Review
Feb 7, 2018, 3:40pm

Cara Hilangkan Demam Dan Batuk Dengan Berkesan, Tidur Lena Sepanjang Malam


Penyakit yang biasa berlaku seperti demam, batuk, dan selesema sering dipandang ringan oleh orang ramai. Namun begitu, gejala ini sebenarnya boleh meragut nyawa seseorang jika gejala demam, batuk dan selesama dialami secara berterusan. Kebanyakan demam batuk dan selsema adalah disebabkan oleh virus. Secara purata, golongan dewasa biasanya mengalami selesema 2 ke 5 kali jangkitan setahun manakala golongan kanak-kanak dan geriatrik pula mengalami jangkitan pada kadar yang lebih tinggi.

cara hilangkan demam dan batuk dengan berkesan

Antara tanda awal demam dan batuk akan berlaku apabila kerongkong mula menjadi kering dan sakit, badan menjadi lemah dan berasa seram sejuk serta diikuti oleh simptom-simptom seperti berikut ;

 • Hidung berair : biasanya cecair berwarna jernih, diikuti dengan pengeluaran mukus yang lebih pekat dan likat.
 • Penyumbatan hidung : berlaku disebabkan iritasi dan pembengkakan salur darah. Ini akan menyebabkan penyempitan saluran hidung dan pengeluaran mukus akan menyebabkan pesakit bersin.
 • Sakit telinga : berlaku akibat penghasilan mukus di belakang gegendang telinga menyebabkan sakit telinga dan deria pendengaran terganggu serta berkurangan deria rasa dan bau.
 • Sakit kepala : berlaku akibat radangan dan kongesi terhadap saluran hidung dan sinus.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan untuk bayi

Secara amnya, demam dan batuk tidak memerlukan rawatan perubatan yang khusus untuk penyembuhan. Tujuan rawatan adalah untuk melegakan simptom, mengelakkan komplikasi serta mengurangkan atau mengelakkan ia berjangkit. Oleh itu, ubat-ubatan yang digunakan dalam rawatan hanya akan memberi kelegaan sementara ketika sistem pertahanan badan cuba melawan dan menghapuskan serangan virus tersebut. Meskipun batuk dan demam dapat sembuh dengan sendirinya. Anda masih boleh mempercepat proses pemulihan dengan cara hilangkan demam dan batuk dengan berkesan.

Cara Hilangkan Demam Dan Batuk Dengan Berkesan

Mandi Dengan Air Panas

Mandi dengan air panas dikatakan mampu mengurangkan tempoh demam dan batuk anda selain ianya adalah terapi terbaik untuk diri anda. Dengan mandi air panas, anda membolehkan kitaran darah anda untuk kembali optimum selain membantu saluran nafas anda untuk kembang.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan mandi wap panas

Teh Dan Madu

Minum teh diakui baik untuk sakit tekak dan batuk. Apabila anda menambah madu sebagai ganti kepada gula, ia mempunyai efek teraputik yang membantu proses pemulihan. Jika anda tidak menggemari teh, anda boleh ambil madu itu secara terus atau mencampurkannya dengan air panas sahaja.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan mandi teh madu

Air

Antara sebab kenapa anda demam dan batuk ialah kerana kurangnya air di dalam badan anda. Oleh itu, meminum air yang cukup setiap hari memainkan peranan yang amat penting. Ia dapat membantu peredaran darah serta membuang toksin-toksin di dalam badan melalui air kencing anda. Namun anda harus ingat bahawa air berperisa atau air manis tidak diambil kira.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan minum lebih banyak air

Buah Anggur

Anggur menampung sifat ekspektoran yang dapat membantu mengeluarkan lendir pada saluran paru-paru. Buatlah jus anggur dan minum sehari dua kali, jangan terlalu banyak kerana rasa manis pada anggur juga boleh menyebabkan batuk.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan makan anggur

Lada Hitam dan Madu

Pernah dengar jenis perubatan atasi demam dan batuk pakai lada hitam? Mungkin di Malaysia masih ada yang tidak mengetahui petua hilangkan batuk ini. Lada hitam yang dicampur dengan madu ternyata mampu menyembuhkan demam dan batuk dengan mengeluarkan lendir dari dalam. Bagaimana caranya?Mula-mula, ambil satu sendok lada hitam bubuk, lalu masukkan dengan dua sudu madu ke dalam gelas. Isikan gelas tersebut dengan air hangat, lalu tutup gelasnya selama 10 minit. Langkah akhir, minum ramuan ini.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan makan lada hitam dalam makanana

Sup Ayam

Tahukah anda bahawa sup ayam telah dibuktikan berkesan untuk merawat batuk dan demam? Kajian oleh Univerisiti Nebraska di Amerika Syarikat mengesahkan yang sup ayam memiliki ciri anti-inflamasi seperti kebanyakkan ubat batuk di samping ia membolehkan kotoran yang berada di tekak anda untuk cair.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan makan lada hitam dalam makan sup ayam

Coklat

Coklat yang dibuat daripada koko mengandungi theobromine yang dikatakan memberi tekanan terhadap saraf vagus. Saraf ini bertindak untuk menghasil reaksi batuk dan demam dalam badan anda. Maka, meminum coklat panas adalah baik untuk melegakan rasa batuk dan demam anda dari semasa ke semasa.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan makan lada hitam dalam makan coklat

Kebersihan Persekitaran

Sekiranya anda dapati diri anda sering bersin atau batuk jika berada di sesuatu kawasan, maka ini bermakna kawasan tersebut perlu dibersihkan. Walau apa ubat-ubatan moden dan tradisional yang anda ambil, tetapi persekitaran dan pemakanan anda kotor, anda tetap boleh kembali batuk selepas pulih sedia kala.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan makan lada hitam dengan menjaga persekitaran bersih

Daun Mint

Di Jerman, daun mint dipercaya sebagai ubat untuk mengatasi infeksi saluran pernafasan bahagian atas, selsema, batuk, dan demam. Daun ini kerap diolah menjadi bahan baku teh yang dibuat khusus untuk fungsi ubat peradangan saluran pernafasan. Caranya ialah petik daun tersebut kemudian direbus dalam air mendidih selama 10 minit. Tambahkan madu dan limau nipis pada air rebusan daun mint. Minum ramuan herbal ini sehari dua kali, sampai batuk dan demam pulih.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan makan lada hitam dengan membuat teh mint

Tambah Bantal Apabila Tidur

Sememangnya waktu paling sukar untuk tidur adalah apabila anda mengidap sakit batuk dan demam. Tidur sepanjang malam anda tidak akan lena. Anda boleh cuba atasi masalah ini dengan menambah bilangan bantal di kepala apabila anda tidur kerana apabila kepala anda lebih tinggi sedikit daripada badan anda, ini membolehkan hingus atau kotoran di tekak dan hidung anda untuk hilang daripada salur penafasan anda.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan dengan makan lada hitam dengan menggunakan lebih bantal

Essential Oil Young Living – Tidur Lena Sepanjang Malam

Young Living adalah tunggal dan tidak dapat dibandingkan dengan pengeluar essential oil yang lain kerana YL berada di dalam kelasnya yang tersendiri. Young Living menghasilkan essential oil yang sangat tulen, pekat, tidak dicampurkan sebarang bahan kimia yang lain. Ianya juga menghasilkan essential oil yang lebih baik dari organik, bebas dari anasir berbahaya.

cara hilangkan batuk dan selsema dengan berkesan young living

Tidak dapat dinafikan, Young living mempunyai 20 tahun pengalaman dan merupakan peneroka penyelidikan essential oil dan proses distilasi. Setiap pengeluaran minyak melalui 17 jenis pengujian kualiti yang teliti. Malah ia juga mempunyai lebih 120 jenis minyak pati, tunggal dan campuran serta memiliki ladang-ladang di Amerika, Eropah, Australia dan Asia. Sesiapa sahaja boleh melawat mana-mana ladang dan menyertai proses tuaian dan distilasi. Kawalan serangga di ladang juga menggunakan essential oil.

Young Living Premium Starter Kit (PSK) Wajib Ada Di Setiap Rumah

Disetiap rumah mestilah wajib ada PSK kerana ianya permulaan kepada hidup lebih sihat, tenang dan bebas toksik. Kenapa saya berkata demikian? Hal ini disebabkan ianya mengandungi 1 Dew drop diffuser termasuk 5ml Lavender dan 5ml Lemon essential oil (Harga biasa RM373), Set 10 jenis essential oil iaitu Lavender, Lemon, Stress away, Purification, Peppermint, Thieves, Valor, Frankincense, Copaiba, Digize (Harga biasa RM799), 10 paket minyak percubaan, 10 biji botol minyak percubaan 2ml, 2 paket Ningxia Red drink, 1 roller glide, dan 1 rak pamer.

premium set young living

Kelebihan Dew Drop Diffuser

 • Merupakan diffuser ultrasonic yang boleh membebaskan molekul essential oil yang sangat halus ke udara menjadikan sesuatu ruang berbau segar mengikut pilihan essential oil yang dititiskan.
 • Masa untuk menghentikan penggunaan pewangi bertoksik sebagai pewangi rumah, menyahjangkit semburan bertahun-tahun dahulu.
 • Pengoperasian selama 4 jam secara berterusan
 • Tertutup secara automatik
 • Mempunyai cahaya biru yang boleh dipadam

dew drop diffuser

Kelebihan Essential Oil Young Living

 • Bebas toksik
 • Diekstrak melalui penyulingan wap yang teliti dan penekanan sejuk, hanya minyak pati yang bersih digunakan dalam produk Young Living
 • Aromaterapi yang menenangkan
 • Tulen, tidak dicampur dan mempunyai kebaikan terapeutik
 • Ia juga adalah esen botani tulen yang boleh diseduh, dihidu, disapukan terus pada kulit, dan digunakan semasa mengurut
 • Sejenis bantuan kecemasan dari sumber semulajadi
 • Alternatif kepada pewangi, pembersih udara, pembersih rumah dan penghalau serangga bertoksik
 • Memberi banyak manafaat pada rangka, otot, darah, hormon, sistem pernafasan, daya ketahanan badan dan mental

YL-Starter Kit Premium Malaysia

Seperti yang dinyatakan, Young Living Premium Starter Kit (PSK) mengandungi pelbagai essential oil dan Ningxia Red drink namun tahukah anda setiap jenis mengandungi pelbagai kegunaan? Mari kita lihat kegunaan setiap jenis essential oil dan Ningxia Red drink.

#1 Essential Oil : Lavender

 • Ketenangan
 • Melegakan minda dan badan
 • Membantu dapatkan tidur lena
 • Membantu penyembuhan luka

YL essential oil lavender

#2 Essential Oil : Lemon

 • Detox
 • Membersihkan udara
 • Menaikkan semangat
 • Membasmi kuman

YL essential oil lemon untuk antibodi demam dan batuk

#3 Essential Oil : Peppermint

 • Menyejukkan
 • Melegakan ketidakselesaan
 • Meningkatkan fokus mental
 • Membantu kawalselera makan

YL essential oil pepperment untuk antibodi demam dan batuk

#4 Essential Oil : Frankincense

 • Menyokong kesihatan kulit
 • Kesihatan menyeluruh
 • Ketenangan
 • Kecerdasan otak

YL essential oil frankincense untuk antibodi demam dan batuk

#5 Essential Oil : Copaiba

 • Mengurangkan iritasi dan inflamasi
 • Menyokong sistem penghadaman

YL essential oil Copaiba untuk antibodi demam dan batuk

#6 Essential Oil : Digize

 • Menyokong sistem penghadaman
 • Melegakan perut kembung dan cirit birit
 • Meningkatkan kecerdasan fikiran

YL essential oil digize untuk antibodi demam dan batuk

#7 Essential Oil : Thieves

 • Membersihkan udara
 • Menyokong kesihatan menyeluruh
 • Kesihatan mulut

YL essential oil thieves untuk antibodi demam dan batuk

#8 Essential Oil : RC

 • Menyokong sistem pernafasan yang sihat

YL essential oil rc untuk antibodi demam dan batuk

#9 Essential Oil : Panaway

 • Melegakan kesakitan pada sendi dan otot
 • Mengurangkan tekanan belakang dan leher

YL essential oil Panaway untuk antibodi demam dan batuk

#10 Essential Oil : Purification

 • Membersihkan udara
 • Gigitan serangga
 • Menyucikan ‘aura’
 • Membasmi kuman

YL essential oil purification untuk antibodi demam dan batuk

#11 Essential Oil : Stress Away

 • Membantu menstabilkan emosi
 • Menenangkan
 • Melegakan sakit kepala akibat tekanan
 • Mengatasi kebimbangan

YL essential oil stress away untuk antibodi demam dan batuk

Ningxia Red Drink

 • Menyokong kesihatan keseluruhan
 • Menyokong kesihatan mata
 • Menyeimbangkan gula dalam darah
 • Menyokong jantung dan kesihatan kardiovaskular
 • Jus ‘superfruit’
 • Mengelakkan tekanan oksidatif
 • Mengandungi sitrus essential oil yang kaya d-limonene
 • Memberi tenaga

YL Ningxia Red drink untuk antibodi demam dan batuk

Kelebihan membeli Young Living Premium Starter Kit (PSK)

 1. Lebih jimat jika dibandingkan dengan membeli item yang sama secara ‘loose’. Ini akan menjadikan total setiap satu item berjumlah lebih RM1000. Dengan ini anda telah jimat hampir RM300
 1. Terus menjadi ahli Young Living dimana anda akan menikmati harga borong untuk lebih penjimatan bagi pembelian seterusnya. Anda pasti jatuh cinta pandang pertama dengan essential oil dari Young Living.

Young Living PSK jimat dan murah

Testimoni Pengguna Young Living Premium Starter Kit (PSK)

testimonial pembeli PSK young living (1) testimonial pembeli PSK young living (2) testimonial pembeli PSK young living (3) testimonial pembeli PSK young living (4)

Anda Wajib Mendapatkan Young Living Premium Starter Kit Di Rumah Anda Sekarang!

Ramai dikalangan pengguna lain berpuas hati dengan produk Young Living Premium Starter Kit (PSK) ini kerana ianya berkesan. Bagi anda yang berminat untuk  mencuba produk ini bolehlah hubungi nombor tertera di bawah;

dapatkan young living premium set pada harga promosi

Jom Order Young Living Essential Oil SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Young Living Essential Oil SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Young Living Essential Oil SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: