Bisnes
Feb 19, 2019, 11:46am

Bagaimana Alibaba Tingkatkan Saham Kepada 123% Pada Januari 2019


ALIBABA , apakah sebenarnya Alibaba ini? Bagi yang masih belum tahu tentang Alibaba, ianya bukan satu karakter dari arab yang memaparkan seorang lelaki memakai tarbus tetapi Alibaba yang sedang gah diperkatakan sekarang ini sehingga tahap famous satu dunia adalah Alibaba yang berasal dari China.

Alibaba yang ada kaitan dengan negara China ini sebenarnya merupakan satu platform perniagaan jual beli secara atas talian atau dalam erti kata lain di sebut juga sebagai e-dagang yang sangat besar pasarannya. Medan jual beli atas talian ini dimiliki sepenuhnya oleh Alibaba Group Holding Limited yang merupakan sebuah syarikat e-dagang / e-lelong China yang mengkhususkan perniagaan sejagat.

perniagaan alibaba

Syarikat ini berpengkalan di dalam daerah Hangzhou dengan memiliki pejabat pemasaran tambahan dan jualan luar di lebih 30 buah bandar raya di China. Tidak hanya itu, pejabat pemasaran untuk Alibaba ini turut ada di Hong Kong, Switzerland dan juga Amerika Syarikat.

Bijak Memperkenalkan Jenama Menjadikan Alibaba Semakin Terkenal Sehingga Ke Seluruh Dunia

Hebatnya syarikat Alibaba ini kerana kecekapan mereka dalam memperkenalkan platform e-dagang tersebut sehingga berjaya memecahkan pasaran antarabangsa dunia. Bayangkanlah, jika dulu produk China kurang dikenali tetapi kini produk China berjaya ada di mana-mana. Tambahan pula Alibaba ini dapat menghantar produk secara terus dari China ke mana saja negara dengan menggunakan kargo termasuk untuk Malaysia. Ini memudahkan lagi urusan peniaga yang punya modal untuk membeli secara pukal. Jika mengikut anggaran kasar keseluruhan, syarikat Alibaba ini pada tahun 2012, dua portal Alibaba mengendalikan sebanyak 1.1 trilion yuan (AS $170 bilion) urus niaga.

kumpulan alibaba

Akibatnya pada September 2013, syarikat Alibaba ini berjaya mencari IPO di Amerika Syarikat selepas satu urusan tidak dapat dipersetujui dengan pihak berkuasa Hong Kong. Perancangan berlaku selama 12 bulan sebelum kemunculan di Bursa Saham New York (NYSE) pada September 2014. Simbol Alibaba di papan tanda adalah “BABA.N”, manakala harga IPO pada mulanya mengumpul AS$ 21.8 bilion, yang kemudiannya meningkat kepada AS$ 25 bilion, menjadikannya IPO terbesar dalam sejarah dunia pelaburan dunia, serta telah mengalahkan IPO Facebook (yang terbesar sebelum ini).

Tidak Mustahil Untuk Menjadi Seperti Alibaba Cuma Peniaga Perlu Bijak Ambil Peluang Dari Segi Promosi

Siapa sangka, bermula hanya dengan sebuah medan beli belah secara atas talian kini Alibaba semakin gah dan berkembang dari masa ke semasa seiring dengan peredaran zaman.

Selepas mendapat sambutan hangat tahun lepas, saham China turun dengan baik pada tahun ini apabila Komposit Shanghai naik 5% tahun ini. Saham E-dagang seperti Alibaba, JD.com, dan Baozun turut ikut menjadi lebih baik sekitar 20% sejak awal tahun ini. Segalanya berlaku disebabkan oleh manfaat daripada sentimen pelabur. Walaupun data yang menunjukkan pertumbuhan ekonomi China melambat, namun Alibaba mengesahkan penilaian positif dengan keputusan suku ketiga yang kukuh.

jackma pengasas alibaba

Pasaran e-dagang berkata pendapatan naik 41% kepada $ 17.1 bilion. Walaupun sedikit di bawah anggaran, penganalisis terkejut dengan angka garisan bawah, kerana pendapatan sesaham disesuaikan naik 15% kepada $ 1.77, lebih awal daripada jangkaan pada $ 1.67.

Dari Tiada Apa Kini Nilai Saham Terus Meningkat Hingga Menjadikan Syarikat Alibaba Semakin Kaya !!

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Daniel Zhang berkata, “Alibaba mempunyai satu lagi suku yang kukuh. Operasi dan prestasi kewangan yang berdaya tahan kami adalah satu penekanan langsung terhadap tumpuan berterusan kami dalam memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada hampir 700 juta pengguna dalam merentasi, hiburan digital dan perkhidmatan pengguna tempatan.”

ceo alibaba yang cekap

Alibaba sememangnya tidak pernah gentar. Semangat daya saing mereka ternyata amat tinggi hingga sanggup untuk menempuh apa saja halangan. Buktinya, para pelabur semakin berminat dengan saham dari syarikat mereka.

Bayangkan! Alibaba yang dulu tidak dikenali kini telah mempunyai hampir 700 juta pengguna dari seluruh pelusuk dunia. Ternyata syarikat ini bukannya calang-calang lagi. Walaubagaimanapun, Alibaba sama sekali tidak mengemaskini panduannya selepas menimbulkan minat pelabur pada suku sebelumnya.

Jadilah Seorang Peniaga Seperti Alibaba Yang Sentiasa Berusaha Tanpa Lelah Untuk Terus Mempromosikan Bisnes

Berada di tahap Alibaba pastinya satu tahap yang amat memberangsangkan. Namun menjadi seorang peniaga seperti Alibaba ini bukanlah satu kerja yang mudah. Berkat kesungguhan menggunakan pelbagai peluang untuk mempromosikan nama jenama mereka ternyata berhasil walaupun pada mulanya kelihatan agak payah.

aplikasi alibaba sangat menguntungkan

Yang pasti, jika anda juga seorang peniaga, janganlah sesekali berputus asa dan jadilah seorang peniaga yang lebih bijak dengan segera menggunakan peluang yang ada. Marketing adalah punca kejayaan untuk membina nama sebuah perniagaan kecil sehingga menjadi sebuah empayar.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: