Review
Jan 6, 2018, 3:19pm

8 Remedi Rawatan Resdung dan Pulihkan Masalah Kulit Muka


Adakah anda kerap bersin ataupun kulit wajah dan mata terasa gatal? Ini bermaksud anda mempunyai resdung dan anda perlu mengubatinya kerana resdung yang tidak diubati boleh melarat dan menyebabkan pelbagai lagi masalah kesihatan yang lain. Resdung adalah satu penyakit yang terjadi apabila rongga sinus anda menjadi radang yang disebabkan oleh jangkitan kuman. Antara simptom – simptom resdung adalah lendir pada hidung, mata selalu berair, bersin yang kerap dan juga gatal – gatal pada bahagian wajah dan mata.

alternatif rawatan resdung

Anda boleh dijangkiti resdung melalui jangkitan, alahan dan juga pencemaran udara. Resdung boleh menyebabkan kulit wajah anda kelihatan kusam dan jika tidak diubati dengan cepat, ia boleh merosakkan kulit wajah anda dan juga membuatkan anda berasa tidak sihat serta lesu. Anda boleh menggunakan pelbagai cara untuk mengubati masalah ini sekiranya anda mahukan kulit wajah yang lebih licin dan juga untuk anda kelihatan bertenaga. Jadi, anda boleh melihat remedi yang digunakan untuk merawat resdung seperti di bawah.

punca-dan rawatan-resdung

8 Remedi Rawatan Resdung Menggunakan Bahan Semulajadi

Anda boleh merawat resdung tanpa meninggalkan rumah anda kerana rawatan resdung yang bakal dikongsi adalah menggunakan bahan – bahan semulajadi yang tidak mengambil masa yang lama untuk disediakan dan tidak memakan kos yang tinggi. Lakukan remedi rawatan resdung ini dengan konsisten dan masalah resdung akan dapat ditangani.

cara rawatan-resdung

1. Menggunakan Wap Air Panas

Wap air panas dapat membantu membuka pori – pori anda dan akan memberikan kesan yang tenang untuk anda. Apabila pori – pori anda terbuka, kulit anda akan menerima wap air tersebut dan ia akan melembapkan kulit anda dan juga kekal terhidrasi. Selain itu, wap air yang panas boleh mengembalikan seri wajah anda, jadi anda boleh mencuba teknik ini walaupun anda tidak mempunyai masalah resdung.

rawatan-resdung dengan wap air

Caranya ialah dengan menggunakan air panas yang dicampur dengan garam ataupun minyak aromaterapi (essential oils) lavender dan letakkan di dalam mangkuk sebesar wajah anda. Letakkan tuala di atas kepala dan rapatkan wajah anda ke dalam mangkuk tersebut dan hirup wap air. Anda juga boleh rendam tuala tersebut dengan air dan perah, kemudian letakkan tuala tersebut di wajah anda. Anda tidak boleh melakukan cara ini sekiranya anda mempunyai penyakit asthma ataupun lelah.

rawatan-resdung dengan wap air dan essential oil

2. Aloe Vera @ Lidah Buaya

Berita baik jika anda menanam pokok lidah buaya di halaman rumah anda, kerana lidah buaya juga digunakan untuk merawat resdung. Lidah buaya mempunyai pelbagai khasiat yang boleh digunakan untuk merawat kulit wajah dan ia telah digunakan oleh kebanyakan produk kecantikan dan juga kosmetik.

rawatan-resdung dengan aloe vera

Anda boleh menggunakan lidah buaya dengan mengambil sebatang lidah buaya dan potong kulitnya sehingga anda dapat isi yang jernih. Gosokkan isi tersebut di wajah anda dan biarkan kering sebelum dibilas dengan bersih.

rawatan-resdung dengan aloe vera 2

3. Limau Nipis Dan Daun Pandan

Limau nipis mempunyai tahap keasidan yang tinggi dan ia dapat membunuh bakteria – bakteria yang menyebabkan resdung. Daun pandan pula akan menyeimbangkan keasidan tersebut agar ia tidak terlalu kasar di wajah anda. Ini akan melegakan masalah gatal – gatal dan juga kepedihan akibat resdung.

rawatan-resdung dengan daun pandan dan limau nipis

Perah limau nipis dan asingkan bijinya, dan perah daun pandan sehingga ia bertukar kehijauan. Campurkan kedua perahan tersebut dan sapu ke wajah anda dan elakkan bahagian mata, mulut dan hidung. Ia tidak sesuai untuk budak kerana ia memedihkan dan jangan cuba cara ini sekiranya anda mempunyai kulit yang sensitif.

4. Cuka Epal Dan Madu

Madu dan cuka epal telah digunakan sejak zaman dahulukala lagi sebagai salah satu ramuan utama untuk mendapatkan kulit yang licin dan berseri. Ia merupakan salah satu rahsia dan petua orang tua – tua untuk mendapatkan wajah yang awet muda. Anda juga boleh mengurangkan masalah resdung dengan menggunakan kedua – dua bahan ini.

rawatan-resdung dengan madu dan cuka epal

Ambil tiga sudu makan cuka epal dan campurkan ke dalam teh yang anda mahukan. Campurkan limau serta madu sehingga anda berpuas hati. Minum tiga kali sehari untuk mendapatkan kesan yang diingini.

5. Kunyit Atau Halia

rawatan-resdung dengan halia dan kunyit

Kunyit dan halia mempunyai anti – inflamasi dan juga kadar antioksidan yang tinggi. Ia juga digunakan untuk mendapatkan kulit yang cerah dan juga merupakan salah satu petua untuk menghilangkan masalah resdung.

rawatan-resdung dengan halia dan kunyit dan air teh

Anda boleh mencampurkan sedikit kunyit dan halia di dalam teh anda dan minum sebanyak tiga kali sehari. Ia boleh mencairkan mukus yang berkumpul di dalam hidung anda dan membuka rongga – rongga hidung anda supaya anda dapat bernafas dengan baik. Halia juga dapat membantu mengeluarkan angin di dalam perut anda supaya anda tidak kembung.

6. Minum Air Secukupnya

rawatan-resdung dengan minum lebih air

Tips yang paling mudah dan juga berkesan adalah dengan meminum air secukupnya mengikut tubuh badan anda. Meminum air yang cukup boleh membantu kulit anda kekal terhidrasi dan cara ini boleh mengurangkan masalah resdung anda. Tubuh badan kita yang terdiri daripada 60% air akan memerlukan air yang secukupnya untuk organ – organ anda berfungsi dengan baik. Ia dapat membantu mengurangkan resdung dengan membuang toksin – toksin di dalam badan anda dan membantu anda bernafas dengan lebih lancar.

7. Neti Pot

rawatan-resdung dengan neti pot

Neti Pot adalah sebuah teko yang mirip teko untuk teh tetapi ia mempunyai muncung yang lebih kecil untuk anda gunakan. Caranya ialah dengan melarutkan dua cawan air hangat dan masukkan bersama satu sudu teh garam. Masukkan campuran air dan garam tersebut ke dalam neti pot dan letakkan muncung neti pot ke dalam satu lubang hidung. Ia boleh mengurangkan masalah sinus tetapi anda perlu meminta tolong orang yang berpengalaman kerana ia agak berisiko.

8. Elakkan Tempat Yang Berhabuk Dan Makanan Yang Memberikan Alergi

rawatan-resdung dengan makanan berkhasiat

Anda boleh mengikuti tips ini untuk menghindarkan diri anda dari terkena resdung dan juga mengurangkan masalah resdung. Tempat yang patut dihindari termasuklah tempat –tempat yang berhabuk seperti karpet dan juga tempat yang lama ditinggalkaan. Tempat yang berhabuk akan menyebabkan hidung anda menjadi sensitif dan resdung akan menjadi lebih teruk. Makanan yang boleh memberikan alergi juga akan mengaktifkan resdung anda dan menjadikan kulit anda teruk.

Leezieja Mobile Spa | Servis Facial Di Rumah Sendiri

rawatan-resdung dengan rawatan facial

Leezieja merupakan servis yang melakukan facial di dalam rumah anda sendiri jadi anda tidak perlu ke mana – mana spa untuk mendapatkan perkhidmatan mereka. Sekiranya anda mempunyai masalah resdung yang menyebabkan kulit wajah anda kusam dan berjerawat, anda boleh menggunakan perkhidmatan Leezieja Mobile Spa kerana mereka akan membantu untuk mengurangkan masalah tersebut. Mereka bertapak di Puchong, Selangor jadi anda boleh mendapatkan khidmat mereka sekiranya anda tinggal di kawasan berdekatan.

rawatan-resdung dengan rawatan facial - 2

Leezieja Mobile Spa menawarkan pakej facial yang bermula dari harga RM 50 sahaja. Servis – servis yang ditawarkan termasuklah;

 • Double Cleansing
 • Face Steam
 • Remove Pimple/ Blackhead/ Whitehead with Dermasonic
 • Boosting Serum
 • Deep Cleansing Mask
 • Peppermint Mask Free
  • Face Shaping with Dermasonic
  • Head and Shoulder Massage
 • Add on:
  • Radiant Serum with Dermasonic (untuk pencerahan dan jeragat) – RM10
  • Vitamin C – RM10
  • Lilin Resdung – RM10/ corong
  • Body Scrub – RM 30

Sebab – Sebab Anda Perlu Memilih Leezieja Mobile Spa

rawatan-resdung dengan rawatan facial - 3

Anda perlu menggunakan perkhidmatan Leeieja Mobile Spa kerana ia mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Ia juga berbeza daripada perkhidmatan spa – spa yang lain. Anda boleh melihat kelebihan – kelebihan Leeieja Mobile Spa seperti di bawah;

1. Harga Yang Murah Dan Berpatutan

rawatan-resdung dengan rawatan facial - 4

Anda tidak perlu bimbang lagi sekiranya anda mahu memanjakan diri anda tetapi mempunyai bajet yang sedikit. Kini, dengan harga RM 50 sahaja anda akan mendapat rawatan facial secara menyeluruh dengan Leezieja Mobile Spa. Anda hanya perlu menambah duit serendah RM 10 sahaja sekiranya anda mahukan rawatan tambahan daripada mereka. Anda dapat menjimatkan wang anda tetapi anda juga masih boleh mendapatkan rawatan yang terbaik untuk wajah dan juga tubuh badan anda.

2. Tidak Perlu Meninggalkan Rumah

rawatan-resdung dengan rawatan facial - 5

Leezieja Mobile Spa adalah spa bergerak yang akan datang ke rumah anda. Ini membolehkan anda berasa selesa dengan rawatan yang akan diberikan oleh mereka kerana anda berada di dalam rumah anda sendiri. Anda hanya perlu memberikan lokasi anda kepada Leezieja Mobile Spa dan mereka akan membawa rawartan tersebut kepada anda. Kawasan Leezeija Mobile Spa termasuklah Puchong, Cyberjaya, Putrajaya dan Sri Kembangan. Kawasan lain boleh pergi sekiranya terdapat lebih tiga orang yang mahukan rawatan facial tersebut.

3. Pekerja Yang Ramah Dan Professional

rawatan-resdung dengan rawatan facial - 6

Harga yang murah tidak semestinya mempunyai kualiti yang rendah. Begitu juga dengan Leezieja Mobile Spa di mana mereka mempunyai pekerja yang professional dalam melakukan rawatan facial. Mereka akan memberikan servis dan layanan yang terbaik untuk anda supaya anda tidak berasa kekok ketika berkomunikasi dengan mereka. Leezieja Mobile Spa akan memberikan rawatan facial yang terbaik untuk anda agar anda berpuas hati dengan perkhidmatan mereka.

4. Rawatan Menggunakan Teknik Yang Canggih Dan Moden

rawatan-resdung dengan rawatan facial - 7

Rawatan facial dari Leezieja Mobile Spa menggunakan teknik – teknik yang canggih dan efektif untuk membantu anda menyelesaikan masalah kulit. Rawatan yang menggunakan Artistry Dermasonic akan memberikan anda kulit wajah yang lebih halus dan berseri selepas anda membuat rawatan facial yang ditawarkan oleh Leeizieja Mobile Spa. Ia akan menganjalkan kulit anda dan sekaligus membuatkan wajah anda lebih licin dan cerah.

Apa Kata Pelanggan Leezieja Mobile Spa?

Ramai pelanggan yang telahpun menggunakan perkhidmatan Leezieja Mobile Spa dan mereka amat berpuas hati dengan perkhidmatan dan juga kesan positif setelah mereka melakukan rawatan facial dari Leezieja Mobile Spa. Di bawah adalah testimoni – testimoni yang diberikan oleh para pelanggan Leezieja Mobile Spa.

rawatan-resdung dengan rawatan facial - testimoni-1

Kulit terasa lembut dan segar setelah melakukan rawatan facial di Leezeija Mobile Spa

rawatan-resdung dengan rawatan facial - testimoni-2

Ramai yang memuji setelah membuat rawatan facial di Leezeija Mobile Spa

Dapatkan Rawatan Facial Anda Sekarang Dari Leezieja Mobile Spa

rawatan-resdung dengan rawatan facial mobilespa

Rawatan facial yang murah dan juga tidak memerlukan anda untuk meninggalkan rumah tidak akan datang secara mudah. Anda boleh menempah rawatan facial daripada Leezieja Mobile Spa dengan menghubungi info – info mereka seperti di bawah;

 

Jom Tempah Rawatan Muka Di Leezieja MobileSpa SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Kg Pulau Meranti 47120 Puchong

   
Jom Tempah Rawatan Muka Di Leezieja MobileSpa SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Tempah Rawatan Muka Di Leezieja MobileSpa SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: