Review
Sep 24, 2018, 10:37am

Cara Marketing Bisnes Online Untuk Perniagaan Anda Laris


cara marketing bisnes online

Jatuh naik sesuatu perniagaan yang anda lakukan adalah bergantung kepada jenis produk yang dijual, tempat sasaran jualan anda dan merangkumi cara marketing bisnes yang anda lakukan. Bisnes online yang menjadi nadi bagi anda yang bekerja sendiri atau menguruskan perniagaan dari rumah dan pejabat memerlukan medium pemasaran mudah bagi membantu melariskan perniagaan anda secara konsisten dan berterusan.  Terdapat pelbagai cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris dan menjadi pilihan semua peniaga online di Malaysia.

Cara Marketing Bisnes Online Untuk Perniagaan Anda Laris

prof hariz pakar marketing bisnes online

Mungkin ada di antara anda yang telah menggunakan semua cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris dan menjadi terkenal.  Cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris sudah semestinya memerlukan pengikut atau penyokong anda sama ada follower di Twitter, Instagram, Facebook dan sebagainya.  Selain itu, anda juga perlu menyediakan maklumat produk seperti gambar, ayat iklan atau copywriting yang menarik, video dan lain-lain lagi bagi dijadikan content dalam marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris. Mari kita lihat cara marketing bisnes online satu persatu.

#1. Facebook

marketing bisnes online di facebook

Facebook page merupakan cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris.  Facebook page tiada had bagi anda mendapatkan likers atau penyokong yang terlalu banyak sehingga mencecah ribuan atau jutaan like.  Anda juga boleh menyediakan copywriting yang memukau untuk menakluki hati pembaca sekaligus membuatkan mereka menjadi pelanggan dan pembeli produk anda.  Fungsi Fb Ads yang boleh anda jalankan di facebook benar-benar membantu anda mencari target sasaran pengguna produk anda dan mendapatkan leads terus ke wasap anda.  Namun, Fb Ads memakan kos yang besar dan merupakan marketing untuk tempoh masa yang pendek kerana iklan anda tamat selepas bajet fb ads telah habis digunakan.

#2. Instagram

marketing bisnes online di instagram

Pengguna instagram di Malaysia mempunyai peratusan yang tertinggi di Asia Pasifik dan sudah menjadi trend bahawa kanak-kanak sehingga warga tua sudah mempunyai akaun instagram masing-masing.  Berbeza dengan cara marketing bisnes online yang lain, anda perlu memastikan gambar yang anda post di instagram benar-benar menarik kerana pengguna instagram lebih sukakan gambar berbanding membaca ayat iklan yang terlalu banyak. Cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris juga boleh menggunakan Story Instagram yang dapat membawa pelanggan ke Facebook Page anda. Selain itu, terdapat banyak lagi fungsi akaun bisnes yang boleh anda gunakan sebagai cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris.  

#3. Whatsapp

marketing bisnes online melalui whatsapp

Cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris juga adalah dengan menggunakan aplikasi Whatsapp.  Whatsapp tidak perlukan anda mengeluarkan modal sedikit pun cukuplah anda mempunyai database prospek sahaja. Anda boleh terus menghantar iklan atau copywriting anda secara broadcast satu mesej kepada semua database anda dalam satu masa yang sama.  Dari situ, anda boleh menarik prospek terus ke facebook atau laman web anda. Mudah kan? Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah dapatkan database prospek terlebih dahulu!

#4. Telegram

marketing bisnes online melalui telegram

Bagi anda yang suka gunakan telegram, pasti anda tahu kelebihan marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris lagi. Anda boleh membuat group yang berkaitan dengan perniagaan anda dan limit ahli group adalah unlimited.  Bagi anda yang baru join group, anda tidak akan ketinggalan kerana mereka boleh melihat mesej-mesej lama dalam group tersebut. Apa lagi, anda boleh berkongsi link website atau testimoni anda dalam telegram untuk rujukan prospek anda.

#5. Twitter

marketing bisnes online di twitter

Cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris di Twitter bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Ramai orang hanya melepaskan stress di Twitter tetapi tidak tahu ianya boleh meningkatkan sales dengan mudah! 80% pelanggan membeli kerana emosi, bukan kerana melihat produk secara fizikal. Dengan 140 karakter yang boleh anda post untuk twitter, ia amat mudah untuk membawa prospek ke link website anda tambahan pula jika anda menghasilkan video atau meletakkan gambar serta membuat situasi urgent.

#6. Facebook Canvas

marketing bisnes online dengan facebook canvas

Facebook Canvas adalah salah satu cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda. Sebuah laman web mini-version yang boleh anda selitkan banyak maklumat menarik tentang produk anda ini sangat ringkas, mudah dan berkesan dalam menukarkan prospek menjadi pelanggan anda.  Anda lebih jimat dengan facebook canvas kerana tidak perlu membeli domain dan hosting namun ia memerlukan prospek anda masuk ke sini untuk melihat. Anda perlu bekerja keras membuat copywriting terbaik dan menarik bagi menarik prospek ke sini.

#7. Minisite

marketing bisnes online dengan minisite

Minisite juga merupakan cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris dimana page ringkas ini terdiri daripada beberapa jenis bentuk seperti minisite jualan, berkongsi tentang produk dan juga menyimpan database.  Selalunya minisite mengandungi info-info yang membuatkan bakal pelanggan merasakan perniagaan anda merupakan keperluan bagi mereka untuk menggunakannya. Anda juga boleh berkongsi tips dan juga menawarkan sesuatu yang percuma seperti ebook atau booklet. Sebelum mendapatkannya, mereka mengisi nama dan emel yang boleh anda gunakan sebagai database untuk re-targetting menjadikan mereka pelanggan anda.

#8. Website

cara marketing bisnes online menerusi website

Website digunakan sebagai cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris. Prospek anda menggodek website anda bagi mendapatkan semua maklumat seperti profil syarikat, tahun operasi, produk dan servis anda tawarkan dan pelbagai lagi.  Ada website yang terlalu formal dan ada juga website yang mesra pengguna di mana anda boleh mendapatkan pelbagai maklumat menarik yang anda mahukan seperti blog-blog yang menceritakan pelbagai tips atau membantu pelanggan menyelesaikan masalah mereka.  Namun begitu, anda harus pastikan laman web anda mudah dijumpai dan berada di 1st page pada pencarian prospek.

Prof Hariz – Pakar Digital Marketing Malaysia

teknik marketing bisnes online prof hariz

Cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris yang bakal mengubah prestasi jualan dan perniagaan anda adalah dengan perkhidmatan Prof Hariz.  Prof Hariz atau lebih dikenali sebagai Professional Hariz merupakan Pakar Digital Marketing terbaik di Malaysia dan menguruskan syarikat PH Projectbase Resources yang mempunyai team pemasaran bisnes online seramai 10+ orang. 

tim pemasaran bisnes online

Untuk pengetahuan anda, Prof Hariz adalah  Search Engine Optimization Google – Advisor sepenuh masa di Syarikat Offshore No 1 di Australia dan Marketing Manager Officer di PolicyStreet, Cyberjaya yang berpengalaman melariskan perniagaan anda lebih dari 10 tahun. Kini lebih 1500 SMEs dan Solo Props menggunakan Google Marketing ProfHariz termasuklah selebriti terkenal Rozita Che Wan yang turut memasarkan produk perniagaannya.

Perkhidmatan Prof Hariz Lariskan Perniagaan Anda

perkhidmatan prof hariz dalam bisnes

Terkenal dalam kalangan selebriti dan semua peniaga di Malaysia, Prof Hariz yang pernah bekerjasama dengan Irfan Khairi menawarkan perkhidmatan kos rendah dan marketing jangka masa panjang untuk perniagaan anda. Terdapat banyak perkhidmatan dan servis yang ditawarkan oleh Prof Hariz bagi melariskan perniagaan anda.  Untuk pengetahuan anda, kesemua perkhidmatan ini diberikan sepenuhnya kepada anda mengikut pakej sebagai cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris.

1. Perniagaan / Produk Anda di Halaman Pertama Google

cara ranking #1 di google

Pakar digital marketing Malaysia ini memastikan produk dan perniagaan anda akan tampil di halaman pertama pencarian Google selama dua tahun.  Menurut Google, 84% pengguna Malaysia menggunakan google berbanding laman sosial yang lain dan ia berpotensi meningkatkan prestasi perniagaan anda apatah lagi anda telah berada di 1st page Google dari perkhidmatan Prof Hariz.

2. Menyediakan Copywriting Terbaik

menyediakan copywriting terbaik

Sama ada di Google atau Facebook, Prof Hariz menyediakan copywriting terbaik termasuk artikel untuk anda mendapatkan prospek dengan mudah dan berkesan.  Yang pasti, prospek yang datang dari perkhidmatan Prof Hariz ini amat berkualiti dan benar-benar memerlukan produk atau servis perniagaan anda.

3. Urus Page Facebook

cara urus facebook fanpage

Prof Hariz juga menawarkan perkhidmatan menguruskan page facebook anda dan menyediakan 60 post atau copywriting selama 1 bulan serta viral post anda.  Anda tidak perlu memikirkan cara untuk run fb ads dan sebagainya lagi. Semua akan diuruskan oleh Prof Hariz termasuk design Facebook Logo dan gambar Cover.

4. Konsult 45 Minit – Face to Face / Video Digital Marketing

consultation client

Anda sangat beruntung kerana anda berpeluang mendapatkan 45 minit untuk personal coaching bersama Prof Hariz, Pakar Digital Internet Marketing No 1 di Malaysia.  Anda hanya perlu menyediakan masalah perniagaan anda, Prof Hariz akan selesaikan semua masalah anda dan memberikan anda cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris.  Dengan kos yang rendah, anda boleh mendapatkan pelbagai manfaat dari perkhidmatan digital marketing sekaligus bertemu mentor perniagaan yang disegani dan menjadi rebutan ramai ini.

Google Marketing Prof Hariz Membantu Jualan Anda

kaedah marketing bisnes online terkini

Tahukah anda Google Marketing Prof Hariz membantu meningkatkan jualan anda dengan cara yang mudah dan berbeza berbanding cara marketing lain? Hanya di Prof Hariz sahaja, perniagaan anda akan dilihat oleh 6000 pembaca dalam masa sehari dan semua pembaca ini memerlukan produk anda bagi menyelesaikan masalah anda. Itulah prospek berkualiti yang anda dapat melalui Prof Hariz. Jom kita lihat bagaimana prospek menemui perniagaan anda!

Langkah 1: Taip masalah di Google – Contoh: Punca Buasir

Seperti biasa, anda mencari maklumat dan penyelesaian di Google.

cara pemasaran bisnes di google

Langkah 2: Hasil Carian Halaman 1, Jumpa ProfHariz.com

Tanda Tanda Buasir dan Cara Merawat Buasir Tanpa Rawatan

carian google pilihan ramai

Langkah 3: Buka Artikel (Informasi)

Artikel informasi yang disediakan berjaya menarik emosi, kesedaran dan  keperluan pelanggan untuk terus membuat pembelian. Copywriting / artikel berkualiti setiap pelanggan disediakan oleh Prof Hariz.

artikel tanda buasir dan cara hilangkan buasir

Langkah 4: Pelanggan Akan Hubungi Anda Secara Direct

Tanda Tanda Buasir dan Cara Merawat Buasir Tanpa Rawatan

pelanggan menghubungi anda selepas carian di google

Langkah 5: Bukti Pelanggan Hubungi Anda

Bukti pelanggan hubungi anda boleh dilihat dari tracking kod yang disediakan oleh Prof Hariz. Disini anda akan tahu daripada mana leads itu datang.

pelanggan dari marketing bisnes online

Langkah 6: Data Analitik Lead Yang Masuk?

Setiap pelanggan yang datang dan cuba menghubungi anda melalui pautan dalam post akan direkodkan. Rekod ini akan dirujuk semasa proses refund nanti.?

rekod analytic pemasaran online

Kelebihan Marketing Bisnes Online di Prof Hariz

screenshot carian di google

 • Pembayaran sekali seumur hidup dan iklan akan kekal selama 2 tahun di muka pertama halaman Google (Google 1st Page).
 • Menjimatkan kos dan merupakan kos terendah bagi marketing pakej yang memberikan anda pelbagai jenis perkhidmatan
 • Perniagaan anda diiklankan dalam tempoh masa yang panjang.
 • Tidak perlu karang Copywriting untuk iklankan produk anda di Facebook setiap masa lagi.
  jemputan penceramah prof hariz
 • Prof Hariz berpengalaman menulis copywriting lebih dari 10 tahun serta berpengalaman menguruskan syarikat SME sehingga ke CORPORATE dalam Digital Marketing (Search Engine Optimization (SEO), Mobile SEO, SEM, CRO, SMM, ORM, dan Analytics.
 • Team pemasaran sedia ada yang pakar memasarkan produk anda.
 • Bisnes anda direkemen kepada lebih 6000 pembaca setiap hari dari Malaysia.
  pelawat blog profhariz mencecah 7 juta
 • Iklan anda berpotensi dibaca sebanyak 7,200,000 pembaca untuk tahun 2018, 2019 dan 2020.
 • Bisnes anda akan dikenali ramai dan viral dengan mudah
 • Sales meletup-letup tanpa anda perlu cari ramai follower dan liker
 • Tidak perlu menghabiskan beratus dan beribu lagi untuk facebook ads dan marketing lain yang prospeknya tidak berkualiti. Prof Hariz perlu anda keluarkan modal sekali dan untung berkali-kali.

Pakej Marketing Bisnes Anda di Prof Hariz

pakej marketing bisnes online profhariz

Pakej Basic – RM1000 (Harga Asal RM2000)

 • Copywriting 800 – 1000 Words
 • Copywriting 1x semakan
 • Google Marketing (First Page) Selama 2 Tahun
 • 35 hari bekerja siap copywriting
 • 100% Return Of Investment 18 Bulan atau 50% Refund
 • 3 bulan ranking di 1st page google
 • 3 bulan mula menerima feedback
 • BONUS : Channel Telegram (Marketing ProfHariz)
 • Viral Copywriting anda kepada 500 Share di Facebook
 • Spend FB Ads RM150 untuk boost viral
 • Setup Facebook Business Page
 • Design Facebook Logo
 • Design Cover Photo
 • Urus FB Page Posting 1 Bulan (60 Post)
 • 45 Minit face-2-face/video digital marketing consultation

strategi pemasaran internet marketing

Pakej Premium – RM2500 (Harga Asal RM5000)

 • 1 Copywriting 1000 – 1200 Words
 • Copywriting 1x semakan
 • Google Marketing (First Page) Selama 2 Tahun
 • 30 hari bekerja siap copywriting
 • 100% Return Of Investment 18 Bulan atau 50% Refund
 • 2 bulan ranking di 1st page google
 • 2 bulan mula menerima feedback
 • BONUS : Channel Telegram (Marketing ProfHariz)
 • Viral Copywriting anda kepada 500 Share di Facebook
 • Spend FB Ads RM150 untuk boost viral
 • Setup Facebook Business Page
 • Design Facebook Logo
 • Design Cover Photo
 • Urus FB Page Posting 1 Bulan (60 Post)
 • 45 Minit face-2-face/video digital marketing consultation

pemasaran digital profhariz

Pakej Eksklusif – RM4000 (Harga Asal RM9000)

 • 1 Copywriting Copywriting 1500 – 2000 Words
 • Copywriting 2x semakan
 • Google Marketing (First Page) Selama 2 Tahun
 • 20 hari bekerja siap copywriting
 • 100% Return Of Investment 18 Bulan atau 50% Refund
 • 1 bulan ranking di 1st page google
 • 1 bulan mula menerima feedback
 • BONUS : Channel Telegram (Marketing ProfHariz)
 • Viral Copywriting anda kepada 500 Share di Facebook
 • Spend FB Ads RM150 untuk boost viral
 • Setup Facebook Business Page
 • Design Facebook Logo
 • Design Cover Photo
 • Urus FB Page Posting 1 Bulan (60 Post)
 • 45 Minit face-2-face/video digital marketing consultation

Apa Kata Mereka Yang Telah Menggunakan Marketing Prof Hariz?

testimoni cara marketing bisnes online testimoni cara marketing bisnes online testimoni cara marketing bisnes online

Ramai yang berpuas hati dan sangat gembira dengan pencapaian bisnes mereka setelah menggunakan Prof Hariz sebagai medium marketing bisnes online untuk perniagaan mereka.  Prof Hariz telah membantu lebih 1000++ Pemilik Bisnes, Stokis, Agen, Dropship dan seterusnya mungkin adalah anda. Prof Hariz adalah cara marketing bisnes online untuk perniagaan anda laris! Jom promosikan bisnes anda di https://promosi.profhariz.com/

PROF HARIZ | JENAMA PEMASARAN BISNES ONLINE DI GOOGLE
Hubungi Prof Hariz: Tekan untuk telefon (012-5336713) | Tekan untuk WhatsApp
Website: https://promosi.profhariz.com/

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: