Review
Jan 7, 2018, 3:29pm

8 Tips Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda


Apakah yang dimaksudkan dengan kolesterol jahat? Sebelum kita melihat perkara tersebut, marilah kita mengetahui apakah sebenarnya kolesterol ya. Kolesterol adalah merupakan sejenis bahan yang didapati secara semulajadi di dalam darah badan kita. Secara asasnya ia dihasilkan daripada hati, tetapi ia juga boleh didapati dari makanan yang mengandungi kolesterol seperti daging, keju, mentega, telur dan bermacam-macam lagi. Sebenarnya kolesterol adalah penting untuk menjaga kesihatan tubuh badan kita. Yang menjadi bahaya apabila kandungan kolesterol di dalam badan kita didapati berlebihan daripada kadar yang biasa.

tips turunkan kolesterol jahat

Kandungan kolesterol yang tinggi adalah merupakan punca utama sakit jantung kerana kolestrol yang berlebihan akan menyebabkan saluran-saluran darah di dalam badan kita menjadi sempit dan tersumbat, mengakibatkan aliran darah menjadi lebih sukar sehinggakan jantung kita terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah di dalam badan kita. Akibat tekanan yang berlebihan, serangan sakit jantung boleh berlaku.

Terdapat dua jenis kolesterol iaitu kolesterol baik (dikenali sebagai HDL atau High Density Lipoprotein) yang membantu untuk membuang lebihan kolesterol di dalam badan dan mengembalikan kolesterol tersebut ke hati yang mana ia akan diuraikan dan dikeluarkan melalui sistem pencernaan kita. Jenis kolesterol yang lagi satu boleh diumpamakan sebagai kolesterol jahat atau LDL (low density lipoprotein) yang mana sekiranya ia didapati secara berlebihan ia akan bertindak untuk melekat di dinding-dinding saluran darah menjadikan ia lebih sempit dan adakalanya tersumbat.

cara turunkan kolesterol jahat

Oleh itu bagi sesiapa yang mempunyai kandungan kolesterol yang berlebihan terutama sekali kolestrol jahat, maka kita hendaklah mencari jalan, petua, tips atau cara-cara untuk kita merendahkan atau turunkan kolesterol jahat dan seterusnya dapt mengurangkan risiko strok. Mari kita lihat antara 8 tips turunkan kolesterol jahat dan kurangkan risiko strok atau serangan sakit jantung dan juga dapat menjauhi peyakit-penyakit lain yang berkaitan dengan kolesterol.

Tips Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda

Tips #1: Mengawal serta menghadkan pemakanan makanan-makanan yang penuh lemak (saturated fats)

tip kurangkan kolesterol jahat dengan memilih makanan kurang lemak

Makanan yang mempunyai saturated fats termasuklah mentega, daging, produk tenusu yang berlemak (seperti susu full cream), minyak kelapa sawit, dan minyak kelapa. Anda seharusnya mengawal serta menghadkan pemakanan makanan-makanan yang tergolong dalam kategori ini. Tambahan pula, makanan-makanan yang penuh dengan dietary cholesterol seperti kuning telur, kerang dan internal organs seperti hati, paru dan sebagainya harus dihadkan dan tidak dimakan secara berlebihan.

Sebaiiknya makan makanan-makan yang kaya dengan Omega 3 fatty acids seperti salmon, mackerel, sardin dan sebagainya. Amalkan memakan makanan-makanan sebegini untuk membantu kurangkan kolesterol jahat di dalam badan.

Tips Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda

Tips #2: Lebihkan memakan makanan yang penuh serat (fiber)

tips kurangkan kolesterol jahat dengan makan serat

Makanan yang penuh dengan serat yang boleh larut merupakan salah satu tips untuk menurunkan tahap kolesterol di dalam badan. Contoh makanan-makanan yang penuh dengan serat termasuklah oats, barli, kacang hijau, kledek, kentang, bijirin-bijirin atau beberapa jenis kacang di bawah kumpulan legumes dan sebagainya. Antara makanan-makanan yang lain yang juga penuh dengan serat termasuklah lobak merah, brussels sprouts, okra dan terung.

Selain dari itu anda juga boleh mengamalkan memakan buah-buahan yang mana ia juga penuh dengan serat yang juga dapat membantu dalam mengurangkan kolestrol jahat di dalam badan. Antaranya termasuklah buah markisa, oren, buah pear, alpukat / apricot, buah epal dan macam-macam lagi.

Tips Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda

Tips #3: Kurangkan berat badan yang berlebihan

tips turungkan kolesterol yang jahat

Mengurangkan berat badan yang berlebihan amat baik untuk pelbagai sebab, dan kesemua sebab tersebut adalah untuk tujuan yang baik. Mengurangkan berat badan dapat memperbaiki kandungan kolesterol di dalam badan anda, dan juga dapat mengurangkan risiko komplikasi seperti sakit jantung, darah tinggi, stroke, gout, dan pelbagai jenis kanser.

Adalah menjadi perkara yang penting untuk mengawal kandungan lemak yang masuk di dalam badan kita, kerana pemakanan yang melibatkan kalori yang tinggi tanpa cara untuk membakar lemak tersebut akan menjurus kepada penambahan berat badan.

Tips Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda

Tips #4: Kurangkan atau elakkan minum kopi

kurangkan kolesterol jahat tanpa kopi

Tahukah anda bahawa meminum kopi sebenarnya boleh menaikkan kandungan kolesterol di dalam badan anda? Pendek kata apa jua bahan makanan yang mengandungi kafein (caffeine) seperti kopi dan teh mempunyai agen-agen yang akan menambahkan kolesterol di dalam badan anda sekiranya anda meminum kopi atau teh dengan kadar yang banyak.

Sekiranya anda penggemar tegar kopi atau teh, anda boleh meminumnya tetapi harus dihadkan kepada satu atau dua gelas sahaja untuk sehari. Sekiranya dapat mengurangkan lagi meminum kopi atau teh adalah lebih baik bagi mereka yang hendak menurunkan kadar kolestrol jahat di dalam badan.

Tips Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda

Tips #5: Berhenti merokok

tips kurangkan kolesterol yang jahat berhenti merokok

Sekiranya anda orang yang merokok, silakan berhenti. Bukan sahaja perbuatan merokok tersebut memang tidak baik untuk kesihatan anda, anda juga akan mengalami komplikasi-komplikasi yang cukup serius, antaranya anda berisiko tinggi untuk mendapat kanser paru-paru di samping penyakit-penyakit yang lain.

Anda mungkin tanya, apakah kaitan merokok dengan kolesterol? Tahukah anda bahawa apabila anda berhenti merokok, anda secara tidak langsung akan menaikkan semula kadar kolesterol yang baik (HDL) di dalam badan anda. Tambahan pula, apabila anda mula berhenti merokok, tekanan darah dan kadar degupan jantung anda akan turun, dan dalam masa setahun kebarangkalian anda mendapat sakit jantung adalah 50% daripada mereka yang merokok, dan lambat laun sekiranya anda berhenti merokok, dalam masa 15 tahun risiko anda untuk mendapat sakit jantung adalah sama bagi mereka yang tidak pernah merokok. Dan bagi mereka yang ingin cuba merokok, jangan! Hentikan niat itu serta-merta demi kesihatan anda.

Tips Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda

Tips #6: Menggunakan madu sebagai pengganti gula

tips kurangkan kolesterol dengan madu

Terdapat satu kajian di Dubai yang menyatakan bahawa mereka yang menggunakan madu dalam minuman mereka mendapati kadar kolesterol di dalam badan mereka turun secara mendadak sekiranya dibandingkan kepada mereka yang menggunakan gula. Madu lebah asli mengandungi elemen-elemen serta komponen-komponen yang dapat membantu turunkan kolesterol jahat. Secara khususnya, ia akan menyerang sejenis bahan di dalam badan kita yang dikenali sebagai homocysteine, sejenis asid amino yang bertanggungjawab menaikkan risiko penyakit jantung dan stroke.

Caranya mudah sahaja, hanya gantikan gula yang anda gunakan setiap hari dengan madu di dalam pemakanan atau minuman anda. Dengan sedikit usaha anda akan menuju kepada penurunan kolestrol jahat di dalam badan anda.

Tips Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda

Tips #7: Kurangkan stress

tips kurangkan kolesterol tanpa stress

Sekiranya anda mempunyai stress atau mengalami tekanan tidak kira di tempat kerja atau di rumah, anda akan terjerumus kepada melakukan perkara-perkara yang mengurangkan stress tersebut seperti makan berlebihan, tidak bersenam dan sebagainya, dan faktor-faktor ini akan menaikkan kandungan kolesterol di dalam badan anda.

Atasi masalah stress dengan membuat perkara-perkara yang dapat menenangkan fikiran anda, seperti membaca buku, menonton wayang, minum bersama kawan-kawan, pergi berkelah atau bercuti, dan sebagainya. Sekiranya anda dapat mengurangkan tahap stress anda, anda sebenarnya dalam perjalanan untuk mengurangkan kandungan kolesterol di dalam badan anda, di samping menjadikan badan anda lebih sihat dan bertenaga.

Tips Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda

Tips #8: Menggunakan minyak zaitun daripada minyak lain

tips kurangkan kolesterol dengan minyak zaitun

Tahukah anda bahawa minyak zaitun merupakan minyak yang amat berkhasiat sehinggakan ia boleh dijadikan sebagai salah satu penawar untuk turunkan kolesterol jahat dan kurangkan risiko stroke? Sekiranya anda menggunakan minyak zaitun sebagai pengganti bagi minyak biasa atau mentega dan sebagainya, anda boleh mengurangkan kandungan kolesterol jahat LDL sehingga 15%. Wah, hebatnya.

Anda digalakkan untuk menggunakan minyak zaitun jenis extra virgin (extra virgin olive oil) kerana ia kurang diproses dan mengandungi kandungan anti-oksidan yang tinggi, yang dapat membantu mencegah daripada mendapat penyakit.

Adakah Cara Lain untuk Kita Nak Turunkan Kolesterol Jahat dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda?

Kita telah melihat beberapa cara, kaedah atau amalan-amalan yang boleh digunakan untuk kurangkan atau turunkan kolesterol jahat, dan walapun ianya merupakan kaedah-kaedah atau petua-petua yang semulajadi, kemungkinan anda tidak mampu untuk melakukan sebahagian daripada petua-petua yang diterangkan sebentar tadi, mungkin disebabkan kekangan kerja, tiada masa dan sebagainya. Tahukah anda ada satu lagi cara yang lebih mudah untuk anda tuntunkan kolesterol yang jahat dan pada masa yang sama dapat kurangkan risiko strok sehingga 20 kali ganda?

ada ke tips kurangkan kolesterol jahat dalam badan

Hebatnya! Ada lagi satu cara atau tips yang mudah untuk turunkan kolesterol jahat dan kurangkan risiko strok 20 kali ganda? Tentu anda mesti teruja untuk mengetahui apakah cara tersebut. Mari kita lihat pada satu produk yang boleh membantu anda dalam usaha untuk menghilangkan, mengurangkan atau menurunkan kandungan kolesterol jahat di dalam badan anda.

Memperkenalkan Olivie Plus 30X Cara Yang Terbukti Untuk Turunkan Kolesterol Jahat Dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda

Olivie Plus 30X merupakan satu-satunya produk yang anda boleh amalkan sebagai salah satu tips untuk turunkan kolesterol jahat dan kurangkan risiko strok 20 kali ganda. Olivie Plus 30x ialah merupakan minyak zaitun extra virgin (extra virgin olive oil) yang telah terbukti khasiatnya 30 kali ganda berbanding dengan satu sudu mimyak zaitun biasa. Produk Olivie Plus 30X adalah diimport khas dari El-Borouj, Maghribi dan ia dihasilkan daripada buah zaitun yang berkualiti tinggi. Olivie Plus 30X merupakan minyak zaitun extra virgin yang sangat-sangat berkhasiat dan terdiri dari minyak zaitun extra virgin yang tidak ditapis 100%, menggunakan kaedah teknik perahan mechanically cold-pressed untuk mengekstrak buah zaitun untuk mendapatkan minyak zaitun yang benar-benar asli dan segar.

alternatif tips kurangkan kolesterol dalam badan

Keadaan tanah yang gersang dan cuaca panas yang melampau serta sistem pengairan yang minimum merupakan keadaan-keadaan yang paling ideal untuk pokok-pokok zaitun ini menghasilkan buah zaitun yang sempurna untuk dijadikan sebagan minyak zaitun extra virgin berjenama Olivie Plus 30X ini. Di samping tu juga, tahap kemandirian atau survivability bagi pokok zaitun yang amat tinggi yang mana ia boleh tumbuh tanpa baja atau menggunakan racun serangga membolehkan pokok-pokok zaitun tersebut dapat menghasilkan buah-buah zaitun yang begitu berkualiti tinggi. Dari sinilah Olivie Plus 30X dapat dihasilkan yang mana ia mampu dapat turunkan kolesterol jahat dan kurangkan risiko strok 20 kali ganda.

Khasiat Olivie Plus 30X Dalam Menurunkan Kolesterol Jahat

Terdapat beberapa khasiat-khasiat dalam produk Olivie Plus 30X yang mana ia dapat turunkan kolesterol jahat dan seterusnya dapat juga mengurangkan risiko strok, serangan jantung, dan juga boleh mencegah penyakit kanser seperti kanser payu dara, kanser prostat, leukemia dan sebagainya. Begitu banyak sekali khasiat yang boleh diperolehi daripada penggunaan Olivie Plus 30X sehinggakan anda juga boleh merawat atau mencegah penyakit-penyakit yang lain seperti psoriasis, Alzheimer’s, hyperglikemia, diabetes, sembelit (constipation) dan sebagainya.

khasiat olive oil bantu kurangkan kolesterol dalam badan

Antara khasiat-khasiat atau sifat-sifat produk Olivie Plus 30X dalam membantu turunkan kolesterol jahat dan kurangkan risiko strok 20 kali ganda termasuklah:

  • Anti-oxidant – mampu menghalang pemusnahan sel-sel di dalam badan akibat radikal bebas (free radicals)
  • Anti-inflammatory
  • Anti-kolesterol, dapat membantu mengurangkan kandungan kolesterol jahat di dalam badan
  • Anti-penuaan atau anti-ageing
  • Anti-microbial, bertindak sebagai agen akti-bakteria terutama sekali pada sistem respiratory dan juga sistem pencernaan / digestive system
  • Bertindak sebagai laxative bagi mereka yang mengalami sembelit atau constipation

Dapatkan Olivie Plus 30X Sekarang Sebagai Cara Terbukti Untuk Turunkan Kolesterol Jahat Dan Kurangkan Risiko Strok 20 Kali Ganda!

gunakan olive oil cara kurangkan kolesterol

Anda sudahpun diperkenalkan dengan produk Olivie Plus 30X, satu-satunya produk yang boleh membantu anda dalam menurunkan kolesterol jahat serta mengurangkan risiko strok 20 kali ganda. Hanya dengan 1-2 sudu besar diambil sebelum makan pada waktu pagi dan malam, anda telah memulakan langkah pertama dalam mendapatkan badan yang lebih sihat. Dengan pengurangan kolesterol jahat di dalam badan, anda akan lebih yakin yang anda telah memulakan usaha-usaha untuk memperbaiki diri anda menjadi lebih sihat di samping menjauhi serta mencegah daripada mendapat penyakit seperti sakit jantung, strok dan sebagainya. Dapatkannya sekarang!

Jom Order OLIVE PLUS 30X SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order OLIVE PLUS 30X SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order OLIVE PLUS 30X SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: