Review
Mar 12, 2018, 5:02pm

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Cepat


Batuk adalah cara badan kita melindungi salur pernafasan, dan mengeluarkan kahak, debu dan kotoran dari salur pernafasan.

Batuk adalah sebenarnya satu tindak balas yang terhasil apabila ada benda asing yang cuba memasuki saluran pernafasan kita sama ada kahak atau makanan. Ia adalah satu cara pertahanan badan kita untuk mengelak daripada paru-paru dicemari dengan benda asing atau mengakibatkan saluran pernafasan tersumbat yang boleh membawa kepada masalah pernafasan atau jangkitan.

Antara Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak

Batuk dengan sendirinya tidak berbahaya, tetapi puncanya perlu dikenal pasti. Jadi batuk tidak semestinya tidak elok dan perlu dirawat. Tanpa batuk, kemungkinan jangkitan paru – paru akan menjadi lebih berleluasa. Antara punca batuk dalam kanak-kanak adalah jangkitan kuman di hidung, tekak dan paru-paru, penyakit lelah ( bronchial asthma ) atau hingus yang menitis di belakang hidung ( postnasal drip ). Masalah jangkitan virus yang menyebabkan batuk, selesema dan demam sering berlaku kepada bayi antara 6 bulan hingga 2 tahun.

Ini kerana sistem pertahanan badan ( immune-system ) mereka masih belum matang, lalu menyebabkan bayi kecil lebih mudah menghidapi jangkitan salur pernafasan. Apabila kanak-kanak membesar dan sistem ketahanan badan menjadi matang, kadar jangkitan virus biasanya berkurangan.

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Cepat

Ada beberapa petua yang boleh anda cuba untuk menyembuhkan batuk dan kahak anak kecil sebagai alternatif kepada ubat doktor.

1. Berikan Anak Rehat Yang Secukupnya Di Rumah

Selain Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak

Elakkan membawa anak keluar dari rumah ke tempat awam jika tiada keperluan. Ini dapat mengelakkan virus berjangkit dengan anak – anak lain. Selain itu, anak – anak akan merasa letih dan proses penyembuhan mungkin memakan masa yang lama.

2. Sentiasa Bersama Anak

Mencari Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak

Anak yang tidak sihat memerlukan pemerhatian. Jadi, isi masa bersama mereka dengan sentuhan – sentuhan memujuk dan pelukan agar mereka merasa selesa dan selamat. Boleh juga bercerita dan membawa mereka berjalan –jalan di sekitar rumah untuk mengambil udara segar.

3. Bersihkan Peralatan, Rumah Dan Juga Pakaian

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak degan Mudah

Walaupun rumah anda lazimnya nampak bersih, tetapi tidak salah sekiranya kita membuat pemeriksaan dan membersihkan habuk – habuk. Mop lantai menggunakan air panas dan menggunakan bahan pencuci anti bakteria. Lebih baik jika menggunakan yang mesra alam dan tiada bahan kimia.

4. Tepuk Percussion

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Mudah

Menepuk bahagian badan pada depan dan belakang dengan menggunakan tapak tangan yang melengkung seperti kita nak sendawa akan bayi. Tepuk ini bertujuan untuk memudahkan pengeluaran kahak. Berhati – hati ketika menepuk terutama ketika diaplikasikan kepada bayi.

5. Wap Bersama Bawang Putih Dan Minyak Zaitun

Cara Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak

Cara yang paling senang dibuat adalah dengan Wap bersama bawang putih dan minyak zaitun. Caranya ialah ambil 2 ulas bawang putih yang dibakar dengan kulit, kemudian lenyek kan sedikit di dalam besen. Tambahkan sedikit minyak zaitun dan air panas. Riba anak dengan menghadapkan mukanya ke besen tersebut lalu Tutup kepalanya dengan napkin nipis. Wap tadi akan masuk ke dalam rongga anak. Kemudian tepuk belakang anak seperti teknik percussion tadi. InsyaAllah teknik ini akan melegakan dan melancarkan pernafasannya. Batuk dan selsema akan berkurangan.

6. Penjagaan Makanan Ibu Dengan Mengambil Makanan Yang Berkhasiat Dan Membekalkan Nutrisi

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan sangat bagus

Ibu yang menyusukan bayi, harus menjaga pemakanan. Ibu boleh makan sup dengan melebihkan bawang putih di dalam sup tersebut. Ibu juga boleh mengambil supplement yang bersesuaian untuk ibu menyusu.

7. Bunga Belimbing Dan Air Beras

Selain Mencari Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak

Bagi anak yang sudah makan makanan pejal, boleh cuba petua ini. Ambil bunga belimbing dan campurkan dengan air didihan beras, tapis dan beri anak minum. Ini adalah petua tradisional.

8. Daun Basil, Oregano Dan Daun Sireh

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan sangat mudah

Campur dan perahkan airnya. Beri anak minum sedikit. Hanya untuk bayi yang telah makan makanan pejal.

9. Lemon, Halia Dan Madu

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak yang ada

Perahkan lemon, hiris halia dan masukkan madu sehingga meliputi halia. biarkan semalaman dalam peti ais, boleh berikan kepada anak-anak yang berumur 2 tahun ke atas.

10. Garlic Socks

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan mudah sekali

Bakar bawang putih, letak dalam stokin anak.

11. Mandian Lemon

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Mandian Lemon

Letakkan hirisan lemon dalam air mandi bayi. Baunya dipercayai dapat membantu mengeringkan hingus bayi dan aromanya juga menenangkan.

12. Minyak Bawang Putih

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Minyak bawang Putih

Bakar bawang putih seperti teknik Wap bersama bawang putih dan minyak zaitun , cuma, tidak perlukan air panas. Hanya tambah minyak masak atau minyak zaitun dan sapukan di dada untuk legakan pernafasannya.

13. Habbatus Sauda dan Minyak Zaitun

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Habbatus Sauda dan Minyak Zaitun

Goreng biji habbatus sauda tanpa minyak, kemudian tambah minyak zaitun. sapukan ke dada anak. Bagus untuk batuk dan melancarkan sistem penafasan anak.

Balm Herba Bayi Beeleaves Melegakan Batuk Dan Kahak

BeeLeaves bermula apabila Tuan Kamarul Zaman (Aktivis Kesihatan dan Keselamatan juga Founder of BeeLeaves Global Trading (AS0373076-H)) dan isteri mendapati tiada produk bayi yang benar – benar selamat di pasaran. Waktu itu mereka mencari cari produk bayi yang sesuai untuk digunakan terhadap bayi ketiga mereka.

Mereka menemui banyak produk bayi yang memasukkan Menthol dan Menthyl Salicylate sewenang wenangnya ke dalam produk bayi walaupun sangat jelas ia adalah sejenis bahan kimia yang cukup berbahaya untuk digunakan terhadap bayi.

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan sangat Betul

Dengan berlatarbelakangkan bidang kimia, mereka sangat mudah mengenali bahan – bahan kimia ini sama ada melalui label produk, mahupun melalui bau dan sifat fizikalnya.

Dengan berbekalkan pengalaman bekerja di Jabatan Kimia Malaysia melebihi 10 tahun, mereka mengambil keputusan untuk menghasilkan sendiri Balm Bayi yang benar – benar selamat dan mampu menjadi pilihan yang lebih baik kepada para ibu bapa.

Pada fikiran mereka, jika ada sesuatu yang boleh disumbangkan untuk kesejahteraan masyarakat, maka inilah ia, dan inilah masanya. Akhirnya Balm Herba Bayi BeeLeaves telah dilancarkan dengan rasminya pada 15 Januari 2016.

Anak Selesa, Ibu Bahagia, Ayah Ceria

Balm kanak-kanak ini di formulasi daripada bahan – bahan terbaik dan asli, terdiri daripada ekstrak Eucalyptus Oil ( minyak kayu putih ), Virgin Coconut Oil ( minyak kelapa dara ) dan Beeswax ( lilin lebah ), lalu di adun semuanya mengikut peratusan yang tepat dan selamat untuk manfaat kanak-kanak.

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Balm Herba

Ia diperkaya dengan minyak kelapa dara yang di perolehi daripada isinya yang segar tanpa melalui proses meluntur ( bleached ) dan pewangian ( deodorized ). Minyak kelapa biasa akan melalui proses ini dan akan menyebabkan pengurangan keaslian dan khasiatnya. Beeleaves menggunakan hanya Virgin Coconut Oil yang diproses melalui proses perahan sejuk bagi mengekalkan keasliannya dan merupakan bahan terbanyak dalam ramuan iaitu lapan puluh lima peratus

Beeleaves hanya menggunakan lima belas peratus Beeswax yang asli. Di pasaran, terdapat Beeswax sintetik yang dijual. Ia dihasilkan dengan tujuan untuk meniru ciri-ciri Beeswax asli dengan menggunakan kaedah kimia. Ia tidak asli dan tidak organik. Oleh itu, berhati-hati apabila ingin membeli Beeswax. Sentiasa mohon Safety data Sheet daripada pembekal untuk menentukan status keaslian Beeswax tersebut.

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Betul sekali

Ramuan ini kemudiannya diadun sebati bersama kosong per puluhan lima peratus Essential Oil, iaitu peratusan yang paling selamat buat bayi berdasarkan saranan oleh buku Essential Oil Safety, A Guideline for Healthcare Profesional. Di sesetengah negara, sesuatu produk yang mengandungi lebih dari kosong per puluhan lima peratus Essential Oil, produk tersebut dilabelkan beracun.

Produk ini telah disahkan Halal oleh JAKIM dan berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Balm Herba Bayi Di Jamin Selamat Tanpa Penggunaan Bahan Terlarang

Dihasilkan tanpa menggunakan Menthol ( Peppermint Oil atau Minyak Pudina ). Kehadiran Menthol pada balm bayi boleh dikesan dengan menggunakan deria sentuhan dan bau. Jika terasa sejuk yang ketara, ia ada Menthol yang berlebihan. Untuk deria bau pula dengan menyedut dalam bau balm tersebut, jika terasa angin sejuk, ia mengandungi Menthol dan berlebihan. Bahan ini sangat berpotensi mengganggu pernafasan si kecil.

Balm ini juga tiada Champor dan seperti yang dilaporkan Kementerian Kesihatan Malaysia, Champor merupakan punca kepada serangan sawan pada bayi dan kanak-kanak.

Antara Cara Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Betul

Juga tiada sebarang bahan tiruan termasuklah pewangi, pewarna atau bahan lainnya seperti Petrolatum, Parrafin, Methyl Salicylate ataupun halia. Yang mana bahan-bahan ini menyebabkan kulit anak kita keradangan, iritasi dan kemerahan.

Balm ini sangat sesuai untuk anak kita yang masih sensitif kulitnya. Juga sangat baik bagi bayi G6PD. Ia adalah balm yang paling selamat berbanding pesaingnya.

Kebaikan Dan Manfaat Balm Herba Bayi by Beeleaves

Balm Herba Bayi keluaran Beeleaves telah berkali-kali terbukti berkesan membantu bayi dan kanak-kanak untuk :

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan mudah

  • Berasa selesa bernafas yang disebabkan oleh selesema dan hidung tersumbat
  • Mengurangkan juga menghilangkan hingus dan kahak
  • Meredakan batuk

Selain itu, ia mampu meredakan kembung perut, merawat kulit kering dan juga menghilangkan rasa gatal dan sakit akibat gigitan serangga.

Ibu Dan Ayah Yakin Bahawa Balm Herba Bayi Selamat Di Gunakan Pada Bayi

Maklum balas para ibu memberitahu, anak mereka dapat tidur nyenyak sepanjang malam selepas disapu Balm BeeLeaves. Malah, anak mereka yang lebih dewasa akan menyapu sendiri Balm BeeLeaves setiap kali selepas mandi. Jom kita lihat lebih banyak lagi maklum balas yang diterima.

Kaedah dan Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak

Mwncari Apa Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan KahakCari-cari Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan KahakCara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan adaCara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan cara lebih mudah

Tunggu Apa Lagi, Dapatkan Segera Balm Herba Bayi Sekarang!

Balm BeeLeaves istimewa dan berbeza. Ia pilihan yang paling tepat untuk menemani si kecil anda setiap malam. Hadiahkan tidur malam yang nyenyak kepadanya hari ini. Untuk maklumat lanjut berkaitan produk dan pembelian, boleh hubungi info dan nombor seperti yang tertera di bawah;

Cara Hilangkan Batuk Bayi dan Cairkan Kahak dengan Betul dan Mudah

Jom Dapatkan Segera Balm Herba Bayi SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Segera Balm Herba Bayi SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Segera Balm Herba Bayi SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: