Review
Feb 13, 2018, 3:08pm

Bahaya Usus Kotor dan Cara Membersihkan Usus


Proses pencernaan meruapakan proses untuk menghadam makanan di dalam tubuh badan kita dan ia merupakan salah satu proses yang penting agar anda dapat menjadi sihat. Organ yang terlibat dalam proses pencernaan adalah usus. Segala makanan yang dimakan oleh kita akan dibawa ke usus dan usus yang sihat adalah usus yang bersih dan dapat mencerna makanan dengan baik. Kebanyakan penyakit yang terjadi seperti sembelit adalah disebabkan usus yang kotor dan juga tidak dijaga dengan baik.

bahaya usus kotor kepada manusia

Usus yang kotor selalunya terjadi apabila makanan yang dimakan tidak dapat dihadam dengan baik dan lebihan makanan tersebut tersumbat di dalam usus anda. Timbunan makanan yang tidak dihadam ini akan membuatkan usus anda bermasalah dan terjadinya penyakit – penyakit yang boleh membuatkan perut anda tidak selesa. Oleh itu, anda boleh melihat bahaya usus yang kotor dan juga cara untuk membersihkannnya dengan baik.

usus yang mengalami keradangan

Usus yang mengalami keradangan

Bahaya Usus Kotor

Usus yang kotor bukan sahaja akan memberikan masalah kepada bahagian perut anda, malah anda juga akan terdedah dengan penyakit – penyakit yang merbahaya di bahagian tubuh badan yang lain. Makanan yang menempel di dalam usus anda akan bertukar menjadi racun yang seterusnya memberikan kesan kepada tubuh badan anda.

bahaya usus kotor dan kesannya

Anda boleh melihat penyakit – penyakit yang akan berlaku kepada anda sekiranya anda mempunyai usus yang kotor;

 • Munculnya Penyakit Pinggang Dan Hati

Buah pinggang dan hati anda juga akan terkesan apabila anda mempunyai usus yang kotor. Hal ini kerana, toksin – toksin yang terdapat di dalam usus tersebut akan merebak ke bahagian buah pinggang dan juga hati anda.

penyakit pinggang dan hati akibat usus kotor

 • Kulit Yang Buruk

Anda juga akan mempunyai kulit yang amat kering dan juga kelihatan kusam. Ini adalah disebabkan proses pencernaan yang tidak lancar serta mengganggu hidrasi tubuh badan anda yang menyebabkan kulit anda kelihatan buruk.

kulit menjadi rosak akibat usus kotor

 • Gangguan Metabolisme

Kadar metabolisme anda juga akan menjadi lebih rendah dan ini menyebabkan anda tidak dapat membuang toksin dan juga racun di dalam tubuh badan anda dengan baik. Berat badan anda juga akan semakin bertambah.

berat badan naik punca usus kotor

 • Penyakit Diabetes

Anda akan senang menerima penyakit diabetis sekiranya usus anda tidak dapat melakukan proses pencernaan dengan sempurna. Kadar gula di dalam darah anda akan meningkat dan seterusnya memberikan penyakit diabetis.

usus kotor penyebab diabetis

 • Masalah Pada Kuku Dan Rambut

Kuku dan rambut anda juga akan kelihatan buruk disebabkan oleh racun – racun yang berada di dalam usus anda. Ia akan meresap ke bahagian lain di dalam tubuh badan anda dan seterusnya memberikan masalah kuku dan juga rambut.

masalah kuku rosak akibat pencernaan usus tidak sempurna

 • Kanser

Usus yang kotor adalah lebih terdedah kepada kanser usus kerana makanan yang berlebihan akan bertukar menjadi racun dan ia akan menghasilkan tumor yang boleh mengaktifkan sel – sel kanser.

pelbagai penyakit kanser disebabkan masalah usus kotor

 • Berat Badan Berlebihan

Berat badan anda juga akan bertambah sekiranya anda mempunyai usus yang kotor. Berat badan yang berlebihan juga akan memberikan masalah – masalah lain seperti arthritis dan juga penyakit jantung.

berat badan berlebihan dan tidak terkawal

Cara Membersihkan Usus Dengan Betul

Anda boleh mengikuti tips – tips di bawah sekiranya anda mahu membersihkan usus anda daripada racun dan juga makanan – makanan yang tidak dapat dihadam dengan baik;

 • Epal Atau Cuka Epal

Semua produk yang mempunyai kandungan buah Epal adalah produk yang mengandungi ejen pembersih yang baik bagi proses pencernaan anda. Buah epal mempunyai kandungan serat yang tinggi dan juga pektin, iaitu salah satu komponen karbohidrat yang berperanan sebagai agen pemekat di dalam perut anda.

Bahaya Usus Kotor dan Cara Membersihkan Usus dengan buah epal

Ia boleh membantu untuk mengeluarkan toksin yang merbahaya di dalam usus anda. Minum satu gelas jus epal bersama patinya dan minum segelas air 30 minit kemudian. Ulangi rutin ini beberapa kali sehari selama 3 hari.

 • Flax atau Chia Seed

Anda boleh mengamalkan flax atau chia seed untuk mencuci usus anda bagi melancarkan kembali proses pencernaan di dalam tubuh badan. Flax dan chia seed juga boleh membantu anda untuk mendapatkan kembali tubuh badan yang ideal kerana ia mempunyai serat yang baik untuk pencernaan serta mengurangkan berat.

bahaya usus kotor dan cara membersihkan usus dengan chia seed

Kedua – dua bijirin ini juga mempunyai fatty acid dan omega – 3 yang boleh menstabilkan sel – sel usus serta mengurangkan radang usus.

 • Makanan Yang Kaya Dengan Klorofil

Klorofil sering ditemui di dalam daun – daun yang melakukan proses fotosintesis. Maka, sayur – sayuran dan juga buah – buahan merupakan makanan yang amat kaya dengan klorofil. Ia dapat membantu untuk melancarkan sistem pencernaan serta membersihkan usus besar dan juga hati.

bahaya usus kotor dan cara membersihkan usus dengan sayuran hijau

Sayur – sayuran yang hijau merupakan sayur – sayuran yang tinggi klorofil seperti bayam, asparagus, kubis, seleri atau kacang pancang. Maka, masukkan sayur – sayuran ini di dalam menu harian anda untuk mendapatkan usus yang besar.

 • Meminum Jus Sayur Mentah

Salah satu cara membersihkan usus yang betul adalah dengan mengelakkan dari memakan makanan yang diproses ataupun dimasak selama satu ataupun dua hari. Anda boleh menggantikan makanan harian anda dengan meminum jus sayur beberapa kali sehari.

jus sayuran untuk bersihkan usus kotor

 

Kisarkan sayur – sayur kegemaran anda dan minum untuk menggantikan makanan yang berat. Adalah lebih baik sekiranya anda mengisar sayur – sayuran hijau yang tinggi klorofil kerana ia adalah pilihan yang lebih baik untuk mencuci usus anda.

 • Lidah Buaya @ Aloe Vera

Lidah Buaya merupakan salah satu ramuan yang sering digunakan di dalam bidang kecantikan, tetapi ia juga boleh digunakan untuk mencuci usus yang kotor. Ia mempunyai sifat laksatif di mana ia boleh mengeluarkan makanan yang tidak dapat dihadam di dalam usus besar dan dapat melancarkan proses pencernaan anda.

lidah buaya juga mencuci usus

Ambil daun lidah buaya dan cuci dengan baik serta keluarkan gel yang jernih. Tambahkan jus lemon dan kisarkan sehingga menjadi jus. Anda boleh masukkan ke dalam peti sejuk selama 2 – 3 jam sebelum diminum.

 • Makanan Yang Mempunyai Probiotik

Sistem pencernaan di dalam tubuh badan manusia terdiri daripada bakteria – bakteria baik yang mempunyai tugasnya yang tersendiri termasuklah mencerna makanan, menyerap nutrisi dan juga menghalang bakteria merbahaya dari menyerang tubuh badan kita.

makanan kaya probiotik seperti yogurt membantu pencernaan makanan

Anda perlu mengamalkan makanan yang mempunyai probiotik seperti kimchi, yogurt serta sup miso agar anda dapat membersihkan usus serta melancarkan kembali proses pencernaan di dalam tubuh badan anda.

 • Halia

Halia merupakan satu bahan yang sangat efektif untuk meredakan masalah muntah – muntah dan juga perut yang kembung. Ia juga boleh membantu untuk merangsang usus besar anda untuk menjalani proses pencernaan agar anda segala toksin dan juga racun dapat dikeluarkan.

halia juga sangat bagus untuk pencernaan makanan

Anda dapat memakan halia dengan pelbagai bentuk seperti jus, parutan ataupun diminum bersama teh. Anda boleh menggunakan 2 cawan air yang dicampur bersama 1 sudu teh serbuk halia dan 1 setengah cawan jus lemon. Tambah sedikit madu dan minum setiap hari.

Forever Living – Syarikat Penanam Aloe Vera Dan Madu Terbesar Di Dunia

forever living syarikat penanaman aloe vera terbesar

Forever Living merupakan syarikat yang ditubuhkan sejak 1978 dan telahpun berada di 160 buah negara. Mereka mempunyi lebih dari 10 juta pengedar serta ribuan jutawan dan prestasi jualan mereka adalah semakin menaik. Produk yang dipasarkan oleh Forever Living adalah bukan produk keras serta memonopoli aloe vera sebanyak 92.5% dan juga madu dan mempunyai hak cipta yang tersendiri. Pelan pemasaran mereka adalah mudah, senang dilakukan, mempunyai untung dan juga seronok dilakukan.

Forever Living adalah berbeza dari MLM yang lain melalui tiga konsep, iaitu;

1. Bukan Syarikat Yang Menggunakan Orang Tengah

forever living bukan syarikat MLM

2. Tiada BV/PV/CV/SV/EV/UV/LP/SB

konsep komisyen forever living

3. Tiada Pairing (Royalty Bonus)

konsep perniagaan forever living

Produk Forever Living

Forever Living mengeluarkan dua produk yang dikhaskan untuk para pengguna yang mempunyai masalah usus kotor dan juga saluran darah yang tersumbat. Produk – produk tersebut adalah;

1. Aloe Vera Gel

aloe vera gel forever living

Diperbuat untuk menyelesaikan masalah usus kotor dengan kebaikan aloe vera. Aloe vera boleh membantu untuk mengurangkan penyakit usus kotor dengan kebaikan seperti berikut;

 • Anti – keradangan
 • Menyihatkan usus dan meningkatkan penyerapan
 • Melindungi dari penyakit kencing manis
 • Antioksidan
 • Anti kanser
 • Meningkatkan detoksfikasi hati
 • Merendahkan kolestrol

2. Artic Sea

forever living artic sea

Ia mempuyai omega – 3s yang boleh membantu untuk mengurangkan masalah saluran darah tersumbat. Ia mempunyai kebaikan – kebaikan berikut;

 • Meningkatkan rintangan insulin
 • Menggalakkan pembakaran lemak’
 • Mengurangkan risiko serangan jantung
 • Membuatkan anda kurang merasa cemas dan agresif serta dapat memperbaiki mood anda.

3. Forever Bee Honey

forever living bee honey

Madu juga telah dinyatakan di dalam Al – Quran dan ia mempunyai sifat – sifat yang menyembuhkan kepada manusia.

4. Pomesteen

Pomesteen forever living

Buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan oleh Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umatnya.

Cara Menjadi Ahli Forever Living

cara menyertai keahlian forever living

Bayaran ahli biasa adalah RM90 seumur hidup tetapi anda tidak boleh menaja orang lain. Ahli biasa mendapat diskaun 15% daripada harga runcit Forever Living Product. Bayaran VIP adalah RM 1549.72 seumur hidup dan boleh menaja Ahli Biasa/ VIP – downline. VIP akan mendapat diskaun sebanyak 30%.

manfaat ahli VIP forever living

Sekiranya anda menjadi VIP, anda boleh mendapatkan manfaat seperti berikut;

 • Perbezaan diskaun VIP dengan ahli biasa sehingga 20%
 • Keuntungan RM344 akan diperolehi jika pembeli menjadi downline VIP
 • Perbezaan harga bukan ahli kepada VIP adalah 35%

Kelebihan Menyertai Forever Living

Kelebihan untuk anda yang mahu menyertai Forever Living adalah anda akan mendapatkan insentif – insentif yang amat menarik. Insentif – insentif tersebut termasuklah;

1) Aloe 5CC Club

Anda perlu mengumpul 5cc setiap bulan selama 3 bulan, 6 bulan, 9 bulan dan 12 bulan secara berterusan dan anda akan menerima ganjaran yang menarik mengikut bulan – bulan yang ditentukan.

Aloe 5CC Club

2) Aloe Embassador

Kumpul jumlah cc tertentu selama 6 bulan berturut – turut yang berjumlah 25cc, 50 cc, 75cc dan 100cc.

aloe ambassador

3) Forever2drive

Anda akan menerima kereta sekiranya anda mengumpulkan jumlah cc yang ditetapkan. Capaikan jumlah sebanyak 150cc, 225cc dan 300cc. 

Forever2drive

4) Local Trip

Pakej pelancongan tempatan sekiranya anda dapat mengumpulkan jumlah cc yang ditentukan dalam tempoh setahun.

local trip insentif

 

5) Global Rally

Pakej pelancongan luar negara sekiranya anda mengumpul jumlah cc yang ditentukan dalam tempoh setahun.

overseas trip

Ahli – Ahli FLP Yang Berjaya

global rally dallas

Global Rally merupakan tempat di mana semua ahli FLP yang berjaya berkumpul

chairman bonus qualifier

Wajah – wajah riang penerima Chairman Bonus Qualifier

chairman bonus manager

Chairman’s Bonus Manager yang berada di 10 Tangga teratas dunia

ahli ahli FLP

Ahli – ahli FLP juga mendapat pengiktirafan dunia

Sertai Forever Living Sekarang!

Sertai Forever Living untuk mendapatkan produk kesihatan untuk usus dan badan serta dapatkan keuntungan yang lebih besar dengan menghubungi Puan Atiyahwati di talian di bawah;

 

Jom Sertai Forever Living Membership SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Sertai Forever Living Membership SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Sertai Forever Living Membership SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: