Umum
Mar 30, 2011, 12:00am

Berhati-hati terhadap SPAM di Facebook


  •  
  •  
  •  
  •  

Kini laman sosial no 1 dunia iaitu Facebook mengalami sindrom SPAM.. SPAM di wall status.. Baik sebelum itu mari kita faham apakah itu SPAM, SPAM dan SPAM. SPAM merupakan suatu bentuk gangguan dalam perhubungan internet, biasanya dalam bentuk pesanan yang banyak yang tidak dikehendaki.

Sumber Gambar : http://ladypinkucuk92.blogspot.com

Selalunya SPAM ini biasanya berunsurkan iklan, promosi produk, dan sbgainya. Senang nak bagi korang faham, SPAM nie adalah merugikan dan membahayakan anda.. Annoying! Haaa.. Selalunya SPAM di Facebook ini berunsurkan seperti Informasi/Berita yang Menghebohkan, Menggoda yang dapat menarik perhatian korang supaya klik link tersebut.

Apabila korang dah klik link tersebut, Secara automatik Link itu akan menyalin dirinya kepada Account kita iaitu pada Wall Status Facebook korang.. Bukannya akaun anda kena hack oleh sesiapa. Tapi itulah dinamakan SPAM! Apa yang Hariz lihat ramai yang mudah terpengaruh dengan SPAM itu sendiri..

Disini Hariz cuba kongsikan beberapa link yang mengandungi SPAM supaya korang berhati-hati dan jangan KLIK !

http://www.exsolsa.com.ar/admin.htmlhttp://tinyurl.com/rahasiapribadikuhttp://shortlinks.co.uk/3ffp http://tinyurl.com/4fqudco http://goo.gl/ds4vc

http://tinyurl.com/4fqudco

http://bit.ly/hDHF7S

http://sexocean.com/

Korang boleh cuba cara ini untuk mengelak SPAM

Pergi ke Account > Account Settings > Account Security. Klik pada Change dan tandakan pada ruangan Secure Browsing (https)

ProfHariz : Jangan Mudah Terpengaruh Dengan Segala Kejadah Benda Itu.. Dan Berdoa Semoga Kita Semua Terpelihara Daripada Fitnah.. Aminnn…