Review
Jan 6, 2018, 3:06pm

8 Cara Nak Hilangkan Sunburn Walaupun Anda Sering Terdedah Kepada Matahari


Memiliki kulit yang cantik dan gebu adalah menjadi idaman bagi sesiapa sahaja, lebih-lebih lagi pada golongan remaja dan juga pada golongan yang mementingkan kecantikan kulit badan. Namun begitu agak sukar untuk mengekalkan kulit yang putih dan cantik terutama sekali di negara Malaysia yang sentiasa bercuaca panas sehingakan kulit kita menjadi sunburn akibat terdedah kepada panas terik matahari. Tentu kulit akan menjadi kering, merekah dan gelap sekiranya anda tidak berhati-hati.

cara nak hilangkan sunburn bagi wanita

Tentu anda yang mementingkan kulit cerah ingin mengetahui apakah cara nak hilangkan sunburn dan bagaimana anda boleh memelihara kulit yang flawless, cantik dan sihat. Kita akan kongsikan 8 cara nak hilangkan sunburn walaupun anda sering terdedah kepada matahari. Nak tau apakah cara-caranya? Mari kita lihat antara petua-petua, tips-tips atau langkah-langkah yang anda boleh ambil atau amalkan sebagai cara nak hilangkan sunburn ya. Antara petua-petua ini menggunakan cara-cara yang semulajadi dan boleh diamalkan.

Cara Nak Hilangkan Sunburn #1: Tomato

cara nak hilangkan sunburn dengan tomato

Tahukah anda bawa buah tomato boleh digunakan sebagai cara nak hilangkan sunburn? Buah tomatu mengandungi agen-agen yang bukan sahaja dapat menghlangkan sunburn tetapi juga i juga mempunyai ciri-ciri membuang sel-sel mati di dalam kulit di samping ia dapat memberikan anda kulit yang cerah dan gebu. Buah tomato juga mempunyai agen-agen anti-penuaan dan telah menjadi salah satu ramuan turun-temurun yang sering digunakan untuk mengubati beberapa jenis penyakit kulit.

Cara nak hilangkan sunburn dengan menggunakan buah tomato adalah untuk mengambil isi atau pulpa buah tomato tersebut dan lumurkan ke kulit muka ibarat memakai mask untuk kuka. Anda juga boleh menggunakan kulit buah tomato dan meletakkannya juga di atas kulit muka. Biarkan untuk seketika dan bilas dengan air atau gunakan tisu untuk membuang sisa-sisa tomato tersebut. Buah tomato mengandungi bahan-bahan mineral yang boleh membuatkan kuoit anda kelihatan cerah dan segar walaupun anda telah terdedah dan rosak akibat cahaya matahari.

Cara Nak Hilangkan Sunburn #2: Yogurt

cara nak hilangkan sunburn dengan yogurt sedap

Salah satu lagi agen yang boleh membasmi dan membuang sel-sel kulit yang telah mati adalah dengan menggunakan yogurt. Sebagai salah satu cara nak hilangkan sunburn, yogurt asli (bukan yogurt yang berperisa ya) merupakan salah satu cara yang terbukti berkesan untuk mengembalikan kulit anda menjadi gebu dan cantik. Ia boleh diletakkan atau dilumurkan di mana-mana sahaja di bahagian badan anda yang terkena sunburn tersebut.

Caranya adalah lumurkan yogurt tersebut kepada kulit muka anda atau di mana-mana sahaja bahagian kulit yang terkena sunburn, dan biarkan sehingga kering. Bilas dengan air untuk membuang sisa-sisa yogurt itu, atau sekiranya ditambahkan dengan sedikit tepung ia boleh bertindak sebagai scrubber yang dapat menghilangkan sunburn dan membuang sel-sel kulit yang telah matin.

Cara Nak Hilangkan Sunburn #3: Lemon

cara nak hilangkan sunburn dengan buah lemon

Lemon adalah salah satu buah-buahan yang boleh digunakan sebagai salah satu cara nah hilangkan sunburn. Buah lemon adalah kaya dengan vitamin C yang merupakan salah satu agen yang berkesan untuk membuang sel-sel kulit yang sudah mati. Buah lemon juga mengandungi asid sitrik (citric acid) yang bukan sahaja dapat membuang kesan sunburn pada kulit, tetapi juga dapat membuang jerawat pada muka.

Cara nak hilangkan sunburn dengan menggunakan buat lemon adalah cukup mudah. Anda ambil sebiji buah lemon dan potong buah lemon tersebut kepada kepingan-kepingan yang halus, lalu anda gosokkan lapisan buah lemon tersebut pada kulit muka atau pada bahagian kulit yang terkena sunburn tersebut.

Cara Nak Hilangkan Sunburn #4: Aloe Vera

cara nak hilangkan sunburn dengan aloe vera

Tentu anda mesti tahu akan keajaiban aloe vera yang boleh menjadi penawar untuk apa sahaja yang berkaitan dengan kulit, terutama sekali ia dapat membantu mempercepatkan proses pemulihan kulit apabila kulit mengalami luka. Tambahan pula, aloe vera juga boleh digunakan sebagai salah satu cara nak hilangkan sunburn kerana ia mempunya agen-agen yang dapat menyejukkan kulit di samping mengandungi bahan-bahan yang dapat memulihkan kulit dan mengembalikan ia kepada rupa yang asal.

Cara nak hilangkan sunburn dengan menggunakan aloe vera secara semulajadi adalah untuk mengambil pulpa dari daun aloe vera tersebut dan lumurkannya kepada bahagian kulit yang mana terkena kesan sunburn tersebut. Selain daripada ia mempercepatkan proses pemulihan kulit, ia juga dapat meredakan kesakitan dan kepedihan pada kulit akibat sunburn.

Cara Nak Hilangkan Sunburn #5: Mandi Dengan Cara Yang Betul

cara nak hilangkan sunburn dengan cara mandi yang betul

Apabila seharian di luar dan terkena panas terik matahari, setibanya di rumah anda tentu pasti akan ke bilik air untuk mandi. Tetapi awas ya! Sesetengah sabun boleh menyebabkan kulit anda menjadi kering terutama sekali kepada kulit yang terdedah kepada panas matahari dan kulit yang sudahpun ada sunburn. Cara untuk mengatasi ini adalah untuk mandi tanpa menggunakan sabun.

Ada yang memberi cadangan bahawa sekiranya anda mandi menggunakan bathtub atau tab mandi, anda boleh menambah sedikit baking soda dalam air mandian kerana campuran air dengan baking soda dapat membantu meredakan kulit yang sunburn dan dapat mengurangkan radang akibat sunburn tersebut. Adalah digalakkan supaya anda tidak mengelap badan anda setelah mandi sekiranya air bercampur dengan baking soda tersebut. Digalakkan untuk biarkan saki-baki air pada badan anda kering dengan sendirinya. Sekiranya anda mesti menggunakan sabun, gunakan sabun ala-ala sabun bayi, dan pastikan segala buih-buih sabun dapat dibilas dengan sempurna.

Cara Nak Hilangkan Sunburn #6: Menggunakan Pelembab Kulit Yang Sesuai

cara nak hilangkan sunburn dengan guna pelembap

Apabila anda sudah mandi dan badan anda bersih dan segar setelah anda seharian di luar, gunakan bath oil yang sesuai yang mengandungi kandungan vitamin E dan seboleh-bolehnya mengandungi ekstrak limau atau lemon dan lumurkan pada badan anda terutama sekali pada bahagian yang terkena sunburn tersebut. Ini dapat membantu melembapkan kulit dan mengelakkannya daripada menjadi kering dan merekah.

Cara Nak Hilangkan Sunburn #7: Tepung Jagung

cara nak hilangkan sunburn dengan tepung jagung

Tepung jagung boleh digunakan untuk hilangkan sunburn pada badan serta meredakan sakit pada badan anda. Apa yang anda perlu buat hanyalah mengambil sedikit tepung jagung dan campurkannya dengan air supaya ia menjadi satu pes yang pekat (paste). Lumurkan pes tersebut ke bahagian yang terkena sunburn untuk melegakan serta meredakan kesakitan pada bahagian yang terkena sunburn tersebut

Cara Nak Hilangkan Sunburn #8: Uncang Teh

cara nak hilangkan sunburn dengan uncang teh

Anda suka minum teh uncang? Jangan buang ya uncang teh yang telah digunakan. Tahukah anda bahawa uncang teh boleh digunakan sebagai cara nak hilangkan sunburn yang mana ia dapat meredakan radang atau bengkak akibat sunburn dan juga dapat menyejukkan kulit yang terkena sunburn tersebut.

Caranya adalah untuk rendamkan uncang-uncang teh di dalam air yang sejuk dan letakkan ia di tempat atau kulit yang terkena sunburn tersebut dan sakit atau perit kulit yang terkena sunburn tersebut akan susut.

Adakah Cara Nak Hilangkan Sunburn Yang Lain Yang Lebih Mudah Dan Berkesan Yang Boleh Diamalkan?

kaedah nak hilangkan sunburn

Kita sudah melihat beberapa cara-cara nak hilangkan sunburn, rata-ratanya menggunakan kaedah yang semulajadi dan menggunakan bahan-bahan yang asli dan semulajadi untuk menghilangkan sunburn dan memulihkan kulit anda. Tetapi tahukah anda terdapat satu produk yang anda boleh gunakan sebagai cara nak hilangkan sunburn? Produk ini telahpun terbukti untuk menghilangkan sunburn dan juga untuk mengembalikan kulit anda menjadi cerah, cantik dan gebu. Apakah produk tersebut? Marilah kita lihat apakah produk yang kami maksudkan yang sesiapa sahaja boleh guna untuk mendapatkan kulit yang cantik dan juga boleh diamalkan sebagai salah satu cara nak hilangkan sunburn.

Botanique Skin Perfecting Foundation | Cara Nak Hilangkan Sunburn Dengan Yakin Dan Berkesan

cara nak hilangkan sunburn dengan bahan botani

Botanique Skin Perfecting Foundation merupakan foundation yang mampu dapat menghilangkan sunburn pada kulit anda. Ia bukan hanya sekadar foundation biasa, malah ia selesa dipakai oleh wanita terutamanya wanita Asia dan juga bagi mereka yang mempunyai kulit yang bermasalah. Antara ciri-ciri Botanique Skin Perfecting Foundataion adalah ia adalah produk yang mempunyai taraf SPA 50++ bermakna ia amat cukup untuk memberikan perlindungan yang maksimum terhadap sinaran UV yang terdapat pada matahari selama lebih 8 jam. Tambahan pula ia bersifat kalis air yang membuatkan ia amat sesuai bagi anda yang gemar bersukan atau berenang.

hilangkan sunburn 00001

Botanique Skin Perfecting Foundation juga mempunyai ciri-ciri yang lain yang membolehkan ia digunakan dan diamalkan sebagai cara nak hilangkan sunburn. Antaranya adalah warna code yang natural membolehkan ia sesuai dipakai pada semua jenis kulit. Botanique Skin Perfecting Foundation juga bersitat kalis comot bermanka ia tidak mudah untuk bercapuk. Pastinya ia lebih mudah untuk menggunakan Botanique Skin Perfecting Foundation sebagai satu-satunya cara nak hilangkan sunburn dan lebih mudah berbanding dengan kaedah-kaedah semulajadi untuk menghilangkan kesan sunburn pada kulit ada.

Cara Nak Hilangkan Sunburn | Khasiat-khasiat Botanique Skin Perfecting Foundation

hilangkan sunburn 00002

Botanique Skin Perfecting Foundation adalah produk yang 100% terdiri dari ramuan semulajadi dan telah mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), yang mana ramuan-ramuan tersebut digabungkan untuk memberikan kesan yang maksimum dalam mengembalikan kulit anda kepada asal serta menghilangkan kesan-kesan yang terjadi akibat sunburn. Botanique Skin Perfecting Foundation adalah ibarat jaringan yang memeluk erat kulit wajah anda serta memelihara serta memulihkannya supaya ia kembali cantik dan flawless.

hilangkan sunburn 00003

Antara bahan-bahan atau ramuan-ramuan yang terkandung dalam Botanique Skin Perfecting Foundation yang anda boleh amalkan sebagai cara nak hilangkan sunburn adalah seperti berikut:

  • Malus Domestica Fruit Cell Culture yang didapati dari pati buat apple yang berkhasiat untuk kulit wajah dan merupakan asas yang utama dalam penghasilan make-up yang cantik
  • Curcoma Longa Root Extract iaitu pati yang diperolehi daripada tanaman kunyit yang mana ia sangat bagus dan berkesan untuk digunakan dalam penjagaan kulit yang mana ia mampu mengecutkan jerawat-jerawat yang kecil
  • Aloe Barbadensis Extract yang mempunyai ciri-ciri soothing effect yang bersifat melegakan kulit serta meredakan kulit dari kesakitan atau kepedihan akibat sunburn, tambahan pula ia juga dapat menyejukkan kulit anda
  • Vitamin C yang diekstrak dari 2 buah citrus, bertindak sebagai agen anti-oxidant yang sejak turun-temurun digunakan sebagai salah satu agen anti-penuaan yang mampu mengembalikan kulit kepada raut wajah yang asal.
  • hilangkan sunburn 00004

Testimoni Pengguna-Pengguna Botanique Skin Perfecting Foundation

hilangkan sunburn 06 hilangkan sunburn 07 hilangkan sunburn 08 hilangkan sunburn 09 hilangkan sunburn 11

Ramai yang telah menggunakan produk Botanique Skin Perfecting Foundation dan mereka telah menampakkan hasilnya yang begitu ketara, yang mana kulit mereka kembali seperti sediakala. Nyatalah mereka amat berpuashati dengan produk Botanique Skin Perfecting Foundation yang mana ia mampu untuk hilangkan sunburn walaupun anda sering terdedah kepada matahari.

Amalkan Penggunaan Botanique Skin Perfecting Foundation Sebagai Cara Nak Hilangkan Sunburn. Dapatkannya Sekarang!

hilangkan sunburn 05

Produk Botanique Skin Perfecting Foundation terbukti berkesan bagi anda yang inginkan suatu cara yang mudah serta berkesan untuk memulihkan serta memperbaiki kulit yang telah terkena sunburn, dan ia juga boleh digunakan sebagai salah satu langkah pencegahan dalam mengelakkan sunburn berlaku pada kulit dan wajah anda. Dengan harga yang amat berpatutan, anda tidak perlu berbelanja lebih kerana produk ini mempunyai kualiti yang setanding dengan produk jenama terkenal dengan harga yang lebih mampu milik. Buatlah pilihan bijak sekarang dan dapatkan produk Botanique Skin Perfecting Foundation sekarang! Amalkannya sebagai satu-satunya cara nak hilangkan sunburn!

hilangkan sunburn 04

Jom Order Botanique Sunblock Foundation SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Botanique Sunblock Foundation SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Botanique Sunblock Foundation SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: