Review
Feb 5, 2018, 10:57am

Cara Banyakkan Dan Nutrisikan Susu Ibu


Susu ibu sangat penting untuk disusukan kepada bayi yang baru lahir dalam tempoh masa yang panjang iaitu beberapa bulan. Susu ibu mempunyai lebih banyak khasiat daripada susu formula. Ia mengandungi nutrien yang tidak ada pada susu formula. Penyusuan ibu juga memberi manfaat kepada si ibu juga si bayi. Penyusuan ibu mengurangkan risiko si ibu untuk terdedah dengan kanser payudara dan kanser ovari. Begitu juga dengan bayi dimana ia dapat menjadikan antibody bayi kuat dan berfungsi untuk mengembangkan sel-sel otak dengan baik berbanding meminum susu formula.

cara banyakkan dan nutrisikan susu ibu

 

Cara Banyakkan Dan Nutrisikan Susu Ibu

Menyusukan anak sememangnya tiada masalah bagi kaum ibu, namun masalahnya adalah susu ibu sangat berkurangan dan sukar untuk ditingkatkan. Sebenarnya, bagi masalah ini terdapat cara penyelesaian yang boleh kita ikhtiarkan sama ada cara tradisional atau moden. Dewasa ini, ramai yang memilih cara moden kerana cara tradisional memerlukan herba-herba atau bahan-bahan semulajadi yang amat sukar untuk kita temui.

bayi memerlukan susu ibu untuk cepat membesar

Namun, masih ada lagi tumbuh-tumbuhan yang mudah didapati yang dapat kita gunakan sebagai penambah susu ibu. Susu ibu bukan sahaja akan bertambah, tetapi akan lebih bernutrisi dan berkhasiat untuk bayi menyusu. Terdapat banyak cara untuk banyakkan dan nutrisikan susu ibu.

1. Membuat Urutan Payudara

Sebelum menyusukan anak, para ibu disarankan untuk membuat urutan payudara terlebih dahulu bagi melancarkan aliran susu dengan lebih lancar dan keluar dengan kuantiti yang banyak. Selain itu, susu ibu yang keluar juga mempunyai nutrisi yang sangat diperlukan oleh bayi. Urutan payudara hendaklah dibuat dalam keadaan yang lembut dan tidak kasar. Terdapat dua cara urut payudara yang disarankan iaitu urutan membulat dan urutan menegak.

cara urutan susu bagi ibu baru

Urut payudara dengan cara membulat ialah dengan cara mengampukan payudara dengan sebelah tangan manakala sebelah tangan lagi diluruskan jari bagi mengurut payudara yang diampu tadi dengan cara membulat. Ia boleh dimulakan bermula atas atas payudara dan bergerak turun. Urut payudara dengan cara menegak pula ialah mengurut payudara dari bahagian atas menurun ke bawah dengan cara menegak.

2. Banyak Minum Air Suam

Jangan sesekali minum air sejuk dan ais ketika berpantang atau dalam tempoh menyusukan anak tetapi amalkan minum air suam. Air suamdapat menghasilkan hormon oksitosin justeru dapat meningkatkan susu ibu dengan lebih banyak. Bagi yang beragama Islam, seeloknya selawat dahulu kemudian minum air suam tersebut dengan niat untuk banyakkan dan nutrisikan susu ibu.

minum air suam untuk menambahkan susu ibu

3. Banyak Amalkan Makan Kurma

Kurma adalah makanan sunnah yang sangat berkesan dalam mengubati serta mengenyangkan seseorang dengan mudah. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan buah kurma menghasilkan susu ibu yang banyak dan bernutrisi. Salah satunya adalah buah kurma mempunyai nutrien tryptophan dimana ia menggalakkan pengeluaran hormon serotonin.

kurma memberi tenaga segera kepada ibu

Hormon serotonin adalah hormon bagi penghasilan proses pengeluaran susu badan. Hormon inilah yang memberi kesan kepada kuantiti dan nutrien susu ibu tersebut. Semakin banyak hormon serotonin dihasilkan, semakin banyak susu ibu dapat dikeluarkan. Oleh itu, makanlah kurma banyak-banyak! Buat jus atau campur dengan susu pun boleh!

4. Sentiasa Kerap Pam Susu

Sebenarnya, susu ibu boleh dikeluarkan dengan banyak, tetapi ia mengambil tempoh yang lama. Sekiranya anda suri rumah atau mempunyai masa yang lama untuk berada di rumah, anda boleh mengepam susu badan dengan kerap. Pam susu badan setiap 2 atau 3 jam sekali didalam pantang mampu membanyakkan susu badan. Lebih banyak susu badan diberi kepada anak kecil, dia akan mendapat lebih banyak nutrisi susu dan meningkatkan tumbesaran bayi anda.

proses pam susu membuatkan kelenjar susu menghasilkan lebih banyak susu

5. Amalkan Suplemen Atau Makanan Tambahan Penambah Susu Ibu

Terdapat banyak suplemen yang dijual di pasaran bagi meningkatkan penghasilan susu ibu. Tetapi tidak semua makanan tambahan tersebut memberikan zat dan khasiat terhadap susu ibu. Sebelum membeli sesuatu suplemen, anda dinasihatkan untuk mengkaji terlebih dahulu kandungan dan bahan-bahan yang digunakan dalam penghasilan suplemen tersebut. Anda harus berjaga-jaga supaya tidak mengambil sebarang minuman atau makanan yang mempunyai pengawet, kimia dan lain-lain.

tambah suplimen untuk menambah zat dalam tubuh ibu

Ya Matin Milk Booster | Penambah Susu Ibu

Ya Matin Milk Booster adalah suplemen terbaik dan penuh khasiat bagi ibu-ibu yang inginkan susu terbaik untuk anak mereka. Ya Matin Milk Booster meningkatkan perkembangan nutrisi ibu serta menyokong tumbesaran si anak.

ya matin milk booster dalam bentuk tablet

Hasil gabungan formulasi Ya Matin Milk Booster yang diperbuat daripada bahan-bahan terpilih dan bahan-bahan sunnah Rasullulah S.A.W ini mempunyai banyak khasiat yang tidak terkira. Ramuan formulasi yang hebat dan berkualiti yang menghasilkan Ya Matin Milk Booster menjadikan ibu dan anak menikmati kesihatan yang lebih baik, bertenaga dan zat yang lengkap. Tidak ada suplemen lain yang dapat menandingi milk booster keluaran Fujie Sudarso Enterprise ini memandangkan kandungannya banyak diperkatakan di dalam Al-Quran sebagai penambah susu ibu.

Kandungan Ya Matin Milk Booster

1. Kurma

Firman Allah S.W.T dalam Surah Mariam, Ayat 25 “Dan goyangkanlah pangkal pokok kurma itu ke arahmu, niscaya pokok itu akan menggugurkan buah kurma yang matang kepadamu.”

kurma dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

Buah kurma matang sangat sesuai untuk ibu dan bayi kerana ia kaya dengan zat besi dan kalsium. Zat tersebut dapat meningkatkan pertumbuhan bayi terutamanya dalam pembentukan darah dan tulang sumsum. Selain itu, kurma membekalkan tenaga kepada ibu dan bayi, mempercepatkan proses pengembalian posisi Rahim, mencegah barah payudara dan rahim serta menyokong pembentukan air susu ibu

2. Zaffron

Za’faran atau Zaffron adalah herba yang digunakan semenjak zaman Nabi (SAW) lagi dengan pelbagai tujuan terutamanya untuk mencerdaskan akal. Ia dianggap sebagai herba ajaib bagi sesetengah pengamal perubatan Islam kerana keunikan dan kelebihannya yang tinggi yang tidak ada pada mana-mana herba.

zaffron dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

Fungsi Zaffron untuk kesihatan anak tersangatlah banyak iaitu ia dapat meningkatakan pertumbuhan akal dan fizikal bayi, membuang angin atau kembung bayi, mencergaskan minda bayi, melawaskan pembuangan bayi dan membantu menyembuhkan demam kuning bayi yang baru lahir. Peranan Zaffron dalam kesihatan para ibu pula adalah ia mencergaskan fikiran ibu supaya tidak menjadi seorang yang pelupa dan memudahkan penghadaman bayi dan ibu ketika dalam pantang. Herba ini juga merupakan unsur penenang bagi ibu-ibu dan dapat elakkan daripada berlakunya masalah kemurungan dan meroyan.

3. Delima

Buah delima mempunyai sodium dan vitamin C yang tinggi kandungannya. Ia bersifat antioksidan dan mengandungi fitronutrien yang bekerja melindungi (DNA) badan. Selain itu, delima dapat mencantikkan kulit, meningkatkan tenaga serta memulihkan keletihan badan disamping memberi kecergasan dan tenaga.

delima dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

4. Halba (Fenugreek )

Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda “jika umatku tahu apa yang ada pada hulbah, mereka pasti membeli dan membayarnya dengan emas”

halba dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

Hulbah atau halba begitu tinggi khasiatnya dimana kaum wanita dan kanak-kanak amat digalakkan untuk mencubanya. Herba yang bersifat estrogen ini menjadikan anak-anak cergas serta menghasilkan tumbesaran dan badan yang kuat. Bagi kaum ibu, halba mempengaruhi mood mereka serta merangsang pembaikan rahim dan mengurangkan berat badan. Dengan halba, ibu selepas pantang dapat diet seimbang serta menjaga pemakanan dan badan dengan baik. Ia juga dapat mengawal kencing manis dan yang paling hebat dapat memperbanyakkan air susu dan menutrisikan susu tersebut dengan lebih berkhasiat.

5. Susu Kambing

Susu kambing asli kaya dengan pelbagai zat seperti protien, enzim serta mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis dan antibarah. Susu kambing juga akan membendung alahan ibu dan anak kerana ia mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) yang menjadi penyebab utama alahan, membantu sistem imunisasi tubuh oleh kerana ia bersifat alkali.

susu kambing dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

Selain itu, ia dapat meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan serta membantu sistem penghadaman. Tubuh badan ibu dan anak juga akan lebih sihat kerana susu kambing sangat kaya dengan kalsium.

6. Vanilla

Vanilla berbau wangi dan mempunyai khasiat yang diperlukan oleh tubuh badan manusia. Antara khasiatnya ialah ia dapat mencegah penyakit kanser, meningkatkan sistem pencernaan, memerangi jangkitan dalaman serta berupaya mencegah kehilangan memori. Vanilla juga digunakan sebagai ubat terapi untuk mengurangkan tekanan dan kemurungan selain mencantikkan sistem peredaran darah, sistem pencernaan dan sistem saraf.

vanilla dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

7. Oat

Oat sesuai diambil sebagai sarapan kerana ia kaya dengan fiber, zat besi dan protein. Ia dapat merendahkan kolestrol dan memberi tenaga kepada badan. Oat juga dijadikan diet anda bagi menurunkan berat badan kerana mengandungi nutrisi dan vitamin penting. Paling bagusnya, oat juga merupakan salah satu penambah susu yang paling baik.

oat dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

8. Vitamin C

Vitamin C berperanan sebagai antioksidan dalam meningkatkan daya ketahanan dalam badan.

vitamin c dalam milk booster ya matin

9. Vitamin B

Vitamin B dapat membaiki sel darah merah dan mempekatkan susu ibu dengan lebih baik lagi.

vitamin b dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

10. Kolagen

Kolagen dapat mengekalkan kecantikkan kulit , kuku, rambut dan menghapuskan pigmentasi hitam dalam kulit seseorang. Ia dapat memutihkan bayi dan ibu.

kolagen dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

11. Protein Soya

Soya kaya dengan asid amino. Untuk pengetahuan anda, ia juga mampu memberikan rasa kenyang dan mencantikkan kulit seseorang.

soya dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

Khasiat Habbatussauda Dalam Ya Matin Milk Booster

Habbatussauda atau nama saintifiknya, Nigella Savita adalah sejenis tumbuhan yang tumbuhan di kawasan timur tengah dan Mediterranean. Ia juga dikenali sebagai jintan manis atau jintan hitam. Habbatussauda dapat merawat pelbagai penyakit justeru ia dirumus bagi memudahkan anda untuk mendapatkan khasiatnya.

habbatus sauda dalam ya matin milk booster untuk tambahkan dan nutrisikan susu ibu

Kelebihan Habbatussauda dalam Ya Matin Milk Booster

 • Membekalkan tenaga dan membendung keletihan
 • Merawat sakit-sakit badan
 • Meningkatkan imunisasi
 • Mengelakkan dari jangkitan penyakit
 • Meningkatkan antibody melawan penyakit
 • Melegakan saluran pernafasan yang membengkak
 • Anti Flamasi
 • Anti Bakteria
 • Mengelakkan dari jangkitan E-coli, V cholera dan shigella
 • Mengubati cirit birit
 • Sesuai untuk kesihatan dalam perut dan usus
 • Mengatasi masalah bau mulut dan tonsil
 • Menyeimbangkan kitaran haid
 • Memperbanyak air susu ibu
 • Meningkatkan kesuburan
 • Merawat jangkitan pundi kencing
 • Melawaskan perkumuhan
 • Anti Parasit
 • Membunuh cacing dalam perut dan sesuai untuk kanak-kanak (5 tahun ke atas)
 • Meningkatkan daya ingatan
 • Mengawal kolestrol dan kadar gula

kebaikan ya matin milk booster tablet

Kebaikan Ya Matin Milk Booster Terhadap Ibu Dan Bayi

 • Menambah penghasilan susu ibu
 • Memekatkan susu ibu
 • Menyokong perkembangan nutrisi ibu
 • Mengurangkan kuning bayi (saffron bertindak)
 • Melawaskan perut bayi dan ibu yang lepas bersalin
 • Meningkatkan tahap Imunisasi bayi
 • Menjadikan kulit ibu dan bayi lembut
 • Meningkatkan perkembangan otak bayi
 • Meningkatan tahap kecergasan fikiran ibu
 • Mengelakkan ibu dari terlupa

kelebihan ya matin milk booster

Testimoni Ibu Yang Telah Mengamalkan Ya Matin Milk Booster Dan Berjaya Menambah Susu Badan

Mereka yang telah mengamalkan Susu Ya Matin Milk Booster ini telah berjaya mendapatkan susu yang banyak dan bernutrisi. Suplemen yang terdiri dari herba sunnah ini sangat bagus dan diyakini oleh semua.

testimoni pengguna ya matin milk booster 1 testimoni pengguna ya matin milk booster 2 testimoni pengguna ya matin milk booster 3 testimoni pengguna ya matin milk booster 4

Dapatkan Ta Matin Milk Booster Tablet Untuk Tambahkan Susu Badan Sekarang!

Anda pasti tidak akan menyesal untuk menggunakan Ya Matin Milk Booster tablet ini, kerana kandungan ramuan yang ada di dalamnya memang terbukti memberi nutrisi dan tenaga yang cukup untuk anda menghasilkan lebih banyak susu badan untuk kesayangan anda. Jadi, jangan tinggalkan page ini sebelum menekan link di bawah untuk dapatkan Ya Matin Milk Booster ye? Konsultasi pun diberikan secara percuma tu.

ya matin milk booster hanya RM58 sahaja

PS: Untuk anda yang berminat menjadi ejen dan stokis, anda amat dialu-alukan. Dengan kesan hebat milk booster ini, anda dapat membantu ramai ibu-ibu diluar sana yang memerlukan serta anda dapat menjana pendapatan.

Jom Order Ya Matin Milk Booster SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Ya Matin Milk Booster SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Ya Matin Milk Booster SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: