Review
Mar 13, 2018, 11:44am

Cara Banyakkan Susu Ibu Dengan Cepat Supaya Baby Tidak Lapar


Selepas bersalin, masalah susu badan kurang atau lebih parah langsung tiada adalah salah satu masalah yang paling besar bagi para ibu di dunia ini.. Sudah pastinya setiap ibu mempunyai keinginan yang kuat untuk menjayakan penyusuan susu ibu kerana khasiat susu ibu adalah yang terbaik buat bayi meskipun pada hari ini terdapat pelbagai jenama susu di pasaran masih tidak dapat menandingi khasiat susu ibu.

Cara Banyakkan Susu Ibu Dengan Cepat

Antara khasiat terpenting dalam penyusuan susu ibu adalah dapat membantu perkembangan otak  bayi.. Dimana dari penyusuan ibu juga mampu meningkatkan IQ bayi.. Ini adalah disebabkan terdapatnya DHA di dalam susu ibu.. DHA merupakan nutrisi yang sangat penting dan berperanan aktif untuk perkembangan otak bayi. Khasiat susu ibu yang hadirnya DHA merupakan lemak utama pembentuk otak, retina mata dan sistem saraf pusat. Interaksi di antara ibu dan bayi sewaktu proses penyusuan juga secara tidak langsung membantu perkembangan intelek bayi.

Tidak dinafikan dizaman sekarang boleh dikatakan ramai ibu-ibu yang berkerjaya.. Apabila ibu mula bekerja semula selepas berpantang, ibu dipengaruhi oleh keadaan persekitaran dan stress mula membelenggu.. Kekangan masa juga boleh menyebabkan susu ibu semakin berkurangan kerana tidak sempat untuk mengepam.. Bila susu kurang, ibu mula risau dan mencari-cari cara dan tips untuk banyakkan susu ibu.

Pasti ramai yang mengalami masalah ini diluar sana dan sedang mencari jalan penyelesaiaan bagi masalah ini.. Jadi, disini saya sediakan cara banyakkan susu ibu dengan cepat supaya bayi tidak lapar.

Cara Banyakkan Susu Ibu Dengan Cepat Supaya Baby Tidak Lapar

Set Minda Untuk Susukan Bayi Secara Eksklusif

Cara Banyakkan Susu Ibu Dengan Cepat dengan mindset

Dari awal ibu harus setkan minda ibu untuk berikan bayi susu badan sepenuhnya secara eksklusif. Ini penting untuk mengelakkan ibu berfikiran susu tidak cukup dan akhirnya campur dengan susu formula. Berikan bayi susu badan secara eksklusif sejak dari hari pertama kelahiran.

Minda kita adalah minda separa sedar, apabila kita sudah mula set minda kita sebagai contoh untuk susukan bayi hingga 2 tahun. Kita sudah tidak akan berfikir untuk dapatkan susu formula lagi bagi membantu penyusuan bayi. Jadi setkan diminda ibu “saya nak susukan anak saya secara eksklusif hingga umur 2 tahun”.

Fahami Keperluan Bayi

Cara Banyakkan Susu Ibu Dengan Cepat dengan fahami keperluan bayi

Ramai ibu yang menyangka apabila bayi kerap menangis bererti dia lapar.. Bayi lapar, bayi tak cukup susu, breast ibu kecil susu tiada, susu ibu sikit bayi tak puas menyusu dan pelbagai andaian lagi.

Wahai ibu dan bapa sekalian, sila faham ye bahawa perut bayi adalah sangat kecil dan tak sama macam perut kita orang dewasa.. Untuk sekali penyusuan, bayi tak perlukan berbotol-botol susu tetapi hanya mengikut keperluannya yang tertentu sahaja.. Pelru diingat, hari pertama kelahiran bayi, saiz perut mereka hanyalah sebesar sebiji buah ceri sahaja..

Jadi ibu-ibu semua tidak perlu risau jika susu keluar hanya sedikit sahaja selepas bersalin.. Apa yang penting teruskan penyusuan kepada bayi kerana dari hari ke hari susu akan dengan sendirinya akan banyak.. Paling penting, ibu jangan terlalu risau akan keadaan itu, bimbang jika ibu akan stress ini boleh mengganggu penghasilan susu ibu kelak.. Seharusnya ibu sentiasa berfikiran positif dan yakin boleh hasilkan susu yang banyak untuk anak..

Pastikan Kedudukan Dan Lekapan Yang Betul

Kedudukan bayi semasa menyusu adalah penting bagi merangsang penghasilan susu ibu yang banyak. Semasa menyusukan bayi, anda perlu lihat kedudukan bayi dalam pangkuan anda sama ada bayi dalam keadaan selesa ataupun tidak.. Kedudukan yang selesa akan membuatkan bayi anda lebih tenang dan sempurna penyusuannya..

pastikan kedudukan breastfeeding yang betul

Gambar di atas menunjukkan 4 jenis kedudukan yang boleh anda cuba dan praktikkan untuk membantu penyusuan yang selesa dan sempurna untuk bayi anda…

konsep demand supply dalam banyakkan susu ibu

Lekapan Mulut Bayi Ketika Menyusu juga penting bagi merangsang penghasilan susu. Hal ini supaya baby dapat menghisap payudara ibu dengan betul bagi memastikan bayi dapat menghisap susu  dengan baik dan merasa puas selepas menyusu. Selain itu, lekapan yang betul juga dapat membantu mengosongkan payudara ibu untuk penghasilan semula susu.

Konsep Demand And Supply

Dalam ilmu penyusuan, konsep ini amat penting diguna pakai bagi memastikan susu ibu sentiasa terhasil dengan baik. Demand and supply ini merujuk pada konsep penghasilan susu ibu yang bergantung kepada banyak mana permintaan dan rangsangan yang diterima. Apabila banyak permintaan maka banyaklah susu yang terhasil.

Untuk memudahkan anda lebih faham, konsepnya kosongkan payudara setiap kali waktu penyusuan bagi merangsang permintaan yang lebih banyak. Untuk menjayakan konsep ini, anda perlu biarkan bayi menyusu sehingga bayi puas dan kenyang sendiri tanpa menghadkan waktu penyusuan..

Cara Banyakkan Susu Ibu Dengan Cepat dengan minum lebih air

 

Jika payudara anda masih lagi penuh selepas bayi selesai menyusu, anda perlu mengosongkan payudara anda dengan mengepam susu dan simpan.. Anda juga perlu mengepam susu mengikut jadual supaya permintaan sentiasa ada dan dapat menghasilkan semula susu ibu..

Menyusun jadual sesi pam bagi ibu-ibu yang bekerja. Pastikan anda mengepam susu setiap 3-4 jam di pejabat. Rata-rata ibu mengalami penurunan susu badan yang mendadak diakibatkan oleh jadual mengepam susu yang tidak menentu. Susun jadual kerja anda, berikan sedikit masa 15-20minit untuk mengepam susu.

Makan makanan berkhasiat

tips Banyakkan Susu Ibu Dengan Cepat

Dapatkan nutrisi yang cukup bagi keperluan anda dan si manja. Susunlah jadual aktiviti harian anda supaya jadual waktu makan tidak terganggu.Dalam kehidupan harian yang memerlukan pergerakan yang pantas, dan aktiviti yang pelbagai pasti adakalanya anda gagal memenuhi keperluan makanan. Perut yang lapar dan kosong secara tidak langsung boleh menjejaskan penghasilan susu.

Minum Banyak Air

minum air dengan banyak untuk tambah susu ibu

Pengambilan air yang mencukupi setiap hari bagi ibu yang berpantang dan menyusu sangat penting. Lebih daripada separuh air dalam badan ibu dibekalkan kepada bayi melalui air susu ibu. Jadi sangat penting untuk pastikan air susu mencukupi. Sehari anda harus meminum lebih kurang 2.5 – 3 liter air.. Selain itu, anda juga boleh mengamalkan doa untuk banyakkan susu semasa berpantang.. Moga Allah membantu memudahkan penyusuan kita dapat menyusu sehingga bayi berusia 2 tahun.. Insyaallah..

doa banyakkan susu ibu

Dalam pada itu, ibu juga boleh mengambil suplemen atau milk booster untuk ikhtiar untuk banyakkan susu ibu.

Diamond Susu Kambing Membantu Banyakkan Susu Ibu Dengan Cepat

Ada juga sesetengah daripada ibu-ibu menolak untuk mengamalkan supplemen ataupun apa jua milk booster yang ada dijual dipasaran bagi memperbanyakkan susu badan.. Kenapa? Ada yang berpendapat risau jika memberi kesan sampingan kepada bayi.. Jangan risau, kerana anda boleh memilih untuk mendapatkan milk booster selamat diambil yang diluluskan oleh KKM dan disahkan Halal oleh JAKIM.. Salah satu milk booster yang selamat diamalkan dan sangat membantu dalam memperbanyakkan susu ibu adalah Diamond Susu Kambing.

cara banyakkan susu ibu dengan minum diamond susu kambing

Sepertimana yang kita ketahui, susu kambing merupaka salah satu makanan sunnah.. Susu kambing adalah pilihan alternatif yang terbaik selepas susu ibu, diikuti susu lembu.. Susu kambing mengandungi laktosa yang kurang, maka ia akan lebih mudah untuk dihadam oleh perut sensitif. Tambahan pula, ia mempunyai banyak nutient seperti mineral dan vitamin berbanding susu lembu.

Tentunya ramai ibu-ibu inginkan susu yang sedap dan berkhasiat buat si anak. Apatah lagi jika si anak cerewet dalam pengambilan produk tenusu.. Susu Kambing Diamond ini dirumus khas tanpa bau hamis!! Sangat sesuai buat mereka yang takut nak minum susu.

diamond susu kambing terbaik untuk tambah susu ibu

DIAMOND SUSU KAMBING adalah pilihan terbaik yang menepati citarasa dan diperkaya dengan khasiat yang mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan. Kualiti terjamin, tanpa bau hamis dan 100% organik. Formulasi susu kambing yang terbaik dengan kaedah pempasteuran yang terkini bagi memastikan komposisi susu terjaga.

Diamond Susu Kambing ini mempunyai 2 perisa iaitu Asli dan Coklat Kurma.. Kedua-duanya sedap dan berkhasiat.. Jika anda ingin mengambil kedua-dua perisa ini sekali pun boleh kerana lebih berkhasiat dan lebih sedap pasti menjadi minuman kegemaran seisi keluarga anda..

Untuk formulasi susu kambing perisa coklat campuran kurma menggunakan buah kurma sebenar yang dikisarkan dan dimasukan ke dalam acuan formula dan biji koko yang digunakan bermutu tinggi untuk menghasilkan rasa coklat yang sedap dan berkhasiat. Tanpa perisa tambahan dan pewarna tiruan serta bebas lemak trans seperti disahkan dalam keputusan ujian makmal.

Kebaikan Diamond Susu Kambing Perisa Asli

diamond susu kambing perisa asli

1. Memperbaiki Penghadaman Dan Bioavailabiliti

Komposisi kimia yang hampir menyerupai susu ibu kerana ia mudah untuk dihadamkan dan diserap ke dalam badan. Protien lemak glubules bertindak sebagai penghalang lendiran dan 1/9 saiznya lebih kecil berbanding susu lembu. Oleh itu, ia tidak mengakibatkan keradangan usus.

2. Nutrisi Tambahan Dan Keperluan Harian

Padat nutrisi, serbaguna dan sangat mudah dicerna sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas begitu juga semua peringkat umut. Membekalkan keperluan nutrisi bagi golongan yang berusia. Menjaga komposisi badan dan otot. Menyediakan keperluan nutrisi untuk badan dan sel-sel berfungsi.

3.  Mencerahkan Kulit Dan Anti – Penuaan

Pelembap yang berkesan, kaya dengan keperluan asas asid lemak dan trigliserida. Asid alpha hydroxi membantu membuang sel-sel kulit mati dengan mudah dan menghidratkan kulit sambil mencerahkan kulit. Keajaiban anti-penuaan dan merawat kulit kering dan sensitif.

susu kambing diamond pilihan sarapan terbaik

 

4.  Ejen Metabolik Dan Anti – Keradangan

Meningkatkan kebolehan dalam memetabolismakan zat-zat besi seperti mana kandungannya yang lebih padat nutrisi berbanding susu lembu. Komposisi enzim yang unik dan melegakan keradangan usus.

5. Pertumbuhan Dan Perkembangan Untuk Tulang Dan Badan Yang Sihat

Kaya dengan kandungan protien yang bertindak sebagai bahan asas kepada semua sel, tisu, otot dan tulang. Membekalkan kuantiti kalsium yang tinggi serta amino tryptonphan bagi menghalang pereputan tulang. Memastikan deposit tulang kita sentiasa stabil dan mencukupi

6. Meningkatkan Sistem Ketahan Badan Dan Unsur Prebiotic

Selenium, mineral yang jarang dijumpai ia merupakan salah satu kandungan penting dalam sistem ketahanan badan, melindungi dan mempertahankan kita daripada sebarang penyakit dan jangkitan. Bertindak sebagai prebiotik dalam usus dan menjaga salur penghadaman agar lebih sihat dengan menggalakkan pertumbuhan bakteria usus yang bermanfaat. Selain itu, ia menghalang pertumbuhan bakteria yang berbahaya.

Kebaikan Diamond Susu Kambing Perisa Coklat Kurma

diamond susu kambing perisa coklat

1.  Meningkatkan Sistem Ketahanan Badan Dan Unsur Prebiotic

Menstabilkan hormon semasa mengandung, meningkatkan kekuatan otot rahim untuk memudahkan proses bersalin serta kajian menunjukkan bahawa ia membantu untuk menyembuhkan luka bersalin. Pada masa yang sama ia meningkatkan kandungan susu ibu semasa penyusuan dan menghindari kekurangan sel darah merah.

2.  Meningkatkan Keadaan Kesihatan Anda

Membantu meningkatkan pergerakan usus dan mencegah sembelit. Ia juga menurunkan kandungan kolestrol LDL anda untuk pencegahan awal penyakit jantung. Mengekalkan sel-sel saraf yang sihat dan seimbang dengan membantu mengawal kadar degupan jantung dan juga tekanan darah

3.  Kaya Dengan Vitamin Dan Penjagaan Kulit

Kurma kaya dengan vitamin B1, B2, B3 dan B5 bersama dengan vitamin A1 dan C yang diperlukan untuk pertumbuhan normal dan perkembangan serta kesihatan secara menyeluruh. Mempunyai ciri-ciri antioksida dan baik untuk kulit dan penglihatan. Ia juga membantu pemulihan kulit dan melindungi kulit daripada bahaya sinaran UV yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Cara Banyakkan Susu Ibu Dengan Cepat dengan susu kambing diamond

4.  Melindungi Enamel Gigi Dan Meningkatkan Sistem Ketahanan Badan Anda

Kurma mencegah kerosakan gigi dengan menghalang pembentukan rongga pada gigi. Ia juga membantu dalam merawat pelbagai penyakit dan jangkitan tertentu. Selain itu, ia juga mampu merawat masalah kemurungan.

5.  Tinggi Serat Dan Meningkatkan Tenaga

Kurma dan coklat dapat meningkatkan penghadaman kerana ia mengandungi pelbagai jenis serat larut dan tidak larut. Ia juga membekalkan tenaga tambahan yang mengandungi gula semulajadi dan sumber tenaga secara serta merta dalam sistem tubuh badan manusia.

6. Tidak Menyebabkan Alahan Protein

Susu kambing mengandungi lebih banyak protien A2 casein di mana ia mempunyai fungsi yang sama seperti susu ibu semula jadi berbanding sengan susu lembu. Protien A2 casein tidak menyebabkan alahan dalam sistem penghadaman manusia dan ia selamat diambil oleh semua lapisan masyarakat yang berumur 1 tahun dan ke atas.

Diamond Susu Kambing Ada Pensijilan Halal JAKIM

sijil halal diamond susu kambing

Anda mungkin ragu – ragu jika kandungan susu ini tiada sijil Halal kan? Jangan risau, Diamond Susu Kambing telah mendapatkan kelulusan Halal JAKIM dan anda boleh menikmati keenakan susu kambing Diamond tanpa was – was.

Testimoni Pengguna Diamond Susu Kambing

testimoni pengguna susu kambing diamond testimoni pengguna susu kambing diamond testimoni pengguna susu kambing diamond testimoni pengguna susu kambing diamond

Harga Pasaran Diamond Susu Kambing

Diamond susu kambing memberi diskaun dengan pembelian yang banyak. Tidak seperti susu di pasaran yang kekalkan harga walaupun beli lebih dari 3 kotak. Ini adalah harga jualan untuk pembelian mengikut jumlah kotak.

1 kotak – RM40
3 kotak – RM110
5 kotak – RM180

susu kambing terbaik untuk ibu menyusu

Dapatkan Sekarang Diamond Susu Kambing

Jom dapatkan sekarang Diamond Susu Kambing.. Bukan sahaja dapat banyakkan susu ibu tetapi pelbagai khasiat lagi anda dapat perolehi daripadanya.. Jadi, apa tunggu lagi, dapatkan segera Diamond Susu Kambing ini. Pastikan keluarga anda dapat khasiat yang secukupnya. Untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila hubungi menerusi telefon dan WhatsApp atau melayari media sosial Diamond Susu Kambing.

susu terbaik untuk ibu mengandung dan menyusu anak kecil

 

Jom beli Diamond Susu Kambing SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

OLIVE HILL BUSINESS PARK. 13-2, Jalan BS 1/3, Taman Bukit Serdang 43300 Seri Kembangan, Selangor.

   
Jom beli Diamond Susu Kambing SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom beli Diamond Susu Kambing SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: