Review
Feb 26, 2018, 5:35pm

Beli Serunding Sedap dan Garing Online Hanya Dari RM11


Serunding adalah sejenis makanan tahan lama yang diperbuat dengan rempah dan daging, daging ayam atau ikan yang mana ianya dimasak sehingga kering supaya ianya akan menjadi tahan lama jika disimpan. Ia dimasak dan dikacau tanpa henti hingga betul-betul kering kerana dengan cara itu saja ia akan tahan lama. Antara serunding yang biasa dibuat adalah Serunding Daging, Ayam, Ikan, Udang dan Ikan Bilis.

Cara Serunding Sedap

Menurut sumber, Serunding merupakan Salah satu makanan tradisi istimewa dari negeri Kelantan. Di Kelantan lebih di kenali dengan nama sambal daging. Ada beberapa tempat di Kelantan yang menghasilkan serunding daging ini tetapi yang paling tersohor adalah di Kampung Laut, Tumpat. Kini Kampung Laut menjadi pusat pembuatan serunding yang terbesar di Malaysia.

Tarikh kewujudan serunding belum dapat dipastikan, namun perusahaan serunding di Kampung Laut telah dipelopori oleh Allahyarhamah Mek Som binti Ismail atau lebih dikenali Mak Som Pak Soh Lotri oleh penduduk setempat.

Tidak Hanya Dimakan Pada Musim Perayaan

Walaupun di makan ini boleh di makan pada hari – hari biasa, tetapi sudah menjadi tradisi masyarakat melayu mereka akan membuat serunding untuk di makan pada hari raya puasa dan hari raya haji. Secara tradisionalnya, ianya boleh dimakan dengan nasi himpit, ketupat nasi, ketupat daun palas atau dengan lemang. Bagaimanapun, pada masa kini, serunding mula digunakan untuk makan dengan bubur nasi, dijadikan bahan inti kuih, inti simpul kasih, inti karipap, inti bun roti atau ditabur di atas donut.

Serunding Sedap Di Malaysia

Ramuan asas serunding dibuat dengan menggunakan daging lembu, rempah ratus khas, cili kering, santan kelapa asli, ketumbar, bawang merah, bawang putih, garam, gula secukup rasa dan beberapa bahan lain lagi.

Pembuatan serunding adalah secara tradisional yang diwarisi dari orang tua yang diperturunkan kapada generasi kini. Kebanyakan pengeluar terdiri daripada pengusaha industri kampung, yang mengusahakan secara kecil-kecilan didalam bangsal khas yang dibina tepi-tepi rumah.

Serunding Di masak Secara Tradisional Agar Tidak Hilang Keenakannya

Serunding  dimasak di dalam kawah-kawah tembaga dan tidak dibuat dengan mesin secara kuantiti yang banyak sekali gus , kerana jika dibuat dengan mesin, daging akan menjadi hancur dan lumat. Daging disiat-siat dengan menggunakan cara tradisional ia itu dengan tangan supaya gentian daging tidak rosak dan hancur. Proses ini memerlukan kemahiran yang khusus.

Proses ini adalah rumit, daging yang terpilih dikukus sehingga 6-8 jam, selepas disejukkan ianya diracik-racik dan disiat-siat menjadi gentian daging yang selari memanjang bentuknya. Selepas itu barulah dimasak didalam kawah tembaga bersama dengan santan kelapa, beberapa jenis rempah, lada dan garam mengikut sukatan tertentu dan dikacau tanpa henti sehingga kering. Proses pengeringan pula di buat dan ini mengambil masa sehingga 5 jam lamanya.

Beli Serunding Sedap dan Garing Online Hanya Dari RM11

Serunding Sedap di Serunding GARING

Serunding Garing merupakan jenama serunding daging, serunding ayam dan serunding ikan yang dikeluarkan oleh Nai AgFood. Ia merupakan Serunding Asli Kg Laut 100% buatan tangan dengan resipi turun termurun dan rempah ratus yang tersendiri. Selain itu, Serunding garing juga  Kaya sumber dengan protein dan vitamin tanpa bahan pengawet. Ia di jamin halal, berkhasiat serta bebas bahan MSG.  Semua sedia maklum, Serunding Garing mula beroperasi di Kota Bharu, Kelantan. Namun begitu di sebabkan ianya menjadi sambutan yang mengalakkan dari orang ramai maka Serunding Garing telah membuka lagi satu cawangan di Simpang Renggam, Johor Darul Takzim. Jadi Anda tidak perlu bersusah payah lagi ke Kelantan untuk mendapatkan Serunding Garing yang asli. Serunding Garing membekalkan 3 jenis serunding iaitu serunding daging, serunding ayam dan serunding ikan yang siap sedia untuk dimakan.

Kelebihan Serunding Garing

 • Mempunyai keunikan rasa Serunding Garing yg tersendiri.
 • 100% original, Serunding Garing dari Kg Laut, atau Jaminan wang dikembalikan!
 • Tahan lama, 6 bulan ke atas ,lebih lama jika simpan dalam bekas tertutup kemas.
 • Menggunakan 100% Rempah Asli khas turun temurun.
 • Diusahakan secara halal, 100% muslim.
 • Meneriman tempahan hampir 500kg setiap bulan

Penjimatan Yang Berbaloi-Baloi Jika Membeli Serunding Garing

 • Serunding Garing menjimatkan Kos Anda

serunding garing sememang tahan lama. Kadang kala serunding boleh tahan selama setahun jika disimpan di dalam peti ais dan 6 bulan jika di letakkan di luar.

 • Serunding Garing Boleh Di Makan Seisi Keluarga

Serunding garing boleh di makan bersama sama dengan keluarga anda tanpa had umur dan sama – samalah merasai kelazatannya.

 • Serunding Garing Boleh Di Makan Dengan Pelbagai Jenis Makanan

Beli Serunding Sedap dengan Betul

Sebagai contohnya, anda boleh gunakan serunding garing ini untuk dijadikan lauk bagi bubur nasi untuk hidangan anda sekeluarga. Selain itu ianya juga boleh dimakan dengan lemang, ketupat, nasi, bubur, roti, tabur atas kuih, jadi inti kuih dan macam-macam boleh.

 • Serunding Garing Boleh Di Jadikan Inti Kuih Muih atau Roti

Serunding Sedap dengan Cepat

Jika anda rajin memasak atau menyediakan kuih-muih kepada keluarga anda, anda boleh menggunakan serunding garing sebagai satu bahan untuk inti kuih-muih anda seperti biskut, karipap atau roti.

 • Serunding Garing Pelengkap Stok Makanan Di Rumah

Serunding Sedap dengan Murah

Seperti yang telah nyatakan, serunding garing ini memang tahan lama, iaitu sehingga satu tahun. Jadi, dengan mempunyai stok serunding di rumah, anda tidaklah susah-susah nak memasak jika anda sibuk, penat atau malas nak memasak. Atau anda juga tidak perlu keluar pergi membeli makanan jika anda sibuk atau tiada masa.

 • Serunding Garing boleh dijadikan Hadiah

Anda boleh jadikan serunding garing sebagai hadiah sewaktu bertandang ke rumah ibu bapa, keluarga atau sanak-saudara,atau ke majlis kenduri atau ke rumah rakan anda.

 • Serunding Garing Makanan yang Sesuai Untuk Para Pelancong

Serunding garing boleh dibawa bersama sebagai makanan utama jika anda melancong ke luar negara. Hal ini kerana kebanyakkan negara seperti Thailand dan China, anda akan berasa susah untuk mendapatkan makanan yang halal disana. Jadi, Serunding garing ini adalah penyelamat anda jika anda tidak menjumpai makanan yang halal. Jika tiada Serunding garing ini, maka anda akan kelaparan.

 • Serunding Garing Sesuai Untuk Pelajar

Ye! Sebagai pelajar, anda mesti kena berjimat cermat. Serunding garing ini sesuai untuk pelajar sebelum duit pinjaman masuk. Selain itu, pelajar yang tekun untuk belajar tengah malam untuk membuat assignment biasanya akan berasa lapar. Daripada anda memakan mee segera yang mempunyai banyak bahan pengawet dan boleh melembabkan otak, eloklah sekiranya anda tukar dari makanan segera ke serunding garing.

 • Tiada Bahan Pengawet pada serunding Garing

Serunding daging, serunding ayam dan serunding ikan ini diperbuat dari bahan-bahan asli serta rempah-ratus asli dari resepi tradisional Kampung Laut turun-temurun dan tidak menggunakan sebarang bahan pengawet.

 • Serunding Garing Di Jamin Halal

Serunding Sedap yang Halal

Ianya halal dan tidak mengandungi bahan-bahan yang tidak halal atau bahan-bahan yang meragukan.

Serunding Garing Boleh Disimpan Lama

Serunding Garing dimasak selama 5 hingga 8 jam untuk membuatkan serunding ini tahan lama. Secara amnya, selepas proses pembungkusan, Serunding Garing boleh tahan selama satu tahun dan ianya amat sesuai untuk anda yang pergi melancong keluar negara, pelajar yang menjutkan pelajaran ke oversea atau Jemaah haji yang menunaikan ibadah Haji. Selepas buka bungkusan serunding tersebut, anda hendaklah simpan di dalam bekas kedap udara agar ianya tahan lama.

Penghantaran Yang Pantas Dan Tepati Masa

Serunding Sedap yang ready stock

Sebaik sahaja anda membuat tempahan, Serunding Garing dari Nai AGFood akan memberi anda nombor tracking dengan kadar yang segera. Malah mereka akan membuat penghantaran percuma melalui COD pabila rumah atau pejabat anda berhampiran dengan tempat mereka beroperasi. Penghantaran melalui pos biasanya dibuat pada setiap hari isnin sehingga jumaat sahaja. Malah mereka turut mengambil tempahan melalui bulk ataupun secara borong.

Harga Hebat Serunding Garing Yang Mudah Dibawa dan Dimakan Dimana Sahaja

 • Pek Plastik

Serunding Sedap dalam Pek Plastik

Berat : 1 Kilogram 

Serunding Daging : RM 69
Serunding Ayam : RM 65
Serunding Ikan : RM 53

Berat : ½ Kilogram

Serunding Daging : RM 36
Serunding Ayam : RM 35
Serunding Ikan : RM 29

 • Pek Botol

Serunding Sedap dalam Pek Botol

Berat : 250 Gram

Serunding Daging : RM 26
Serunding Ayam : RM 25
Serunding Ikan : RM 22

Berat : 100 Gram

Serunding Daging : RM 13
Serunding Ayam : RM 12
Serunding Ikan : RM 11

 • Borong

Serunding Sedap dengan Borong

Serunding Daging

5 KG : RM 62 / KG
10 KG : RM 60 / KG
15 KG : RM 58 / KG
20 KG : RM 56 / KG
25 KG : RM 54 / KG
50 KG : RM 52 / KG

Serunding Ayam

5 KG : RM 58 / KG
10 KG : RM 56 / KG
15 KG : RM 55 / KG
20 KG : RM 52 / KG
25 KG : RM 50 / KG
50 KG : RM 48 / KG

Serunding Ikan

5 KG : RM 45 / KG
10 KG : RM 44 / KG
15 KG : RM 43 / KG
20 KG : RM 42 / KG
25 KG : RM 41 / KG
50 KG : RM 40 / KG

Testimoni  Mereka Yang Sudah Mencuba Serunding Garing

Serunding Sedap yang bagus sahaja

Sedap sangat macam homemade betul

Nak Beli Serunding Sedap

Sedap, nanti nak order lagi

Kat Mana boleh beli Serunding Sedap

Sedap, minggu depan nak order lagi, nak bawa balik batam

Tempat mana Beli Serunding Sedap

Nak order lagi, makan dengan roti sedap

Mahu Beli Serunding Sedap

Power rasa serunding nya

Jom Beli Serunding Garing Sekarang!

Anda tida lagi perlu bersusah payah tersangkut di dalam ‘traffic jem’ berjam-jam lamanya atau terpaksa bayar tol dan nak kena bayar parking yang memang mahal semata-mata inginkan dapatkan serunding kegemaran anda. Tempah sahaja di serunding garing secara atas talian. Untuk Maklumat lanjut, sila hubungi talian dibawah;

Beli Serunding Sedap Terbaik

Jom Order Serunding Garing SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Serunding Garing SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Serunding Garing SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: