anda Sekarang!

dapatkan penapis air coway

Kedua-dua cara mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri. Kepada anda yang mempunyai cash dan ingin berjimat, anda boleh membeli dengan membayar penuh serta mendapatkan diskaun bergantung kepada promosi semasa. Tetapi bagi anda yang ingin membuat sewa beli juga untung kerana anda boleh menikmati perkhidmatan percuma selama 5 tahun sehingga anda habis bayar dan memiliki penapis air anda. Berbaloi kan? Harganya pun murah sangat kalau dibandingkan dengan penapis air jenama lain. Anda wajib menggunakan penapis air Coway yang berkesan dan memastikan kesihatan anda sekeluarga!

cara elak penyakit berpunca air

Jom Pasang Penapis Coway SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Pasang Penapis Coway SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Pasang Penapis Coway SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: