Review
Jan 7, 2018, 3:26pm

9 Tips Deko Bilik Tidur Supaya Kelihatan Luas


tips deko bilik tidur 01

Bilik tidur bukan hanya tempat melelapkan mata, ianya turut menjadi lokasi untuk istirahat yang paling privasi serta membuat kerja – kerja. Kajian yang dibuat menyatakan, 1 / 3 hidup kita dihabiskan di dalam bilik tidur. Oleh itu, kita pastinya inginkan kelainan di bilik tidur kita seperti ingin menghias bilik tidur kelihatan cantik dan elegen. Akan tetapi niat tersebut terhenti apabila memikirkan ruang bilik tidur yang sempit. Otak akan buntu dan mati kutu kerana memikirkannya. Sebenarnya saiz bilik tidur bukan satu penghalang untuk menghias bilik tidur kita. Hiasan dekorasi kita menjadi terhad kerana tidak tahu bagaimana menjadikan bilik ini menjadi luas dan menarik. Kini kamu boleh cipta suasana menarik di ruang itu dengan menambah dekorasi eksklusif supaya bilik tidur utama lebih segar dan ‘hidup.’ Jom ketahui tips deko bilik tidur supaya kelihatan cantik dan yang penting lebih luas.

Tips Deko Bilik Tidur Kelihatan Lebih Luas
No. 1 
Warna Pastel

tips deko bilik tidur 17

Kebanyakan rumah mempunyai warna asal dinding iaitu warna putih. Walaupun putih membantu memberikan ilusi ruang nampak luas dan besar, tetapi ia masih nampak bosan dan tidak menarik. Anda boleh menambah warna kegemaran anda dinding tersebut namun pemilihan warna haruslah tepat supaya seimbang dan tidak keterlaluan. Apa warna yang sesuai dalam bilik yang sempit untuk kelihatan luas ? Kita boleh mewarnai bilik tidur dengan mengunakan warna – warna pastel. Warna pastel ini adalah warna – warna yang lembut, warna cair dan pucat. Iaitu, warna yang dicampur dengan warna putih yang banyak . Warna – warna ini berupaya menjadikan bilik luas, lebih selesa dan redup. Elakkan memilih warna terang seperti merah, kuning atau jingga kerana ia memberi tenaga dan membuatkan bilik ‘panas’.

Tips Deko Bilik Tidur Kelihatan Lebih Luas
No. 2 Susunan dan Pemilihan Perabot

tips deko bilik tidur 08

Dari segi pilihan perabot pula, ia semestinya perlu disesuaikan dengan konsep bilik. Pastikan katil dan meja sisi ditempatkan di ruang sesuai. Pastikan saiz perabot bersesuaian dengan ruang bilik dan pilih almari yang ada ruang stor lebih fleksibel dan luas. Selalunya kita ingat perabot yang kecil boleh memberikan bilik tidur kita nampak besar. Sebenarnya tidak, ia hanya menampakkan lagi bilik itu bertambah sesak. Dengan menggunakan almari berukuran besar, anda dapat memanfaatkan di setiap bilik tidur anda semaksima mungkin. Selain itu, perabot jenis multipurpose dapat membantu bilik tidur kita . Contohnya, katil yang bawahnya mempunyai build-in storage atau meja solek yang boleh dijadikan meja kerja.

Tips Deko Bilik Tidur Kelihatan Lebih Luas
No. 3 Cermin

tips deko bilik tidur 11

Cermin merupakan satu medium yang memberikan ilusi keluasan pada ruang. Trik ini sangat sesuai digunakan untuk ruang bilik tidur yang sempit. Cermin boleh dipasang di sebelah dinding katil, standing mirror atau membeli almari pakaian yang tersedia cermin di daun pintunya. Cermin di meja solek juga membantu. Penggunakan cermin dapat membuatkan ruang yang kecil dan sempit kelihatan dua kali lebih luas dari yang sebenar.

Tips Deko Bilik Tidur Kelihatan Lebih Luas
No. 4 Percahayaan

tips deko bilik tidur 10

Gunakan secara maksimum cahaya semulajadi yang terdapat pada tingkap bilik tidur anda. Elakkan perabot yang menghalang terus cahaya tersebut. Gunakan blinds atau sheer berbanding langsir. Elak menggunakan lampu kalimantang yang terang benderang di bilik tidur. Pilih lampu kuning malap supaya suasana menjadi lebih tenang dan redup. Jika anda sering membaca di bilik tidur, dapatkan lampu kaki terang, memadai menerangi sudut bacaan dan bukan untuk keseluruhan bilik.

Tips Deko Bilik Tidur Kelihatan Lebih Luas
No. 5 Aksesori Dekorasi

tips deko bilik tidur 05

Aksesori dekorasi jenis  kemasan cermin atau stainless steel membantu memberikan ruang nampak eksklusif dan luas. Selain itu, jika dinding kosong letak sedikit hiasan deko yang menarik seperti frame bunga atau gambar perkahwinan diatas kepala katil atau tempat yang sesuai. Frame besar akan menjadi titik tumpu untuk sesebuah bilik. Namun jangan letak disekeliling bilik lebih-lebih lagi pada bilik yang kecil. Inilah yang telah disarankan oleh Nate Berkus, pakar desain untuk rancangan The Oprah Winfrey Show dan hos rancangan The Nate Berkus Show.

Tips Deko Bilik Tidur Kelihatan Lebih Luas
No. 6 Langsir

tips deko bilik tidur 15

Pemilihan langsir juga memainkan peranan yang penting dalam menghiasi bilik tidur agar bilik tidur tambak luas dan selesa. Langsir haruslah sepadan dengan warna dinding dan cadar di bilik tidur anda. Elakkan pemilihan langsir yang padat dan sarat. Hal ini demikian kerana langsir yang sarat dengan pelbagai corak membuatkan suasana di dalam bilik tidur anda tampak tidak segar dan ruang kelihatan kecil. Meminimumkan penggunaan corak pada langsir anda. Ianya akan memberi keselesaan kepada anda. Selain itu, jika bilik anda kecil pilihlah langsir dengan corak motif yang lebih kecil.

Tips Deko Bilik Tidur Kelihatan Lebih Luas
No. 7 Be Bold

tips deko bilik tidur 02

Untuk bilik tidur si kecil atau remaja, anda boleh mengunakan wallpaper dengan warna dan corak yang bervariasi dan berani. Gunakan wallpaper yang berbeza di setiap tembok dan lengkapkan dengan perabot yang sederhana. Ianya mampu membuatkan bilik tidur si bayi bertambah cantik dan luas. Anda juga disarankan untuk pilih kemasan yang lembut ringkas dan elakkan corak terlalu sarat dan hanya akan menjadikan suasana kamar menjadi sesak dan tidak menarik.

Tips Deko Bilik Tidur Kelihatan Lebih Luas
No. 8 Kedudukan Katil

tips deko bilik tidur 04

Kedudukan katil yang terbaik adalah di tengah dan rapat ke dinding yang bukan berdekatan dengan pintu. Kedudukan sebegini menjadikan bilik tidur anda nampak lebih banyak ruang kerana katil tersebut seperti nampak terpisah dan tidak bersatu dengan dinding bilik tidur anda. Sekiranya anda merapatkan katil ke penjuru bilik, kedudukan ini akan menampakkan bahawa katil tersebut adalah sebahagian daripada dinding bilik tidur anda dan secara tidak langsung menjadikan bilik tidur anda kurang luas. Akan tetapi sekiranya bilik tidur anda adalah lebih kecil daripada biasa, tidak ada masalah untuk menggunakan kedudukan katil rapat ke dinding, akan tetapi hanya terhad kepada ‘single bed’ untuk menampakkan ruang yang lebih luas.

Tips Deko Bilik Tidur Kelihatan Lebih Luas
No.9 Gunakan Premium Quilt – Pure White
Cadar by SyaQist Patchwork

tips deko bilik tidur 16

Penggunaan cadar yang sesuai amat penting dalam menampakkan bilik kelihatan luas. Pilih kemasan yang lembut dan ringkas serta elakkan corak terlalu sarat kerana akan menjadikan suasana bilik menjadi sesak dan tidak menarik. Elakkan juga kain cadar yang keras dan kasar kerana ia kelihatan kejung pada permukaan tilam dan mencacatkan dekorasi katil.  Pilih la warna natural seperti putih. Jika ingin menghidupkan suasana dalam bilik tidur, amat molek jika anda menggunakan Premium Quilt : Pure White Cadar by SyaQist Patchwork. Hal ini kerana SyaQist Patchwork menawarkan pelbagai warna yang ceria dengan motif rekaan yang menarik. Ianya juga boleh membuat ruang yang kecil bertambah luas.

SyaQist Patchwork Pemborong Cadar Patchwork Cotton Murah

tips deko bilik tidur 06

Berpusat di Taman Semenyih indah, SyaQish Patchwork telah mendapat tempat di hati pengguna yang menyukai akan cadarnya . Hal ini kerana Premium Quilt : Pure White Cadar by  SyaQish Patchwork bukan sahaja berkualiti tinggi , bahkan ianya juga tebal dan tidak luntur warnanya. SyaQist Patchwork juga aktif dalam mengembangkan dan menjalankan perniagaannya secara dalam talian. Menjaga kepentingan pelanggan merupakan salah satu pegangan yang dipegang oleh SyaQist Patchwork. Justeru itu, segala tempahan yang di tempah menerusi atas talian dilakukan dengan pantas selari dengan kehendak pelanggan. Ditambahkan pula dengan reka bentuk terkini, maka tidak hairanlah jika Premium Quilt : Pure White  Cadar by SyaQist Patchwork ini berjaya mendapatkan tempat dihati pengguna. Tidak hanya itu sahaja, Premium Quilt : Pure White Cadar by SyaQish Patchwork tampak begitu mewah setanding dengan hotel – hotel lima bintang di seluruh dunia.

Sebab Premium Quilt Pure White Cadar by SyaQist Patchwork Menjadi Pilihan Pengemar Cadar

tips deko bilik tidur 14

  • SyaQist Patchwork menjadi pilihan ramai peminat kerana Cadarnya mempunyai pelbagai kelebihan. Antara kelebihannya adalah
  • Sesuai dengan pelbagai tema bilik tidur
  • Tebal dan menambah ke empukkan tilam
  • Warna putih tulen, bersih dan tidak mudah luntur walaupun dibasuh berkali-kali.
  • Bilik kelihatan EXCLUSIVE dan ELEGAN seperti di dalam bilik hotel lima bintang.
  • Cadar ini juga membuatkan bilik bertambah luas dan terang. Oleh kerana itu, hotel menggunakan cadar berwarna putih.
  • Selesa apabila menggunakannya.
  • 100% diperbuat daripada material cotton yang berkualiti tinggi . Ianya juga lembut , sejuk dan membuatkan malam anda tidur dengan lena.
  • Mampu menghilangkan masalah di tempat kerja hanya dengan melihat kecantikkan dan kekemasan bilik tidur.

tips deko bilik tidur 18

Premium Quilt Pure White Cadar by SyaQist Patchwork ini dilengkapi dengan set cadar premium quilt pure white yang lengkap. Cadar ini mengandungi 4 sarung bantal quilt berzip, 1 cadar quilt tebal white, 1 sarung bantal peluk ( quilt ).

Ramai diluar sana tidak tahu ada Cadar Real Patchwork ni dan menyesal tidak membeli cadar ini dari awal lagi. Anda juga tidak perlu risau kerana jika ada masalah atau anda rasa cadar ini tidak best, jaminan wang akan dikembalikan.

Apa Kata Pelanggan Premium Quilt : Pure White Cadar by SyaQist Patchwork

Pelanggan yang membeli Premium Quilt : Pure White cadar dari SyaQist Patchwork ini amat berpuas hati. Jom kita lihat apa kata mereka.

tips deko bilik tidur 03 tips deko bilik tidur 07 tips deko bilik tidur 09 tips deko bilik tidur 12

Harga Premium Quilt : Pure White Cadar by SyaQist Patchwork

Size Available :
Super Queen ( Sesuai Untuk Katil Queen dan King )
Super King ( Sesuai untuk Katil King dan Super King )
Normal Price : RM250.00 ~ RM270.00

tips deko bilik tidur 001

Selain dari Premium Quilt : Pure White , anda juga boleh dapatkan pelbagai jenis cadar dengan pelbagai warna dan pilihan.

Jom Dapatkan Cadar PatchWork Cotton Dari SyaQist Patchwork Sekarang!

Kalau nak tengok – tengok dulu design yang ada pun boleh. Kalau dah survey awal, tak delah kalut sangat nak pilih nanti. Tunggu gaji, terus tempah sahaja. Senang. Anda juga boleh menempah Premium Quilt : Pure White Cadar by SyaQish Patchwork seberapa banyak yang boleh tanpa ada bilangan minimum atau maksimum ( bergantung pada stock yang tinggal ). Manalah tahu anda mahu buat hadiah ataupun membelikan Premium Quilt : Pure White Cadar by SyaQish Patchwork untuk yang tersayang terutama ibu bapa. Bila dah pakai SET PATCHWORK PREMIUM, confirm anda tak pandang lagi cadar yang biasa – biasa.

tips deko bilik tidur 19

Tempah sekarang! Jangan lambat tau sebab takut design idaman habis di kebas orang. Nanti anda makan hati berulam jantung pula.

Jom Order Premium Quilt Pure White SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

9-G, Jalan Semenyih Sentral 4, Taman Semenyih Sentral, 43500 Semenyih, Selangor

   
Jom Order Premium Quilt Pure White SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Premium Quilt Pure White SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: