Review
Apr 6, 2019, 6:10pm

Cara Berhenti Merokok dengan Mudah dan Paling Berkesan


Shares514

Ramai perokok mencari-cari kaedah terbaik untuk berhenti merokok. Saya percaya, keputusan berhenti merokok boleh menjadi suatu perjalanan yang amat sukar kerana perokok perlu menangani pelbagai simptom seperti perasaan cepat gusar, kekecewaan, kemarahan, kebimbangan, selera makan yang meningkat dan kesukaran untuk memberi tumpuan.

cara berhenti merokok secepat mungkin 2

Kajian membuktikan, tahap kejayaan untuk berhenti merokok lebih besar sekiranya seseorang itu menerapkan strategi yang berasaskan kepada pencapaian sesuatu matlamat. Menetapkan matlamat yang realistik khususnya berasaskan kejayaan lalu, merancang dan memberi ganjaran kepada diri sendiri apabila sesuatu matlamat berjaya dicapai turut membantu merealisasikan impian untuk bebas merokok.

Kenapa boleh gagal berhenti merokok?

cara berhenti merokok secepat mungkin 3

Hanya ada satu perkataan yang boleh dikaitkan dengan kesukaran untuk berhenti merokok iaitu KETAGIHAN. Ketagih atau dalam bahasa yang biasa digunakan dikalangan perokok seperti GIAN dan SANGAP sukar untuk dilawan. Ketagihan yang timbul dari nikotin yang ada dalam tembakau. Apabila badan sudah sebati dan ketagih dengan kandungan nikotin bila seorang perokok tidak merokok maka akan timbul gejala-gejala yang boleh menyebabkan perokok GAGAL dalam usaha untuk berhenti merokok.

Nah, Cara Berhenti Merokok dengan Mudah dan Paling Berkesan

Bagi yang sudah bertekad, anda boleh mencuba beberapa panduan untuk membantu perjalanan ke arah hidup yang lebih sihat.

 1. Tetapkan tarikh untuk berhenti merokok

cara berhenti merokok secepat mungkin 4

Tarikh amat penting untuk anda mencapai misi ini. Tetapkan tarikh yang sesuai dengan keadaan mental anda, jangan lama sangat anda hendak tetapkan. Cukup paling lama tempoh 14 hari peluang untuk anda merokok, selepas pada itu tiada lagi istilah rokok dalam kamus anda.

 1. Tulis sebab mengapa anda mahu berhenti merokok.

cara berhenti merokok dalam 7 hari 3

Adakah kerana anda mahu memperbaiki kualiti kesihatan (dan hidup secara keseluruhan), menunjukkan contoh yang baik kepada anak-anak atau melindungi keluarga daripada kesan asap rokok? Tujuan ini akan mengukuhkan lagi keazaman anda untuk bebas daripada cengkaman rokok. Anda perlu meletakkan fokus yang tinggi kenapa anda wajib tinggalkan rokok. Fokus kepada masalah yang akan terjadi jika anda meneruskan tabiat buruk ini.

 1. Sediakan ganjaran untuk pencapaian anda

cara berhenti merokok 2

Usaha ini bukan satu atau dua kali. Perjuangan untuk berhenti merokok juga bukan mudah. Hadiahkan diri sendiri dengan cara baik secara sihat seperti pergi makan malam, menonton wayang, mendaki di persekitaran semula jadi atau lain-lain aktiviti bebas rokok. Pelankan pencapaian terlebih dahulu dan sediakan ganjaran yang sihat tanpa rokok untuk setiap pencapaian tersebut.

 1. Melengahkan masa atau sibukkan diri

cara berhenti merokok 1

Cuba lakukan kerja yang menyukarkan anda untuk merokok seperti mencuci kereta, bersenam atau berenang. Kalau timbul desakan hati untuk merokok, cuba bertahan sekejap selama seminit. Ada kemungkinan keinginan itu berkurangan dan sambung seminit lagi. Ini adalah latihan untuk mengukuhkan keazaman dan hati anda.

 1. Buang semua benda yang berkaitan dengan rokok

cara berhenti merokok dalam 7 hari 2

Setelah anda memulakan pelan berhenti, hapuskan pula perkara-perkara yang mengingatkan anda tentang merokok. Ini termasuk rokok, mancis, bekas abu rokok, dan pemetik api, mungkin juga gambar orang yang membuat anda terjebak dengan tabiat merokok. Pastikan kereta, rumah dan ruang kerja anda bersih dan segar kerana bau rokok pun boleh membuat anda rasa mahu merokok. Elakkan kedai tembakau di jalan yang biasa anda ambil, dan jauhi tempat perokok berkumpul.  Jangan simpan rokok untuk situasi “kalau perlu”.

 1. Jangan cepat mengalah.

cara berhenti merokok 4

Lebih mudah untuk berhenti merokok jika anda mendapat sokongan daripada orang sekeliling anda. Maklumkan orang tersayang tentang tarikh berhenti merokok anda dan jelaskan bagaimana mereka boleh membantu. Setiap orang memerlukan sokongan dalam bentuk  berbeza

 1. Kaedah rawatan gabungan penggunaan ubat dan kaunseling.

cara berhenti merokok dengan mudah 5

Kalau orang lain boleh berhenti merokok, anda juga boleh. Memang ia bukan mudah, justeru dapatkan sokongan dengan mengunjungi mana-mana klinik berhenti merokok di seluruh negara. Program berhenti merokok dikendalikan anggota terlatih terdiri daripada pakar perubatan keluarga dan pegawai perubatan, farmasi, pemakanan dan paramedik. Orang ramai boleh mendapat perkhidmatan dari aspek promosi kesihatan, pencegahan dan kaedah berhenti merokok di klinik-klinik yang menawarkan program berhenti merokok.

Terkini! Alat Bantuan untuk perokok

cara berhenti merokok dengan mudah 4

Memang diakui, ada banyak cabaran yang perlu dilalui untuk membebaskan diri daripada cengkaman nikotin. Bagaimanapun, ada banyak cara yang boleh membantu mereka meninggalkan tabiat buruk itu antaranya mengurangkan pengambilan rokok dalam sehari, menjalani sesi rawatan akupuntur khusus untuk mengurangkan keinginan merokok dan menggunakan tampalan nikotin pada tubuh dan terkini, menggunakan teknik spray dan telan supplement.

Memperkenalkan, I-QUIT satu alat yang mampu membuatkan anda berhenti merokok dalam masa 1 minggu.

cara berhenti merokok dengan mudah 1

I-QUIT adalah semburan ajaib yang membantu perokok-perokok tegar untuk menghilangkan rasa ingin merokok. PELUNTUR NIKOTIN pada I-QUIT akan melunturkan sisa-sisa nikotin dalam tubuh yang menyebabkan ketagihan dan seterusnya menjadikannya pembenci asap rokok dalam masa 7-14 hari sahaja. Dihasilkan daripada herba-herba terpilih yang mempunyai khasiat yang tinggi. Cuma SPRAY & TELAN sahaja setiap kali ada rasa keinginan merokok. Sangat mudah!

Kenapa perlu ambil I-QUIT

cara berhenti merokok dengan mudah 3

 • Menghilangkan selera merokok
 • Membersihkan TAR dan NIKOTIN dalam tubuh
 • Melegakan sistem pernafasan walaupun bukan seorang perokok
 • Menyingkirkan toksin dalam tubuh
 • Mengawal tekanan darah sekaligus menghilangkan stres
 • Menstabilkan kadar gula dalam tubuh
 • Menyelesaikan masalah nafas berbau

Bagaimana I-QUIT membantu berhenti merokok?

cara berhenti merokok 3

Kandungan bahan-bahan semulajadi dalam I-QUIT seperti Tebu Gajah, Cuka Epal, Ma-du, Buah Pelaga dan lain-lain berfungsi melunturkan/mengurangkan nikotin didalam tubuh dan ini menyebabkan keinginan untuk merokok berkurang atau terus hilang. Proses ini berterusan sehinggalah kandungan nikotin dalam tubuh turun ke tahap minimum sehingga perokok langsung tak mampu untuk menghidu bau asap rokok dan secara automatiknya akan berhenti dan menjauhi aktiviti-aktiviti merokok.

Berapa lama tempoh baru nampak kesan I-QUIT?

cara berhenti merokok dalam 7 hari 1

Sebotol biasanya untuk guna selama 2-3 minggu, tetapi lebih 80% perokok tegar berjaya berhenti dalam masa 7-14 hari sahaja. Bakinya boleh digunakan untuk mencuci tubuh dari sisa tar & nikotin seterusnya hidup semakin cergas.

Bagaimana cara guna I-QUIT?

cara berhenti merokok secepat mungkin 1

Lebih mudah dari merokok. Cuma SPRAY 3X bawah lidah & TELAN sahaja setiap kali ada rasa keinginan merokok. Dalam masa lebih kurang 5 minit, selera merokok akan mati ataupun tak mampu untuk habiskan sebatang rokok.

Tidak percaya I-QUIT membantu anda menghilangkan ketagihan merokok? Nah, lihat testimoni I-QUIT di bawah :

cara berhenti merokok 5

cara berhenti merokok dengan mudah 2

cara berhenti merokok dengan mudah 6

Inilah Kaedah Yang Paling Cepat Serta BERKESAN Untuk Berhenti Merokok Walaupun Anda Seorang Perokok Tegar! Jom cuba hari ini!

Saya pasti anda merupakan salah seorang dari perokok tegar yang mempunyai keinginan untuk berhenti merokok dan mungkin anda merupakan salah seorang dari mereka yang telah mencuba berkali-kali namun gagal melakukannya. Jangan mengalah! inshaAlla I-QUIT boleh membantu anda. Dapatkan I-Quit dengan cara hubungi agent sah mereka di talian bawah :

I-QUIT | BERHENTI MEROKOK DENGAN CARA YANG BERKESAN
Hotline : Tekan untuk telefon (019-9752973) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook : TakNak Merokok
Website : http://www.taknakmerokok.com

Jom berhenti merokok SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom berhenti merokok SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom berhenti merokok SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: