Review
Mar 13, 2018, 9:37pm

Beli Ayam Kampung Sejuk Frozen Disediakan oleh Muslim


Tidak ada sesiapa pun yang dapat menilai betapa tingginya kuasa beli ayam kampung sejuk frozen tambahan pula ayam kampung tersebut disediakan oleh Muslim yang dijamin 100% kehalalannya.

Antara Ayam Kampung Sejuk Frozen

Meskipun masyarakat di Malaysia amnya merasai peritnya kenaikan harga barang-barang basah mahupun barangan runcit yang lain, namun dalam mendapatkan produk halal termasuklah ayam kampung tidak wajar dipandang remeh.

Ciri Ayam Kampung Sejuk Frozen

Manfaat Makanan Yang Halal

Perintah untuk mengambil makanan dari sumber yang halal sudah pasti ada manfaatnya kepada manusia.

Ciri-ciri Ayam Kampung Sejuk Frozen

Tubuh badan yang sihat adalah bergantung penuh kepada makanan yang diambil samada halal atau tidak dan kita dilarang sama sekali untuk mengambil sesuatu yang memudaratkan. Ini kerana setiap yang memudaratkan itu akan memberi kesan kepada kebersihan hati dan jiwa seseorang seterusnya mempengaruhi tindakan mahupun ucapan.

Selain Antara Ayam Kampung Sejuk Frozen

Setiap hamba yang mengaku bertakwa kepada Allah s.w.t. tidak akan ada alasan lagi untuk makanan-makanan yang haram selagi mana makanan yang halal masih boleh didapatkan.

Allah s.w.t. berfirman di dalam surah al-Baqarah, ayat 168:

Mencari Ayam Kampung Sejuk Frozen

Maksudnya: “Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi dan janganlah kamu mengikuti langkah syaitan kerana syaitan itu adalah musuh yang nyata bagaimu.”

Ayam Kampung Sejuk Frozen dengan betul

Bukan itu sahaja, antara yang menjadi syarat halalnya sesuatu makanan termasuklah ayam daging dan ayam kampung juga dilihat dari sudut cara bagaimana manusia memperolehinya. Adakah ianya diperolehi dengan cara yang sah di sisi ajaran Islam atau sebaliknya.

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang Ada

Firman Allah di dalam surah al-Baqarah, ayat 188:

Antara ciri yang Ayam Kampung Sejuk Frozen

Maksudnya: “Dan janganlah sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antara kamu dengan jalan yang batil”.

Dalam pengkelasan makanan dan minuman, juga disebutkan pelbagai sumber makanan yang halal untuk dimakan menurut agama Islam.

1. Daripada Sumber Pertanian

Sayur-sayuran, buah-buahan, padi yang mengeluarkan beras, jagung, sagu dan sebagainya.Ayam Kampung Sejuk Frozen dengan betul

2. Daripada Sumber Haiwan

Semua jenis binatang ternakseperti ayam, itik, kerbau, kambing dan seumpamanya adalah halal untuk dimakan KECUALI babi dan anjing. selain cara Ayam Kampung Sejuk Frozen

Cara Mengetahui dan Ciri-ciri Ayam Bangkai

Ayam yang bersifat bangkai adalah ayam yang mati tanpa sembelihan menurut syarak dan juga ayam yang mati. Ayam tanpa sembelihan yang sah menurut syarak termasuklah ayam yang dimatikan dengan cara menjerut, memukul ataupun mati secara tiba-tiba kerana penyakit.

Ayam Kampung Sejuk Frozen dengan mudah

Jelasnya ialah, ayam bangkai adalah ayam yang tidak disembelih ketika ayam itu masih hidup. Maka melalui penyembelihan sahaja bukti terbaik untuk menentukan samada ayam tersebut berada dalam kategori bangkai atau pun tidak.

Allah berfirman dalam surah al-Maidah, ayat 3:

Mencari-cari Ayam Kampung Sejuk Frozen dengan Mudah

Maksudnya: “Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi, (daging haiwan) yang disembelih atas nama selain Allah, yang tercekik, yang terpukul, yang jatuh, yang ditanduk, dan diterkam binatang buas, kecuali yang sempat kamu menyembelihnya, dan (diharamkan bagimu) yang disembelih untuk berhala.”

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang di jual

Di dalam surah al-An’am, ayat 145 Allah s.w.t. juga berfirman:

Selain cara Ayam Kampung Sejuk Frozen

Maksudnya: “Katakanlah: Tiadalah aku peroleh dalam wahyu yang diwahyukan kepadaku, sesuatu yang diharamkan bagi orang yang hendak memakannya, kecuali kalau makanan itu bangkai, atau darah yang mengalir atau daging babi – kerana sesungguhnya semua itu kotor – atau binatang yang disembelih atas nama selain Allah.”

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang mudah beli di kedai

Antara ciri-ciri ayam bangkai ialah:

 • Luka sembelihan tidak sempurna
 • Warna ayam merah gelap atau menghitam
 • Baunya seperti bangkai
 • Bentuknya semakin mengecil dari saiz normal
 • Pada kulit ayam terdapat bitnik-bintik merah
 • Terdapat lendir pada kulit ayam iaitu kesan mikro organisma yang tinggi
 • Darah memenuhi bahagian kepala dan leher akibat sembelihan tidak sempurna
 • Otot dada dan paha agak lembik

Mengenali Ayam Kampung

Ayam Kampung Sejuk Frozen murah

Ayam kampung termasuk dalam kategori unggas iaitu sejenis kelompok burung yang boleh dimanfaatkan untuk daging, telur dan bulunya. Unggas pula dapat diklasifikasikan kepada 2 bahagian iaitu Galliformes seperti ayam dan juga Anseriformes seperti itik.

Ayam Ayam Kampung Sejuk Frozen

Namun begitu, perkataan unggas amat janggal digunakan untuk ayam kampung walaupun haiwan tersebut berada dalam kategori berkenaan. Dikatakan bahawa ayam berasal daripada hutan sebagai habitat yang sangat liar. Ayam kampung pula berasal dari sebuah spesis ayam hutan.

Ada Ayam Kampung Sejuk Frozen

Disebabkan itulah terdapat sebahagian pendapat yang menyatakan ayam kampung masih dikategorikan dalam kumpulan ayam hutan atau liar.

Ayam hutan terbahagi pula kepada 4 kelompok:

1. Gallus Gallus

Ayam Kampung Sejuk Frozen

Ayam ini berasal dari hutan atau disebut sebagai ayam liar. Kemudian dilakukan beberapa persilangan dan dikawinkan dengan beberapa jenis ayam yang sudah diternakan para petani.
Ayam liar ini memiliki nama Gallus gallus yang bermaksud ayam hutan atau ayam liar yang juga termasuk dalam rantaian aves (burung).
Selain itu, ayam ini memiliki beberapa jenis dan ianya berdasarkan kepelbagaian yang memiliki bentuk dan juga warna yang berbeza.

2. Gallus Sonnerati

Ayam Kampung Sejuk Frozen dengan Ayam Gallus

Merupakan ayam hutan berwarna kelabu. Tempat hidup asalnya ialah di hutan-hutan India di sebelah barat daya. Ciri-cirinya hampir sama dengan Gallus gallus, tetapi warna bulunya sahaja yang kelabu. Selain itu, telur yang dihasilkan oleh Gallus sonnerati terkadang berbintik-bintik pada kulit telurnya.

3. Gallus Lafaetti

Selain ada Ayam Kampung Sejuk Frozen

Gallus lafayetti merupakan ayam hutan yang berwarna jingga dan hidup di hutan-hutan Ceylon. Ciri-ciri ayam ini adalah seperti berikut:

 • Pada bahagian dada dan sayap bawah ayam jantan berwarna jingga.
 • Bahagian tengah berwarna kuning dan telinga merah.
 • Mempunyai telur yang berbintik-bintik.

4. Gallus Varius

mencari ada Ayam Kampung Sejuk Frozen

Merupakan ayam hutan hijau yang hidup di hutan-hutan sekitar Pulau Jawa, terutama Jawa Tengah, Jawa Timur; Madura; Bali; Lombok, Flores, dan Nusa Tenggara.

Ciri-cirinya adalah seperti berikut.

 • Warna bulu pada ayam jantan dilapisi dengan lapisan hijau di permukaan atasnya, sedangkan pada ayam betina berwarna coklat kekuningan.
 • Mempunyai single comb dan permukaannya licin serta rata (tidak bergerigi).
 • Bulu ekor utama sebanyak 16 helai.
 • Bulu leher pada jantan berbentuk bulat dan pendek-pendek.

Ayam Kampung Sejuk Frozen

Ayam kampung sejuk frozen juga sama seperti ayam-ayam frozen yang lain yang mana ianya menjadi salah satu pilihan masyarakat zaman sekarang. Ini kerana ayam kampung sejuk frozen sangat mudah diperolehi berbanding kaedah lama.

Mencari adanya Ayam Kampung Sejuk Frozen

Secara asasnya, penyimpanan secara frozen ini adalah kaedah yang sama dilakukan untuk mengawetkan daging. Penyimpanan ayam secara frozen sangat membantu untuk menjaga ketahanan daging ayam berkenaan daripada rosak.

Cara mencari Ayam Kampung Sejuk Frozen

Penggunaan bahan pengawet yang bersifat kimia adalah tidak sihat untuk diamalkan. Maka itulah sebabnya kaedah frozen ini diguna pakai.

Proses Pembuatan dan Penyimpanan Ayam Kampung Sejuk Frozen

Proses pembuatan dan penyimpanan ayam kampung sejuk frozen dilakukan dengan membungkus kemas daging ayam tersebut dan menggunakan sistem vakum untuk menyedut udara keluar dari bungkusan berkenaan.

Ayam Kampung Sejuk Frozen sedap

Sekiranya ayam kampung yang ingin di frozenkan itu mempunyai lemak yang banyak, perlu dibuang terlebih dahulu bahagian berkenaan kerana lemak akan merosakan keadaan ayam yang disimpan.

Ayam Kampung Sejuk Frozen dengan betul

Penyimpanan ayam kampung dalam freezer bertutup rapat amat penting untuk memastikan suhu yang tepat digunakan.

NurHana Ayam Kampung Halalan Toyibba

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang sedap

Memperkenalkan pembekal ayam kampung sejuk frozen yang disediakan oleh NurHana. Produk ayam kampung ini adalah 100% halal dan dijamin kesucian dan kebersihannya. Paling penting ialah produk ini keluaran bumiputera.

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang murah

Ayam kampung frozen yang dibekalkan ini juga dipastikan rendah kolestrol dan segar kerana proses penternakan dan penyembelihan dilakukan dengan sempurna serta terkawal menurut syarak.

Produk frozen ini ditawarkan dalam 4 saiz berbeza iaitu:

 • Size S : RM15/Pack
 • Size M : RM17/Pack
 • Size L : RM20/Pack
 • Size XL : RM23/Pack

Ayam Kampung Sejuk Frozen

Di antara keistimewaan produk ayam kampung sejuk frozen ini adalah:

 • Rendah lemak
 • Diusahakan bumiputra/muslim (Halal)
 • Struktur isi yang pejal
 • Sedia digoreng/dimasak segera
 • Isi yang manis
 • Diternak secara organik

Penerangan Produk Ayam Kampung Frozen NurHana

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang sangat sedap

Produk NurHana Ayam Kampung mempunyai berat bersih sekitar 0.8kg-1.0kg dan siap diproses bersih (potong kepada 4 bahagian). Penyembelihan dilakukan mengikut syariat islam. Sebaik sahaja disembelih dan dibersihkan ia akan melalui proses pembekuan pada tahap -15 Darjah Celsius untuk mengelakkan pembiakan bakteria.

Pihak NurHana mengesyorkan kawalan kualiti produk sejuk beku ayam kampung ini boleh disimpan selama 6 bulan dari tarikh penyembelihan.

Ciri Ayam Ayam Kampung Sejuk Frozen

Kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) membenarkan penyimpanan ayam frozen sehingga 2 tahun jika disimpan sejuk beku.

Ayam Kampung Organik Tanpa Suntikan

Pengguna kini sudah sedia maklum mengenai ayam kampung yang terdapat di pasaran yang kebanyakkannya menerima antibiotik sama ada melalui suntikan ataupun melalui makanan untuk tujuan tumbesaran dan ketahanan melawan penyakit.

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang sangat murah harga nya

Secara umumnya, penternak memilih kaedah suntikan untuk:

 • Mempercepatkan tumbesaran ayam walaupun sebenarnya ayam tersebut belum cukup matang.
 • Untuk menjadikan ayam itu bertambah gemuk.
 • Penternak tidak memikirkan kadar kolestrol yang sangat tinggi jika dibandingkan dengan makanan lain kerana memikirkan keuntungan semata-mata.
 • Ternakan hari ini menerima suntikan untuk melawan penyakit sedangkan untuk jangka masa yang panjang, ia akan mengganggu bakteria normal dalam tubuh manusia lalu berubah kepada bakteria yang berpenyakit yang melemahkan sistem imunisasi manusia.

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang ada dijual

Kesan suntikan pada ayam itu sangat menakutkan iaitu boleh mengakibatkan penyakit barah dan kerosakan sistem saraf pusat. Oleh itu, penternakan melalui kaedah organik sangat digalakkan di samping usaha pihak kerajaan membantu menjayakan projek penternakan ayam kampung secara organik.

Ayam Kampung Sejuk Frozen dengan Mudah

Kejayaan jelas daripada pihak NurHana sendiri apabila berjaya membuktikan ayam kampung organik mempunyai struktur daging yang lebih baik dan sedap dimakan serta selamat daripada sebarang unsur kimia.

Kebaikan Produk Nurhana Ayam Kampung

selian ada Ayam Kampung Sejuk Frozen

Produk Nurhana ayam kampung yang sudah diproses adalah lebih bersih dan sejuk. Ayam Kampong Nurhana diternak dengan sistem yang terkawal dalam tempoh 60 hingga 70 hari menghasilkan rasa daging ayam yang manis dan lembut (ayam dara) serta rendah kandungan kolestrol.

Selain itu, ayam kampung keluaran NurHana tidak perlu dimasak lama seperti ayam kampung lain.

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang ada

Ayam kampung frozen NurHana boleh dimakan oleh pesakit-pesakit yang mempunyai masalan kulit (enzima). Ini adalah kerana kandungan protein yang tinggi dan tiada vaksin atau suntikan hormon tumbesaran pada ayam kampung ternakan Nurhana.

Nak Dapatkan Nurhana Ayam Kampung, Bagaimana Caranya?

Ayam Kampung Sejuk Frozen yang mdah dibeli

Mudah sahaja untuk mendapatkan bekalan Nurhana Ayam Kampung ini. Untuk mendapatkan ayam kampung frozen ini, sila hubungi nombor di bawah.

 

Jom Dapatkan Nurhana Ayam Kampung Frozen SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Nurhana Ayam Kampung Frozen SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Nurhana Ayam Kampung Frozen SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: