Review
Jun 5, 2018, 8:00am

Cara Memakai Foundation Yang Sesuai Dan Tahan Lama Pada Muka


Makeup merupakan salah satu cara untuk wanita kelihatan yakin dan sempurna pada khalayak ramai. Para wanita mengenakan makeup kerana ia merupakan fitrah mereka untuk kelihatan cantik dan juga yakin untuk berkomunikasi dengan orang ramai. Terdapat pelbagai produk yang boleh membuatkan makeup anda kelihatan sempurna dan tidak lupa juga teknik makeup yang membuatkan wajah anda kelihatan cantik berseri.

Cara Memakai Foundation Cepat

Anda perlu mengetahui cara yang betul untuk memakai makeup sekiranya anda mahukan makeup yang tidak bercapuk. Salah satu cara untuk menghalang makeup dari bercapuk adalah dengan mengenakan makeup base yang tahan lama dan juga kelihatan sesuai dengan kulit anda. Antara makeup base yang boleh dikenakan adalah primer, concealer dan juga foundation. Foundation merupakan salah satu makeup base yang penting kerana ia boleh memberi perbezaan kepada makeup anda.

Cara Memakai Foundation Pantas

Cara Memakai Foundation Yang Sesuai Dan Tahan Lama Pada Muka

Anda perlu mengetahui cara untuk memakai foundation yang sesuai dengan wajah anda agar ianya tahan lebih lama. Hal ini kerana, foundation yang tahan lama boleh menghalang makeup anda dari bercapuk dan anda tidak perlu touch – up makeup anda berkali – kali. Cara – cara untuk memilih foundation yang sesuai adalah seperti di bawah;

1. Pilih Coverage Yang Bersesuaian

Anda perlu memilih coverage foundation yang betul dan juga bersesuaian dengan kulit anda untuk mendapatkan rupa yang anda mahukan. Terdapat tiga jenis foundation iaitu ringan, medium dan juga full coverage. Ia akan memberikan kesan yang berbeza setelah anda mengenakan foundation ini. Untuk anda yang mahu mendapatkan kesan yang lebih natural, maka anda boleh gunakan foundation yang ringan. Full coverage foundation adalah untuk menutup cela yang lebih banyak.

Cara Memakai Foundation Tepat

2. Pilih Foundation Yang Bersesuaian Dengan Warna Kulit Anda

Pada masa kini, foundation yang dibuat adalah pelbagai jenis dan boleh mengikut warna kulit anda. Pastikan anda memilih foundation yang bersesuaian dengan kulit anda agar makeup tersebut tidak kelihatan berlebihan. Anda boleh menggunakan tester yang disediakan di kedai – kedai sebelum memilih foundation anda. Pastikan anda meratakan foundation di lengan anda setelah memicit untuk melihat kesesuaian foundation tersebut dengan kulit anda.

Cara Memakai Foundation Tangan

3. Gunakan Pelembap

Jangan tinggalkan rumah anda tanpa pelembap dan begitu juga ketika anda menggunakan foundation dan makeup base yang lain. Hal ini kerana pelembap yang baik akan membantu untuk menyeimbangkan pengeluaran minyak di wajah anda dan akan membantu untuk memberikan kesan foundation yang tidak bercapuk dan terlampau berminyak. Selain itu, pelembap juga akan memberikan kesan glowing kepada wajah anda setelah anda mengenakan make up.

Cara Memakai Foundation Putij

4. Gunakan Titik Wajah Anda

Anda juga sebenarnya mempunyai titik – titik wajah yang memerlukan anda untuk meletakkan foundation sebelum anda meratakannya keseluruh wajah. Antara titi penting yang anda perlu beri perhatian iaitu pada bahagian dahi, pipi kanan, pipi kiri, dagu dan juga hujung hidung. Ia adalah untuk memastikan setiap bahagian wajah anda akan menerima foundation dengan rata. Pastikan juga anda meletakkan amaun yang sama di setiap bahagian agar tona kulit anda tidak kelihatan berlainan.

Cara Memakai Foundation Muka

5. Gunakan Peralatan Yang Betul

Cara untuk meratakan foundation pada masa sekarang bukan lagi dengan menggunakan tapak tangan anda. Hal ini kerana, penggunaan tapak tangan untuk meratakan foundation akan membuatkan foundation anda tidak diratakan sepenuhnya di bahagian wajah. Antara peralatan yang boleh digunakan untuk meratakan foundation termasuklah beauty blender dan juga berus yang dikhaskan untuk foundation. Beauty blender amat membantu kerana jangkauannya yang luas ketika anda menggunakan foundation.

Cara Memakai Foundation Gebu

6. Gunakan Loose Powder

Loose powder adalah salah satu produk yang dapat membantu untuk memberikan kesan make up yang tahan lebih lama dan akan membuatkan foundation anda juga tidak bercapuk. Jadi, sentiasa gunakan loose powder setelah anda mengenakan foundation agar wajah anda kelihatan lebih bersinar dan tidak cepat berminyak. Loose powder juga boleh menyerap minyak yang berlebihan setelah anda menggunakan pelbagai jenis produk make up pada wajah anda.

Cara Memakai Foundation Cantik

Magnolia Stem Cell Foundation (Foundation Yang Sesuai Untuk Semua Warna Kulit Dan Tahan Lama)

Magnolia Stem Cell Foundation merupakan foundation yang dicipta untuk semua warna kulit dan tahan lama. Satu botol Magnolia Stem Cell Foundation mampu bertahan sehingga 2 hingga 3 bulan kerana anda hanya perlu pam sekali sahaja untuk satu hari. Harga yang ditawarkan hanya RM 49.90. Ia merupakan foundation yang amat jimat dan cantik apabila digunakan di kulit.

Cara Memakai Foundation Lawa

Magnolia Stem Cell Foundation mempunyai 3 jenis tona, iaitu cerah (light),sederhana (medium) dan sederhana gelap (dark medium) dan antara ciri – ciri Magnolia Stem Cell Foundation termasuklah;

 • Membantu mencerahkan kulit
 • Membantu merawat kulit
 • Membantu memudarkan jeragat
 • Bersifat non – comodogenic iaitu tidak menutup liang pori yang boleh mengakibatkan jerawat
 • Lulus KKM (KKM NO. NOT 171102622K)
 • Mengandungi Vitamin C, E, Minyak Argan serta Minyak Magnolia
 • SPF 35 & 25 ml

Cara Memakai Foundation Jannah

Bahan – bahan yang digunakan untuk membuat Magnolia Stem Cell Foundation adalah bahan non – comedogenic yang tidak akan membahayakan kulit anda malah ia boleh merawat kulit anda. Bahan – bahan yang digunakan termasuklah;

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Argan Oil
 • Magnolia Stemcell

Cara Memakai Foundation Kosmetik

Kelebihan Menggunakan Magnolia Stem Cell Foundation

Magnolia Stem Cell Foundation mempunyai pelbagai kelebihan kepada pengguna foundation ini. Antara kelebihan yang boleh didapati termasuklah;

1. Magnolia Stemcell

 • Membantu dan mengurangkan masalah pigmentasi atau bintik bintik hitam (jeragat) pada wajah.
 • Magnolia bark extract ini juga merupakan bahan yang paling bagus untuk elakkan maslah kedut atau wrinkles di wajah.
 • Mengurangkan masalah kulit kemerahan akibat jerawat
 • Melembabkan tekstur kulit
 • Mengembalikan tona kulit yang tidak sekata

Cara Memakai Foundation Cincin

2. Non Comodegenic

Foundation ini bertindak sebagai non comodegenic foundation bermaksud, cecair pada foundation ini tidak akan tutup pori-pori muka dimana boleh mengakibatkan masalah jerawat, kulit berminyak jika pori-pori tertutup.

Cara Memakai Foundation Sembur

3. Argan Oil

 • Mengandungi vit E dua kali ganda berbanding olive oil
 • Merawat kulit yang kering & melembabkan.
 • Anti aging oil
 • Memutihkan wajah
 • Mengatasi masalah jerawat

Cara Memakai Foundation Terbaik

4. Vitamin C Dan E

 • Vitamin E membantu masalah penuaan kulit
 • Vitamin C membantu melindungi kulit dari radiasi ultraviolet dan paparan sinaran matahari
 • Vitamin C dan E membantu mencegah risiko kanser kulit akibat radiasi sinar matahari.
 • Meningkatkan produksi collagen

Cara Memakai Foundation Hebat

5. SPF 35

 • Melindungi protein di bawah permukaan kulit
 • Melindungi dari penyakit lain seperti katarak, kerosakan kulit, merendahlan imunisasi
 • Melindungi kulit dari kecepatan kadar penuaan

Petua Cara Memakai Foundation

Testimoni Para Pengguna Magnolia Stem Cell Foundation

Tips Cara Memakai Foundation

Cara Memakai Foundation Kesan

Cara Memakai Foundation Testimoni

Cara Memakai Foundation Dua wajah

Cara Memakai Foundation Bangun

Dapatkan Magnolia Stem Cell Sekarang!

Nak kelihatan anggun dengan mekap pastikan gunakan Magnolia Stem Cell. Jika anda tak nak pakai mekap pun sudah mencukupi dengan satu lapisan Magnolia Stem Cell Foundation sudah memadai. Apa lagi, dapatkan Magnolia Stem Cell Foundation sekarang juga. Hubungi nombor di bawah untuk dapatkan promosi terkini!

MAGNOLIA STEM CELL FOUNDATION | FOUNDATION MUKA UNTUK MEKAP TAHAN LAMA
Hubungi 
: Tekan untuk telefon (019-7113497) | Tekan untuk Whatsapp
Facebook : Roslinda Basar
Instagram : roslinda_lynn

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: