Review
Feb 27, 2018, 5:18am

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca | Teknologi Kesultanan Melaka


Shares136

Buku sejarah terbahagi kepada fiksyen dan bukan fiksyen.  Ada buku yang menceritakan tentang perjalanan sesuatu kisah atau perjuangan yang telah menjadi sejarah pada hari ini.  Ada pula yang menceritakan tentang fakta dan ilmu-ilmu teori tentang tempat-tempat serta bahan-bahan yang telah dijumpai oleh ahli arkeologi pada zaman dahulu.  Terdapat banyak buku sejarah yang boleh anda baca bagi meningkatkan ilmu pengetahuan tentang sejarah negara kita.   Namun, sejarah kesultanan melaka adalah sangat legend dan wajib anda baca kerana ia mempunyai rahsia berdasarkan catatan portugis yang tidak semua orang tahu!

Antara Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca

Teknologi Kesultanan Melaka Buku Sejarah Terbaik

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca oleh Anda

Buku sejarah yang wajib anda baca adalah buku yang berjudul Teknologi Kesultanan Melaka hasil karya Hasanuddin Yusof.  Karya yang telah diterbitkan oleh Cintai Publication pada tahun 20017 ini telah membongkarkan keagungan teknologi kesultanan Melaka berdasarkan catatan Portugis.  Ramai yang tidak tahu bahawa Melaka adalah negeri terhebat dari zaman dahulu lagi dimana Melaka sendiri telah mempunyai peradaban, tamadun serta teknologi yang boleh dibanggakan tanpa melibatkan negara-negara penjajah.   Kesemua kesan peninggalan Kesultanan Melaka telah dimusnahkan oleh Portugis ketika mereka menawan Melaka pada tahun 1511.  Ia telah diakui sendiri oleh Potugis dalam catatan-catatan Potugis sendiri.   Buku ini juga telah menunjukkan bukti-bukti dimana Melaka bukanlah kuno dan mitos semata-mata, malah Melaka juga tidak ketinggalan dalam sains dan teknologi.    

Penulis Buku Teknologi Kesultanan Melaka

Selain Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca

Penulis bagi karya Teknologi Kesultanan Melaka ini adalah Tuan Hasanuddin Yusof.  Tuan Hasanuddin Yusof adalah pengasas Maktab Penyelidikan Tamadun Islam Nusantara dan beliau telah menyambung pengajian di peringkat ijazah kedoktoran di Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM.  Beliau mempunyai kelulusan dalam bidang undang-undang dan merupakan pengamal undang-undang.  Tuan Hasanuddin Yusof juga pernah menyandang jawatan sebagai Pengawai Penyelidik Bagi Ketua Hakim Syarie Negeri Melaka di sektor awam suatu masa dahulu.  Beliau tidak jemu untuk berkongsi ilmu melalui penulisannya yang mantap dan padat ini.  Salah satunya adalah karya Teknologi Kesultanan Melaka.

Sinopsis Teknologi Kesultanan Melaka

Secara umumnya, zaman Kesultanan Melaka terkenal sebagai sebuah pelabuhan dunia yang terkaya dan ramai pedagang dari setiap pelusuk dunia telah datang berdagang di Melaka.  Negeri bertamadun ini telah terdedah kepada peradaban asing seperti peradaban Islam (Arab, Parsi, India dan Turki) dari barat serta peradaban China dan Jepun dari timur serta kesultanan melaka juga telah mempunyai teknologi mereka sendiri.  Kemuncaknya zaman kesultanan melaka adalah apabila ia diserang oleh Portugis.  Disebalik semua kisah ini, terdapat keagungan empayar Melaka yang tidak semua tahu.

Mencari Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca

Quote dari Simon Elegant dalam Far Eastern Economic Review (IO Jun, 1999:45):

“Lima kurun dahulu, Melaka dikunjungi 2,000 kapal sehari iaitu sesibuk pelabuhan Singapura moden kini, yang menjadikannya satu daripada tiga pelabuhan yang tersibuk di dunia…

Di situ terdapat orang-orang Gujerat, Tamil,Bengali daripada India berniaga dengan orang Melayu, Cina dan Arab secara harmonis; bandar raya dengan 100,000 penghuni, 84 bahasa dituturkan di pasar.

Sultan yang memerintah, telah memastikan keselamatan Selat Melaka daripada lanun, dan barangan dapat disimpan dalam ratusan gudang dengan selamat. Jika ada sebarang pertelingkahan undang-undang yang berwibawa dilaksanakan ke atas orang tempatan dan asing seadilnya.”

Jelas bahawa Melaka sangat maju tetapi apakah  dan bagaimanakah sistem dan teknologi yang menjadikan Melaka sebegitu hebat? Untuk pengetahuan anda, buku ini akan mengupas catatan-catatan pedagang dari seluruh dunia mengenai Melaka.  Anda juga boleh mengetahui apakah kelebihan dan keistimewaan Melaka.

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca dan Mudah Faham

Kandungan Buku Teknologi Kesultanan Melaka

Buku ini terbahagi kepada pendahuluan dan kandungan yang mengandungi  beberapa bahagian.

Ciri-ciri Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca

 • Kata Pengantar Penerbit
 • Kata Pengantar Penulis
 • Pendahuluan
 • Bahagian-bahagian kandungan
 1.  Teknologi Alam Melayu Sebelum Melaka
 2. Keagungan Kesultanan Melaka
 3. Melaka: Masyarakat yang Intelek
 4. Teknologi Binaan  
 5. Infrastruktur Kota Melaka
 6. Teknologi Pertanian dan Pengairan
 7. Teknologi Senjata Api
 8. Teknologi Pelayaran
 9. Peta Dunia dari Melaka
 10. Teknologi Pengangkutan Darat
 11. Teknologi Perubatan dan Bahan Kimia
 12. Teknologi Perlombongan dan Galian  
 13. Teknologi Tempaan Logam
 14. Teknologi Ketenteraan
 15. Kekuatan Angkatan Tentera Melaka
 16. Ulama Penggerak Utama Jihad di Melaka
 17. Tentera Portugis Hampir Tewas
 18. Punca Kekalahan Tentera Melaka
 19. Penghapusan Islam di Melaka
 20. Penghapusan Islam di Melaka
 21. Biografi Pencatat-pencatat Portugis

Teknologi Pada Zaman Kesultanan Melaka

Melaka mempunyai banyak teknologinya yang tersendiri dan kenyataan ini telah disokong oleh pelbagai sumber.  Sebagai contoh, Kota A Famosa dilihat telah terbina tembok dindingnya dan dikuasai oleh kesultanan melaka  di dalam Sumber Sulalatus Salatin:

“Maka Peringgi (Portugis) pun diamlah (menawan) di Melaka, akan pagar ruyung istana (Kesultanan Melaka) dibuatnya kota (A Famosa)”

Kenyataan diatas menunjukkan bahawa Portugis memasuki pagar istana Sultan Melaka untuk membina kota A Famosa.  Pagar istana itu diperbuat daripada batu sepertimana dinding A Famosa dan seolah-olah ‘pagar sebuah istana’.  Ia menunjukkan A Famosa telah dikuasai dan dibina oleh kesultanan melaka sebelum kedatangan Portugis lagi.  

Ada Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca

Terdapat banyak lagi teknologi dan kemudahan yang telah dibina oleh Kesultanan Melaka sebelum datangnya Portugis.  Buku Teknology Kesultanan Melaka juga akan merungkai semua teknologi dan kemudahan yang telah sedia ada.

1. Kota A Famosa

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca Oleh Anak Bangsa

Kota A Famosa telah dibina dan dijadikan kediaman Kesultanan Melaka lagi sebelum kedatangan Portugis yang menawan Melaka kemudiannya.

2. Meriam

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca tentanh Meriam

Zaman kesultanan melaka juga telah terkenal dengan pembuatan meriam.  Mereka telah membina meriam untuk menentang Portugis.

3. Keris Purba

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca Oleh Peminat Keris

Sebuah keris purba telah ditemui di kuil Enkakuji dan telah disahkan sebagai keris purba zaman kesultanan melaka.

4. Kapal Kesultanan Melayu Melaka | Kapal Mendam Berahi

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca ketika Bosan

Kapal Mendam berahi ini telah dibina oleh tukang-tukang kapal di Melaka untuk pelayaran kali pertama sultan Melaka.  Ia juga dikenali sebagai kapal agung Melaka.

5. Pagar-Pagar Tembok

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca dan Terbaik

Terdapat sebuah pembinaan penempatan di Pulau Zabaj pada zaman kerajaan Sriwijaya.  Pembangunan penempatan ini amat sukar untuk digambarkan.

6.  Kincir Air

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca Oleh Rakyat Malaysia

Kincir air telah dibina pada zaman kesultanan melaka di pelabuhan yang terkenal pada masa itu.  Kincir air ini memudahkan pedagang-pedagang yang datang berdagang di Melaka.

Catatan Dan Karya Sejarawan Portugis Sebagai Sumber Teknologi Kesultanan Melaka

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca Oleh Kita

Buku Teknologi Kesultanan Melaka ini telah dihasilkan melalui sumber kajian berdasarkan catatan-catatan para sejarawan Portugis yang telah menulis karya mengenai zaman kesultanan melayu Melaka.  Terdapat banyak karya yang telah ditulis oleh mereka telah disatukan dan digabungkan berdasarkan kajian oleh penulis Teknologi Kesultanan Melaka.

 • Lendas da India penuh dengan maklumat tentang Kesultanan Melaka telah ditulis oleh Gaspar Correia.  
 • Description of Malacca adalah sebuah penulisan tentang Melaka oleh Godinho de Eredia
 • Karya yang berjudul Suma Oriental telah ditulis oleh Tome Pires. Buku ini adalah buku terawal yang berkisar tentang dunia timur.
 • History of The Exploration & Conquest of the Indies By the Portuguese telah dihasilkan oleh Fernao Lopes De Castanheda.  
 • The Chronocle of The Most Happy King Dom Manuel of Glorious Memory adalah hasil karya Damiao De Goes yang turut dikaji.
 • Karya yang bertajuk Book of Duerte Barbosa ditulis oleh Duerte Barbosa. Beliau adalah adik ipar kepada Ferdinand Magellan dan tellah mengikuti perlayaran mengeliling dunia bersama Panglima Awang Hitam.
 • Karya penulisan On The Deeds & Discoveries & Conquests Made By Portuguese In the Seas and Eastern Lands telah ditulis oleh Joao De Barros.

Sebab Anda Perlu Memiliki Karya ‘Teknologi Kesultanan Melaka’

1. Karya Yang Lengkap

Anda Mencari Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca

Sebenarnya, terdapat banyak lagi maklumat-maklumat dan kisah-kisah sejarah yang lebih mendalam mengenai teknologi kesultanan Melaka yang patut anda tahu.  Buku Teknologi Kesultanan Melaka ini sangat padat dengan semua informasi dan maklumat yang lengkap beserta gambar yang asli dengan warnanya yang sebenar.  Hasil karya yang hebat ini mengandungi catatan-catatan penuh Portugis dalam mengesahkan kehebatan tentera melayu pada zaman kesultanan melayu Melaka beserta keadaan zaman yang maju di Melaka pada suatu masa dahulu.

2. Murah, Berpatutan Dan Berbaloi

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca dengan Harga Murah

Buku yang penuh dengan kandungan yang terlalu bernilai ini berharga RM 49 di semenanjung Malaysia manakala di Sabah Sarawak, ianya berharga RM 54.   Untuk pembelian secara online, ia akan dihantar menggunakan Pos Laju dengan caj penghantaran sebanyak RM8 di (semenanjung) dan RM12 di (Sabah/Sarawak).  Buku yang mempunyai 324 bilangan muka surat dan berkulit lembut ini sangat berbaloi!

3. Merungkai Sejarah Melaka

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca oleh Peminat sejarah

Buku sejarah yang mengisahkan tentang teknologi pada zaman kesultanan Melaka ini merungkaikan tentang sejarah Melaka pada suatu masa dahulu yang melibatkan perdagangan, pertahanan negara, pelaratan dan teknologi, pembinaan serta pelbagai aspek lagi.  Bagi anda yang tidak tahu menahu tentang sejarah, buku ini sangat bagus untuk anda mengenali zaman bersejarah di negara kita dan bagi anda yang sukakan sejarah pula, inilah buku terbaik dan menyeronokkan untuk kita menimba pelbagai ilmu yang tersirat dan tersurat.  

Jom Dapatkan Teknologi Kesultanan Melaka Segera!

Terdapat Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca

Buku ini sangat penting dalam membuka minda anda untuk lebih memahami sejarah dan mengetahui kepentingan sejarah pada masa kini.  Sebagai seorang rakyat, sejarah kesultanan melayu Melaka adalah sesuatu yang perlu dijadikan iktibar dan panduan bagi kita semua untuk lebih berjaya dan sama-sama mempertahankan negara daripada anasir-anasir luar yang campur tangan dan sebagainya.  Jika bukan kita yang mempertahankan negara, siapa lagi? Anda tidak akan rugi dengan ilmu yang diberikan dari buku ini, malah anda akan lebih untung kerana telah mengetahui catatan sejarawan Portugis yang tidak semua orang tahu!  Buku hebat ini sangat penting dalam menjadikan anda memahami keperluan dan rahsia keamanan negara biar apapun cabarannya.  Selain itu, teknologi juga sangat penting dalam menjadikan negara maju dan seiring dengan zaman.  Buku ini sangat di syorkan  bagi anda semua tidak kira apa status anda, jantina atau umur anda, asalkan anda adalah rakyat Malaysia, anda perlu mendalami buku ini.  Jom dapatkan karya yang bertajuk Teknologi Kesultanan Melaka ini segera!

Testimoni Mereka Yang Telah Membaca ‘Teknologi Kesultanan Melaka’

Dalam zaman moden yang berteraskan kemajuan ini, masih ada lagi masyarakat yang berminat dalam mencungkil ilmu sejarah dan sudi membaca buku sejarah ini.  Malah, mereka amat berpuas hati dengan isi kandungan yang padat lagi berguna dalam Teknologi Kesultanan Melaka yang diterbitkan ini.  Anda pula bagaimana? Inilah masanya untuk mengetahuai apakah rahsia keagungan di sebalik catatan portugis selama ini.  Jom dapatkan buku sejarah Teknologi Kesultanan Melaka sekarang!

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca Ramai-ramai

Buku Sejarah Yang Wajib Dibaca dan Murah

Jom Order Buku Teknologi Kesultanan Melaka SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Buku Teknologi Kesultanan Melaka SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Buku Teknologi Kesultanan Melaka SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: