Review
Apr 24, 2018, 12:38pm

7 Tanda Kanser Prostat Dan Cara Pencegahannya


Masalah Kanser prostat adalah antara permasalahan kesihatan yang dikaitkan dengan lelaki dan merupakan penyebab kedua kematian disebabkan kanser pada lelaki. Doktor akan memeriksa prostat dengan menggunakan jari dengan sarung beberapa inci ke dalam alat kelamin untuk merasakan kelenjar prostat. Ini disebut ujian rektal digital. Prostat yang normal akan berasa kenyal. Jika ada bintik-bintik keras pada prostat, doktor mungkin mengesyaki kanser.

tanda kanser prostat

Apakah Kanser Prostat?

Kanser prostat ialah ketumbuhan yang bermula dalam kelenjar prostat. Dalam beberapa kes, kanser ini membiak dengan perlahan sehingga penghidap tidak mengalami sebarang simptom atau menyedari kewujudannya. Lama-kelamaan ia akan membesar serta mengelilingi prostat. Jika tidak ‘dibunuh’ dengan segera, ia boleh merebak ke tulang belakang yang mengundang risiko lebih besar.

antara tanda kanser prostat

Peringkat satu dan dua hanya membabitkan 5 peratus kanser di sekitar kelenjar. Peringkat tiga pula ia mula merebak ke sarung kelenjar prostat atau vesikal seminal. Dan tahap empat yang dikategorikan serius ialah kanser mula merebak ke pundi kencing, dubur, paru-paru dan tulang. Serangan ke atas tulang belakang boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit belakang malah boleh mengakibatkan lumpuh

Apa Pula Fungsi Prostat?

tentang kanser prostat

Untuk memahami kanser prostat, setiap lelaki perlu terlebih dahulu mengenali prostat dan fungsinya. Oleh itu sikap mengambil tahu mengenai organ ini adalah penting. Boleh dikatakan kebanyakan lelaki hanya tahu menggunakan tapi tidak pernah mengambil kisah tentang organ kelelakian mereka termasuk prostat. Malah, mereka tidak tahu pun di mana letaknya prostat.

beza prostat normal dan yang bengkak

Prostat adalah kelenjar terletak di antara pangkal zakar dan pundi kencing serta saluran tiub (uretra) yang menyalurkan air kencing dan air mani melalui zakar. Saiznya mengikut umur seseorang, semakin meningkat umur ia semakin membesar. Proses pembesaran ini dipanggil Benign Prostate Hyperplasia (BPH). Bagi remaja berusia 20-an, saiznya mungkin sebesar guli kecil tapi bagi yang berusia lebih 40 tahun, ia bersaiz guli besar atau paling tidak sebesar kacang ‘walnut’..

Apakah Fungsi Utama Prostat?

fungsi prostat dan tanda kanser prostat

Fungsi utama prostat ialah menghasilkan cecair yang berfungsi melindungi, menyokong serta melancarkan pergerakan air mani. Hampir 75 peratus cecair ini dibekalkan dalam pundi air mani, 20 peratus kekal di dalam prostat, empat peratus dalam buah zakar dan satu peratus untuk air mazi. Cecair yang dihasilkan oleh prostat ini turut membantu sperma berenang lebih laju untuk menuju ke sasarannya,

Apa Itu Prostat Dan Di Mana Kedudukannya?

tanda kanser prostat dan cara mencegahnya

Prostat adalah satu kelenjar yang terdapat dalam kaum lelaki sahaja dan didapati bawah pundi kencing dan di hadapan usus rektum. Ia menyelebungi saluran kencing di mana pada bahagian aliran air kencing dari pundi kencing apabila seseorang kencing dari badan mereka.

Apakah Penyebab Kanser Prostat?

bagaiman kanser prostat berlaku

Penyebab kanser prostat masih tidak diketahui tetapi sesetengah para pengkaji mempercayai bahawa kanser ini mungkin disebabkan oleh hormon lelaki terutamanya testosteron. Rawatan kanser prostat dikendalikan oleh gabungan dua kepakaran pakar perubatan iaitu pakar urologi dan pakar kanser. Tidak semua pesakit kanser prostat mendapat rawatan yang sama. Rawatan akan bergantung kepada sejauh mana kanser telah merebak, umur dan tahap kesihatan pesakit

Punca Terjadinya Kanser Prostat?

Beberapa faktor menjadi penyebab kepada kanser prostat, antaranya ialah usia, sejarah keluarga, pemakanan dan hormon. Kanser prostat lazimnya menyerang lelaki yang berusia lebih 50 tahun malah semakin tua usia anda, semakin mudah diserang kanser ini. Lebih 80 peratus kanser prostat didiagnosis pada lelaki yang berumur 65 tahun ke atas.

penyakit kanser prostat yang berbahaya

Ia juga adalah penyakit keturunan di mana mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap kanser berkenaan lebih terdedah kepada risiko diserang. Paras testosteron (hormon seks lelaki) yang tinggi juga dikaitkan dengan pembentukan kanser. Selain itu, faktor pemakanan turut memainkan peranan seperti pengambilan makanan berlemak yang berlebihan serta merokok

Cara Kesan Kanser Prostat

punca kanser prostat penyakit bahaya lelaki

Ada juga pesakit yang tidak mengalami sebarang simptom menyebabkan mereka sukar mengesan kanser pada peringkat awal. Sebaliknya mereka hanya menyedari bila sudah ke tahap serius. Oleh itu beliau menyarankan agar lelaki terutama yang melebihi usia 50 tahun supaya menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala.

1. Melalui Kaedah Prostate – Specific Antigen (PSA)

tanda kesan penyakit kanser prostat

Ujian melalui kaedah Prostate-Specific Antigen (PSA) boleh mengenal pasti sama ada protein yang dihasilkan oleh tisu prostat normal atau tinggi. Bagi lelaki bawah 40 tahun, bacaan normal ialah pada paras 2.5 sementara bagi yang berumur lebih 50 tahun ialah 4. Jika bacaannya lebih daripada paras itu, anda perlu membuat pemeriksaan lanjut melalui beberapa kaedah bagi memastikan sama ada anda dihidapi kanser atau tidak.

2. Melalui pemeriksaan DRE (Digital Rectal Examination)

kaedah DRE untuk ketahui masalah kanser prostat

Antara kaedah digunakan untuk pemeriksaan awal ialah DRE (Digital Rectal Examination) di mana doktor memasukkan jari melalui saluran dubur dan merasa buah kelenjar. Jika ia lembut, itu menandakan kelenjar prostat anda normal tapi jika keras, maka itu antara tanda-tanda kanser. Begitu pun bagi memastikan lagi, anda perlu membuat pemeriksaan lanjut melalui beberapa kaedah seperti ultrasound, CT Scan (Computed Tomography Scan) atau MRI (Magnectic Resonance Imaging). Namun, kaedah paling tepat ialah biopsy di mana doktor mengambil sedikit tisu di bahagian prostat dan dibuat ujian makmal ke atasnya.

7 Tanda Kanser Prostat Yang Lelaki Perlu Tahu

Antara simptom yang boleh dijadikan indikasi seseorang mungkin menghidap kanser adalah berlaku beberapa keadaan berkaitan kencing seperti terlalu kerap, tidak puas, tidak lancar, sakit atau pedih, berdarah, kerap kencing malam, terkencing dan terasa sakit ketika berlaku ejakulasi semasa bersetubuh. Kanser prostat di peringkat awal sering kali tidak menunjukkan apa-apa gejala.

tanda kanser prostat yang perlu lelaki tahu

Apabila tanda-tandanya muncul, ia mungkin melibatkan beberapa masalah berikut:

 1. Sering membuang air kecil terutamanya pada waktu malam
 2. Kesukaran sewaktu mula membuang air kecil atau air kencing yang tertahan
 3. Tidak boleh mengeluarkan air kencing atau terasa sakit ketika membuang air kecil
 4. Aliran air kencing yang lemah atau tersekat-sekat
 5. Kesakitan atau kepanasan semasa mengeluarkan air kencing
 6. Terdapat darah dalam air kencing atau air mani
 7. Sering mengalami kesakitan atau ketegangan di bahagian belakang, pinggang, atau paha

Rawatan Terbaik Pencegahan Untuk Elak Berlakunya Kanser Prostat?

#1. Melakukan Pembedahan Membuang Prostat

antara kaedah merawat kanser prostat

Apabila disahkan menghidap kanser prostat, ada beberapa cara rawatan yang boleh dijalankan bergantung pada tahap kanser. Antara kaedah rawatan yang berkesan ialah dengan melakukan pembedahan membuang prostat. Atau pesakit juga boleh menggunakan kaedah radioterapi untuk membunuh sel kanser. Di samping, bagi mengawal atau mematikan sel kanser, pesakit juga boleh menyekat bantuan ‘makanan’ kepada kanser ini iaitu hormon testosteron. Ini kerana sel kanser cepat merebak jika seseorang pesakit mempunyai tahap testosteron yang tinggi.

#2. Membuang Buah Zakar

kaedah rawatan kanser prostat dan tanda kanser prostat

Oleh itu langkah paling bijak mengawal penghasilan testosteron ialah dengan penggunaan ubat atau menutup terus kilang yang menghasilkannya iaitu dengan membuang buah zakar. Sebagai ganti, pesakit boleh mendapatkan hormon itu melalui suntikan kerana testosteron memang diperlukan oleh semua anggota badan kita. Walaupun kanser prostat boleh dirawat dan disembuhkan, namun sikap mengambil mudah terhadap ancaman penyakit ini boleh mengundang padah seperti menyebabkan saluran kencing tersumbat yang membawa pula kepada penyakit batu karang, patah tulang dan lumpuh.

#3. Melakukan Pemeriksaan Kesihatan

pemeriksaan kesihatan untuk kanser prostat

Bagi kaum lelaki yang mempunyai sejarah kanser prostat di dalam keluarga, mereka dinasihatkan supaya membuat saringan tersebut pada usia 45 tahun. Pengesahan penyakit memerlukan sejarah kesihatan pesakit dan tanda-tanda penyakit digunakan untuk mengkategorikan sama ada keadaan serius atau tidak. Kebanyakan diagnosis penyakit boleh dilakukan menerusi ujian rektal digital (DRE) atau pemeriksaan darah dengan antigen khusus prostat (PSA).

#4. Bersenam Dan Amalkan Gaya Hidup Yang Sihat

bersenam mencegah masalah kanser prostat

Lelaki yang bersenam bersungguh-sungguh sekurang-kurangnya tiga jam seminggu mempunyai risiko 61% lebih rendah untuk mendapat kanser prostat berbanding dengan lelaki yang bersenam kurang dari satu jam seminggu. Diet dan gaya hidup mempunyai kesan untuk menurunkan risiko kanser prostat. Lelaki perlu makan karbohidrat yang tinggi serat, kurangkan minuman bersusu serta mengelak diabetes dan faktor risiko sakit jantung agar terlindung daripada kanser prostat.

#5. Amalkan EmPro Botanic Drink

minuman EMPRO atasi kanser prostat bengkak

EM-PRO Minuman Botanic untuk mencegah bengkak prostat kepada kaum lelaki. Bahan di dalam produk Empro adalah dari sumber semulajadi yang berkualiti dan tiada kesan sampingan bila mengamalkannya. Fungsi utama empro adalah mencegah dari terjadinya kanser prostat dan mengurangkan simptom-simpton

EM-PRO Rawatan Bengkak Prostat Tanpa Pembedahan

Empro adalah “PHYTOCOMPLEX” semula jadi yang mana menormalkan fungsi prostat dengan cepat, berkesan dan meningkatkan potensi. Produk Empro berasaskan ekstrak buah goji , butea superba, tribulus terrestris, ekstrak maca, saw palmetti, ekstrak epimeduim dan tongkat ali ini bakal membantu anda untuk mengatasi masalah bengkak prostat ini. EMpro minuman botanic yang bertindak secara semula jadi dan tiada bahan campuran. Empro bertindak merawat serta mencegah kanser prostat dari berlaku.

EMPRO minuman kesihatan untuk rawat bengkak prostat

Kelebihan Empro Terbaik Untuk Mencegah Kanser Prostat

 • EM-PRO adalah 100% diperbuat daripada HERBA
 • Membantu meningkatkan kualliti SPERMA
 • Menbantu mengoptimunkan fungsi kelenjar prostat
 • Manbantu dalam mengurangkan potensi mendapat KANSER
 • Meningkatkan paras testosterone untuk seksual lelaki yang lebih baik
 • Mancegah masalah MATI PUCUK
 • Mempunyai tindakbalas antibakteria
 • Tidak menyebabkan ketagihan
 • Kesan yang stabil dan tiada kesan sampingan
 • Bebas daripada bahan tambahan sintetik
 • Boleh digunakan sebagai langkah pencegahan
 • Sesuai untuk lelaki disemua peringkat umur
 • Produk disahkan oleh KKM
 • Produk mempunyai COA yang sah daripada UKM UNIPEQ
 • Produk mempunyai Sijil HALAL yang sah

tanda kanser prostat dan pencegahan terbaik kanser prostat

Langkah Awal Cegah Kanser Prostat Dengan EMPRO

Empro sangat berkesan untuk apa-apa bentuk prostatitis. Dalam erti kata lain, Empro minuman untuk mencegah kanser prostat daripada berlaku. Ianya juga membantu mengawal selia hormon lelaki kerana prostat juga boleh disebakan tidak keseimbangan paras hormon. Apabila anda mengamalkan Empro dalam harian, ianya akan memperbaiki prostatomegaly iaitu masalah prostat lelaki dan kerap kencing.

tanda kanser prostat lelaki perlu tahu

EMPRO Ikhtiar Alternatif Untuk Masalah Prostat

Sesiapa sahaja boleh mengamalkan Produk Empro selagi mereka menginginkan kesihatan tubuh badan serta menghindari menghindari penyakit-penyakit kronik termasuk kanser seperti kanser prostat. Penghidap kanser prostat tidak perlu malu untuk mendapatkan bantuan selain perlu patuh mengikut jadual rawatan yang ditetapkan doktor. Mereka perlu menyedari bahawa penyakit itu boleh dirawat, apatah lagi jika sudah ditemui penawarnya seperti Empro.

pencegahan kanser prostat dengan EMPRO

Mereka Telah Berjaya Menemui Penawar Pencegah Kanser Prostat. Anda Bila Lagi?

feedback pengguna EMPRO kawal kanser prostat review pengguna EMPRO kawal kanser prostat testimoni pengguna EMPRO kawal kanser prostat

Harga EMPRO

EMPRO datang dengan dua saiz kotak. Jika anda baru nak cuba boleh dapatkan pakej kotak kecil dahulu. Harga adalah seperti di bawah (Bermula 1 April 2o18).

empro produk kawal bengkak prostat

1. Kotak Kecil (6 sachet) =RM55 sekotak
2. Kotak Besar (15 sachet) = RM120 sekotak

**Harga mungkin berubah pada masa hadapan.

Jom Dapatkan Segera EMPRO Sekarang!

Ikhtiar dalam mencari penawar itu perlu supaya penyakit yang ada pada diri dapat dielakkan. Jika anda mencari penawar kepada penyakit kanser prostat inilah dia penawar yang paling berkesan saya tawarkan kepada anda iaitu Empro. Untuk mendapatkan Empro, sila hubungi mereka di talian di bawah :

cara mengatasi masalah bengkak prostat lelaki

EMPRO | SUPLIMEN DAN PENAWAR KANSER PROSTAT
Hubungi: Tekan untuk telefon (60 11-2339 5635) | Tekan untuk WhatsApp

Jom order EMPRO SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order EMPRO SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order EMPRO SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: