Review
Sep 21, 2017, 1:11pm

Bengkung Nur Sajat Seksi, Lets Bengkung Dari RM110 Sahaja


Perut menggeleber dan buncit selepas bersalin? Bermacam-macam pengalaman berpantang bagi wanita Melayu yang baru bersalin, ada yang manis ada yang pahit. Walaupun tempoh pantang selama 44 hari adalah suatu masa yang amat menguji kesabaran, boleh dikatakan sebilangan besar wanita Melayu masih tekun mengikuti tradisi ini.

wanita-perut-menggelebir

Berpantang ni penting untuk mendapatkan kembali potongan badan asal mereka, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala, kelihatan ramping macam masa anak dara dulu memang di impikan oleh semua ibu yang lepas bersalin. Antara amalan yang masih di amalkan hingga sekarang adalah pemakaian bengkung.

Berpantang Amalan Tradisional Elak Perut Buncit dan Menggeleber

Amalan berpantang selepas bersalin adalah amalan tradisional yang terkenal dikalangan orang-orang melayu untuk mengelakkan perut dari menggeleber dan buncit selepas bersalin. Ramai wanita akan mengeluh tentang masalah perut menggeleber dan buncit yang dialami selepas bersalin. Ia memang masalah normal yang akan dilalui oleh wanita yang sudah bergelar ibu.

amalan-berpantang-selepas-bersalin

Rawatan membantu wanita mengembalikan kelangsingan tubuh itu penting kerana selama 9 bulan hamil, perut berubah bentuk dan wanita mengalami pertambahan berat badan. Sekirannya rawatan tidak dilakukan, tubuh akan lesu tidak bermaya, muka pucat dan tidak berseri malah tubuh akan mengeleber dan tidak pejal.

Bahagian perut wajar diberi perhatian serius kerana perut yang tidak dijaga sepanjang tempoh pantang akan mengeleber.Tubuh perlu diurut untuk melancarkan peredaran darah untuk membuang toksid dan kekotoran serta disapu dengan ramuan herba termasuk param dan pilis bagi tujuan membuang angin yang terkumpul di dalam tubuh.

herba-dan-pilis-untuk-wanita-bersalin

Selepas sapuan, tubuh akan dibalut barut dan dipakaikan bengkung untuk mengembalikan bentuk tubuh asal yang ramping selama 44 hari iaitu selama dalam tempoh berpantang.

Akibat Tidak Menjaga Pantang Dan Memakai Bengkung

Banyak kesan buruk jika tidak berpantang lepas bersalin. Memang leceh nak pakai param, pilis, jamu, bengkung dan sebagainya. Tapi semua itu untuk kebaikan diri kita juga untuk masa akan datang. Salah satu kesan paling memudaratkan jika tidak menjaga pantang atau memakai bengkung adalah boleh menyebabkan rahim jatuh.

kesan-tidak-berpantang

Rahim jatuh biasa berlaku dalam kalangan wanita terutamanya bagi mereka yang baru lepas bersalin. Ianya terjadi apabila mengabaikan pemakaian bengkung ketika dalam berpantang. Bagaimana ia berkaitan dengan bengkung? Disini saya akan merungkaikan serba sedikit tentangnya. Selepas proses kelahiran rahim akan mengembang dan mengambil masa yang agak lama untuk mengecut.

bengkung-wanita-bersalin

Cara yang paling cepat untuk mengecutkan rahim selain memakan jamu adalah dengan memakai bengkung. Memakan jamu dan bengkung sekaligus dapat mempercepatkan proses pengecutan rahim dan mengembalikan rahim ke tempat yang betul. Apabila memakai bengkung, rahim akan terletak di tempat yang betul dan tidak akan mudah beralih ketika bergerak.

Kepentingan Bengkung Untuk Wanita Selepas Bersalin

Peranakan atau rahim iaitu tempat janin membesar terletak di dalam pelvis dan disokong oleh otot , jaringan dan ligamen. Proses melahirkan anak boleh menyebabkan otot dan ligamen yang menyokong rahim menjadi lemah dan menyebabkan ia jatuh. Dengan pemakaian bengkung, ia mampu  menguatkan kembali otot di bahagian rahim bagi mengelakkan masalah peranakan turun.

kepentingan-berbengkung

Wanita yang dalam berpantang wajib berbengkung. Memang akan rasa tak selesa dan gatal. Tapi cara inilah mempercepatkan proses mengempiskan perut. Kehamilan dan kelahiran mengganggu badan wanita dan kesemua otot-otot, tulang, urat, sendi, dan lain-lain, sudah bertukar keadaan dan menjadi kembang dan bengkak disebabkan pengaruh hormon hamil. Oleh itu, berbengkung adalah satu kemestian bagi  mengempiskan kembali perut, mengecutkan rahim bengkak dan merapatkan faraj yang telah regang dan longgar.

kempiskan-perut-selepas-bersalin

Bengkung selalunya dipakai selepas rawatan mengurut, bertungku atau bertangkas. Seeloknya, bengkung dipakai selama 44 hari sepanjang proses berpantang.Bengkung ini bertujuan untuk mengetatkan peranakan dan mengembalikan bentuk badan dan membantu anda mendapatkan bentuk tubuh yang asal. Bukan saja ia bertujuan untuk membentuk semula bentuk tubuh seperti sediakala anda malah ia juga membantu menguatkan semula otot yang regang dan lemah akibat proses mengandung dan bersalin.

pemakaian-bengkung

Ciri-Ciri Pemilihan Bengkung Yang Betul

Macam-macam jenis bengkung bersalin yang dijual sekarang. Ciri-ciri yang manakah diperlukan untuk memilih bengkung yang betul?

1. Bengkung itu Haruslah Mudah Dipakai Dan Dibuka

Amat penting untuk memilih bengkung yang memudahkan pergerakan bagi menjalani rutin menjaga si kecil. Pastikan memilih bengkung yang mempunyai cara pemakaian yang praktikal. Selalunya bengkung modern lebih menjadi pilihan ramai.

bengkung-moden-mudah-dipakai

2. Material Bengkung Yang Selesa

Untuk memberi keselesaan sepanjang memakai bengkung, disarankan untuk mencari material bengkung yang menyerap peluh. Hal ini kerana, sepanjang tempoh berpantang, anda akan memakai bengkung setiap masa dan keselesaan pada bengkung adalah penting agar badan dapat rehat dengan betul. Elakkan memilih material bengkung yang mudah melecet dan menyebabkan kegatalan pada badan.

material-yang-selesa

Bengkung bersalin yang disarankan adalah jenis lembut dan mudah untuk dilaraskan saiznya. Pastikan ia tidak dipakai terlampau ketat, cukup sekadar memakainya dengan biasa-biasa sahaja. Hal ini kerana untuk mengelakkan daripada jahitan anda terbuka.

3. Saiz Bengkung Yang Betul Dengan Badan Anda

Memilih bengkung yang selesa dan sesuai bukan perkara yang mudah. Jika terlalu ketat, tidak selesa dan sukar untuk bernafas pula. Jika terlalu longgar, tiada guna memakai kerana tidak berkesan dan terlalu nampak di bawah pakaian. Harus diingat ketika memilih saiz bengkung, jangan beli mengikut saiz seluar, tetapi ukur lilit perut bagi pemakaian yang berkesan.  Anda juga digalakkan untuk membeli bengkung yang sedikit kecil jika saiz badan sudah berkurangan. Untuk memastikan bengkung tahan lama, pastikan basuh menggunakan tangan.

saiz-yang-betul

4. Jenama / Kualiti Bengkung Yang Boleh Dipercayai

Bengkung bersalin yang berkualiti dapat kembalikan tubuh bentuk badan pada asal. Tekanan yang diberikan pada bahagian perut, pinggul dan paha dapat membantu menguatkan rahim, otot serta mengurangkan ruang mengumpul lemak. Biar produk tersebut mahal agar kesan yang boleh dilihat dapat dibanggakan.

bengkung-nursajat

Rahsia bagaimana mendapat perut yang kempis, pinggang yang ramping dan badan yang langsing setelah bersalin samada normal mahupun pembedahan.

Bengkung ini merupakan bengkung yang khas untuk di gunakan untuk ibu-ibu yang baru bersalin. Ia membantu anda mengembalikan semula bentuk badan anda kembali langsing dengan reka bentuk yang lebih moden dan mudah di pakai! Bengkung yang saya maksudkan adalah bengkung dari Nur Sajat iaitu “Lets Bengkung” yang berharga hanya RM110 sahaja.

Bengkung Nur Sajat Seksi Ada Kesemua Kriteria di Atas

Keistimewaan Lets Bengkung Nur Sajat dari segi rekaan bengkung bersalin tradisional yang diubah suai dan diinovasi bagi memenuhi keperluan citarasa ibu bekerjaya dan sibuk masa kini tetapi masih mementingkan keperluan pemakaian bengkung selepas bersalin. Lets Bengkung masih menekankan konsep bengkung tradisional kerana melalui kajian, pemakaian bengkung bersalin tradisional semasa tempoh berpantang adalah lebih efektif dan berkesan di samping harganya yang jauh lebih murah berbanding bengkung moden di pasaran kini. Dengan menerapkan konsep, praktikal, mudah dan berkesan, bengkung bersalin Lets Bengkung direka khas dengan pelbagai saiz dan jenis bengkung bagi memudahkan para ibu memilih bengkung bersalin yang sesuai untuk mereka.

lets Bengkung Nur Sajat Seksi

Bengkung Nur Sajat Seksi Lebih Menepati Citarasa Wanita Zaman Sekarang

Let’s Bengkung mempunyai saiz bengkung yang tepat dan bersesuaian dengan saiz tubuh anda. Kebanyakan kain bengkung yang ada di pasaran hanya menyediakan ‘free size’ yang mana ia mungkin terlalu besar atau terlalu kecil dengan bentuk tubuh anda. Dengan 4 saiz yang berlainan iaitu S, M, L dan XL anda tak perlu lagi menjahit semula kain bengkung supaya lebih padat di badan apabila di sarung!

saiz-Bengkung Nur Sajat Seksi

Selain itu, Kebanyakan bengkung yang ada dipasaran hanya menggunakan kain belacu sahaja yang menyebabkan kain cepat nampak kotor! Lets Bengkung pula di reka khas dengan di jahit menggunakan kain yang bermutu supaya mudah di bersihkan apabila anda mahu membasuhnya. Lets Bengkung juga mudah untuk dipakai dan dibuka tanpa perlu mengambil masa yang lama seperti bengkung yang lain.

cara-pemakaian-Bengkung Nur Sajat Seksi

Reka bentuknya juga adalah sebagai bantuan kepada tulang belakang buat ibu-ibu yang baru lepas bersalin. Ia juga berkesan untuk menghilangkan sakit belakang yang dialami sewaktu mengandung dan proses kelahiran.

Lets Bengkung juga amat berguna untuk jangka masa panjang kerana Bengkung Moden ini masih boleh dipakai walaupun perut sudah kempis dan selepas habis tempoh berpantang kerana ianya juga mampu menampakkan susuk tubuh badan anda nampak lebih mantap setiap masa.

Rahsia Langsing Puan Salmiah Berumur 50 tahun Anak 5 Pakai Bengkung Nur Sajat Seksi

rahsia-puan-salmiah

Siapa sangka mereka yang sudah berumur juga boleh mendapatkan pinggang yang ramping seperti anak dara. Begitulah kehebatan Let’s bengkung dari NurSajat ini tidak kira faktor usia semua boleh nampak cantik, ramping dan seksi apabila memakainya. Yang penting jangan malas sebab nak cantik memerlukan masa yang lama.

Puan Salmiah Berkata :

“Saya akui dulu pada peringkat awal kehamilan, saya tak ambil berat langsung tentang proses selepas bersalin, seperti berpantang dan memakai bengkung. Maklumlah, masih teruja dengan kehamilan!

Nasib mak saya yang sediakan semua perkara. Mula-mula, jenuh juga dengar mak membebel sambil bercerita tentang kepentingan berpantang dan bagaimana ingin memilih bengkung yang sesuai untuk dipakai.

Masuk beberapa bulan, berat badan saya bertambah!

Badan semakin berisi, pinggang ramping entah ke mana. Tika itu baru saya sedar saya kena berpantang dan memakai bengkung selepas bersalin nanti!

Kini, selepas mencuba Lets bengkung alhamdulillah bentuk badan semakin cantik  hingga orang ingat saya masih anak dara.!”

kekemasan-bengkung-dan-selesa

Kebaikan Bengkung Nur Sajat Seksi

  • Mempunyai 16 tulang infrared pecahan lemak(seperti memakai 2 bengkong)
  • Material kain yang sangat bermutu tinggi
  • Sesuai untuk lelaki dan wanita
  • Bagus untuk support tulang belakang
  • Jika anda memakai lebih pada 8 jam,ia tidak akan melecetkan kulit anda
  • Mudah di basuh (cuci dengan tangan sahaja) dan di jaga
  • Mempunyai 2 colour hitam & peaches 
  • Tidak akan berlipat & bergulung jika anda memakai let’s bengkong gold
  • Mempunyai saiz S,M,L,&XL ……

Testimoni Bengkung Nur Sajat Seksi. Apa kata mereka?

80% daripada pengguna Lets Bengkung yakin dengan penggunaan bengkung ini. Rata-rata pelanggan amat berpuas hati dengan penggunaan lets bengkung dan telah mendapat bentuk badan yang ramping dan seksi seperti NurSajat. Kualiti, material, ketahanan dan keselesaan bengkung ini menjadi pilihan pengguna dan antara faktor mereka mempercayai produk let’s cantik dari NurSajat.

testimoni bengkung nursajat 1

testimoni bengkung nursajat 2

testimoni bengkung nursajat 3

testimoni bengkung nursajat 4

testimoni bengkung nursajat 5

testimoni bengkung nursajat 6

Bengkung Murah Nur Sajat Seksi Hanya RM110 Let’s Bengkung

Tiada yang mustahil jika anda mempunyai hasrat untuk kembali langsing apa kata cuba sendiri let’s bengkung dari NurSajat ini. Selain mendapatkan kembali bentuk badan idaman, let’s bengkung juga boleh menjadikan bentuk badan anda lebih mantap dan seksi. Ia juga sesuai dipakai dalam apa jua keadaan kerana ianya tidak merimaskan malah selesa dipakai. Harga yang begitu mampu milik sudah pasti menjadi pilihan ramai dalam pemilihan bengkung.

dapatkan-bengkung-nursjat-lets-bengkung

Jom dapatkan segera produk terhangat di pasaran. Let’s Bengkung sangat terhad dan exclusive pilihan rakyat Malaysia.

 

 

Jom Dapatkan Bengkung Murah Nur Sajat Seksi SEKARANG !

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Bengkung Murah Nur Sajat Seksi SEKARANG !

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Bengkung Murah Nur Sajat Seksi SEKARANG !

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: